maanantai 2. heinäkuuta 2012

104 - And All My Dreams, Torn Asunder

104

5. kausi, 16. jakso

And All My Dreams, Torn Asunder alkaa unettomissa merkeissä. Sheridan huomaa minbarisängyssään vajausta ja noteeraa pleksin takana kelmeän hehkun. Delenn on tuijottamassa kynttilän hiipuvaa liekkiä eikä vastaa huolestuneen Sheridanin uteluihin. Hän on vielä aamullakin samassa paikassa, kun Sheridan kehottaa häntä hoitamaan aamutoimensa, sillä edessä on pitkä päivä. Rasittunut aviopari jää sängyn viereen toistensa tueksi, sillä pian paluuta entiseen ei enää ole.



Sheridan ja Delenn saivat tietää, etteivät saa lapsia.

Allianssin Neuvosto kokoontuu eikä Londoa ole kutsuttu. Londo ja Vir käännytetään käytävällä takaisin ja Zack pahoittelee, ettei voi tehdä London hyväksi mitään, vaikka suurlähettiläs kuinka hänelle räyhäisi. Centaurit palaavat takaisin tiloihinsa, mutta heitä pidetään kyllä ajan tasalla ja kutsutaan aikanaan puolustautumaan syytöksiltä.

Sheridan ja Delenn kertovat Neuvostolle lupautuneensa paljastamaan syyllisen kuljetusiskuihin todisteiden kera, vaikka heille totuuden myöntäminen on erityisen vaikea tehtävä, kun centaurien syyttäminen aiheuttaa muissa aivan ansaittua kuohuntaa. En usko, että muut kansat ovat koskaan erityisemmin pitäneet centaureista. Todistusaineisto puhuu kuitenkin karua kieltään ja tässä on paljon muutakin kuin vain Lennierin video, joka jätetään pommina viimeiseksi.

Franklin saapuu Neuvoston eteen, kun on ensin luovuttanut todistuskopionsa vaitonaisena Londolle ja Virille, jotka saavat luvan hämmästellä syytöksiä ihan itsenäisesti. Franklinin todisteet ovat lääketieteellistä sorttia, sillä iskukohteista on kaivettu ruumiita, joiden ruumiinavaukset liittyvät suoraan centaureihin. Tämä liittyy jotenkin centaurialusten energia-aseisiin, joiden spektri vastaa centaurien värimaailmaa ja joiden jäljet ovat ruumiista paikannettavissa. Tai jotain sellaista.

Seuraavaksi esiintyy Garibaldi, joka myöskin jättää kopionsa Londolle ja Virille. Garibaldi esittelee Neuvostolle keisarilliselta centaurivartijalta nyhtämäänsä nappia ja kertaa drazi-seikkailunsa pääkohdat. Tiedusteluhommissa karaistuneella Garibaldilla on myöskin syytä epäillä, että eräässä terrori-iskussa tuhoutunut vanha centaurialus on jätetty tarkoituksella huijaukseksi, kun aluksessa ei ollut lastia eikä miehistöä.

Londo on jo kyllästynyt huonoja uutisia tuoviin vieraisiin, kun hänen ovelleen ilmaantuu G'Kar, joka olisi vuosia sitten ollut jo itsessään huono uutinen. G'Kar ei kuitenkaan tuo päteviä todisteita hänen kansaansa vastaan, sillä hänellä ei ole mitään syytä vastustaa Londoa, joka jo syyttelee G'Karin henkivartijan hommia pelkäksi vakoiluksi. G'Kar kertoo vain suojelleensa Londoa hänen omatuntonaan ja tietää kyllä, että Centauri Primella on jokin pahasti vialla. On G'Karilla oikeaakin asiaa, sillä Neuvosto on valmis kuulemaan Londoa.

Londo pitää luonnollisesti kaikkia syytöksiä niin naurettavana vitsinä, ettei häntä edes haittaa syytöksien törkeys ja julkeus. Hän repiikin todisteet ja antaa niiden sadella iloisesti ympäriinsä tilittäessään, että centaurit ovat jo vuosia myyneet aseistustaan muille kansoille joten energiajäljet voivat tulla mistä tahansa. Sitä paitsi Narnille jäi sodan jälkeen runsaasti centaurien sotakalustoa ja on vain todennäköistä, että jotkut narnit yrittävät sälyttää syyn centaurien niskaan välittämättä siviiliuhreista.



Londo saa kyllä siivota omat jälkensä.

On aika Lennierille astua esiin, jotta Londo viimeinkin vaikenee. Edes hän ei voi olla järkyttymättä, kun salin keskellä avautuu kovin realistinen holotallenne, jossa centaurien sotalaivat tuhoavat apua anovat kuljetusalukset. Pikkukansojen edustajat näyttävät vakuuttuneilta ja Londo sopertaa, että hänen olisi keskusteltava hallituksensa kanssa. Hän on jo lähtemässä, kun Sheridan käskee häntä välittämään centaureille sellaista asiaa, että Allianssi ei hyväksy terrorismia. Tästä eteenpäin centaurit eivät ole enää mukana Allianssissa ja centaurien avaruus saarretaan. Jokaiseen Allianssin tontille pyrkivään centaurialukseen noustaan. Tämä kaikki päättyy, kun centaurihallitus on valmis pyytämään anteeksi ja maksamaan teoistaan.

Londoa ja Viriä ärsyttää, kun Centauri Primelta ei ole kuulunut hetkeen mitään, vaikka he ovat jo lähettäneet Sheridanin viestin eteenpäin. Londo ei voi käsittää siviili-iskuja, sillä centaurit eivät ole puoleen vuosituhanteen hyökkäilleet siviilien kimppuun. Vir muistuttaa, että Allianssi kokoontuu alle tunnin sisällä, mutta lopulta eräs retardilta Vince McMahonilta näyttävä, erittäin ylimielinen ministeri ottaa yhteyttä ja virnuilee, että sijaishallitsija Virini piti tallennetta erittäin taidokkaana huijauksena. Londo kuitenkin puolustelee Lennieriä, sillä tuntee hänet eikä usko hänen valehtelevan. Tämä jättääkin ministerin toteamaan, että jokin muu taho lavasti koko tilanteen Lennierin hyväksi. Narneista tämän voisi uskoa, sillä heille olisi helppoa hyödyntää sodan aikaista kalustoa ja olla piittaamatta kuolonuhreista.

Tähän London on tyydyttävä ja hän uhoaakin uudessa kokouksessa, että centaurit kiistävät osallisuutensa iskuihin ja ovat itse huijauksen uhreja. Centaureja ei uhkailla eikä pelotella ja tämän vuoksi he ovat itse päättäneet irtautua Allianssista. He eivät tunnusta alussaarron laillisuutta ja valmistautuvat aggressioon saattamalla sotalaivoillaan kuljetuksiaan. Yksikin ammuttu laukaus on merkki sodasta. Londo itse aikoo palata hetimmiten Centauri Primelle keskustelemaan hallituksensa kanssa ja Sheridan varoittaa, että takaisin ei ole tulemista ennen tilanteen raukeamista – jos silloinkaan. Londo tiedostaa polttavansa suurimman osan silloistaan ja poistuu paikalta. Vir ryntää syyllisen näköisenä perään, kun haluaa tulla mukaan, mutta Londo haluaa apurinsa jäävän asemalle yhdyshenkilöksi.

G'Kar on pyytänyt Delenniä käymään, sillä hän aikoo lähteä jatkamaan henkivartijointiaan Centauri Primelle ja aikoo pitää tiedon yllätyksenä Londollekin, jotta Londolla olisi mahdollisimman rasittava lentomatka. Hän nimittäin uskoo, että Londo on kotonaan jatkuvassa vaarassa, jos sattuu nuuskimaan vääristä paikoista. Delenn on G'Karista huolissaan, sillä jos sota todellakin syttyy, hän jää centaurien pesässä täysin yksin. G'Kar pyytää Delenniä järkkäämään G'Karin Kirjan päivitetyt, vähemmän vihaiset alkukappaleet Narnille, jos ei tule takaisin Primelta. Delenn hyvästelee G'Karin, jota kehuu loistavaksi kirjoittajaksi ja erittäin tärkeäksi osaksi Allianssia. G'Kar vastaa mainitsemalla, että kun menettää yhden silmän, toisella kohtaa tarkemmin toisen katseen, ja Delennin katseesta G'Kar on saanut kaiken tarvitsemansa. Yhtäkkiä tajusin, että he saattavat todellakin nähdä toisensa viimeistä kertaa. Minulla on nimittäin syytä uskoa, että Londo ja G'Kar eivät palaa välttämättä enää koskaan Babylon 5:lle.

Sheridan on passittanut Zackin hakemaan Garibaldia, kun ei ole saanut äijään yhteyttä tuntiin. Garibaldi kömpii krapulaisena hereille ja kutsuu Zackin sisään. Zack käräyttää pian hänet juoppoudesta, kun hänen hedelmäkoppinsa eivät oikein suju. Garibaldi raivostuu Zackin tärkeilystä, sillä eipä Zackikaan ollut kovin kummoisessa jamassa ennen kuin tuli B5:lle. Minusta on äärimmäisen ironista, että Zack läksyttää Garibaldia juoppoudesta, kun Jeff Conawaylla oli erittäin paha alkoholiriippuvuus. Kaikesta huolimatta teki pahaa katsoa, kun Garibaldi raivoaa ystävälleen, ettei kaipaa mitään tärkeilyä. Zack on vain hänestä huolissaan ja laskee aseensa pöydälle, sillä vain sillä Garibaldi voi häntä satuttaa. Tai antaa Garibaldin ampua itsensä, sillä eipä ainakaan käytöksellään satuta muita. Zack ei anna Garibaldin elämän valua hukkaan ja on vähän kahden vaiheilla, pitäisikö juoppoudesta laittaa sana kiertämään. Garibaldi pyytää vain vähän lisäaikaa ja uutta mahdollisuutta. Zack luottaa häneen toistaiseksi.

Myös Sheridan luottaa Garibaldiin, kun antaa hänelle erittäin tärkeän homman, jota ei oikein parane munata. Hyperavaruudessa pelinappulat ovat alkaneet jo liikehtiä ja White Starit ovat asettuneet valvomaan, ettei kukaan paina liipaisinta ennen aikojaan. Sheridanin mukaan centaurit ovat galaksin isoegoisinta kansaa, mutta eivät suinkaan tyhmiä. Hän arvelee, että centaurien sotavoimat eivät pahemmin säästele mitään drazi- tai brakirisaartoja, mutta jos välissä on White Starit pelotteena, he eivät uskalla tehdä niille mitään. Garibaldille jääkin siis tehtäväksi koordinoida White Starien liikkeet ja estää räjähdysherkät tilanteet leviämästä käsiin. Miehet kättelevät – Garibaldiin voi kyllä luottaa.

Garibaldi voi aina luottaa Kuningas Alkoholiin, kun hän viettää makoisia torkkuja eikä eräs White Star saa häneen yhteyttä. Alus saapuu liian myöhään estelemään centaureja, jotka avaavat tulen drazeja ja brakireja vastaan. Zack herättää Sheridanin ja Delennin. Sota on syttynyt.



Karjala – sota joka kulauksella™

Londo ja G'Kar ovat saapuneet Centauri Primelle peilaamaan palatsin pihalla kohtausta, jossa Londo katseli taivaalla kyntäviä Varjoaluksia. Tällä kertaa centaurien sotavoimat ovat liikkeellä ja palatsin vartijointia on kiristetty. Kus'pääministeri tervehtii Londoa ja ilkkuu G'Karin läsnäoloa ja kertookin, että otus ammutaan, jos se vaeltelee itsekseen palatsissa. Londo vaatii nähdä sijaishallitsijan, joka ei tietenkään ole tavattavissa.



Londo ja G'Kar hitlermorottavat urheita sotilaita.

Myös Londokaan ei ole tavattavissa, kun maireasti virnistelevä ministeri kertoo sodasta hätääntyneelle Virille viestittelyn olevan mahdotonta. Vir jää puhisemaan turhautumistaan ja on jo viskomassa arvoesineitä, kun Franklin käy hakemassa hänet Sheridanin pyynnöstä. Vir on saatava turvallisempaan paikkaan, kun jotkut janoavat jo asemalla kostoa. He törmäävätkin käytävällä brakirikolmikkoon, joka haluaa purkaa satojen brakirien kuoleman Viriin. Franklin ehdottaa, että jospa he purkaisivat vihansa Londoon ja muksii heidät tainnoksiin.

Neuvoston salissa Sheridan raivoaa Garibaldille, mikä helvetti oikein meni vikaan eikä Garibaldi oikein osaa sanoa, arvelee vain aukkoa heidän saarrossaan. Lennier ehdottaa, että ehkä muita voisi rauhoitella, mutta Zack vähän epäilee tämän olevan mahdollista. Samassa sali täyttyy raivostuneista pikkukansoista, joiden drazi on vaihteeksi äänessä ja vaatii toimenpiteitä. Brakiri yhtyy ulinaan ja muistelee, kuinka Allianssi lupasi White Stareja tueksi ja turvaksi, mutta siellä ne vain möllöttävät mitään tekemättä. Kaikki alkavat kiistellä kilpaa ja Zackikin on jo huutamassa yleistä rauhoittumista, mutta kun Sheridan tulistuu pahemmin kuin koskaan koko sarjassa, kaikki vaikenevat.

Läpeensä kyllästyneenä Allianssin kansojen ajatteluun Sheridan mylvii heidän antaneen kansoille sitovan lupauksen ja kiroaa sen vuoksi heidät kaikki ja itsensä helvettiin, johon he kaikki ovat kovaa vauhtia menossa. Eipä vaan heille kelvanneet puheet rauhasta. Eipä vaan heille kelvanneet puheet yhteistyöstä. Hänestä tuntuu, että he halusivat sotaa. Sen Sheridan heille antaa.



”Grrr I'm really angry roar.”

Centauri Primella koittaa yö ja Londo herätetään kiivaaseen koputukseen. G'Kar on jo taisteluvalmiudessa, kun sisään marssii mulkvistiministeri keisarillisten vartijoiden kera informoimaan, että sota on syttynyt ja Allianssi on ilmaissut myöskin kantansa siihen. Londo ei voi ottaa yhteyttä B5:lle, sillä centaurit ovat katkaisseet sinne kaikki välinsä. Ministeri lisää voitonriemuisena, että G'Kar on myös vangittava, kun hän on Allianssin merkkihenkilö. Londo vastustaa henkivartijansa lemppaamista, vaikka käsky tulisikin sijaishallitsijalta ja on valmis menemään G'Karin kanssa vankilaan. Sitä hän tosin rohkenee epäillä, sillä tuskin ministeri sentään on niin ylimielinen, että paiskaisi pääministerin selliin. Synkistä tapahtumista huolimatta nauroin, kun sellin ovi läimähtää kiinni. Londo pyytää jo toistamiseen G'Karia olemaan hiljaa ja marisee, kuinka ei tunnu enää ymmärtävän mitään.

Sheridan liittyy Delennin seuraan palvomaan itsekseen lepattelevaa kynttilää. Delenn kertoo kynttilän merkitsevän elämää ja minbarifilosofoi molekyyleistä, jotka luovat kaikenlaista ja päätyvät kilpailemaan paremmuudesta. Liekki taas on elämän liekki, joka ei enää sammuttuaan palaa täysin samanlaisena. Tänä yönä moni liekki tulee sammumaan.



Sheridan ja Delenn saivat tietää, että kynttilätkin palavat loppuun.

On se kumma, tämä jakso oli vielä edellistäkin parempi ja sarjan parhaimmistoon ehdottomasti kuuluvakin jopa! Sotahan tässä syttyi, kun todisteet centaureja vastaan olivat vedenpitäviä, mutta oikeastaan Garibaldi sen aloitti. Nyt ymmärrän, mitä Garibaldin enneuni petoksesta tarkoitti. Eiköhän katumus saa hänet sodan jälkeen absolutistiksi, mutta tällä kertaa koko sotku oli hänen syytään, kun viimeksi Bester manipuloi häntä. Olisi sota ennemmin tai myöhemmin puhjennut, mutta ironia tarvitsee aina syypäitä. Garibaldin ja Zackin välinen riita oli ikävää seurattavaa, kun Garibaldi osaa halutessaan olla täysi mulkero, etenkin krapulassa ollessaan.

Jakso oli täynnä erinomaisia kohtauksia. Melko pitkä alkupuolen ”oikeudenkäynti” oli rakennettu kutkuttavasti ja Londo oli tässä erityisen mielenkiintoisessa asemassa, kun ei meinannut aluksi millään uskoa syytöksiä, mutta Lennierin video tuli hänelle täydellisenä yllätyksenä. Hän joutuikin pahaan paikkaan, kun pitäisi tasapainoilla ylpeänä centaurina ja samalla selvittää koko totuus. Londo onkin tavallaan ihan eri asemassa kuin silloin, kun centaurien ja narnien välinen sota syttyi ja hän räyhäsi Neuvoston edessä sortopuheitaan. Centauri Primella odottaa lisää ongelmia, joihin G'Karkin sotkeutuu. Enpä usko, että heitä sellissä kohdellaan kovinkaan kummoisesti, mutta jokin ratkaisu tähänkin on tultava. Mutta kuka heitä auttaa, sijaishallitsija viimeisillä järjen rippeillään?

Delennin ja G'Karin oletettavat jäähyväiset oli melkoisen upea kohtaus – väritän itseni TODELLA yllättyneeksi, jos he vielä näkevät - ja myös Sheridanin täydellinen flippaaminen oli suorastaan pelottavaa katseltavaa, mutta sen siitä saa, kun pitää kaitsea sotaa janoavia idiootteja organisaatiossa, joka sotaa yrittää välttää. Jakson alun ja lopun kynttiläteema oli yllättävän osuva, vaikka kynttilävertaukset lievää diibadaabaa olivatkin. Olisi liiallista kehua jaksoa tämän enempää joten siksi on tarpeen jättää tämä tähän, kun ei tästä oikeasti ole huonoakaan sanottavaa. Tunnelman puolesta täysi kymppi ja parissa kohdassa hyytävän viipyilevä musiikki toi jotenkin mieleen Tangerine Dreamin Zeit-albumin. Jatkolta uskallan odottaa järisyttävän paljon tässä vaiheessa. En enää usko B5:n pettävän loppumetreillä. Kovinkaan pahasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti