lauantai 21. huhtikuuta 2012

78 - Conflicts of Interest

78

4. kausi, 12. jakso

Conflicts of Interest osoittaa, että on se Garibaldi vieläkin pohjimmiltaan hyvä tyyppi – vaikka onkin Psi-joukkojen aivopesemä ja kaveeraa hämärähemmojen kanssa Sheridania alas – kun tuottaa eräälle tyypille suunnattomasti iloa löydettyään tämän tyttären ja saa vielä löydetyltä halauksen palkaksi. Suhumies harmaatukka Wade luuraa sivummalla ja tapaa erään miehen, jonka kanssa keskustelee herra Garibaldin ensimmäisestä tehtävästä, jolla testataan, onko tyyppi varmasti heidän aatteensa puolella. Tällä hetkellä hän on kuitenkin uhrattavissa.

Herra Garibaldi on myös Sheridanin puheenaiheena Zackille, sillä nykyisen turvallisuuspäällikön tulisi hakea häneltä ase, linkki ja ID-kortti, jotka yleensä aina luovutetaan virasta poistumisen aikana. Tämä on vain yksi niistä asioista, joka on jäänyt kuleksimaan. Zack vähän arvelee, ettei Garibaldi tule reagoimaan tähän suopeasti, mutta ei auta kuin totella. Kapteenia kun vähän huolettaa Garibaldin salaperäiset kumppanit.

Zack saapuu Garibaldin toimistoon kyselemään kuulumisia, mutta hänellä on vähän ikävää asiaa. Garibaldia ei liiemmin harmita päästä eroon ID-kortista ja karvoja kämmenselästä repineestä linkistä, mutta aseen hän aikoo pitää. Zack kehottaa häntä kuitenkin ojentamaan aseen, kun Garibaldi tietää kyllä säännöt. Ja lisäksi jemmassa olevan vara-aseen myös. Zack kysyy, mitä muutakaan voisi tehdä. Garibaldi ehdottaa nätisti kieltäytymistä, sillä vaikka Zackin tilalle olisi varmasti tullut joku toinen pyytämään aseita takaisin, pyyntö ei olisi tullut Zackilta. Garibaldin luottamus ystäviin sen kun vähenee.

Garibaldi siirtyy kämppäänsä katsomaan neljättä seinää rikkovaa Repe Sorsa -animaatiota (olen itsekin nähnyt sen vuosia sitten, suht nerokas pätkä), kun minusta tuntuu, ettei hänellä ole muuta viihdettä. Luulenpa Straczynskin yrittäneen tällä tavoin osoittaa, että Garibaldin elämää kontrolloidaan, kun telkkarissakin Väiski vetelee Repen naruja. Wade käy kylässä antamassa henkivartijan hommia ja lisäksi jutun on pysyttävä salassa. Vartioitava on saapumassa asemalle vähän hieromaan hämärähommia ja Wade toivookin, ettei Garibaldia harmittaisi työskennellä aseman vartijoita vastaan. Jos Zack-välikohtausta ei olisi tapahtunut, kyllä häntä olisi harmittanut. Garibaldi suostuu duuniin ja he siirtyvät alustelakalle tapaamaan kontaktia. Wade tosin kertoo viime hetken muutoksesta, sillä he tulevat itse asiassa tapaamaan kontaktin vaimon. Garibaldi tunnistaa välittömästi Marsin ex-vaimonsa, Lisen.

Lisehän nähtiin viimeksi kauan sitten ykköskaudella, kun Garibaldi otti häneen silloin yhteyttä huolissaan Marsin mellakoista. Nyt Lise kertoo kahden kesken exälleen, että hänen silloisensa Franz petti häntä ja hän menetti tyttärensä Maa-syntyiselle miehelleen, kun erolakijärjestelmä suosii Maa-syntyisiä. Garibaldia vähän nyppii, kun Lise ei palannut eron jälkeen hänen luokseen. Ei Lise Garibaldia unohtanut, mutta Marsissa kaikki oli tarpeeksi hyvin – varsinkin kun hän puoli vuotta sitten lyöttäytyi yhteen William Edgarsin, Maan kuuluisan multimiljonäärin ja megafilantroopin, kanssa. Garibaldi urputtaa rahanahneesta exästään, mutta Lisen mukaan kyse ei ollut rahasta. Eipä tietenkään niin. Garibaldi pitää tästä eteenpäin Liseä vain uutena asiakkaana ja kun homma on ohi ja Lise häipynyt, hän unohtaa koko jutun edes tapahtuneen. Wade keskeyttää vähemmän iloisen jälleennäkemisen ja he siirtyvät odottamaan kontaktiaan alakansien hämyisään baariin.

Zack palaa toimistoonsa vahtaamaan monitoreja ja kysyy tietokoneelta tilanneraporttia, jossa ainoa poikkeama löytyy erään sukkulan matkustajien lukumäärässä, sillä yksi heistä on livahtanut luvatta tarkastuksen ohi. Zack ei ole varsinaisesti yllättynyt kuullessaan Garibaldin nimen ja kysyykin, mahtaako miehellä olla rekisteröitynä toinenkin ID-kortti. Kyllä vain on, ja Zack käskee sulkemaan kaikki Garibaldin kulkuluvat.

Garibaldin, Waden ja Lisen kontakti saapuu esittelemään timanttiakin kovempaa läpinäkyvää kuutiota, jonka sisällä on pikkuruinen puteli. Garibaldi vaatii tietää sen sisällön ja Lise kertoo miehensä saaneen selville geneettisen uhan telepaateille, jonka parannuskeino on kyseisen putelin sisällä. Homma pitäisi pitää tietenkin salassa, vaikka uhasta on vaaraa vain telepaateille, kun jotkut tahot haluavat taatusti kyseisen esineen käsiinsä. Ja kuinka ollakaan, Garibaldi vaistoaa jonkin olevan pahasti pielessä, kun ilkeän näköisiä setiä on könyämässä heidän välittömään läheisyyteensä. Pahikset alkavat ammuskella ja listivät putelin tuojan, kun kolmikko pääsee karkuun, mutta ei kauas, kun Garibaldin ID-kortti ei enää käykään erääseen oveen. He olivat jo teljenneet aiemman oven, joten he ovat jumissa, mutta onneksi Babylon 5 on niitä avaruusasemia, joiden rakenteiden välissä risteilee järkyttävän massiivisia ilmastointikanavia.



Garibaldin katse on lasittunut.

He kasaavat roinasta portaat katon kanavalle ja lähtevät konttaamaan tilavissa kanavissa, kun jahtaajat räjäyttävät tiensä sisään. Garibaldi jää osoittamaan ensimmäistä päätään suuaukosta kurkistavaa pahista, joka tajuaa joutuvansa ammutuksi, mikäli yrittää jotain. Niinpä pahis palaa takaisin alas ja Garibaldi tajuaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hän käskee Wadea ja Liseä kiirehtimään, sillä pahikset aloittavat ilmastointikanavan pohjan silmittömän ammukselun. Kolmikko pääsee pakoon silkalla tahdonvoimalla, kun Garibaldi käski panikoivaa Lisea keskittymään alustelakka kolmoseen, johon he ovat pakenemassa. Tosiasiassa he suuntaavat muualle, kun Garibaldi arvelee pahisten jäljittävän heidän liikkeitään telepaattien avulla. Siispä pahikset suuntaavat kolmostelakalle ja jäävät vartijoiden piiritykseen, kun Garibaldi vinkkaa asiasta eräälle vartijalle. Garibaldi kehottaa Wadea ja Lisea ottamaan feikki-ID -kortit ja häipymään asemalta, kun hän puolestaan siirtyy myöskin kolmostelakalle. Napatuista miehistä ei irtoa oikein mitään, kun he puraisevat syanidikapseleilla itsensä hengiltä jauhaen jotain tulevaisuudesta.



"Come out to the coast, we'll get together, have a few laughs..."

Sheridan on ihan helvetin vihainen Garibaldille, kun mies on sotkeutunut tällaiseen epämääräiseen perseilyyn hänen asemallaan. Garibaldin mukaan pahikset vain lähtivät hänen bisnesjuttunsa perään eikä kerro tarkemmin asiasta. Hän syyttää Sheridania turvallisuutensa vaarantamisesta, kun aseen ja ID-kortin avulla hän olisi voinut estää tapahtuneen. Sen kun vaan Sheridan sakottaa häntä pikkurikkeista, ei häntä haittaa. Ei hän kuitenkaan tehnyt mitään varsinaisesti laitonta. Sheridan varoittaa, että jos jotain tällaista vielä tapahtuu uudestaan, hänen on lopetettava Garibaldin pikku liiketoiminta. Garibaldi on vaiti ja häipyy kämppäänsä deletoimaan saapuneen viestin Liseltä. Myöhemmin hän saa viestin exänsä mieheltä, joka kertoo Lisen saapuneen kotiin ja on hyvillään Garibaldin teosta. Edgars hyötyisi Garibaldin kaltaisista tyypeistä ja tarjoaakin hänelle töitä Marsissa. Garibaldi suostuu.

 Se pääjuonesta, mutta on tässä toki muutakin. Marsin voimakaksikko on palannut asemalle, mutta vain tohtoria nähdään tällä kertaa. Franklin saapuu ihmettelemään uutisstudioksi muokattua sotahuonetta ja juttelee Ivanovan kanssa pian alkavasta ensimmäisestä uutislähetyksestä ja Marsin tilanteesta. Studio tarvitsee vain virtaa signaalin voimistamiseen valtavien etäisyyksien halki. Franklin ehdottaa Epsilon 3:n käyttöä, kun planeetasta on ollut heille ennenkin hyötyä. Ivanova koittaa peitellä ilmiselvän ratkaisun keksimättömyyttään irtovitseillä ja hyppää sukkulan kyytiin.

Epsilon 3:lla nähdäänkin Babylon 5:n mitä luultavimmin pisin yhtämittainen otos, kun Ivanova ällistyy tavatessaan käytävällä Zathrasin (eiiiiii!!), jonka pitäisi kaiken mukaan olla kaukana menneisyydessä. Mutta ei, Zathras on Zathras eikä suinkaan Zathras, kun Zathras ei voi olla Zathras. Tämä Zathras ei ole koskaan ennen nähnytkään Ivanovaa. Zathras selittää hyvin vaikeaselkoisesti, että kaikki Zathras-perheen kymmenen jäsentä ovat Zathraksia, mutta niillä on sen verran vissi ero, että ne lausutaan eri tavalla. Zathras opastaa, kuinka Zathras lausutaan eri tavalla kuin Zathras, vaikka Ivanova eikä kyllä kukaan muukaan havaitse eroa kahden Zathras-lausunnan välillä. Zathraksella on hyvin hauskaa, vaikka hän vähän nuriseekin, että aina B5 tarvitsee apua. Ei hän sitä voi heiltä kieltääkään ja hän välittää viestin eteenpäin.



Zathras kertomassa frikatiiveista ja sibilanteista.

Myöhemmin satelliitti Epsilonin ja Babylonin välissä kohdistuu oikein ja Ivanovan naamataulu lävähtää eetteriin kertomaan Vastarinnan Äänen ensimmäisestä lähetyksestä, joka lähetetään kaikille totuutta halajaville. Maa on heille vielä koti ja yhteinen unelma, mutta valitettavasti presidentti Clark on vähän tyhmä jätkä ja hänet on kammettava hemmettiin. Babylon 5:ltä kuuluu totuus ja sitä ei heidän tappamisensa, pommittamisensa ja tuhoamisensa tule hävittämään.



”Truth-shabalaba!”

Toisaalla G'Karin sydän pysähtyy hetkeksi, kun hän tajuaa, kenen kanssa hän joutuu samaan tilaan Sheridanin toimistoon saapuessaan. Ei jälleennäkeminen varsinaisesti Londoakaan miellytä, mutta Sheridanin mukaan tämä on juuri välttämätöntä, sillä muuten hänen ideansa ei toimisi. Sheridan kertoo narnien ja centaurien edustajille iskuista kuljetusalusten kimppuun ja uusien valta-asetelmien synnystä. Lisäksi drakhit, Varjojen perilliset, vaikuttavat melkoisen suurelta ongelmalta. Londo jopa tunnistaa termin, mutta ei voi oikein uskoa kuulleensa oikein, kun drakhit ovat olleet lähinnä centaurilaisten lastensatujen legendaarisia mörköjä. Sheridan kertoo sissien päivystävän kansanliiton rajaseuduilla suojelemassa siviilejä, mutta sekä Londo että G'Kar ovat kerrankin yhtä mieltä siitä, että tällainen vaikuttaa huonolta idealta, kun sissit voidaan tulkita hyökkääjiksi. Sheridan vain haluaa heidän antavan osoittaa sissien olevan hyvällä asialla, sillä jos narnit ja centaurit ovat tällaisesta asiasta yhtä mieltä rakentaakseen yhteistä tulevaisuutta, ehkä muut kansat seuraavat samoilla linjoilla.

Keskitasoa hieman parempi tapaus, oikeastaan varsin perinteinen B5-jakso, kun pääjuoni ei ollut sinänsä mitenkään järin erikoinen. Kieltämättä se tuntui myös vähän katalyytiltä saada Garibaldi seuraavaksi Marsiin, jos hän sinne tosiaankin on lähdössä. Tosin minusta vähän tuntuu, että ehkä häntä odottaa siellä aivan joku muu kuin Edgars tai sitten Edgars on niin vahvasti sidoksissa Psi-joukkoihin, että Garibaldi saadaan Marsissa leivottua yhä enemmän Babylon 5:ä vastaan. Garibaldilla oli kuitenkin hyvä syy lähteä, kun hänen silmissään hänen oikeuksiaan on taas tallottu, kun kohta liiketoimikin katoaa alta. Lisen paluu kuvioihin oli melkoinen yhteensattuma, mutta ehkä se ei ollut yhteensattuma ensinkään, vaan exän avulla Garibaldi nimenomaan saadaan lähtemään Marsiin. Lise ei kuitenkaan vaikuta olevan pahisten riveissä vaan pelkkä välikappale, mikä on ihan kiva juttu, kun ei kaiken tarvitse olla aina niin mustavalkoista. Myös Wadea käsiteltiin ihan näppärästi, kun luulin hänen olevan vain sellainen varjoissa pysyttelevä smug fucker, mutta nyt hänkin oli haavoittuvainen. Hänestä tulee hiukan Bester mieleen.

Zathras-läppä oli taas sitä itseään, mutta oikeastaan koko kohtauksen absurdiudelle tuli revettyä pariin otteeseen. Tällaista huumoria tulee totisesti vain Straczynskin kynästä ja jostain syystä aina Ivanova ajautuu näihin hassutuksiin. Maininnanarvoinen on tietenkin myös London ja G'Karin yhteishetki, sillä olin jo vähän miettinyt, onko tyypit unohdettu täysin. Mikäs sen hauskempaa, kun yhteiskutsu Sheridanin luokse yhteisen hyvän vuoksi. Varsinaiset esikuvat. Esikuvista vielä sen verran, että Garibaldin ilmastointikanavakönyämiselle tuli naureskeltua, kun hetken aikaa tajusin katsovani Die Hardia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti