maanantai 18. kesäkuuta 2012

100 - The Ragged Edge

100

5. kausi, 12. jakso

The Ragged Edgessa Sheridan on hautautumassa allekirjoitettaviin sopimuksiin, kun Delenn tulee kertomaan, että he ovat jo myöhässä Allianssin kokouksesta. Sheridan tulee jälkijunassa ja yllättyy, kun paikalla on vain Delenn. Muut Allianssin suurlähettiläät kun ovat ryhtyneet boikotoimaan neuvostoa, jotta Allianssi saisi jotain näyttöä aikaiseksi vakautuneesta avaruuden kuljetusreittitilanteesta tai löytäisi edes syyllisen iskuihin. Oikeassahan he Sheridanin mielestä ovat ja Allianssi tarvitseekin pienen hengähdystauon, kun telepaattikriisikin on tauonnut. Samoihin aikoihin jossakin toisaalla drazien suojeluksessa olevan ihmisten Red Star 9 -kuljetuksen kimppuun hyökätään ja vain yksi pelastuskapseli pääsee karkuun.

Londo ja G'Kar palaavat pitkästä aikaa B5:lle ja Londoa huvittaa, kun ennen oli suuri helpotus päästä takaisin Centauri Primelle, mutta nyt helpottaa päästä pois sieltä. He ovat olleet poissa vajaan kuukauden ja heitä hämmentää, kun he tuntuvat olevan alustelakalla varsin suosittuja. G'Karista tuntuu, että hän on saanut faneja ja Londo vitsailee, että G'Karista tulee sitä suositumpi, mitä kauemmin hän on poissa. G'Karin on silti kummasteltava alituisesti hänelle kumartelevia ja nöyristeleviä narneja.

Garibaldi röhnöttää krapulaisena sängyssään ja päätyy Zackin videopuhelun herättämäksi. Zack ihmettelee miehen puolipukeista olotilaa ja Garibaldi vastaavasti ei voi käsittää, että kello on jo kymmenen. Garibaldi missasi tapaamisen Zackin kanssa, mutta Allianssilla olisi puolen tunnin päästä asiaa. Unikeko mutisee tulevansa kyllä ja pyöräyttää tyhjää Afterburn-pulloaan hajamielisen näköisenä.

Delenn on informoimassa Sheridania, Franklinia, Zackia ja Garibaldia pikku onnenpotkusta, sillä sissit tonkivat tietoja viimeisimmästä kuljetusiskusta ja nähtävästi heillä olisi selviytyjä, joka on todennäköisesti päätynyt drazien kotiplaneetalle. Iskun kohteena ollut ihmiskuljetus herättää aluksi ihmetystä, mutta Garibaldi järkeilee tiedusteluveteraanina, että on äärimmäisen todennäköistä, että aluksessa on salakuljetettu laittomuuksia kuten pöly-huumetta ja bioaseita drazien hallituksen laskuun. Drazit ovat nokkelina mölleinä tietoisia, että Allianssin säädökset kieltävät suoran salakuljetuksen ja siksi he luottavatkin epäsuoriin palveluihin. Siksi heidän on turha luottaa selviytyneen etsimisessä paikalliseen hallitukseen. Garibaldista olisi miestä lähtemään paikan päälle, sillä hänellä pitäisi olla siellä turvahommissa eräs tuttu Europan kaivossiirtokunnasta, joka on erikoistunut kadonneiden paikantamiseen.

Sheridan haluaa selviytyneen pilotin todistamaan Allianssin eteen mitä pikimmiten ja tarjoaa Franklinia Garibaldin avuksi, mutta Garibaldi kertoo selviävän paremmin omin voimin. Franklin vaikuttaa loukkaantuneelta, kun apu ei kelpaa, mutta Garibaldi järkeilee, että Franklin joutuisi vain jumittamaan hotellilla koko ajan, kun kontakti luottaa vain Garibaldiin. Sheridan antaa Garibaldin vaarantaa nahkansa, kun mies tuntuu tätä haluavan, mutta Franklinia asia jää kaivelemaan. Hän yhyttää Garibaldin vielä alustelakalta ja kysyy, ovatko he varmasti sujut, sillä Garibaldin syyt olivat järkevät, mutta äänensävy tuntui ikävältä. Garibaldilla ei ole koskaan ollut mitään Franklinia vastaan ja hän haluaakin ystävänsä pysyvän turvassa eikä turhaan riippakivenä. Franklin ei ole ihan täysin vakuuttunut ja mainitsee vielä, että hänelle voi tulla avautumaan asiasta kuin asiasta.

Nöyristelevä narnimassa tuntuu moninkertaistuneen lähellä G'Karin kämppää, mutta G'Kar ilahtuu sentään, kun ovea vartioimassa on vanha tuttu, uskollinen katananarni Ta'Lon. Ta'Lon kertoo olevansa aina siellä, missä hänen miekkaansa tarvitaan. G'Kar jo pelkää, ettei mitään olisi sattunut ja äimistyykin, kun hänen ikuisuusprojektinsa G'Karin Kirja on kadonnut. Ta'Lon selittää, että kun G'Kar lähti Centauri Primeen, hänen oletettiin lähteneen sinne vasten tahtoaan ja kun hänestä ei kuulunut pitkään aikaan mitään, Ta'Lon nappasi Kha'Rin mahtikäskyllä G'Karin suurteoksen. G'Kar vallan äimistyy, kun kuulee, että kirjasta on painettu kopioita ja joutuu ihan istuutumaan, kun Ta'Lon paljastaa vähän varovaisesti, että G'Karin Kirjasta on puolisen miljoonaa kopiota ja teoksia myydään nopeammin kuin G'Quanin Kirjaa. Hän onnittelee hieman ironisesti G'Karia, tuota narnien uutta messiasta.

Londoa G'Karia seuraava narnilauma tuntuu huvittavan eikä kuvaus hänestä G'Karin Kirjassa tunnu oikein häntä mairittelevan. Sekä Londo että G'Kar ovat huojentuneita, että Allianssi on sentään vähän aikaa tauolla. Zocalolla Franklinin ateriointi keskeytyy alkuunsa, kun häntä odottaa pikainen ja hyvin tärkeä viesti Maasta.



Pari vuotta sitten Londo olisi tällaisessa tilanteessa laskenut allensa.

Garibaldin drazi-kuljetus saapuu drazi-avaruuteen ja hän saa nauttia lehteä lukevista ja matkapahoinvoinnista kärsivistä drazi-matkakumppaneistaan, kun alus laskeutuu vihreän auringon kelmeässä valossa kylpevälle, oksennuksenkeltaiselle drazi-kotiplaneetalle. Olkoon se tästä eteenpäin Drazi, vaikken ole ihan varma, onko paikalla virallista nimeä, mutta muiden kansojen logiikan mukaan mennään. Drazien kulmikas roomalaisitämaisfuturistinen (pää?)kaupunkidesign teki varsin miellyttävän vaikutuksen ja maisemilla oikein maalaillaan, kun Garibaldi saapuu hotellihuoneeseensa, tippaa huonosti drazipalvelijaa (nauroin kun palvelija vaan paiskasi laukun huoneeseen kiitokseksi) ja käväisee suurella parvekkeella. Hän nappaa kuitenkin vaistonvaraisesti pyssynsä, kun huoneeseen tunkeudutaan, mutta tulija onkin hänen vanha tuttunsa Tafiq Ariz, joka näyttää juuri niin arabilta kuin nimikin.



”-ttu tulinko mä väärälle planeetalle!”

Tafiq tietää pilotin olinpaikan ja hänen olevan vaarassa, kun drazit – ja hallitus - eivät ole hirveän tyytyväisiä lastin tuhoutumisesta ja listivät ihan mielellään pilotin, jottei sana salakuljetuksesta leviäisi. Tafiq hoitaa kuitenkin hommansa ja kertoo järkkäävänsä Garibaldille matkan takaisin ja pilotti ottaa kuulemma merkkivalolla hotellille yhteyttä läheisestä puistosta illemmalla. Garibaldi säpsähtää koputuksesta, mutta Tafiq on vain kutsunut huonepalvelun kuskaamaan heille vähän viinaa vanhojen hyvien aikojen kunniaksi. Garibaldi on aluksi vähän epäileväinen, mutta antaa Tafiqin täyttää lasillisen. He keskustelevat vähän aikaa drazien arkkitehtuurista, kun Garibaldi ihmetteli ahtaita katuja. Tafiq kertoo, että drazit olivat alun perin ulkoilmakansaa ja jättivät katunsa ahtaiksi, jotta valloittajilla olisi hankalampaa, mutta Garibaldi ottaa puheeksi pommit, joita drazit eivät ole varmaan ajatelleetkaan. Juopotteluksihan keskustelu menee molemmilla, mutta Tafiq ei ole sentään sammunut. Hän jättää kamunsa torkkumaan ja saa käytävällä luodista.

Garibaldi ei herää vielä tähän, mutta herää itsekseen jonkin ajan kuluttua ja käy parvekkeella, jossa huomaa rinnassaan punaisen valon. Luulin jo sitä lasertähtäimeksi, mutta Garibaldi paikantaa alempaa puistoalueella hehkuvan valomerkin. Hän ryntää käytävälle, mutta kohtaa Tafiqin taskuja kaivelevan militääriasuisen drazi-pällin ja nyrkkitappeluksihan se menee. He päätyvät takaisin Garibaldin kämppään pieksemään toisiaan ja lopulta parvekkeelle, jossa Garibaldi koijaa pahiksen monta kerrosta alas. Hän joutuu kuitenkin heti uusiin ongelmiin, kun joutuu drazi-virkavallan futu-VTOLin valokeilaan. Hän pakenee käytävälle, jossa viimeisiään vetelevä Tafiq niin pettyy, kun kuulee viimeisenä ystävänsä äänen.

Garibaldi päätyy kaupungin klaustrofobisen synkeille kaduille, jotka miellyttivät jälleen silmää arkaaisuudellaan. Yllättäen drazien maailman tyyliin on kuitenkin nähty jonkin verran vaivaa. Garibaldi poukkoilee puistoon, jossa odottaa kolme aggressiivista kaapuhemmoa, jotka eivät ole kuitenkaan drazeja. He ovat hakanneet pilotin kuoliaaksi ja muksivat myös Garibaldia ennen kuin pakenevat paikalta, kun kaupungin virkavalta – ja hengissä selvinnyt vihudrazi – saapuvat paikalle. Garibaldi ehtii juuri ja juuri todeta tehtävän epäonnistuneen ennen kuin livahtaa piiloon ja ottaa Delenniin yhteyttä. Delenn lähettää lähistöllä olevan White Starin poimimaan hänet kaupungin ulkopuolelta.

G'Karin kämpän ulkopuolella norkoileva hihhulilauma sen kun vain kasvaa ja uusi messias parkaisee jo sisään yrittävää painumaan tiehensä, mutta Ta'Lonin hän päästää kyllä sisään. G'Kar kököttelee itsekseen valtavan paineen alaisena, kun tällainen suosio on vähän liikaa. Hän vannoi itselleen, että hänestä ei koskaan tulisi narnijohtajaa, mutta Ta'Lon on eri mieltä, sillä ajat ovat muuttuneet ja G'Karin sanat ovat saaneet vanhoilliset narnit suhtautumaan vapaamielisemmin muihin kansoihin. Nyt he vain tarvitsevat uutta opettajaa, mutta G'Karia tämä ei paljoa lohduta, sillä hän pelkää kuitenkin opettavansa väärin ja arvelee muutenkin, että innostuneet narnit tykästyvät enemmän häneen kuin hänen tärkeään sanomaansa. Ta'Lon ei väitä olevansa juurikaan hengellinen, mutta on kyllä huomannut kanssanarneissaan erikoisen, jopa toiveikkaan ymmärryksen. Jos G'Kar johdattaa narnit väärälle polulle, Ta'Lon lupautuu kyllä listimään hänet. G'Kar antaa periksi ja avaa ovensa häkeltyneille seuraajilleen.



”Ettekö jo hemmetti vieköön usko, etten osta mitään!"

Garibaldi on palannut vähemmän ehjin nahoin asemalle ja kertoilee Sheridanille, Delennille ja G'Karille seikkailuaan ja uskoo vahvasti, että pilotin listineet eivät olleet drazeja. Hän epäilee, että jossakin olisi vakavanlaatuinen vuoto. Hissiongelmissa ollut Londo saapuu myöhässä kokoukseen ja kiinnittää heti huomiota nappiin, jota Garibaldi on pyöritellyt koko ajan. Hän tunnistaa sen centaurien keisarillisen hovin vartijaunivormun napiksi ja muut alkavat vaihtaa vaivihkaa jännittyneitä katseita. Garibaldi valehtelee löytäneensä sen Zocalolta ja kertoo muutenkin, ettei matkalla tapahtunut juuri mitään erityistä.

He vaihtavat puheenaihetta ja Londo lähtee omille teilleen, mutta he jäävät vielä keskustelemaan tästä yllättävästä paljastuksesta. Kaikki näyttäisi todellakin siltä, että pilotin tappajat olivat centaureja ja näin ollen Centauri Prime vuotaa ja lujaa. Ehkäpä Londokin on juonessa mukana vähintäänkin epäsuorasti ja he päättävät, että Londo on syytä pitää tietopimennossa. G'Kar on vahvasti tätä mieltä jo ihan London turvallisuuden puolesta, sillä palatsissa on pimeät voimat liikkeellä. Hän kertoo London salamurhayrityksestä ja uskoo, että tällä hetkellä centaurien hovissa toimii vähintään pari eri ryhmittymää, joista toinen tuntuu suojelevan Londoa. Jos Londo sen sijaan saa tietää liikaa, hän melko varmasti lähtee heti ottamaan asioista selvää ja ajautuu vaikeuksiin. Nyt heille jääkin vain ratkaistavaksi, mikä Centauri Primella tarkalleen ottaen mättää. Centaurit itse eivät voi olla puhtaasti kaiken takana, sillä hekin tarvitsevat Allianssin tukea.

Narnit ovat kokoontuneet maisemakannelle setä G'Karin johdolla, joka opettaa kärsivällisesti erilaisuuden kunnioittamisen tärkeydestä, mutta eräs narni ihmettelee, miksi G'Karin Kirjassa opastetaan, ettei centaureihin pidä luottaa. G'Kar pyytää häntä kärsivällisesti avaamaan kirjan jakeen kohdalta, kun narni vielä väittää, että teksti on pyhää ja ehdottoman totta. Tuli vähän joku Raamattu mieleen. Nauroin G'Karin naamapalmulle. G'Kar pyytää oppilastaan laskemaan kasvonsa kirjalle ja läimäyttää sen jälkeen häntä kirjalla. Hieno opettaja!

Franklin kirjaa ylös viimeisimmät mietteet lokiinsa, sillä hänen saamansa viesti on mennyt perille myös Maan hallitukselle ja kaikki näyttäisi varmistuneen. Hän ei ole vieläkään tottunut lääkärinä ollessaan vaikeisiin ratkaisuihin ja nykyinen ratkaisu on hänen elämänsä vaikein. Hän saapuu tapaamaan Sheridania, sillä haluaa kertoa hänelle ensimmäisenä. Hän sai soiton Maan ksenobiologian laitoksen johtajalta, tohtori Benjamin Kylelta, joka on käsittääkseni pilotistakin tuttu. Kyle on jäämässä eläkkeelle vuoden lopulla ja hän pyytänyt Franklinia jatkamaan hänen tilallaan. Franklin suostui ja kertoo pestinsä alkavan ensi vuoden alussa. Siihen asti hän pysyy kuitenkin asemalla, mutta pitää kuitenkin ystäviensä menettämistä kaikkein vaikeimpana palana.

Sheridan ottaa vielä puheeksi Franklinin Allianssin erikoisduunin, mutta Franklinin mukaan Maan labroissa on paljon paremmat resurssit ja valtavasti henkilökuntaa auttamassa. Sheridan ei ole täysin onnellinen Franklinin ratkaisusta, sillä onhan mies pelastanut heidän henkensä lukemattomia kertoja ja hän sattuu lisäksi arvostamaan tohtorin ystävyyttä suuresti. Hän ei voi kuitenkaan estää Franklinin kutsumusta ja onnittelee häntä melkoisesta ylennyksestä. Nyt Franklinille jää enää ikävä velvollisuus kertoa kaikille muille ensi vuoden lähdöstä. Hän uskoo Garibaldin ottavan uutisen raskaimmin ja on jo lähettänyt hänelle viestiä. Garibaldi vaan sattuu olemaan sammuneena kämpässään, kuten ah niin tavallista.



Joskus Garibaldi pettää Repe Sorsaa Väiski Vemmelsäären kanssa.

Lievästi rikkonainen, mutta monilta osin onnistunut jakso, joka on hitusen epäsuotuisassa asemassa juuri suuren telepaattikapinan jälkeen, mutta pitäähän muitakin juonia jatkaa. Garibaldin pikaseikkailu drazi-urpojen luona olikin oikein kiinnostavaa ja vaihteeksi visuaalisesti komeaa (siis B5-tasolla!) settiä. Äksön-Garibaldi on parhaimmillaan tällaisissa yhden miehen päin helvettiä menevissä operaatioissa. Olikin mukavan jännät paikat, kun häntä jahdattiin. Alkoholillakin oli hieno vaikutus Garibaldin hahmoon, kun aina hänen sammuttuaan jokin meni pieleen. Todellinen syöksykierre.

Vaikka Garibaldi epäonnistui, tässä saatiin kätevästi centaurit mukaan kuvioihin ja koko Drazin jälkipyykkikohtaus oli rakennettu aika ovelasti London myöhästymiseen ja selän takana keskusteluun. Nyt vain odottelen, miten radikaaleihin toimenpiteisiin Allianssi ryhtyy centaurien suhteen vai saako voimakaksikko Londo ja G'Kar setviä asiat itse, kun Primelle jossakin vaiheessa palaavat.

G'Karin messiaskompleksi oli varsin hauskaa katseltavaa, kun ahdistuneisuus oli käsin kosketeltavaa. Londolla ainakin riittää hauskaa asian suhteen. Vähän sinänsä harmittaa, kun G'Kar ei ehtinyt saada teostaan valmiiksi, kun kirja iskettiin mukaposthumöösisti painoon. Eipä tuolla väliä ole, kun sana on ehtinyt levitä ja narnit tuntuvat vihdoinkin heränneen uuteen alkuun. Harvoin näin monta narnia näkee samassa paikassa.

Babylon 5 alkaa lähestyä hahmojen juonikaarien vääjäämätöntä loppumista ja nyt solmittiin Franklinin tarinalle jatko kätevästi kauden ja sarjan lopun jälkeisille vuosille. Jätti aika haikean fiiliksen, vaikka Franklinia tietenkin nähdään vielä, mutta tämä oli ensimmäinen kunnon merkki, että loppu lähestyy kovaa vauhtia ja hahmot jatkavat tavalla tai toisella matkaansa. Sheridanin ja Franklinin asiallinen keskustelu tilanteen realiteeteista oli hoidettu tyylillä. Toivottavasti Franklin saa asiansa kuntoon Garibaldin kanssa, sillä yllätyin jonkin verran, kuinka raskaasti tohtori tuntui matkahylkäyksen ottavan. Ehkä tälle asialle saadaan vielä jonkinlaista selvyyttä. Loppu lähestyy ja jäähyväiset alkavat, sniff.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti