perjantai 15. kesäkuuta 2012

98 - A Tragedy of Telepaths

98

5. kausi, 10. jakso

A Tragedy of Telepaths alkaa Babylon 5:lle epätyypillisellä silmänruoalla, kun kapteeni Lochleyn alusvaatteisia aamutoimia ja -voimisteluja seuraillaan. Samalla Lochley päivittää kapteenillista lokiaan ja saattaa valveutumattomimmatkin katsojat telepaattitilanteen tasalle mietiskellessään, kenen puoleen kääntyä. Sheridanilla riittää puuhaa rauhoitella kärsimättömiä Allianssin kansoja, jotka ovat vihaisia paitsi kuljetusiskuista, myös telepaattien tempusta. Londo ja G'Kar ovat edelleenkin Centauri Primella vastoin oletustani, kun Londo vaikutti viimeksi niin haluavan takaisin asemalle. Lochley ei ihan täysin mielellään ota Besteriin yhteyttä, mutta nyt on pakko.

Telepaatit tunkevat B5:n duunareille kapuloita hitsipilleihin, kun ovat porukalla estelemässä heidän esteidensä purkutöitä yhtenä telepaattisena käsimassana. Lochley saapuu paikalle näkemään, kun eräs duunari lopettaa yhtäkkiä hommansa, kun pelkää toisella puolella tikittävää pommia. Zack yrittää saada hänet uskomaan, että telepaatit ovat vain saaneet hänet uskomaan pommiin, mutta duunari on ilmeisen kauhuissaan. Lochley arvelee, että toisella puolella on melkoinen lauma telepaatteja ja käväisee lähellä seinämää. Zack mainitsee ahtaat huoltokäytävät, joihin ei ole mitään asiaa lähettää karskeja vartijoita jumittamaan, mutta solakka Lochley uskoo mahdollisuuksiinsa ja lähtee konttailuhommiin.



Joskus kuvauksissa tulee kiire, kun lavasteet ovat vasta rakenteilla.

Garibaldi käy kertomassa Lochleyn sooloilusta Sheridanille, joka toteaa naisen olevan yhtä sekaisin kuin silloin ennen. Telepaattitapauksessa Garibaldi ei ole niinkään huolissaan pasifistitelepaateista vaan niistä muista, jotka lähtivät karkuteille, kun arvelee heidän tukeutuvan pahempaan sabotaasiin. Hänellä on muutakin asiaa, kun hän vilauttaa pientä pellinkappaletta, joka saatiin raahattua tuhottujen drazi-alusten lähistöltä. Kappale näyttäisi olevan brakiri-alkuperää ja Garibaldi pelkää seurauksia, kun drazit aikovat ottaa asian puheeksi seuraavassa Allianssin kokouksessa. Hän miettii vielä, mihin tässä ollaan menossa ja heittää ihan mielenkiintoisen pointin kummastellessaan, miksi ihmiskunta on jakanut ajanlaskunsa aina sotien mukaan. Nähtävästi se on ihmisistä jännittävää ja pian he ovat joutumassa taas uuteen ajalliseen merkkipaaluun.

Londo on viettämässä aikaa centaurien budjettiraporttien parissa, kun G'Kar on syventynyt spoo-lautaselliseensa. Londo ei voi käsittää, miksi raha-asiat ovat menneet ihan päälaelleen, kun yleensä Centauri Primen sotavoimien budjetista leikataan rauhan aikaan neljännes muille sektoreille, mutta nyt sotavoimia rahoitetaan 15% korotuksella. G'Kar tarjoaa lohdutukseksi safkaansa, mutta Londo pitää elettä loukkauksena, kun centaurit eivät voi sietää tuoretta spoota toisin kuin ehkä narnit. Yhtäkkiä G'Kar innostuu ja utelee, mitä palatsin etelälaidalla mahtaa olla, kun lautasta oltiin kärräämässä sinne. London mukaan etelälaidalla on lähinnä hylättyjä huoneita ja tietenkin maanalaiset sellit, joita ei pahemmin huomioida. G'Kar vaatii, että he käyvät selleillä.

London ja G'Karin yllätys on melkoinen, kun ensimmäisessä sellissä viruu Na'Toth, G'Karin kauan kadoksissa ollut avustaja, jonka luultiin kuolleen centaurien ja narnien välisessä sodassa. Itse en yllättynyt niin paljoa, kun Na'Toth spoilattiin harmittavasti alkukrediiteissä, mutta ilahduin kuitenkin. G'Karin ja Na'Tothin jälleennäkeminen on aika koskettava, kun Na'Toth luulee G'Karin tulleen vangiksi, sillä hän uskoo sodan olevan vieläkin käynnissä. Na'Toth muistaa, kun centaurit linkosivat Narniin asteroideja ja muistaa tulleensa vangituksi. Hänet kiskottiin tähän palatsiin viihdykkeeksi G'Karin tapaan ja G'Karin tapaan hänestä ei ollut narriksi, joten seuraavat pari vuotta hän on viettänyt enimmäkseen unohdettuna sellissä.



Iloisessa narnien jälleennäkemisessä kaivetaan toisen osapuolen nenää.

G'Kar ei voi käsittää, miksi Na'Toth on edelleen vankina ja suuttuu, kun Londo arvelee, että hänet on vain unohdettu tänne. Sellaista sattuu korruptoituneessa monarkiassa ja hän kertoo aika erikoisen esimerkin. Londo huomasi nuorempana, että palatsin pihan keskellä kökötti vartija, joka ei näyttänyt vartioivan mitään eikä kukaan oikein tiennyt syytä vartioinnille. Pienellä kaivelulla saatiin selville, että noin 200 vuotta sitten silloisen keisarin tytär halusi vartijan pitämään huolta kevään ensimmäisestä kukasta eikä kukaan ole vuosikymmenten vieriessä kumonnut päätöstä, vaikka kukka on kuihtunut ajat sitten. Londo selittää, että vain keisari voi kumota omat päätöksensä, ja nyt kun kansaa johtaa enimmäkseen tärähtänyt sijaishallitsija Virini, heidän tulisi odottaa kiltisti London keisariutta. G'Kar on jo raivoissaan ja ihmettelee, miksei Londo voi pääministerinä vapauttaa Na'Tothia, mutta Londo ei voi tehdä mitään, kun temppua pidettäisiin maanpetoksena. G'Kar suorastaan mylvii, että Na'Toth on parasta vapauttaa heti tai keisarillinen palatsi uiskentelee pian liekeissä.

Lochley tupsahtaa teljetylle sektorille ja telepaatit tuovat hänet Byronin luokse. Lochley asettelee vähän faktoja pöytään, sillä muut kansat eivät pidä hirveästi tällä hetkellä heistä, kun etsivät sopivaa syntipukkia alushyökkäyksiin ja koska telepaatit ovat vielä kiristäneet salaisuuksien paljastuksella, heille ei heru kotiplaneettaa ihan heti. Hän pyytääkin heitä antautumaan, kun ei halua tästä verenvuodatusta. Byron kertoo olevansa valmis ruumiisiin ja kertoo kutsuneensa Lochleyn paikalle, kun aistii hänen olevan pohjimmiltaan reilu kapteeni. Lisäksi hän uskoo heidän tapaavan viimeistä kertaa. Lochley yrittää vielä saada Byronia paljastamaan karanneiden telepaattien henkilöllisyydet, mutta mies ei petä omiaan, ei edes toisinajattelijoita. Muut telepaatit eivät lähde Lochleyn mukana vaan kapteenin on palattava yksin.

Allianssi kokoontuu ja drazi-suurlähettiläs saa tilaisuuden syytellä brakireja iskusta. Brakiri-suurlähettiläs pitää syytöksiä hävyttömänä ja kiistää kaiken. Drazi mouhoaa, että he ovat jo lähettäneet sota-aluksia brakirien rajaseuduille kostamaan tulevat iskut. Gaim-suurlähettiläälläkin on asiaa ja hän esittelee drazi-alkuperää olevan aluksen kappaleen. Brakiri innostuu syyttämään drazien lavastaneen koko jutun, mutta Sheridanilla on vähän muuta kerrottavaa, sillä hän uskoo, että joku muu osapuoli yrittää saada Allianssin hajoamaan kiistoihinsa. Todistuskappaleet ovat käyneet Garibaldin analyysissa eikä niitä ole suinkaan räjäytetty irti vaan leikattu ja jätetty sopiville paikoille. Allianssin johto pyytää muilta kärsivällisyyttä ja yhteistyötä, mutta drazi ei ole kärsivällinen ja jatkaa uhkailuaan, että drazien tontille ei ole astumista.

G'Kar on järkännyt narnikuljetuksen puolimatkaan Babylon 5:lle, mutta London osuus Operaatio Na'Tothissa on hankalampi, sillä hänen täytyy keksiä, miten vanki saadaan kenenkään huomaamatta ja vahingoittumatta tiehensä. Eräs centauripimu käy kertomassa illan viimeisestä lennosta Babylon 5:lle ja Londo saa idean. Hän pyytää koreasti sonnustautunutta naikkosta jäämään ja G'Kar on jo torumassa Londoa, joka pyytää naista riisuutumaan, kun jää itse tuijottamaan naista. G'Kar myöntääkin ironisesti narnien olevan eläimiä, kun tällainen ajatus varmasti on monella centaurilla mielessä. Londo ei etene pidemmälle, kun haluaa vain lainata naisen koristeellisia päällysvaatteita.

Londo käy kertomassa sellin vartijalle uudet ohjeet, joita tulee noudattaa äärimmäisen tarkasti. Vartijan tulee jättää selli rauhaan ja estää muitakin tulemasta. Vangin ruokinta tulee lopettaa ja muutaman päivän kuluttua sellialue tulee muurata umpeen. Vartija suostuu ihan mielellään. Na'Toth jo ilkkuu, tuliko Londo tänne tappamaan hänet, sillä hän ainakin aikoo tappaa London heti kun pystyy. Londo heittää sarkastisesti takaisin, että kannattaa mennä jonon perälle, ja vapauttaa hänet. G'Kar tuo centaurivaatteet, joiden musta huntu peittää Na'Tothin kasvot. Na'Toth on paon suhteen pessimistinen, mutta Londolla on kyllä suunnitelma. Ensin hän pirskottaa heidän päälleen viinaa ja lähtee sitten Na'Toth kainalossa ja viinapullo kädessä koheltamaan palatsissa mukamas humalassa höpisten deitilleen kaikenlaista juopunutta. G'Kar seuraa uskollisesti perässä. London käytös herättää muissa paheksuneita katseita, mutta kukaan ei epäile mitään. London epämääräinen huppelitila kun lienee aivan normaalia.

[img]http://desmond.imageshack.us/Himg14/scaled.php?server=14&filename=tragedyoftelepaths.png&res=landing[/img]

G'Kar kitisee, kun Londo vie jälleen hänen naisensa.

Bester saapuu asemalle virnistelemään olleensa oikeassa telepaattien suhteen. Hän on toistaiseksi yksin, mutta pieni karkupaattisakki aistii hänet ja arvelee verikoirapaattien seuraavan kyllä perässä. He päättävät taistella, hyökkäävät eräälle vartijaparakille ja raahaavat erään vartijan asevarastolle, jotta saavat noukittua häneltä salasanan ja kädenjäljen. Bester ja Lochley saapuvat hitsauspaikalle, jossa Zackikin roikkuu ja Bester saa pelokkaan duunarin vakuuttumaan, ettei mitään pommia ole. Hän lupautuu suojelemaan duunaria, joka palaa takaisin hitsaushommiin ja jää itse pitämään toisella puolella olevia telepaatteja loitolla.

Työ kuitenkin katkeaa, kun karkupaatit iskevät ja listivät heti kättelyssä duunarin ja vartijan. Intensiivisen käytäväammuskelun jälkeen he pakenevat paikalta ja Bester jää omiin ajatuksiinsa mutisemaan itsekseen. Zack suuttuu hänen toimettomuudelleen, kun pari tyyppiä sentään kuoli, mutta Bester korjaa, etteivät kuolleet olleet hänen porukkaansa. Hänen omansa lähtivät juuri karkuun ja jokin tilanteessa vetää hänet epätyypillisen nöyräksi. Karkupaattien perseilyn havaitsee myös Byronin joukkoitkeskelevä porukka. Byron ei oikein toivonut, että hänen nimeensä tapetaan muita. Hän aikoo tehdä kyllä asialle jotakin Lytan vastusteluista huolimatta.

Sheridan ja Delenn ovat kutsuneet drazin, brakirin ja gaimin luokseen pelaamaan oman valttikorttinsa, sillä White Starit pitävät tällä hetkellä kaikkien kolmen kansan sotavoimia silmällä ja iskevät, jos he iskevät. Suurlähettiläiden on turha väittää vastaan, kun Allianssin julistuksessa nimenomaan tähdennettiin, ettei kansojen hyökkäyksiä suvaita ja heillä on oikeus tulla väliin. Sheridan ja Delenn toivovat edelleen kärsivällisyyttä, mutta drazi vannoo, että tämä uhkailu vielä muistetaan. He yrittivät vain suojella kansojaan. Allianssi teki hänen mukaansa ensimmäisen virheensä.

Londo ja G'Kar jäävät kuljetuksellaan seuraamaan ikkunasta kaikkoavaa narnialusta, jossa Na'Toth palaa kotiin parantamaan fyysisiä ja henkisiä arpiaan. Londo kertoo nauttineensa suuresti heidän operaationsa tuottamasta jännityksestä. Harvoinpa hänkin saa tilaisuuden elää täysillä omalla tyylillään ja tehdä jotain hyvää siinä samalla.

Telepaattitilanne on valmiina leviämään käsiin, kun Besterin veripaatit saapuvat kylään. Lochley palaa nukkumaan vielä kun voi.

Ei ihan niin tiukka jakso kuin aiempi, mutta jatkaa viimeisen kauden varsin positiivista nousukautta, kun vihdoinkin tässä tapahtuu – tai on ainakin tapahtumassa – jotain. Mikäs sen hauskempaa kuin odotella teletilanteen eskaloitumista ja Byronin hajoamista. Todennäköisesti jo ensi jaksossa sattuu ja tapahtuu. Besteristäkin on hauskaa löytää uusia puolia, kun hänen hajoamisensa paljasti, että kaikki telepaatit ovat hänellekin lopulta yhtä perhettä, hän vain sattuu hoitamaan asiat omalla tavallaan. Ei sillä, paskasakkiahan Psi-joukot ovat, mutta ainakaan Bester ei ole mikään mustavalkoinen pallinaama. Odotankin millaista jälkeä hän saa verikoiriensa kanssa aikaiseksi, kun minusta vähän tuntuu, ettei tämä voi päättyä onnellisesti. Antoi jo jakson nimikin tällaista osviittaa.

Centauri Primen juonella ei ollut sinänsä muuta merkitystä kuin saada Na'Tothille onnellinen loppu, mutta tällä seikalla ei ole mitään väliä, kun juonikuvio toimi niin oivallisesti ja erottui edukseen. En olisi voinut uskoa, että häntä enää nähtäisiin, hienoa! G'Kar osaa edelleenkin raivostua Londolle kunnolla ja nyt hänellä oli kunnon syy siihen, mutta minkäpä Londo mahtaa monarkialle. London räjähtävä pelastusoperaatio jaksoi huvittaa kunnolla, hän oli siinä NIIN elementissään.

Sheridanin ja Allianssin loppukolmannes oli vähän väliinputoajan asemassa, mutta vihaiset drazit ja kansojen väliset tappelut ovat aina hilpeää seurattavaa. Ovatpa kansat myös ilmeisen lukutaidottomia, kun eivät muka tiedä Allianssin ylivallasta tällaisissa konflikteissa, mutta toisaalta Allianssi onkin vasta alkutekijöissään ja galaktinen tilanne on ollut jo pitkään rauhaton. Telepaattien tarina päättynee kuitenkin kronologisesti seuraavaksi! Tavalla tai toisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti