perjantai 29. kesäkuuta 2012

103 - Darkness Ascending

103

5. kausi, 15. jakso

Darkness Ascending alkaa kovin enteellisesti. Zocalo on raunioina, liekeissä ja täynnä ruumiita. Hävityksen keskellä on verinen Garibaldi, joka tarkkailee hämillään päähän ammuttua Sheridania, jonka vieressä lukee syyttävästi PETIT MINUT, kun toisaalla Zackin ruumiin vieressä taas kysytään MISSÄ OLIT. Franklin kömpii romun keskeltä syyttelemään, kuinka he tarvitsivat Garibaldia, mutta sitten hänet ammutaan. Syypää on toinen Garibaldi, jolla on aivan mahdottoman kokoinen pyssy ja hän kertoo heidän olevan koko sotkusta vastuussa. Ensimmäinen Garibaldi ei voi uskoa tapahtunutta ja jää pöydästä pursuavan mähmän ympäröimäksi.



Big Fucking Garibaldi 9000

Garibaldi herää painajaisestaan ja huomaa heti sänkynsä vieressä seisoskelevan Lytan, jonka silmät hehkuvat valkoista valoa. Lyta ei enää aio peitellä vorlon-modifikaatioitaan ja aikoo testailla, mihin oikeasti pystyy. Garibaldin ei kuitenkaan pitänyt herätä ja Lyta toteaa tämänkin olevan unta.



En nuku enää ikinä.

Garibaldi herää tuplapainajaisestaan eikä tämän syvemmälle enää mennä. Hän tähtääkin disorientoituneena aseellaan huoneeseen astelevaa Lise Hamptonia, joka ihmettelee, tervehtiikö mies aina näin rakkaimpiaan. Lise muistuttaa, kuinka Garibaldi antoi Marsissa hänelle ovikoodit sun muut, jos hän tulisi käymään ja hän ajatteli kerrankin yllättää Garibaldin. Hän ei kuitenkaan uskonut miehensä yllättyvän aivan näin pahasti. Ei Lisellä mitään tärkeää asiaa ole, hän vain ajatteli tulla pitkästä aikaa tapaamaan Garibaldia, kun Garibaldi ei ole tullut tapaamaan häntä. Garibaldi tuntuu rauhoittuvan ja ottaa neitinsä vastaan.

Delenn on Sheridanin toimistossa touhuamassa Allianssin asioita, kun Lennieriltä tulee videopuhelu. Lennier kertoo kolmesta uudesta iskusta Allianssia vastaan ja on saanut selville, että aina parikymmentä minuuttia ennen iskuja hän on poiminut kryptattuja centauri-signaaleja. Nyt hän aikoo selvittää niiden tarkoituksen. Lennier kysyy vielä varuillaan, ettei Sheridan vaan ole kuullut hänen tehtävästään. Hyvin ironisesti Sheridan on astumassa toimistoonsa juuri samalla hetkellä, mutta luikkii sivummalle salakuuntelemaan ja saa tietenkin koko jutun selville.

Lyta on ajamassa telepaattien asioita eteenpäin, kun neuvottelee erään bisnesmiehen kanssa. Lyta haluaa miehen yhtiöltä kartoitusmatkoihin pitkän matkan aluksen, johon mahtuu parisataa telepaattia. Tarkoituksena olisi luoda mahdollisia uusia kontakteja yhtiön laskuun ja jos sopiva asumaton planeetta löytyy, perustaa sinne telepaattisiirtokunta. Bisnesmies ymmärtää kyllä Lytan tarpeet, mutta bisnesmaailma ei toimi ihan näin yksinkertaisesti, sillä heillä on vielä siteet Psi-joukkoihin. Lyta yrittää vängätä, että Psi-säännöstöjen mukaan tutkimusaluksissa voi olla vain yksi Psi-paatti ja hänen telepaattiensa avulla kartoitus olisi rutkasti tehokkaampaa, mutta bisnesmies ei halua ottaa riskiä, kun se mitätöisi vakuutusasiat ja suhteet Psi-joukkoihin. Hän ei pidä kovin todennäköisenä, että Lyta saisi apua muilta tahoilta, jotka eivät ole joukkoihin yhteydessä. Lyta saa idean ja sopii tapaamisen G'Karin kanssa.

Vir pitää Londoa ajan tasalla Centauri Primen ja B5:n tapahtumista. Londoa kummastuttaa, kun centauri-hovia on alkanut yhtäkkiä kiinnostaa Allianssin kuljetusten aikataulut, mutta enemmän häntä hämää, kun kaikki päivittäiset tapaamiset muiden suurlähettiläiden kanssa ovat yhtäkkiä peruuntuneet. Onhan se totta, että Allianssin Neuvosto kokoontuu seuraavan kerran, kun iskujen syyllisestä on varmoja todisteita, mutta nyt tuntuu pahasti siltä, ettei centaureihin luoteta. Londo tuhahtaa, että nykyään on ihan normaalia, ettei kukaan oikeasti luota kehenkään. Ainakin hänellä on loppupäivä näemmä vapaata, mutta edes uhkapelaaminen ei enää jaksa kiinnostaa häntä, kun päivät B5:llä ovat muutenkin täynnä riskejä.

Garibaldi on suihkussa, kun Lise kaivelee hänen kaappejaan ja ehdottaa, että heidän pitäisi mennä illemmalla deitille. Ilmapiiri kuitenkin viilentyy, kun hän poimii viinapullon kaapin perukoilta. Garibaldi tulee ulos suihkusta ihmettelemään mykkäkoulua ja Lise on syystäkin kiukkuisen näköinen. Hän raivoaa, kuinka viina on pilannut Garibaldin elämän jo kahdesti eikä voi uskoa, että mies on sortunut pulloon jälleen. Garibaldi vakuuttelee hyvin itsevarmaan sävyyn, että ennen oli ennen ja nyt on nyt. Nyt hän on muuttunut mies ja täysin eri tilanteessa kuin ennen. Hän on kokenut vaikka mitä, mutta viime kuukaudet eivät ole olleet helppoja. Hän puolustelee itseään kertomalla Besterin tempusta ja Marsin vastarinnan muilutuksesta ja suuttuu, kun Lise yrittää kylmästi sääliä häntä. Garibaldi ei tarvitse kenenkään sääliä, kun nyt hän hallitsee pullon eikä toisinpäin. Lise pyytää, että jos Garibaldi edes hänen mielikseen olisi juomatta niin kauan kuin hän on asemalla. Garibaldi tyhjentää pullonsa lavuaariin.

White Star 27... tai siis Maria jatkaa matkaansa hyperavaruudessa. Kapteeni Montoya käy katsomassa, miten Lennierin dekryptausprosessi etenee. Lennier on saanut viestistä selvää kokonaiset kaksi sanaa: älkää vastatko. Hänellä on teoria, jota Montoya pitää nokkelana. Hän olettaa, että viestin kohteena on todennäköisesti suurempi avaruusasema ja he voisivat teoriassa seurata seuraavan viestin lähetyshetkellä takionipursketta suoraan asemalle. Montoyalle tulee viesti ja hän joutuu murskaamaan Lennierin toiveet, sillä presidentti Sheridan jyrähti Marian takaisin B5:lle.

Sheridan jyrisee myös Delennille, joka ei voi tajuta, miksi alus on kutsuttu takaisin. Sheridan uskoo hänen tietävän kyllä varsin hyvin, kun sai kuulla tiedustelutehtävästä, jota on häneltä piiloteltu. Hän pitää Lennierin lähettämistä vaaralliselle alueelle hyvin sopimattomana, kun ei kuullut asiasta. Delenn väittää, että olisi aivan yhtä sopimatonta olla lähettämättä Lennieriä paikan päälle, sillä Lennier tietää centaurien liikkeistä paljon enemmän kuin keskiverto sissi. Sheridan kuitenkin taipuu hieman pehmeämpään sävyyn, kun halusi vain suojella Lennieriä, kun Delenn on jo menettänyt viime aikoina Marcuksen ja Neroonin. Sheridanin ja Delennin riidalla ei ole kuitenkaan merkitystä, kun Lennier on jo tekonsa tehnyt. Montoya ottaa asemalle yhteyttä ja kertoo Lennierin kadonneen hävittäjän kanssa Marialta.

Lennier on todellakin lähtenyt sooloilemaan ja seuraa takionipursketta hyperavaruudessa. Hän pitää kirjaa hävittäjälle aikeistaan ja järkeilee, että aseman todennäköiseen sijaintiin ei hänen happivarastonsa riitä. Siksi hän ryhtyykin soveltamaan meditaatiokikkaa ja on ohjelmoinut tietokoneen informoimaan mahdollisista tielle osuvista aluksista. Hän toivoo totisesti olevansa oikeassa, sillä tältä reissulta ei muuten ole paluuta.

Lyta saapuu tapaamaan G'Karia, joka hämmästelee, että he eivät ole tainneet keskustella kahden kesken oikeastaan vuosiin. Lyta korjaa, että viime kerrasta on kuusi vuotta. Luultavasti viimeisin keskustelu tapahtui siis pilotissa ja silloin G'Kar oli tarjoamassa hänelle rahaa, jotta pääsisi käsiksi hänen DNA:nsa. Ei, tässä ei ole kyse mistään härskistä prostituutiosta, vaan Lytan telegeenit mahdollistaisivat narnien muinaisissa Varjosodissa sukupuuttoon kuolleiden telepaattien uuden nousun. Lyta kertookin, että on nyt valmis ottamaan G'Karin tarjouksen vastaan. G'Kar hieman punastelee, kun muistelee, että DNA-prosessin vaihtoehtoina oli joko kloonata Lytan geenejä tai paritella hänen kanssaan – tosin jälkimmäinen vaihtoehto ei ole yhteensopivuusongelmien vuoksi täysin yksiselitteinen. Lyta on valmis antamaan itsensä lisäksi myös muita telepaatteja narnipaattien luontiin. Vastineeksi hän haluaa vain kolmea asiaa, joista ensimmäisestä oli jo vuosia sitten puhetta. Rahan lisäksi hän haluaa viisi pitkän matkan kartoitusalusta siirtokuntaa varten ja hän myös toivoo, että koko juttu pidetään muilta salassa. G'Kar empii, kun on kuitenkin Allianssin johtoporukkaa, mutta Lytan mukaan narnien näin sisäiset asiat sietävätkin pysyä salassa. G'Kar näkee Lytan tarjouksessa houkuttelevan mahdollisuuden ja lupaa palaavansa asiaan. Lyta paljastaa vielä ovella, että sai hiljattain tietää, ettei hänen mielihyväkipupisteensä tunne rajoja. G'Karin lisäksi myös allekirjoittanut punastui.

Fresh Air -ravintolan romanttisessa ilmapiirissä muistellaan kunnolla menneitä, kun Garibaldi tajuaa, ettei ole käynyt täällä muutamaan vuoteen. Viime kerralla itse asiassa hänen seurassaan oli Sinclair, Ivanova ja Catherine Sakai ja puheenaiheena oli Sinclairin ja Catherinen aviosuunnitelmat. Samana iltana Garibaldia ammuttiin, presidentti Santiago salamurhattiin ja hieman tästä eteenpäin Sinclair lähti Minbariin ja Catherine katosi. Ei hitto, onko tästä jo näin kauan aikaa? Garibaldi jatkaa elämän ihmettelyä, kun Ivanovakin vasta lähti ja Franklin lähtee vuoden lopussa. Hän tunteekin itsensä viimeiseksi sotilaaksi, mutta Lise muistuttaa, että miehelle on aina paikka Edgars Industriesissa. Kaikesta päätellen Garibaldikin siis tulee jättämään B5:n taakseen – kenties lopullisesti – mutta ei ole vielä kertonut asiasta muille.

Tarjoilija tulee kysymään juomapuolta. Lise ottaa viiniä eikä tarjoilija tunnu uskovan Garibaldin kahvitoivetta ennen kuin tämä hermostuu asiasta. Lise ihmettelee Garibaldin kireyttä ja Garibaldi nurisee, että kerrankin olisi mahdollisuus oikein rauhalliseen iltaan. Hän siemaisee kahviaan, joka maistuu hirveälle, ja lähtee valittamaan keittiöön, mutta juokin kuppinsa tyhjäksi ja täyttää sen isojen setien limpparilla taskumatistaan. Olisin nauranut ellei tämä olisi niin surullista. Tarjoilija tulee paikalle virnuilemaan, että tarjoaa kyllä hänelle vastaisuudessa erikoiskahvia.



”Miksen minä tuota keksinyt?” takana tuumitaan.

Montoya ottaa yhteyttä Sheridaniin ja Delenniin kertoakseen Lennierin etsintöjen olleen tuloksettomia. Hän kehottaa heitä valmistautumaan pahimpaan, sillä Lennier on ollut liikkeellä jo 48 tuntia ja hävittäjissä riittää happea puoleksitoista päiväksi. Vaikka meditointi säästää happea, Lennier alkaa olla äärirajoilla. Niin hän onkin ja kuolisikin hetkellä millä hyvänsä ellei tietokone ilmoittaisi lähistöllä olevasta aluksesta kurssilla kohti takionipursketta. Lennier sopertaa ohjeet häivemoodiin ja saa hävittäjänsä telakoitua centaurien sotalaivan jättikokoisen siiven alle. Centaurit eivät huomaa mitään ja Lennier saa happivarastonsa täyteen. Hyppyportista hän päätyy muiden mukana Centauri Primen kiertoradalla kyttäävän valtaisan laivaston sekaan.



Minbarien käsikirja liftareille.

On kulunut jo kolme päivää Lennierin katoamisesta ja Sheridan on jo sängyssä pahoittelemassa ärähdystään. Delenn oli oikeassa eikä ole hänen vikansa, että Lennier on kadonnut. Delenn ei millään suostu uskomaan Lennierin kuolleen ennen kuin näkee ruumiin.

Samana yönä Vir herättää London, sillä Centauri Primelta on tullut tärkeä viesti. Eräs ministeri kertoo centaurien tietävän, että Sheridan ja muu Allianssi on sälyttämässä iskusyytöksiään heidän niskaansa ja olettaa, että ovat valmiina vaikka väärentämään todisteet. Londo ei sellaista uskoisi Sheridanista eikä edes G'Karista, kun ministeri arvelee narnien kiinnostuneen syyttelystä. G'Kar ei kuitenkaan kontrolloi kaikkia narneja ja ministeri on huolissaan. Hän toteaakin, että jos heitä vastaan toimitaan, Centauri Prime on pian sodassa.

G'Kar on kutsunut Lytan kuulemaan vastausta, joka on hallituksen vahvistama. Narnit suostuvat... mutta yhdellä ehdolla. Lytan ja telepaattien tulisi vain salakuunnella muita suurlähettiläitä ja ilmoittaa tietonsa Narniin. Lyta näyttää hyvin pettyneeltä eikä voi suostua, kun hänellä on sentään vielä pieni rahtunen soveliaisuutta jäljellä. Ei hän ihan Byron ole. Lyta on jo lähtemässä, kun G'Kar kertoo, että mitään tällaista ehtoa ei ollut. Hän halusi vain testata, kuinka pitkälle Lyta on valmis menemään ja on aivan tyytyväinen, että voi nyt luottaa häneen. Lyta näyttää onnelliselta ja he saavat diilinsä solmittua.

Lennier joutuu vaikeaan paikkaan, kun tuntee itsensä voimattomaksi. Liftattava sota-alus on nimittäin lähtenyt muutaman muun kanssa hyökkäykseen eikä Lennier voi kuin taltioida ympärillä avautuvan tuhon, kun centaurit hävittävät puolustuskyvyttömän saattueen. Hän jättäytyy pois kelkasta yleisen rojun suojaan, lähettää hätäviestin ja jää rukoilemaan kuolleiden puolesta.



Lens flaret ovat aina tarpeettoman cooleja.

Sheridan saa kuulla hyvät uutiset, sillä Maria on pelastanut Lennier ja Lennier on saanut kiistämättömät todisteet hyökkääjien alkuperästä. Delenn ei pysty sanomaan mitään vaan poistuu paikalta nojaamaan käytävän seinään tunteiden vallassa jossakin itkun ja naurun rajamailla. Sattumalta lähistöllä kulkenut Londo kysyy, onko Delennillä varmasti kaikki hyvin. Delenn kääntyy hänen puoleensa ja London hämmästykseksi halaa häntä pitkään ja hartaasti. Londo on hämmentynyt ja Delenn saa sanotuksi, ettei kaikkien näiden vuosien aikana ole koskaan halannut häntä ja tämä on kenties viimeinen mahdollisuus. Londo ei ymmärrä, mitä hän tarkoittaa.



Taas niitä kuvia, joita ei mukahauskalla kuvatekstillä särjetä.

Delenn vähän sättii Lennieriä sooloilusta, mutta on yhtä kaikki hyvillään samoin kuin Sheridan. Lennier luovuttaa maailman tärkeimmät tiedot presidentille, joka pyytää häntä lepäämään. Kahden kesken Sheridan miettii tosissaan, pitäisikö tiedot sittenkin lempata ilmalukosta, mutta heillä on silti edessään raskas velvollisuus. Neuvosto kokoontuu ensi tilassa huomenna käsittelemään todisteita, mutta sitä ennen Garibaldi saapuu paikalle. Sheridan kutsui hänet hakemaan Franklinin ja G'Karin kokoukseen tunnin päästä.

Franklin on juttelemassa Zocalolla London kanssa tohtorin biologisesta tietopankista, kun Vir tulee väliin ja kertoo kahden kesken Londolle kuulleensa, että Neuvosto kokoontuu huomenna. Londo ei olisi niin huolissaan, sillä eivät muut välttämättä syytä centaureja, mutta Vir paljastaa, ettei Londoa ole kutsuttu. Londo katselee epäluuloisesti Franklinia, jolle Garibaldi on kertonut käänteestä. Garibaldi käy vielä pilaamassa Lisen lämpimän aterian ja käskee naistaan painumaan ensimmäisellä lennolla takaisin kotiin, sillä huomenaamulla maailma on sodassa centaureja vastaan.

Puheet viimeisen kauden kehnoudesta voikin lopettaa tähän, sillä kyseessä oli kauden ehdottomasti tiukin jakso, vaikka jakso rakentuikin pitkälti tulevan kliimaksin rakenteluun. Kerronnallinen lumipallo lähtikin vyörymään sellaisella rytinällä, että tämä ei tule päättymään hyvin. Loppupuolen jännite olikin yksi sarjan voimakkaimpia, kun kohta tullaan polttamaan sillat erään mahtikansan kanssa, kun centauritkin tuntuvat olevan varsin perillä syytöksistä. Tällä kertaa tosin tilanne on vain muu maailma vs. centaurit (ja drakhit?), mutta pelkäänpä tämän vielä eskaloituvan ja väen kuolevan. Delennin centaurihali oli uskomattoman kaunis pieni kohtaus. Saapa tosiaan nähdä, miten Londo tarkalleen ottaen reagoi, kun sota syttyy. Muutenkin Delennin hajoilu Lennierin vuoksi oli sympaattista seurattavaa ja presidentillinen kahnaus asian suhteen meni hahmojen puolesta varsin luontevasti.

Jakson alku oli poikkeuksellisen synkkää ja kummallista settiä, sillä jos kyseessä oli enneuni, herra Garibaldille on käytävä vielä jotakin poikkeuksellisen hassua, jos Zocalo on säpäleinä ja hän hilluu megakokoisen fallospyssyn kanssa. Ja entä Lyta?! Tai sitten viina vain sekoittaa hänen päänsä. Viinan käsittely olikin aika hauskaa, kun Lise tuli päsmäröimään kunnolla. Ei Garibaldi sentään niin pahassa jamassa ollut kuin viime jaksossa. Luulin jo hänen sortuneen yhteistyökyvyttömäksi puliukoksi, mutta ei taskumatteilu silti kovin eheää kuvaa hänestä anna. Noin muuten Fresh Airin menneiden muistelu toi hienosti mieleen, kuinka pitkälle sarjassa on menty ja kuinka loppu alkaa häämöttää. Kaikki lähtevät lopulta eri suuntiin. Jotkut epäilemättä arkussa.

Lytaa olinkin vähän kaivannut ja hänen käyntinsä G'Karin luona oli aika mielenkiintoinen. Rohkenen epäillä, että Lyta ja G'Kar välttämättä jakaisivat petiä, sillä Byron kääntyisi haudassaan, mutta enpä tiedä, saattaa koko juttu olla vain bisnestä. Jännää kuitenkin oli, että asiasta on ollut jo kauan sitten puhetta. Siksi The Gathering on mielenkiintoista nähdä sarjan jälkeen, vaikka se tuotantoarvoiltaan ripulikakkaa tiettävästi onkin.

Tästä on erittäin hyvä jatkaa kohti Babylon 5:n loppuhuipennusta, mitä ikinä se sitten eteen iskeekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti