perjantai 20. huhtikuuta 2012

5 - The Parliament of Dreams

5

1. kausi, 5. jakso

The Parliament of Dreams on ilmeisesti se jakso, jota voi jo sanoa oikeasti tosi hyväksi, kun muistan kaverini maininneen, että viidennestä jaksosta eteenpäin sarjan taso nousee. Ja voi että se nousikin, Infection - ja oikeastaan aiemmatkin jaksot - oli tähän verrattuna täysi vitsi! Babylon 5:llä on käynnissä Maan keskushallinnon ideoima viikon mittainen uskontojen yhteentörmäys, kun kaikki kansat tuovat omat näkemyksensä esille. Valitettuaan eräälle öhkömömmölle seremoniatikarien laittomuudesta Garibaldi ekspositioi tämän suhteellisen näppärästi alaiselleen. Turvamiehillä menee sentään suhteellisen lunkisti, kun tilaisuudet sujuvat rauhanomaisissa merkeissä - mitä nyt centaurien bileissä itse Londo ördää pöydällä aina äkilliseen sammumiseensa asti. Yllättäen muuten nuivalla Ivanovalla tuntuu olevan pirskeissä erityisen hauskaa.



Londo edustamassa suurta kansakuntaansa.

G'Karillakin on sen verran hauskaa omissa tiloissaan, että hän jopa lauleskelee varsin hupsusti valmistautuessaan ateriaansa, kun viestintuoja Tu'Pari rikkoo tunnelman tuodessaan öh... viestin. Viestissä hänen poliittinen kilpailijansa Du'Rog kertoo kuolleensa viestin saavuttua (nauroin G'Karin reaktiolle), mutta kostoksi sukunsa häpäisystä hän lisää, että G'Kar tulee kuolemaan parin vuorokauden sisällä. Palkkamurhaajien killan (Thenta Makur) oma Ezio Auditore da Babylon saattaa tulla kolkuttamaan koska tahansa ja niinpä G'Karin uusi neuvonantajatar Na'Toth saapuu huoneeseen täysin väärään aikaan - varsinkin kun aiempi Ko D'Ath lensi varsin epäilyttävästi viikko sitten ilmalukosta. Babylon 5 osaa kirjoittaa hahmoja ulos diskreetisti. Nainen ei kuitenkaan väitä tuntevansa Du'Rogia ja kertoo, että jos joku kiltalainen on aikeissa murhata, musta kukka on merkki siitä, että kannattaa heittää rakkaille hyvästit ennen kuin heittää hengelleen hyvästit. Seuraavana yönä G'Kar herää kukan vierestä kiljuen kuin neiti.



Eiseonmyrkkyääläjuositä!

G'Kar kertoo kukasta Na'Tothille, joka ihmettelee miksei suurlähettiläs kerro asiasta komentajalle, mutta vähän London aiempien salaisuuksien tapaan G'Kar haluaa pitää historiansa Du'Rogin kanssa salaisena. Hän antaa ensimmäisen vastuullisen tehtävän Na'Tothille etsiä Tu'Pari, kun hän itse menee etsimään turvamiehiä keneltäpä muultakaan kuin N'Grathilta, tuolta gigasirkalta, jonka huvittavuuteen alan jo tottua. Kovaan hintaan hän saa junaonnettomuudelta näyttävän möykkysoturin, jonka pitäisi tulla turvaamaan selusta minbariseremonian ajaksi.

Na'Toth ei ole ainoa uusi neuvonantaja jaksossa, kun Delennkin saa omansa. Nuorelle (tai ainakin siltä näyttävälle, emmätiä) Lennierille Chudomon Kolmannesta Temppelistä käy heti selväksi, ettei Delenniä tarvitse katsella katse lattiassa. Myös satai-arvonimi ja Harmaa Neuvosto on pidettävä ehdottomasti salassa. Lennier liittyy järjestämään minbarien sienistä uudelleensyntymisseremoniaa, jossa B5:n kärkistarat syövät vaihtelevalla menestyksellä punaisen hedelmän. G'Kar palaa tämän jälkeen tiloihinsa raivoamaan Na'Tothille, kun henkivartija ei tullutkaan paikalle. Nainen kehottaa vilkaisemaan makuuhuoneeseen, jossa vartija seisoskelee ja kaatuu kosketuksesta musta kukka vieressään. Nyt G'Kar ottaa yhteyttä Garibaldiin, mutta valehtelee, että kyseessä oli joku ihan satunnainen tyyppi. Garibaldi heittää läppää pinkeistä pöksyistä ihan tahallaan. Vähän myöhemmin Na'Toth tuo Tu'Parin, joka on saanut kuulemma käskynsä kansleri Shu'Tothilta, Na'Tothin isältä. G'Kar ottaa Narniin yhteyttä potkiakseen Na'Tothin hommistaan, mutta saa kuulla virallisen kuriirin kuolleen juuri ennen lähtöä B5:lle. Tu'Pari ampuu G'Karin.



Babylon 5:n asukkaat tarkastelevat mykistyneinä hippikeskittymää.

G'Kar herää toisaalla kipurenkaat kaulalla ja ranteissa ja saa kuulla Tu'Parin saamat ohjeet kivun ja pelon tuottamisesta sekä kuolemasta ajallaan. Pikku kidutuksen jälkeen G'Kar lupaa maksavansa hänelle enemmän kuin kilta, mutta Tu'Pari kertoo, että jos sopimusta ei noudata lahjonnan vuoksi, kilta lähtee assasiinin perään. En tiedä kuinka yleistä tämä on fiktiossa, mutta tajusinpahan vain, että tämä on suoraan kopioitu Thedaksen Antivan Croweihin. Biowarella menee lujaa. Na'Toth saapuu paikalle ja kertoo olevansa Tu'Parin apuri, jos Tu'Pari ei pysty murhaan. Na'Toth ei pidä kipurenkaista ja pieksee muuten vaan G'Karia sen verran tarpeeksi, että renkaat hajoavat. G'Kar tainnuttaa Tu'Parin. G'Kar ja Na'Toth vievät Tu'Parin muualle ja murhaaja herää deadlinensa jälkeen. G'Kar on reilu ja kertoo siirtäneensä rahaa hänen tililleen, jotta kilta lähtee hänen peräänsä. Hänelle annetaan mahdollisuus paeta asemalta sekä rutkasti onnea melko lyhyeen tulevaisuuteen.

Iloiset centaurit törmäävät käytävillä Sinclairiin sekä tämän uuteen naikkoseen, joiden yhteinen kuvio on jakson vähemmän merkittävä kakkosjuoni. Garibaldi kertoo Sinclairille nähneensä Catherinen yksin asemalla ja Sinclair päättää lähteä tapaamaan vanhaa ihastustaan. Aasialainen kaunotar lähtee syömään puutarhan Fresh Airiin, jossa he muistelevat kuherteluaan kuin teinit, mutta moni asia on muuttunut. Enää ei ole sota ja Sinclairin vaimokin on vainaa. He tapaavat myöhemmin Sinclairin luona ja ihquilu on molemminpuolista. Jakson loppupuolella Sinclair on saattamassa Catherinea tämän alukselle ja miettii miten ihmiset voivat ylittää minbarien seremonian. Catherine vihjailee, että joskus seremonia voi toimia myös avioitumisena.



"I don't mean to alarm you, but your pants are talking to you."

Lopussa kaikki kokoontuvat odottamaan Sinclairia, joka tapansa mukaan on myöhässä, ja niin alkaa pitkä rivi kättelyitä, kun Maan joka-helvetin-ikinen uskontokunta aina katolisista zenbuddhalaisten kautta diskordianisteihin seisoo odottamassa vuoroaan. En tiedä mikä tässä oli niin komeaa, mutta lopetus kruunasi koko jakson, kun kamera-ajo vain jatkui ja yhä uudet uskontojen edustajat näkyivät vuorollaan Sinclairin jatkaessa esittelyään. Enhän minä mikään uskovainen ole, mutta jos Babylon 5 on eri kansakuntien ja suvaitsevaisuuden satama, tällainen veto uskontotaustaisen jakson lopuksi oli jotain yksinkertaisen uskomatonta, kun kaikki uskonnot tuntuivat olevan ihan samalla viivalla.

Tosin centaurien Xon-kansan pieksäjäisten kunniaksi järjestetyt orgiat olivat kyllä parhautta.

Hyvä on, Babylon 5, vakuutit juuri minut ja kunnolla. G'Karin murhajuoni toimi täysillä ja tyypin pisteet nousivat ropisten. Aivan mahtava näyttelijä. Na'Tothiinkin tykästyin. Muista hahmoista Londo edusti jälleen centaureja omalla hedonistisella tyylillään ja Delennkin onnistui olemaan niin minbari kuin minbareista edes tiedän. Sinclairillakin pyyhkii hyvin ja romanssintynkää seurasi jo ihan aasiattaren tuijottamisen voimalla. En tosin uskalla sanoa, saadaanko tästä kovin paljon irti, mutta niin kauan kuin Christopher Franken ihanan ysärit hempeilymelodiat raiskaavat juustoisuussuodattimiani, tällaista voidaan ihan hyvin jatkaa. Käsikirjoitus näytti toimivan huumorinkin saralla, kun huomasin repeileväni melkein ääneen muutamassa kohdassa. Babylon 5 on paljon hupsumpi sarja kuin oletin. Ehkä eri kansojen eroavaisuudet tekevät sen tai sitten luulen tyyppien olevan vakavampia kuin he todellisuudessa ovatkaan. G'Karin lounaslauleskelu tuli ainakin ihan puun takaa.

Tämä on hyvä merkki tulevasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti