sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

99 - Phoenix Rising

99

5. kausi, 11. jakso

Phoenix Risingissa Bester ryhtyy heti asiaan ja informoi verikoirilleen, mistä tarkalleen ottaen on kyse. Vakavassa tilanteessa jaksoi huvittaa, kun Bester on karskeja telesolttujaan pätkempi ja silti hän pikkuhitleröi uskottavasti isompiaan. Heidän ei tarvitse toistaiseksi välittää rauhanpaateista, kun he nälkälakossaan kuihtuvat kuitenkin ja heidät on helppo napsia talteen. Karkupaatit ovatkin ikävämpi juttu, mutta Bester uskoo, ettei heillä ole pahemmin mitään organisaatiotaitoja, vaikka jotkut ovatkin murtautuneet asevarastoon. Hän uskoo, että tilanne saadaan haltuun viimeistään huomiseen mennessä. Bester päästää koiransa irti ja Lochley saapuu paikalle kritisoimaan, kuinka Bester tuntuu nauttivan metsästyksestä. Bester yrittää vain saada karkulaiset uskomaan, että he ovat samalla puolella, mutta lisää tylysti, mitä hulluillekin koirille tulisi tehdä. Karkupaatit ovat ilmeiseen tosissaan, kun Bester ja Lochley näkevät hissiinnaulitun verikoiran, jonka yläpuolelle on spreijattu Byronin kannustuslause.



Etsi kuvasta Byron-viittauksia, vol. 3

Byron ottaa Sheridaniin yhteyttä, kun uskoo vielä rauhanomaiseen ratkaisuun. Sheridanin tulisi vain potkia Psi-joukot pihalle siksi aikaa, jotta hän voisi hakea omansa takaisin. Bester pilaa kuitenkin keskustelun, kun alkaa ilkkua, ettei Byron pidä koskaan lupauksiaan. Telepaateilla ei ole pakopaikkaa, mutta Byron vihjaa vielä muista keinoista ennen kuin katkaisee videopuhelun. Sheridan raivoaa Besterin väliintuloa ja jää keskustelemaan Lochleyn kanssa Garibaldista, joka on ollut merkillisen hiljaa viime aikoina. Luulisi Besterin läsnäolon sentään miestä innostavan.

Bester joutuukin kämppäänsä astuttuaan Garibaldin PPG:n tähtäimiin. Bester on vaihteeksi niin iloinen ystävänsä näkemisestä. Ystävä kehottaa lopettamaan paskapuheet, painamaan Babcom-yksikön nauhoitusnappulaa ja antamaan täydellisen tunnustuksen hänelle ja maailmalle aiheuttamista hirmuteoistaan. Tottahan Garibaldi tietenkin haastaa, mutta Bester tokaisee hieman alistuneesti, ettei nauhoita yhtään mitään. Garibaldi puristaa asettaan erittäin totisen näköisenä ja Bester kehottaa jo lasauttamaan ja sulkee vielä silmänsä. Garibaldi ei yksinkertaisesti pysty teloitukseen. Bester siirtyy sohvalle vetämään drinkkia ja kysäisee, kuinka typeräksi Garibaldi häntä luulee. Besterillä oli vielä yksi ässä hihassaan ja hän selittää asentaneensa ystäväänsä varotoimeksi Asimovin erään robottitarinoistaan tunnetun hyypiön mukaan. Garibaldin mielessä jumittaakin nyt Asimovin kaksi ensimmäistä lakia eli hän ei voi vahingoittaa Besteriä – edes epäsuorasti. Blokissa on vielä se hauska juttu, että koska se majailee hermostossa, Garibaldi saa himoita vaikka kuinka paljon Besterin listimisestä, mutta ei vaan pysty siihen. Bester häipyy voitonriemuisena ja kehottaa vielä sammuttamaan valot. Garibaldi nostaa vielä aseensa ja tyhjentää äärimmäisen turhautuneena lippaan – jos näissä energiapyssyissä edes sellaisia on – Babcomiin.



Paskat tyypit tunnistaa brohoofista.

Byron nurisee Lytalle, kun hänen telepaattinsa ovat tukeutuneet väkivaltaan ja muuhun perin epäjaloon. Lyta vaihtaa puheenaihetta, kun häntä jäi kaivelemaan Besterin heitto lupauksien pitämisestä, kun tyypin sävyssä oli jotain hyvin henkilökohtaista. Byron yrittää väistää kysymystä, kun ei usko Lytan haluavan kuulla vastausta, mutta taipuu kuitenkin. Hän kertoo olevansa P-12 -teleluokkaa ja Lyta päättelee aivan oikein, että peekahdettoista lentävät Psi-kyttien riveihin. Byron oli kerran Psi-kyttä eikä ihan mikä tahansa sellainen... vaan Besterin suojatti. Eräänä päivänä Byron otti hatkat, kun he olivat Omega-furyillaan ottamassa kiinni karkupaattikuljetusta. Bester antoi kunnian Byronille tuhota kuljetus esimerkkinä muille karkulaisille. Byron jäi empimään, kun Bester ilkkui, ettei hänestä taida olla miestä siihen. Byron ei nähnyt vaihtoehtoja, painoi liipaisinta ja katui tekoa välittömästi, kun kukaan ei edes huomioinut hänen raporttiaan. Byron otti hatkat ja aikoi tästä eteenpäin turvata telepaattien tulevaisuuden suurena katumustekonaan.

Karkupaatit ovat täydessä käytäväasemasodassa verikoiria ja vartijoita vastaan, kun karvapää-Thomas – heidän johtajansa - miettii, että heidän tulisi ottaa panttivankeja. Hän tietää juuri sopivan paikan. Kymmenkunta karkupaattia rynnistää sairastuvalle, jonne Garibaldikin on eksynyt kyselemään Franklinilta apua hermostoblokkiongelmaansa. Ruman joukkotappelun jälkeen sairastupa on vallattu ja musta telepaatti tunnistaa Garibaldin. Heillä on siis merkkihenkilöitä, joista neuvotella. Thomas lähettää muualle asemalle heidän vaatimuksensa Byronin vapautuksesta ja kotiplaneetasta tai panttivankeja alkaa kuolla parin tunnin sisällä. Byronkin näkee viestin eikä voi uskoa, että he taistelevat näin hänen nimissään. Hänen on päästävä sairastuvalle ratkaisemaan pattitilanteen. Karkupaatit kiskovat vielä hoidossa olevan telekinesia-Peterin paiskomaan romubarrikadille esineitä Zackin ja muiden vartijoiden niskaan.

Bester piruilee armotta Sheridanille, että häntä olisi kannattanut kuunnella. Telepaatteihin ei voi luottaa ja tässä kävi näin. Häntä ei hirveästi hetkauta, vaikka Garibaldi kuolisikin. Besterillä on vieläkin valtuudet setviä telepaattiongelmaa ja hän liittyy verikoiriensa seuraan. Sheridan ja Lochley jäävät pohtimaan ratkaisua. Lochley on jo lähettänyt Maahan viestiä valtuuksien vaihtamisesta ja nyt heille jääkin kysymyksistä akuutein: tuleeko terroristien kanssa neuvotella?

Garibaldi yrittää neuvotella ja kohtaus on toisinto Deconstruction-jaksosta, sillä juuri tämä kohtaus pääsi historiaan Allianssin kommelluksista. Maanittelua ei kuunnella ja Sheridanin naamataulu rävähtää viereiseen monitoriin julistamaan, että he eivät neuvottele terroristien kanssa. Hän antaa heille kymmenen minuuttia antautua. Joku on jo lataamassa asettaan, mutta laukaus ei kohdistukaan Garibaldiin. Lyta on löytänyt Byronille vapaan kulkureitin ja Byron turvautuu pakon edessä väkivaltaan, kun ampuu Garibaldia uhanneen Thomasin. Hän katuu tekoa välittömästi.

Sheridan tallustelee ympyrää päivitellessään, että armonaika on kohta umpeutunut ja tilittää Lochleylle, että Garibaldi on ollut asemalla kauemmin kuin kukaan heistä ja kokenut kaikenlaista juoppoudesta puukotuksiin. Hänestä ei tunnu hyvältä saattaa ystäväänsä kuolemaan. Byron ottaa heihin yhteyttä ja kertoo tilanteen rauhoittuneen. Hän on valmis antautumaan muiden suoraan kapinaan osallistuneiden mukana aseman vartijoille kunhan Psi-joukot eivät sotkeudu asiaan. Hän pyytää vain, että muille telepaateille turvataan pääsy ulos asemalta. Hän lupaa ottaa yhteyttä, kun on saanut keskusteltua omiensa kanssa tulevaisuudesta. Lochley suostuu kohtuullisiin ehtoihin, mutta Bester marssii paikalle vimmoissaan, kun telepaatit kuuluvat vielä hänelle. Eivät muuten kuulu enää, Sheridan ja Lochley korjaavat. Telepaatit hyökkäsivät aseman henkilökuntaa vastaan ja he saivat juuri kuulla Maasta, että telepaattien kohtalo lankeaa heidän harteilleen. Zack tuo Byronilta saamansa salkun, jossa on kaikkien hyökkääjien tunnisteet ja tiedot.

Bester ei jätä tätä tähän. Hän käväisee ruskealla sektorilla telepaattibarrikadin takana ja ottaa teleyhteyden Byroniin, joka omiaan halailtuaan käy sivummalla mielikeskustelemassa hänen kanssaan. Bester on valmis antamaan hänelle anteeksi, jos Byron liittyy takaisin perheeseen, sillä yhtä perhettähän he kaikki ovat. Ei Byron enää tähän lankea, ja turhautunut Bester kerää vielä verikoiransa koolle.

Byron on valmis antautumaan karkupaatteineen alustelakkakäytävän toisella puolella odottaville Sheridanille, Lochleylle ja vartijoille, kun Besterin joukot tunkevat väliin. Musta karkupaatti älähtää, ettei aio enää jäädä kiinni Psi-joukoille ja alkaa ammuskella. Tilanne eskaloituu hetkeksi erittäin aggressiiviseksi, mutta he tajuavat rauhoittua, kun ovat aiheuttaneet melkoisen kemikaalivuodon lattialle. Olkapäähänsä osumaa saanut Byron julistaa, että he eivät voi enää antautua, kun liikaa verta on vuodatettu. Sheridan yrittää vielä auttaa ja kertoo Byronin olevan symboli omilleen.

Byron muistuttaa Lytaa hetkestä, jolloin pyytäisi häntä lähtemään, ja pyytää häntä lähtemään, jatkamaan hänen tilallaan. Lyta ei voi lähteä, kun rakastaa häntä, mutta Byronin mukaan vain Lyta voi pelastaa hänen sielunsa ja jatkaa Byronin hirmutekojen hyvitystä. Byron pyytää Lytaa olemaan vielä kerran vahva kuin paju ja lähtemään. Lyta kävelee itku kurkussa pois ja Byron alkaa laulaa omaa yhteenkuuluvuusvirttään jostakin paremmasta paikasta, kun karkupaatit kokoontuvat lähemmäksi häntä tukemaan. Luulin jo hetken Byronin ampuvan itsensä, mutta tärisevä käsi siirtyy kohti kemikaalilätäkköä ja tragedia päättyy valtavan tulipallon muodossa vähemmän hurmaavaan joukkoitsemurhaan.



Surullisempaa tämä olisi, jos PPG:t eivät näyttäisi juoksukilpailujen starttipistooleilta.

Raivaustöiden keskellä Sheridan kysyy sarkastisesti, onko herra Bester nyt tyytyväinen, mutta ei herra Bester ole kovinkaan tyytyväinen. Bester luuli ymmärtävänsä heitä eikä voi uskoa, mikseivät telepaatit voi olla yhtä perhettä. Franklin saapuu paikalle ihmettelemään, missä Garibaldi mahtaa olla, kun häntä jäi kaivelemaan utelut hermostoblokeista, mutta miestä ei näy missään.

Bester on sivummalla seuraamassa turhautuneena hänen hyppysistään valuvien rauhanpaattien valumista ulos asemalta, kun paikalle tulee Lyta kertomaan, että sai Byronin viimeisistä ajatuksista kaiken tärkeän kontakteista turvapaikkoihin ja on varmistanut, että kaikki heistä pääsevät turvaan. Hän kättelee jokaista ja pyytää muistamaan Byronin. Bester häipyy paikalta.

Garibaldi ei ole kovin kaukana. Hän on palannut kämppäänsä ja avaa töllön lisäksi viinapullon. Telkussa kerrotaan, kuinka tuntematon taho on pommittanut Maassa Psi-joukkojen tukikohdan ja jättänyt ”Muistakaa Byron” -sloganin seinälle. Kun oletettava sota telepaatteja vastaan alkaa, Garibaldin sota alkoholismia vastaan jatkuu pitkän tauon jälkeen, sillä niin reteästi shottilasi tyhjeni pikku empimisen jälkeen yhdellä kulauksella ja niin elämäänsä tympääntyneenä Garibaldi lasia jäi pyörittelemään.



Garibaldilla on ystävä joka pullossa.

Synkäksi vetää. Arvelin jo telepaattikapinan päättyvän tragediaan, mutta joukkoitsemurha olikin yllättävän ronski ratkaisu. Näin lähti siis Jeesus-figuuri Byron ja vaikka tyyppiä voisi viimeistään solvata marttyyriksi ja hänen karitsojaan hupsuksi hippihevarilaumaksi, kapinan lopputuloksesta jäi silti surullinen fiilis. Ehdottomasti jakso sarjan synkimmästä päästä, sairastuvan valtauskin oli synkeää matskua. Kaikki ei ole kuitenkaan telepaattien osalta ohi, sillä nähtävästi kapina nostatti muualla jonkinlaisen kansanliikkeen ja vähän arvelenkin, että varsinainen sota on vasta alkamassa. Psi-joukkojen päämajan mällääminen ainakin haiskahtaa voimakkaammanpuoleiselta radikalismilta. Byron jäänee kääntyilemään haudassaan, kun hänen nimeensä telepaatit tappanevat vielä rutkasti porukkaa. Aivan kuten hänkin joskus. Tausta Besterin kanssa oli mainio veto ja sopi miehelle hyvin. Nyt Byronin näkökantaa ymmärsi.

Lytasta tulee varmaan Byronin jonkinlainen seuraaja, mutta ei hänelläkään hyvin mene, kun rakastettu räjähti pois. Eniten hän kaipaisisi jonkinlaista paikkaa maailmassa. Kaikkein huonoimmin tuntuu menevän Garibaldilla, kun hän ei saa millään kostoaan. Pahimman luokan koijaus siis Besteriltä, joka aina vain jaksaa paljastaa itsestään uusia, ikäviä puolia. Onkin hienoa, kuinka kauan Bester on ollut sarjassa mukana ja kuinka tasaisen mainiosti hahmoa on käytetty. Tässä ei ole enää yksiulotteinen pahis, vaan yksi mielenkiintoisimmista pikkujätkistä, joita on tullut nähtyä. Odotan kyllä sitä hetkeä, kun Garibaldin estot poistuvat ja hän saa kostonsa.

Ehkä vähän nopea mutta tarpeellinen päätös kapinajuonelle ja Byronin tarinalle. Hän totisesti jätti jälkensä asemalle ja ehkäpä vielä historiaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti