perjantai 6. heinäkuuta 2012

105 - Movements of Fire and Shadow

105

5. kausi, 17. jakso

Movements of Fire and Shadow osoittaa sodan syttyneen, kun Draxiksen siirtokunnan avaruudessa käydään rumaa sotaa. Tilanne on niin rankka, että kapteeni Lochleykin saadaan juoneen mukaan jostakin pitkäaikaisesta limbosta päivittämään henkilökohtaista lokiaan. Sota on saapunut epäsuorasti Babylon 5:llekin, sillä vaikka vartiointia on kiristetty ja Starfuryt on laitettu asemiin, kostonjanoiset ovat viime päivinä listineet jo yli puoli tusinaa centauriasukkia. Sheridan käy lokiaan lopettelevan Lochleyn luona – nähtävästi kumpikaan ei saa nukuttua – kertomassa lisää ikäviä uutisia, sillä Garibaldin tiedusteluraportin mukaan näyttäisi siltä, että centaurialukset ovat kääntäneet katseensa kohti hyppyportteja. Lochley päivittelee, ettei tempussa ole mitään järkeä, sillä porttien särkeminen tarkoittaisi porttiverkoston luhistumista ja tästä olisi myös haittaa centaureille. Eivätkä centaurien lisäksi luulisi tahallaan rikkovan sivistyneen sodankäynnin perusperiaatteita. Sheridan päättelee, että jos centaurit todellakin ovat flipanneet, B5 voi olla yhtä hyvin vaarassa. Tämän vuoksi hän antoi käskyn White Stareille hyökätä jokaisen Allianssia kohti ammuskelevan centaurin kimppuun. B5 on puolensa valinnut.

Tosin White Stareista on pidemmän päälle vajausta. Sheridan ottaa asian hiukan tahtomattaan puheeksi Delennin kanssa. White Starit ovat pelastaneet maailman Varjoilta, Maalta ja muilta epämääräisiltä kahnauksilta, mutta centaurien vastaisessa sodassa ne saattavat loppua kesken, kun niitä ei enää valmisteta. White Starit vetävät kyllä lättyyn isompiaan, mutta Allianssi tarvitsisi omia White Star -mallisia jättihävittäjiä. Delenn myöntää ajatelleensa asiaa, mutta sen toteuttamisessa on omat ongelmansa. Harmaa Neuvosto suostui Varjosodassa White Star -laivastoon, mutta Delenn arvelee, että minbarit eivät oikein halua venyttää kukkaronnyörejään. Sinänsä ymmärrettävää, onhan minbareilla ollut vasta hiljattain sisällisota.

Sheridan kertoo järkänneensä asian ja lähettäneensä Maahan viestiä presidentti Luchenkolle ihmis/minbariprojektista. Toisin sanoen ihmiset rahoittaisivat ja rakennuttaisivat uudet alukset, kun minbarit suunnittelisivat ja antaisivat materiaalit. Luchenko olisi projektiin valmis, jos minbarit suostuvat ensin. Siksi Sheridan pyytääkin Delenniä lähtemään paikan päälle Minbariin keskustelemaan Harmaan Neuvoston kanssa asiasta. Pyyntö on vaikea, kun hyperavaruusreitit ovat sodan vuoksi kaikkea muuta kuin vakaita. Delenniä pyyntö ei vaivaa yhtään, sillä hän osaa kyllä selvitä ehjin nahoin ja tarvittaessa paeta paikalta.

Vir on kutsunut luokseen Franklinin ja Lytan, mikä on jo sinänsä harvinaista, kun hän pääsee käyttämään puolivirallisia suurlähettilään kykyjään. Hän pyytää heiltä pientä – tai no ei oikeastaan niinkään pientä – palvelusta, sillä vaikka hän onkin kytevässä sodassa ns. vastakkaisella puolella, hän uskoo jonkin olevan drazien suunnalla pielessä. Hän vetoaakin Allianssin perusperiaatteisiin, kun kertoo, että drazit panevat centaureja vastaan hanttiin kaikkein ärhäkimmin. Centaurien ja drazien yhteenotoissa centaurit ovat kyllä kunnioittaneet Allianssia ja palauttaneet taistelussa kaatuneet drazit tunnistettaviksi, mutta drazit eivät ole tehneet samoin. Vir olettaa, että tähän liittyy jotain muutakin hämärää. Hän on järjestänyt Franklinille ja Lytalle neutraalin vree-kuljetuksen drazien kotiplaneetalle, jotta he voivat lähteä tutkimaan asiaa, kun Franklinilla on tarpeeksi Allianssi-statusta mahdolliseen kovisteluun. Franklin suostuu, jos Sheridan suostuu.

Lyta ei lähde mukaan ihan niin helpolla toisin Virin oletusta, sillä Lyta ei nykyään työskentele ilman maksua. Hän vaatiikin puolen miljoonan tilisiirtoa telepaattien tulevaisuuden hyväksi. Vir takeltelee rahasummaa, mutta Lyta ei laske hintojaan. Virille ei tunnu kauheasti jäävän vaihtoehtoja, kun Londoonkaan ei saa yhteyttä. Lyta häipyy ja Franklin jää kummastelemaan Lytan luonteen muuttumista.

Londo-maininnasta saadaan aasinsilta Centauri Primelle, jossa kaksi kaverusta viruu sellissä. Londo pitää kiinni periaatteistaan eikä lähde G'Karin luota mihinkään. Hän sitä paitsi uskoo vankeudesta olevan hyötyä, sillä ennemmin tai myöhemmin sana pääministerin vankeudesta leviää ja kansa sekä Centaurum vimmastuu. Centauri-hallitus saattaa jopa kumota sijaishallitsijan päätökset. Hän uskoo tilanteen olevan toisin jo huomenna, kun varmasti hänen tukijoukkonsa ovat jo ehtineet kokoontua.

Londo ja G'Kar valmistautuvat nukkumaan, kun sokaiseva sininen valo läimäyttää heiltä tajun kankaalle ja sellin ovi liukuu auki. Huppuheput raahaavat lattialla röhnöttävän London ulos ja retuuttavat häntä kolkkoja käytäviä pitkin operointipöydälle. Läpivalaisun jälkeen pitkäsormiset kaapparit – lieköhän peräti samoja alienrumiluksia, jotka kidnappasivat Sheridanin sarjan alkupuolella! - asettavat valohärpäkkeen hänen otsalleen ja kampeavat ahdistavan laihoilla sormillaan suun auki. Eräs olento työntää vinkuvaa instrumenttia lähemmäksi, mutta viisaudenhampaiden poistoa karumpaa jännitysnäytelmää ei nähdä sen enempää.



En enää ikinä käy hammaslääkärissä.

Operaation jälkeen Londo saa tilapäisesti tajuntansa takaisin ja kysyy liian pöllyssä kauhuissaan ollakseen, keitä he oikein ovat ja mitä haluavat. Karkeapiirteisempi olento – Wayne Alexander!! - luuraa katsastamaan tilannetta ja toteaa London olevan pätevä. Londolle asetetaan maski ennen kuin hän ehtii kysellä yhtään enempää ja pian hän säpsähtää hereille sellistään. G'Kar toteaa, että on aamu eivätkä London tukijoukot ole pahemmin rikkoneet paikkoja. London on päästävä pois, sillä jokin on pahasti vialla. G'Kar vitsailee, että nytkö Londo vasta tajusi olevansa sodassa muuta maailmaa vastaan. London on kuitenkin lähdettävä ja G'Kar pelastaa hänet kunniallisesti ryynäämällä eiliset sapuskat ympäri selliä. Londo ja vartija hoippuvat kakoen pois paikalta.

Sheridan, Lochley ja Garibaldi ovat tapaamassa narnien, drazien ja brakirien kenraalikolmikko Na'Tokia, Daroa ja Kulomania, joilla on kerrottavaa omilta rintamiltaan. Na'Tok ja Kulomani kiittelevät White Starien avustusta, vaikka narnit ovat kokeneet huomattavaa vahinkoa, kun heillä on vieläkin sotilaspulaa aiemman centaurisodan jäljiltä. Lochley kysyy, mikseivät kansat voisi yhdistää voimiaan, kun he tuntuvat suojelevan vain omia tonttejaan. Hän yrittääkin vedota Daroon, kun drazeilla menee verrattaen ihan hyvin ja drazit voisivat helposti auttaa narneja. Ylimielinen Daro (jonka rinnuksilla oleva sotilaallinen vaatekappale toi jotenkin mieleen vauvojen syöttölapun) vain pälyilee heitä ja toteaa, että he pärjäävät kyllä ilmankin apua, vaikka narnit tietäisivätkin paljon centaureista. Vastaavasti Na'Tok ja Kulomani eivät halua joukkojensa olevan drazien määräiltävinä.

Lochley hämmästelee, että mikäs Allianssi tämä nyt oikein on, kun yhteistyötä ei synny. Yhteistyötä he tekevätkin, tosin kaikki omalla tavallaan, Kulomani vahvistaa. Sheridanista tämä on toissijaista, kun heidän tulisi tietää ensin, miten centaurijoukot taistelevat. Garibaldi kertoo centaurien jakautuneen kahteen leiriin, joista ensimmäinen suojelee tukikohtiaan, kun toinen keskittyy hyökkäykseen. Leirit eivät tee tiettävästi yhteistyötä ja Na'Tok kumoaa lopulta koko tiedon, kun centaurit eivät narnien mukaan ole järjestäytyneet näin. Onkin epäselvää, mitä centaurit edes hakevat hyökkäyksillään takaa.

Kun Corwin kutsuu Lochleyn komentokeskukseen, kenraalit ovat sentään yhtä mieltä yhdestä asiasta – heidän tulisi iskeä eikä vain reagoida tyynesti centaurien siirtoihin. Sheridan koittaa sovitella puhumalla selkeän linjan vetämisestä, kun Daro alkaa murista, että heidän tulisi iskeä Centauri Primeen. Tätä Sheridan ei millään hyväksy, kun Primella on siviilejä, mutta Kulomani ihmettelee, että eivätpä centauritkaan ole siviiliuhreista piitanneet. Drazit, narnit ja brakirit ovat kuitenkin löytäneet yhteisen sävelen, joka ei soinnu yhtään Sheridanin kanssa. He janoavat kostoa.

Corwinin asia koskee yksinäistä centaurisotalaivaa, joka ajelehtii melko lähellä hyperavaruudessa. Alus ei vaikuta aseistautuneelta ja tuntuu muutenkin käyttäytyvän omituisesti. Lochleylla pärähtää hälytyskellot, kun alus on miehittämätön, ja lähettää hyperavaruudessa partioivan Starfury-laivueen tuhoamaan kohteen, joka on suuntaamassa kovaa vauhtia kohti B5:n yhdyskäytävänä toimivaa porttia. Alus ehtii miltei toiselle puolelle, mutta tästä huolimatta sen räjähdys aiheuttaa lieviä vaurioita porttiin.



Sillä välin CERNissä...

Daro ja Na'Tok tarkkailevat portin korjaustöitä ja Daro nurisee, kuinka nössösti ihmiset sotivat. Drazit eivät voi enää odottaa ja hän ehdottaakin yhteistyötä narnien kanssa. Na'Tok suostuu. Sheridan kiroilee kunnolla, kun Garibaldi tulee informoimaan, että drazien ja narnien sotavoimista kolmannes on kadonnut. Hän arveleekin heidän suuntaavan kohti Centauri Primea, ja Sheridanin pitäisi tulla White Star -laivastollaan väliin puhumaan idiooteille järkeä ennen kuin päädytään sotarikoksiin ja miljoonien viattomien kuolemaan. Sheridan vannoo nylkevänsä kenraalit elävältä.

Centauri Primella Londo on päässyt muutaman ministerin juttusille puhumaan pahaa planeetan nykymenosta. Ikävä kyllä viime jaksosta tuttu persläpiministeri – puolustusministeri itse asiassa – on sijaishallitsijan puolella, sillä hänen mukaan centaurialukset vain puolustautuvat. Muu pötypuhe on propagandaa. Puolustusministeriö lienee niin kova lafka, että muutkin ministerit häipyvät kokouksesta.

Franklin ja Lyta ovat saapuneet Drazin aivan liian ahtaille kaduille etsimään hotellia, jossa Garibaldikin on käynyt. He tapaavat hotellihuoneessa erään drazitohtorin, jonka valheen Lyta huomaa heti. Parvekkeelle ilmestyy pari kiukkuista drazia, joista toisen ampuu Franklin. Lyta panee toisen ampumaan itsensä Franklinin suureksi hämmästykseksi. Lyta on todellakin muuttunut kovapintaisemmaksi. Tohtori pyrkii tuloksetta pakoon ja Lyta murisee tohtoria viemään heidät paikkaan, jota hän koko ajan ajatteli.

Franklin tökkii vastaan pyristelevän tohtorin oikeaan paikkaan. Ovien takaa paljastuu melkoisen kookas kammio, jonka sisältö vetää vieraat hiljaiseksi. Lukemattomilla pöydillä lojuu ruumiiden sijaan mustia möykkyjä. Mitään ruumiita ei koskaan ollutkaan. Lyta nappaa yhden möykyn todisteeksi, kun heitä aletaan ammuskella. Tohtori kuolee, kun he livahtavat karkuun.



Drazien suunnitelma munattiin.

He ottavat hyperavaruudessa kohti Primea matkaavaan Sheridaniin yhteyttä, sillä he ovat Lytan tietojen avulla saaneet totuuden selville. Franklin selittää, että Garibaldin teoria kahdesta toisistaan erossa pysyvästä centauririntamasta piti paikkansa. Heidän hyökkääjäleirinsä ei ole centaureja ensinkään, sillä Varjo-alkuperää olevat möykyt ovat ohjailleet sotalaivoja eikä valtaosa muista centaureista edes tiedä koko asiasta. Franklin olettaa, että jokin Z'ha'dumista karannut Varjojen palvelijakansa on voinut myydä autonomista teknologiaa centaureille. Lytasta on todennäköisempää, että jokin kolmas osapuoli on lavastanut teknologian avulla centaurit syylliseksi... drazit. Tämä näyttäisi vedenpitävältä teorialta, sillä drazit ovat aina kilpailleet centaurien kanssa ja ovat piilotelleet teknologiaa, jotta heidän ei tarvitsisi antaa sitä Allianssille. Yhtäkkiä Sheridan tajuaa, että joku selvästi halusi koko maailman centaurien kimppuun.

Delennin ja Lennierin White Star on jo ottanut Sheridaniin yhteyttä ja he ovat kuulleet porttivauriosta, mutta he jatkavat matkaa. Minbar on jo lähellä, mutta neljä centaurisotalaivaa ovat lähempänä. He toivovat pääsevänsä vähin äänin paikalta, kun vihollinen avaa tulen. Suurin osa miehistöstä kuolee, itse alus menee suht lunastuskuntoon eikä hätäsignaalinkaan toimivuudesta ole varmuutta. Tällin saaneella Delennillä ja jalkansa parista kohtaa murtaneella Lennierillä on vielä toivoa pitää alus kurssissa, mutta noin muuten heidän tilanne vaikuttaa äärimmäisen vakavalta.



”Lennier, mitä minä sanoin White Starilla hurjastelusta?!”

Centauri Primella Londo on saanut kämppäänsä yllättävän vieraan. Häntä odottelee sijaishallitsija Virini, joka muistelee, että heidän pitikin tavata vielä kerran. Hän on niin iloinen nähdessään London, joka on ollut aina niin kiltti hänelle. Virini myöntää lähettäneensä alukset matkaan ja on aina yrittänyt tehdä parhaansa tilanteen salliessa. Nyt on London vuoro tehdä parhaansa, kun Virinin aika alkaa olla lopussa. Hän myöntää, että on jo aikakin ja iloitsee, ettei tule näkemään pian tapahtuvia asioita.

He siirtyvät avoimen ikkunan ääreen. Virini ihastelee tulevan yön olevan kaunis, mikä on kovin mukavaa, kun muita öitä hän ei tule enää näkemään. London mukaan sijaishallitsija tulee elämään vielä vuosia, rauhan vuosia, jos hän kutsuu alukset takaisin. Virini on varma, että rauha kyllä tulee, mutta se ei tule kestämään kauaa. Tällaista hän kuuli ”niiltä”, jotka kertoivat myös, että hän kuolee huomenna ja että Londosta tulee samana päivänä keisari. Hän ei vastaa London tiedusteluihin ”niiden” identiteetistä, vaan kertoo vielä ”niiden” pyynnöstä viedä Primea puolustava laivasto hätäsignaaliverukkeella pois ja sulkea planeetan puolustusjärjestelmä. Virini tietenkin totteli, sillä muuta ”ne” eivät enää pyytäisi.

Virini jää katselemaan taivaan repeytymistä, kun shokissa oleva Londo peruuttaa käsi suun edessä pois paikalta, mylväisee eeppisen ein ja rynnistää hidastettuna tyhjien käytävien halki pihalle toljottamaan yläilmoissa puhkeavia siniportteja. G'Karkin lopettaa kirjoittelunsa, kun aistii pahojen asioiden tapahtuvan pian. Drazien ja narnien yhteislaivasto avaa säälimättömän tulen.



Virini miettimässä, onko sienipilvet tehty sienistä.



Yhtään centauria ei vahingoitettu tässä kohtauksessa.

Vaikka pääasialliset juonikuviot eli vääjäämätön Centauri Primen tuho ja London työntäminen kohti keisariutta etenivätkin melko lailla arvattavasti, taustakuviot olivat suoranaisia yllätyksiä. En esimerkiksi arvellut yhtään, että drazit olisivat kaiken takana, mutta voi myös miettiä, että he ovat yhtä kaikki Varjo-palvelijoiden uhreja, kun drakhit selvästi hyödyntävät drazien tyhmää luonnetta. Eivät drazit täysin pahoja ole, he ovat vain universumin tyhmin kansa, mikä on saavutus sinänsä. Vaikea heitä silti on inhota, kun heidän typeryytensä käy melkein sääliksi. Toisaalta on vain hauskaakin, että aina löytyy kansa, jota on helppo syyttää. Siellä ne drazit taas perseilevät, voihan nenä. Drazi-kuvio teki myös selväksi sen, että oikeastaan vain centaurien sijaishallitsija Virini oli pahisten puolella ja hänkin vain täydessä viholliskontrollissa eikä täydessä ymmärryksessä. Uhri siis hänkin. Ainakin saa elää ilonsa deliriumissa vielä hetken. Persnaamaministeriä on siis turha syyttää vehkeilystä, vaikka hän läpeensä ikävä ja masentava olento onkin.

London operointi oli alienmaisessa karuudessaan suht karmivaa katseltavaa - varsinkin kun hänen pelkonsa kävi ilmi. Just sellaista inhorealistista alienanaaliraiskausluotausscifiä, mikä huvittaa tahattomasti vielä vähemmän kuin Prometheuksen lonkeroabortti. On miltei ilmiselvää, että joku aamu Londo herää möykky olkapäässään ja se on sitten menoa se. Nähtävästi otus installoitiin jotenkin suun kautta tai sitten hänen hampaansa vastaanottavat radiokäskyjä. Centauri Primen tapahtumat näyttäisivätkin asettuneen enneunien ja ennustusten vaatimille urille. Pian keisari Londo vapauttaa G'Karin henkivartijakseen ja kokee hallinnon päivinään Centauri Primen infrastruktuurin luhistumisen ja saa syyttää menneisyydestä tupsahtavaa Sheridania, joka ei ehtinyt ajoissa paikalle estämään hävitystä. Mutta enpä spekuloi tämän enempää, sillä pelkään osuneeni maaliin yllättävän tarkasti.

Tai ehkä en sittenkään joka asiassa. Delennin ja Lennierin ahdinko oli melkoinen pommi sekin. Eivätköhän he selviä, Delenn ainakin, mutta tästä saadaan kivasti draamaa ja angstia Sheridanin suunnalle. Noin muuten monta osapuolta seuraileva jakso pysyi kunnioitettavan hyvin kasassa ja tarjosi perinteiset määrät toimintaa (Franklinin ja Lytan yllättävä seikkailu drazien parissa ja Lytan muuttuneen hahmon hyödyntäminen), neuvottelua (mainio kenraalikeskustelu, joka viimeistään osoitti, että jotkut kansat eivät ikinä muutu), komediaa (G'Karin läpät) ja ihmissuhdedraamaa (Sheridan suojelemassa Delenniä, jonka matka ironisesti saa karmean käänteen). Erityisen vaikuttava oli loppu, kun London perääntyminen peilasi melko täydellisesti hänen reaktiotaan, kun tajusi keisari Cartagian olevan täysin sekaisin. Centauri Primen hallitsijoilla tuntuu olevan häröily veressä. Keisari Londolle koittaa kohta kirjaimellinen tulikoe, kun planeetta on liekeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti