perjantai 13. heinäkuuta 2012

107 - The Wheel of Fire

107

5. kausi, 19. jakso

The Wheel of Firella, Babylon 5:n viimeisen kauden nimijaksolla, on kunnia aloittaa sarjan oletettavasti pitkä epilogivaihe, sillä varsinaiset suuret juonikuviot on nyt käyty ja uusia on enää turha aloittaa. Nyt on aika luoda kaikille hahmoille tulevaisuus, sillä eivät he kaikki tule viettämään loppuelämäänsä B5:llä, jos edes kukaan heistä. Tai siltä ainakin näyttäisi.

Lochley on tullut ottamaan G'Karia vastaan tulliin, koska a) tarvitsee itse kallisarvoista ruutuaikaa ja b) koska G'Karille tekisi varmasti hyvää nähdä jokin ystävällinen naama, kun Centauri Primessa valtaosa ministereistä sun muista pälleistä on mulkannut narnia pahasti. Lochley kertoo vain muutaman narnin odottavan häntä ja G'Kar onkin hyvillään, kun arvelee henkilökulttinsa laantuneen. Hän joutuu miltei parkaisemaan, kun hillitön narnilössi on meuhkaamassa hänen nimeään ja pitelee hurmoksellisia kylttejä ja pieniä patsaita käsissään. Lochley livahtaa kokoukseen ja G'Kar jää änkyttämään jotakin ja vaikenee, kun narnit ottavat messiaansa pienenkin äännähdyksen syynä polvistua lattialle kunnioittavasti. G'Kar on lievästi sanottuna pinteessä.



Andreas Katsulaksella on paljon faneja.

Garibaldi joutuu lievästi sanottuna pinteeseen, kun idlaa viinalasin kanssa kämpässään ja myöhästyisi täysin Allianssin kokouksesta ellei Franklin ottaisi häneen yhteyttä ja kertoisi sen olevan jo alkamassa. Garibaldi niin luuli sen alkavan vasta parin tunnin päästä ja rämpii viimeisenä paikalle. Sheridan pyytääkin häntä kertomaan raporttinsa viimeaikaisista tapahtumista, kun hän on vielä seisaallaan. Garibaldi aloittaa vähän vastahakoisesti ja sekoilee jatkuvasti sanoissaan. Tuli ihan kouluesitelmät mieleen. Sheridan pamauttaa, että Garibaldi on humalassa, pyytää muita poistumaan paikalta, pyytää Delenniä kahdenkeskiseen keskusteluun käytävälle ja käskee Garibaldia jäämään. Garibaldi jää odottamaan häpeileväisen näköisenä, kun Sheridan ja Delenn keskustelevat Garibaldista. Vaikka ääniä ei kuulukaan, heidän keskustelunsa näyttää yllättävän osuvalta: Sheridan seisoo kädet puuskassa jäykkänä kuin johtaja ja Delenn näyttää paljon sovittelevammalta naiselliseen ja minbarimaiseen tyyliinsä.

Kun Sheridan palaa puhumaan miesten kesken, Garibaldi näyttää viimeisen tuomionsa saaneelta ja haluaa mieluummin seistä. Hän niin tietää saavansa kenkää, mutta Sheridanin reaktio pelottaa hänet miltei itkun partaalle, mikä on paljon sanottu Garibaldista. Garibaldille tekee erityisen pahaa kuulla, kuinka Sheridan ei ole hänelle vihainen vaan pelkästään äärimmäisen pettynyt. Garibaldi luultavasti kestäisi suoraa huutoa paljon paremmin, kun pelkkä esimiehen paheksuva katse murtaa hänet niin helposti. Sheridan ei ole kuitenkaan pettynyt niinkään Garibaldiin vaan omaan huolimattomuuteensa, kun oli kuin ei olisi huomannutkaan miehen uusinta syöksykierrettä. Tähän olisi pitänyt puuttua nopeammin ja Sheridania harmittaa, kun Garibaldi ei tullut itse ottamaan epäluuloisena asiaa puheeksi. Franklin sentään narkkikierteessään tuli eroamaan tehtävistään ja Sheridan näki hänen melkein kuolevan päätään selvittäessään. Sheridan ei halua samanlaista kohtaloa moniongelmaiselle Garibaldille eikä hän siksi erota häntä. Koeajalle juoppo kuitenkin joutuu ja toivottavasti kohtaa sinä aikana itsensä. Garibaldille tekee häijyä myöntää, että siinä voi kestää todella kauan, mutta Sheridan on kärsivällinen. He ovat kuitenkin ystäviä.



”Eipäs mennä enää tyttöjen pukuhuoneeseen!”

Franklin käy G'Karin luona, kunhan on ensin luovinut tiensä läpi hurmoksellisten narnimassojen, jotka oven luona jumittavat. Eräs narni tuputtaa hänelle vielä G'Kar-patsasta. G'Kar parkaisee ovikellon rämppääjää häipymään, mutta päästää kuitenkin tohtorin sisään. Narnimassat pusertuvat uteliaina oven taakse. Hiekka-astian kanssa räpläävä G'Kar nurisee, että asemalle lappaa jatkuvasti lisää narneja hänen perässään. Franklinin asia koskee G'Karin kotipuolta, sillä Kha'Ri koki Franklinin kätevimmäksi viestintuojaksi, kun G'Kar ei ole vastannut tiedusteluihin. Noin puolet narnihallituksesta haluaa G'Karia johtamaan Narnia – tähän hän ei missään nimessä edelleenkään suostu – kun taas loput haluavat häntä käymään planeetalla antamassa vähintään hyväksyntänsä, että muut voivat johtaa hänen puolestaan Narnia. Franklin järkeilee G'Karin suosion kasvaneen, kun G'Karin läsnäoloa Centauri Primella pidettiin ihmeenä, kun narnit saivat vedettyä centaureja lättyyn ilman kostoa ja lisäksi G'Kar selvisi pommituksista hengissä. G'Kar pitää tilannettaan sietämättömänä, sillä jos hän pysyy asemalla, asema täyttyy narneista ja jos hän palaa kotiin, hänestä valetaan patsaita. Franklin yrittää lohduttaa häntä jumalallisilla sananlaskuilla ja on miettinyt, että jumala on varmasti luonut ongelman, jota Hänkään ei pysty ratkaisemaan: heidät.

Zackilla on hiukan asiaa Lochleylle Maan turvallisuusosaston päämajan suunnalta. Eräs nainen ottaa heihin yhteyttä ja kertoo asioiden olevan huonosti, sillä Psi-joukkoja on terrorisoitu monelta suunnalta ja jokaista iskua koristaa sanat ”Muistakaa Byron.” Maassa tiedetään varsin hyvin, että samanniminen heppu pyöri B5:llä. Byronista ei ole enää haittaa, mutta hänen perinnöstään on, sillä terrori-iskuihin käytetyt varat ovat erinäisten varjoyhtiöiden kautta johtaneet B5:lle. Lochley arvaa heti Lytan olevan asialla ja turvanainen vahvistaakin asian. Hän käskee pidättää Lytan kuulusteltavaksi ja lähettää hänet tarpeen vaatiessa Maahan.

Lochley käy kämpässään möllöttävän Garibaldin juttusilla, vaikka huomaakin, ettei Garibaldi näytä haluavan seuraa. Garibaldi on melkein huvittunut, kun kapteeni tarjoaa apua ongelmaansa, sillä hehän ovat olleet ensitapaamisestaan asti napit vastakkain. Mitä Lochley muka hänen tilanteestaan ymmärtäisi, kun Lochley sherlockoi hänen olevan vihainen ja purkavan vihaansa vähän kaikille. Lochley paljastaa isänsä olleen alkoholisti ja tietävänsä kyllä tasan tarkkaan, miten sellainen käyttäytyy. Hänen ilkeästi maaliinsa osuva kuittailu Garibaldin itsesäälistä suututtaa miehen sen verran pahasti, että shottilasi viuhuu seinään ja hän käskee naista häipymään, mutta hänpä ei hievahdakaan. Garibaldi marssii matkoihinsa itse ja Lochley seuraa perässä, sillä hänen oman kokemuksensa tilitys ei ole vielä ohi. He päätyvät samaan hissiin, jossa jatkaa äitinsä kuolemasta ja isänsä taiteellisemmasta puolesta sekä tietenkin omasta karkuruudesta, jossa tunki joka ruumiinaukosta kaikkea tuhmaa elimistöönsä ja lopetti leikin, kun kaveri veti överit. Ehkäpä siinä on syytä kerrakseen Lochleylle samastua Garibaldiin ja ehkä juuri siksi he eivät ole tulleet hyvin toimeen.

Lochley, Zack ja vartijalauma valmistautuvat nappaamaan Lytan, joka neuvottelee vähän turhankin huolettomasti jonkun asekauppiaan kanssa Zocalolla. Lyta ei vaikuta kovinkaan järkyttyneeltä, kun vartijat rynnivät paikalle – hän vain kysyy, mistä häntä syytetään. Zack kertoo terroristien avustamisesta, mutta Lyta ei ole tulossa ihan niin helposti mukaan, vaan naputtelee sormiaan pöytään. Zocalon muu väki yhtyy tahtiin ja Lyta läpsäyttää kämmenensä pöytään muiden säestäessä, kun hän toteaa kyllästyneensä muiden pompotteluun vailla minkäänlaista kiitosta. Nykyään Lyta päättää omista asioistaan ja päättää olla joutumatta vangiksi. Lyta uhmaa vartijoita, jotka hän saa voimillaan transsiin ja uhoaa, ettei vorlonin koskettamaa niin vain pysäytetä. Myöhässä paikalle tullut Sheridan muistuttaa, että vorlon on koskettanut häntäkin ja asettaa PPG:nsä telepaatin ohimolle. Lyta päästää Zocalon pauloistaan, joutuu käsirautoihin ja saa Lochleylta turpiinsa, kun ilkkuu, ettei herra presidentti voi olla aina kaikkialla.



”Kuules nyt, samperin nulikka, Kosh kosketti minua tosi tuhmasta paikasta!”

Garibaldi paikantaa viimeinkin käytävältä Lochleyn, jota on etsinyt pahoitellakseen aiemmasta käytöksestään. Lisäksi hän on kuullut Lytasta, jonka ongelmallisesta tilanteesta he keskustelevat, sillä kovia kokeneesta telepaatista voi olla harmia sekä täällä että Maassa. Lochley haluaa kuitenkin näyttää Garibaldille jotain ja johdattelee hänet tulliin, jossa on vastassa onnellinen Lise, joka tuli heti Garibaldin viestin luettuaan, kun mies häntä niin tarvitsi. Garibaldi ei muista lähettäneensä mitään viestiä, mutta tajuaa Lochleyn järkänneen koko miitin, sillä alkoholisti tarvitsee tukea naisestaan, joka ei alkoholismista pidä ja haluaa pitää miehensä selväjärkisenä.



Lochley vaikuttaa niin kateelliselta.

Franklin käy Sheridanin toimistossa keskustelemassa Lytasta, joka sellin valvontakameran mukaan reagoi liki pelottavan tyynesti vankeuteensa. Varmemmaksi vakuudeksi häntä pidetään kauimpana manipuloitavista aseman asukeista, vaikka minusta vähän tuntuukin, että hän voisi halutessaan ohjailla ketä tahansa. Sheridan vain päivittelee, kuinka vähän kaikki tuntuvat käyttäytyvän epätavanomaisesti: ensin Londo lähti, sitten Garibaldi joi ja nyt Lyta. Seuraavaa sekoilijaa hän vannoo ampuvansa päähän. Delennin ei luulisi kykenevän huutamaan raivoissaan paskiaista, mutta niin vain hän ilmestyy paikalle ja Sheridan ja Franklin vaihtavat hämmentyneitä katseita. Delenn on vimmoissaan, kun narnien hallitus on alkanut boikotoida kuljetuksia, jos G'Kar ei saavu Narniin ja hänellä olisi vielä ties kuinka paljon raivottavaa, kunnes hän pyörtyy.

Garibaldi on saanut tilitettyä leidilleen koeajastaan ja Lise on tarpeeksi tyytyväinen, sillä pianhan Garibaldi lähtee muutenkin asemalta. Mies haluaa kuitenkin raitistua tosissaan, kun tietää pystyvänsä siihen. Hän ei vain tiedä, mitä tekisi sillä aikaa ja Lise ehdottaakin, että lähtisi jo alustavasti auttamaan häntä Edgars Industriesin pyörittämisessä, kun hän ei ole itsekään vielä perillä kaikesta. Garibaldi vain haluaisi kaiken palaavan normaaliksi ennen kuin on valmis palaamaan Lisen luokse, mutta Lisen mielestä kukaan ei saa koskaan kaikkia asioita kohdalleen, mutta Lise on valmis auttamaan häntä, kun haluaisi vielä naimisiinkin. Ei työ B5:llä kuitenkaan niin ylivertaisen hohdokasta voi olla, kun Garibaldi saisi Marsissa osakseen rakkautta, intohimoa ja osuuden ihmiskunnan rikkaimpiin kuuluvasta megayhtiöstä. Garibaldi laskeskelee asioita yhteen ja toteaa Sheridanin jääneen kyllä kakkoseksi. Samalla hän oivaltaa tässä mahdollisuuden listiä pari telepaattiongelmaa yhdellä iskulla ja häipyy paikalta voitonriemuisena.

Delenn on kiikutettu sairastuvalle ja Sheridan on jo huolissaan, mutta Franklin toteaa pyörtymisen johtuneen vain stressistä, sillä tällainen lienee ihmisminbarihybridille uutta. Sheridanista tuntuu, ettei hänelle ole nyt kerrottu kaikkea ja tohtori pamauttaa Delennin olevan raskaana. Sheridan on häkeltynyt mutta hämmentynyt, sillä hän oli luullut, ettei Delenn voisi tulla raskaaksi. Franklin ei pitänyt koskaan mahdollisuutta mahdottomana, vain äärimmäisen epätodennäköisenä, ja näemmä hänen ei kannattaisi Delennin perusteella uhkapelata. Koska tilanne on kuitenkin täysin uusi, Franklin ei sano varmaksi, miten tässä tulee käymään, mutta Sheridan on tarpeeksi toiveikas. Mieluummin hän pitäisi sekä Delennin että lapsen, mutta jos kahdesta pitää valita niin Delenn tietenkin.



”I got the results of the test back - I definitely have breast cancer.”

Garibaldi käy Lytan luona vähän puhumassa asioista ja on selvästi varuillaan, kun Lyta vain istuu passiivisesti ja kuuntelee ilmeettömänä. Garibaldi tietää Lytan vaikeuksista, mutta on hänellä omiakin, ja he voisivat auttaa toisiaan. Heidän ei tarvitse siirtyä privaattiselliin puhumaan kahden kesken, kun Lyta rikkoo mielellään mielellään (heh heh!) kameran. Garibaldillakin on telepaatti kynittävänä Psi-joukkoja vastaan ja hän haluaisikin kostaa Besterille kaikesta ja selvittää vielä päänsä. Suorasukainen Lyta onkii hänen alkoholisminsa eikä voi auttaa addiktioissa, mutta Garibaldi pyytää häntä poistamaan hermostoesteensä. Vastapalvelukseksi Garibaldi saisi erään yhtiön Maassa pudottamaan syytteet Lytaa vastaan, mutta Lyta saa kaiveltua, ettei todennäköisesti tulisi enää olemaan tervetullut B5:lle. Lytalle tämä ei vielä riitä ja hän kysyykin, paljonko Garibaldi on valmis maksamaan kostostaan, mutta Garibaldille tässä on kyse vain elämän palauttamisesta raiteilleen. Lytalla on hänelle vastaehdotus.

Ennen sen kuulemista jakso hyppää kuitenkin Garibaldin ja Lochleyn tapaamiseen, jossa G'Kar sattuu olemaan seinän takana vähän salakuuntelemassa. Garibaldi arvelee narnien olevan syypäitä Lytan ja telepaattien tilanteeseen, sillä Lytahan teki DNA-diilin narnien kanssa ja narnit rahoittavat hänen porukkaansa. Lochley ei voi kuitenkaan puuttua narnien asioihin. Garibaldi paljastaa Lytan suostuneen siirtämään terrorismiin käytettävät rahat salaiselta tililtään telepaattien tukirahastoon, joka ei ole sotkeutunut pahantekoon ja lisäksi koko touhua valvotaan tarkkaan. Edgars Industries puolestaan on valmis rahoittamaan erään senaattorin kampanjaa, jotta hän pudottaa syytteet Lytaa vastaan. Vaikka Lyta vapautuisikin, hän olisi nykytilassaan silti ongelma B5:llä eikä Lochley halua asemalle tikittävää aikapommia.

Paikalle pyyhältävällä G'Karilla saattaa olla tähän ratkaisu, sillä hänellekin B5:llä oleskelu alkaa olla kestämätöntä, kun hän ei voi pysyä täällä, koska narnikävijät muodostuvat kohta asemalla ongelmaksi eikä hän voi palata Narniinkaan, kun hänestä on tehty ikoni ja hänen sanomansa tuntuu narneilta unohtuvan henkilökultin tieltä. Hän kertoo oppineensa paljon centaureista Centauri Primella ja uskoo, että muu galaksi tarjoaa hänelle uusia näkökulmia, joilla auttaa hukassa olevaa kansaansa. Siksi hän aikoo lähteä tutkimusmatkailemaan ja aikoo pyytää Lytaa mukaan matkakumppanikseen, jotta kovin vihainen nainen vähän rauhoittuisi G'Karin kovin henkisessä seurassa. G'Kar aikoo järjestää asiansa kuntoon ja lähteä, kenties ikuisiksi ajoiksi.

Viimeistään Garibaldin selonteko Liselle avasi silmäni, sillä eihän Babylon 5:lle ole näillä näkymin jäämässä enää juuri ketään. Londo on jo keisaroimassa, Franklinin uusi työ alkaa ensi vuoden alussa, G'Kar lähtee seikkailemaan, Lyta seuraa kenties perässä, hän itse on lähtemässä piakkoin Marsiin eivätkä Sheridan ja Delennkään aio jäädä tänne, sillä he lähtevät Minbariin, kunhan Allianssin hieno uusi päämaja on valmis. Lennierin voisi olettaa lähtevän Delennin mukana, mutta en sitten taas tiedä, Virillä on sentään suurlähettilään pesti, Zackilla ei tunnu olevan muita intressejä kuin vartiointipäällikön hommat ja jos oikein arvelen, Lochley lähtee Crusade-spinoffissa seikkailemaan uusien hyypiöiden mukana, sillä ainakin naama oli kannessa. Lise on kuitenkin tyytyväinen haikealla päällä olevan Garibaldin puolesta, sillä Garibaldi solmi hyvän diilin.

Hyvä diili ei ollut täysin sama, minkä Lochley sai kuulla, sillä Lyta mainitsi vastaehdotuksessaan, ettei osaa itse pitää rahavirtaa salassa, mutta Garibaldilla on siihen tarvittavat välineet, kun Edgars Industries on pelkkä rahanpesupeite. Rahastotilejä on itse asiassa kaksi, Lochleylle mainittu ensimmäinen julkinen tili on vain peitettä, sillä suuret numerot kulkevat salaisessa kakkostilissä, joka syytää rahaa Garibaldin kontakteille, jotka puolestaan iskevät Psi-joukkojen kimppuun. Garibaldin hermostoesteen poistaminen saa odottaa Lytan pelivarana pari vuotta ja jos Garibaldi on pitänyt lupauksensa, Lyta poistaa esteen ja antaa vapaat kädet Besterin rusikoinnille, kun Lyta keskittyy Psi-joukkoihin.

Aina yhtä vainoharhainen Garibaldi kuitenkin ihmettelee, kun Lyta on lähdössä leikkiin mukaan näin helposti, sillä ainahan Garibaldi voisi ottaa vain rahat ja karata. Lyta vastaa, että jos aistisi Garibaldin ajattelevan nyt jotain sen suuntaista, hän tappaisi miehen siihen paikkaan. Garibaldi ei ole vielä aivan luottavainen, sillä hän haluaa tietää, kuka tai mikä hitto Lytasta on tullut, sillä vorlonit ovat selvästi tehneet hänestä voimakkaamman kuin kenestäkään muusta telepaatista. Hän menee reippaasti P-asteikkojen ulkopuolelle. Lyta muistuttaa telepaattien olevan jäämistöä sodasta ja että sodissa käytetään erikokoisia aseita. Hän on niistä se isoin. Garibaldi uumoilee naisen vastaavan ydinpommia, tuomiopäivän asetta. Lyta kääntyy tervehtimään häntä silmät ensin punaisina ja sitten läpitunkevan valkoisina.



"Tim is off on a search to rescue the Princess. She has been snatched by a horrible and evil monster. This happened because Tim made a mistake."

Sheridan ja Delenn ovat sängyssä eikä Sheridan voi olla tuijottamatta naistaan, joka ei voi olla kummastelematta, eikö mies ole koskaan nähnyt raskaana olevaa ihmisminbarihybridiä. Katselisi Sheridan häntä varmaankin siitä huolimatta. Delennkään ei ole saanut nukutuksi, kun hänen ajatuksensa ovat vielä hämärään vaipuneessa Londossa, jota on jo kumma kyllä ikävä. Centauri Primelta ei ole kuulunut mitään. Sheridan arvelee, että uudella keisarilla pitää varmasti kiirettä uudessa asemassaan eikä juhliminen lopu koskaan. Delenn totisesti toivoo samaa, mutta totuus ei voisi olla yhtään erilaisempi. Londo istuu edelleen ypöyksin pimeässä kovalla valtaistuimellaan, vaitonaisena ja masentuneena.



London tylsyys ei mahdu vain yhteen kuvatekstiin.

Olen aina pitänyt epilogeista, jos ne osataan tehdä kunnolla ja sarjoja harvemmin osataan lopettaa kunnolla. Tai sitten olen katsonut vääriä sarjoja, mutta uskaltaisin väittää, että monikaan sarja ei ala pedata vääjäämätöntä päätöstään näinkin aikaisessa vaiheessa. Tämä on vain hyvä juttu, sillä vaikka en ole vielä nähnyt, miten Babylon 5 loppuu – kyyneliin varmaan – tällainen asteittainen lopetus on paljon parempi ratkaisu kuin viimeisessä jaksossa oleva armoton rushaus, jossa kokoonnutaan johonkin kirkkoon tai ravintolaan t-



FFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUCCCCCCCCCCCCCCCC CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK.

Niin. Voisin jopa vähän veikata, että vaikka Taru Sormusten Herrasta ja Babylon 5 ovat suoraan vertailukelvottomia, Straczynski on ottanut pappa-Tolkienilta vaikutteita ja vaikka näiden kahden teoksen loput eivät olisikaan juonellisesti suoraan toisiinsa verrannollisia, niiden lopetus ei tule varsinaisesti puun takaa. Sormuksen se suuri konflikti päättyi Sormuksen tuhoon ja rauhaan, mutta vielä itkeskeltiin 4000 sivua jäähyväisiä ja köröteltiin takaisin Höpöttilään, jossa vedettiin vielä yhtä viheliäistä kiusantekijää lättyyn. Kaikki lähtivät omille teilleen, jotkut matkasivat merten yli jumalheppujen tyyssijaan ja kaikki elivät onnellisina elämänsä loppuun asti paitsi Pippin, joka jäi auton alle heti toisessa risteyksessä.

Mitä sitten tapahtuu/tulee tapahtumaan B5:n lopussa? Hitostako minä tiedän, mutta centaurisota on historiaa ja ainoa suurempi konflikti on enemmänkin taustalla eikä ehdi ratkeamaan B5:n aikana. Nyt on aika epilogille, jossa jäähyväisiä on jo heitetty, lisää todennäköisesti heitetään ja melkein kaikki todellakin lähtevät omille teilleen, tosin sillä erotuksella, että siinä missä LotRissa kompattiin mestoista toiseen, B5:ssä junnattiin kaikkien tilapäisessä kodissa. Kaikki jättävät siis tässä toisensa JA B5:n, mikä on minusta hemmetin nerokas veto. Kuitenkin se vielä räjähtää lopussa tai putoaa Epsilon 3:lle, eivät monet hahmot jää sitä enää kaipaamaan, kun heidän kohtalonsa on toisaalla. Toisaalta B5 heidät yhdisti ja muutti maailman. Vielä olisi edessä B5:n Konnun puhdistus eli drakhien potkiminen hemmettiin centaurien vallan keskipisteestä. Ehkä joku Sheridankin tekee vielä lopussa frodot, sillä se olisi Straczynskin taholta täydellistä trollausta. Ja osuvaa kuin mikä.

Viis spekuloinnista, itse jaksostakin olisi hyvä heittää mietteitä. Aloitanpa Garibaldista, joka joutui melkoiseen höykytykseen, kun Sheridanin huoli pahoitti hänen mielensä ja vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Lochley pelasti hänet ja puhui ihan viisaita. Vaikka Lochleyta onkin alikäytetty, tykkäsin kovasti hänen moraalisaarnastaan ja kovapintaisuudestaan. Ei paljoa nainen värähtänyt, kun Garibaldi paiskoi esineitä. Kaikki Garibaldiin liittyvä materiaali olikin kauttaaltaan hienoa settiä, minä ainakin pidän hahmon lopullisesta suunnasta, joka jatkuu vielä sarjan yli, sillä kahden vuoden päästä Bester laskee allensa.

Lytan omat suunnitelmat kietoutuivat myös Garibaldin bisneksiin ja vaikka koko touhu tapahtuneekin sarjan ulkopuolella, Lyta on itsenäisyytensä valinnut ja on aika helkkarin badass hommassaan. Rawwrrr! En olisi uskonut, että hän voi halutessaan olla helvetin pelottava tapaus. Zocalo-kohtaus oli ainakin tyylikäs kuin mikä. Pakko Lytaa on kannustaa, vaikka moraalin harmaalle alueelle tässä vähän luisutaankin. Samalla selvisi, miksi Lyta ilmestyi Garibaldin härössä tuplaunessa. Lyta kuitenkin hypännee G'Karin kelkkaan, sillä tuskinpa hänen tarvitsee aktiivisesti osallistua telepaattien tihutöihin. Parempi vaan pysyä piilossa. G'Karin lähtökin oli melko suuri yllätys, vaikka täysin looginen ratkaisu olikin. Eiköhän hän palaa jossakin vaiheessa päästämään London tuskistaan.

Sheridanin ja Delennin lapsi oli enemmän sivujuonta, mutta tarjosi huumoriannin ja kerrankin aitoa iloa Sheridanin suunnalta, sillä stressaantunut pressa on viimeaikaisten tapahtumien johdosta ollut lähinnä äkämystynyt ja muutenkin jäykällä päällä. Olinkin jo melkein unohtanut, että tulevaisuudessa heidän lapsensa liittyi jotenkin kuvioihin.

Mainitsin jo London, mutta häneen on hyvä päättää tämä päivitys, sillä vaikka hän esiintyi lopussa vain vilauksen ajan, se oli todella voimakas vilaus ja loi vahvan kontrastin muuhun jaksoon, sillä tässä jaksossa suunnilleen kaikki muut etenivät elämässään aimo harppauksen paitsi hän, joka eteni aiemmin, kun hänellä ei ollut vaihtoehtoja. Nyt hän on pysähtynyt. Toivottavasti muiden tulevaisuus ei tyssää hänen tapaansa. Pian sen näkee! En ole pahemmin ollut näin innoissani jonkun sarjan lopusta ihan tällä tavalla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti