perjantai 20. huhtikuuta 2012

1 - Midnight on the Firing Line


Ylhäällä vasemmalta oikealle Napoleon, Paul McGillion ja mies, jolla on pahanlaatuinen ihottuma, kuvan alapuolella taas copypastehävittäjiä.

 BABYLON 5 - ENSIMMÄINEN KAUSI: SIGNS AND PORTENTS

1

1. kausi, 1. jakso

Midnight on the Firing Line ei ollut lainkaan niin suuri askel altaan syvään päähän kuin olin etukäteen ajatellut. Hahmoja, rotuja, nimiä, sanoja ja asioita tapahtui kuitenkin sellaisella syötöllä, että on parasta aloittaa ihan alusta.

Centaurien maatalousplaneetta Ragesh 3:lla on piru merrassa. Jotkut mulkerot ovat hyökänneet sinne ja tämä aiheuttaa pahaa mieltä ja välienselvittelyä Babylon 5 -avaruusasemalla.  On vuosi 2258. Kymmenen vuotta sitten ihmiset ja turianit... ...minbarit pieksivät jonkun typerän ja merkityksettömän väärinkäsityksen vuoksi toisiaan. Sittemmin Babylon-projekti luotiin yleisen yhteisymmärryksen ylläpitämiseksi ihmiskunnan ja alienmöykkyjen välille. Babylon 5 on näistä rauhan satamista viimeisin, mutta taatusti siellä ollaan vähemmän kuin rauhassa.



Jos kuvaa kallistaa 90 astetta myötäpäivään, se on kuin StaWa Ep4:n aloitus mutta rumempi.

 Kitka käy jo heti selväksi, kun centaurien suurlähettiläs, epäilyttävästi napoleonmainen patu Londo Mollari (Peter Jurasik) etsii 60-luvun purkkascifistä karanneen komentaja Jeffrey Sinclairin (Michael O'Hare) käsiinsä vaatiakseen tietoja hyökkäyksestä. Narn-kansan suurlähettiläs G'Kar (Andreas Katsulas) saapuu vähän pahaan saumaan paikalle minbarien suurlähettiläs Delennin (Mira Furlan) kanssa, kun Londo alkaa heti ulista G'Karille asiasta. Minä niin oletan, että nämä kaksi veitikkaa tappelevat noin joka jaksossa tai vähintään katsovat toisiaan pahasti. Sinclair päättää järkätä kokouksen Babylonin neuvoston ja jonkun höpöhöpökansoista koostuvan lauman kanssa.

Komentohuoneessa yhden ilmeen komentajaluutnantti Susan Ivanova (Claudia Christian) kehottaa turvallisuuspäällikkö Michael Garibaldia (Bruce Will- ...Jerry Doyle) ottamaan selvää hätäsignaalista. Raiderit (kaapparit, ihan totta, suomisubit?) kiusaavat erästä rahtialusta ja tästä saadaan siistin rakeista CGI-äksöniä vähän myöhempään vaiheeseen jaksoa. Ivanovan ja Garibaldin juonikaaressa pyörii myös mukana biootikk- ...telepaattiblondi Talia Winters (Andrea Thompson) Babylon femmaan tutustumassa. Talian telepaattisuudesta saadaan myös draamaa aikaiseksi, kun Ivanova paljastaa myöhemmin hänelle vihamielisyytensä. Ivanovan äiti kun oli myös telepaatti eikä liittynyt Psi-joukkoihin kuten Talia. Vankilaan hän ei halunnut joten lääkepöllyt pitivät äidin kuosissa asteittaiseen flippaamiseen ja itsemurhaan asti. Telepaatin uravaihtoehdot lienevät siis yhtä persiistä kuin maagina touhusteleminen Thedasissa tai biootikko masseffectversessä, sillä ei kukaan halua olla Kaidan Alenko.

London kakkosmies, lievästi tahattoman koominen Vir Cotto (Stephen Furst), kertoo isännälleen, että Ragesh-hyökkäyksestä on käynyt ilmi, että alukset kuuluvat narneille. Londo ja G'Kar päätyvät kettuilusession kliimaksina muksimaan toisiaan ja G'Kar vannoo vielä nitistävänsä hänet, kunnes heidät erotetaan toisistaan. Londo pahoittelee tekoaan Sinclairille ja kertoo enneunestaan, jossa vihamiehet kohtaavat toisensa parinkymmenen vuoden päästä ja vain toinen selviytyy voittajana. Samalla paljastuu, että London veljenpoika Carn on Ragesh 3:lla. Sinclair käväisee myös vorlonien suurlähettiläs Koshin luona tämän omassa hapettomassa (?) tilassaan. Oletan vorlonien olevan jotain energiaolentoja, kun Sinclair puhui jollekin hohtavalle suihkumosaiikille, joka filosofoi takaisin. Luultavasti vorlonit liikkuvat muuten päheissä suojahaarniskoissaan.



Torstai-ilta Babylon 5:llä.

 Sinclairin muihin urotekoihin kuuluu myös juttelu G'Karin kanssa Babylonin riippuvissa puutarhoissa, josta tuli heti mieleen Citadelin Presidium - jos siis Presidium on maalattu jollekin pahviselle taustalle ja siivouskomeroon on laitettu vähän lehtiä seinille. G'Kar vannoo kostavansa centaureille sen, kun ne pitivät Narniaa (ehheh, narnien kotiplaneetta, hehheh, en minä vielä tiedä mikä sen nimi on) joskus hallussaan. G'Kar muistuttaa, että ihmis-minbari -konfliktissa narnit tukivat ihmisiä aseellisesti, mutta Sinclair epäilee sen johtuvan vain siitä, kun ihmiset maksoivat aseista ja narnit vaihtanevat puolta ihan vain, jos hinnasta sovitaan. Kovin ironisesti selviääkin, että raiderit ovat saaneet narneilta aseistusta.

Tästä seikasta tuleekin tappelua neuvoston kokouksessa, jonka alussa repeilin pahasti vähempiarvoisten kansojen kumimaskeille. G'Kar väittää hyökkäyksen olevan oikeutettu, kun sata vuotta sitten Ragesh 3 oli narnien omistuksessa. Paikalta tuleva lähetys Carnilta selvittää, että Rageshin johtajien kiisteltyä keskenään he ottivat muihin yhteyttä ja koska Centauri Primelta ei kuulunut mitään, heidän oli otettava yhteyttä narneihin.

Sinclair johtaa sankarillisen hyökkäyksen raiderien kimppuun ja asteroidien takaa paljastuu raider-asema, josta kaivetaan mukaan eräs raidereille aseita myynyt narn. Sinclair kehottaa G'Karia vetäytymään pois Rageshilta tai todisteet tuodaan neuvoston dissektoitavaksi. Jaksossa nähdään vielä, kuinka katkera Londo kokoaa murha-aseen ja marssii nitistämään G'Karin, mutta törmää matkallaan Taliaan. Talia kertoo asiasta Garibaldille, joka pysäyttää London käytävällä ja kehottaa hänet luopumaan aikeista. Vaikka Garibaldi tuntuukin olevan rento huumorihahmo, jonka käsitys maailman toiseksi parhaimmasta asiasta on katsoa Delennin kanssa Repe Sorsan avaruusseikkailuja, hän on silti valmis tappamaan London tarvittaessa. Sinclairin - ja katsojan - raskas ja informaationtäyteinen päivä päättyy tietoon Luis Santiagon presidenttiydestä Maassa. Kun valot sammuvat ja lopputekstit ovat alkamaisillaan, Ivanova kertoo uuden ongelman häämöttävän jo ehkä seuraavassa jaksossa.

  
Hyökkäys neljää Death Staria vastaan.

Kuten sanoinkin, odotin jotain paljon pahempaa ja sekavampaa. Tässä aloituksessa kuitenkin pohjustettiin ihan hyvin, mitä kaikki näennäiset päähahmot ovat miehiään/naisiaan/olentojaan. Sinclair oli monessa mukana, London ja G'Karin tappelu aloittanee perinteet ja kaikilla tuntui olevan edes jokin paikka avaruusasemalla. Ymmärrän kyllä, mitä ystäväni meinasi jakson sekavuudella. Paikasta ja aiheesta toiseen hypittiin ihan reippaasti ja varsin satunnaisesti, mihinkään ei varsinaisesti keskitytty. Eksposition ja kaiken näennäisen tärkeyden vuoksi kokonaisuus oli vähän all over the place eikä sinänsä pieni äksön-kuvio hyökkäyksestä ja politikoinnista varsinaisesti aloittanut sarjaa mitenkään jännittävästi. Lupausta tässä tosin on jo nyt ihan pirusti, paljon enemmän kuin olin arvannutkaan.

CGI oli sympaattisen muovista, mutten varsinaisesti oksentanut kertaakaan. Tästä seikasta voi kuitenkin repiä huumoria koko sarjan ajan joten en alennu revittelemään asiasta tämän enempää. Sarja kuitenkin näyttää vaativan erikoistehosteita, sillä kolhoissa lavasteissa patsastelu voisi tehdä menosta pidemmän päälle yksipuolista. Kaikesta huolimatta meno oli tuon ajan tv-produktioksi ihan tarpeeksi näyttävää. Ja ennen kaikkea sympaattista. Franken scifimaalailu oli hienoa, whoa! En tosin muista enää tunnaria, mutta käsittääkseni se muuttuu jollain toisella kaudella vielä eeppisemmäksi.

Entä hahmojen ensivaikutelma? Suppeasti näin: Sinclair - kiiltokuvamies, ihmisen perikuva. Ivanova - ilmeitä kuin Christopher Lambertilla. Talia - ihan söpö. Londo - tahattoman koomisen ja nerouden välillä häilyvä, en tiedä ottaisiko tosissaan, mutta näyttelijä on aika hieno. Plussaa Heihachi-kulmakarvoista. Vir - enimmäkseen tahattoman koominen, näyttäisi saaneen sähköshokkeja hiuksiensa perusteella. G'Kar - asiallinen alien, ei niin räiskyvä kuin Londo muttei tarvitsekaan. Garibaldi - jos hän on joka jaksossa näin mukahauska, hän on ehkä paras hahmo ikinä. Delenn - paha vielä sanoa mitään konkreettista, ei ollut niin paljon esillä. Kosh - awesome.

Olen ehkä joskus sanonut, että tästä on hyvä jatkaa. Tästä on helvetin hyvä jatkaa. Kiinnostus jatkon suhteen hyvinkin kohdallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti