perjantai 20. huhtikuuta 2012

19 - A Voice in the Wilderness Part 2

19

1. kausi, 19. jakso

A Voice in the Wilderness Part 2:ssa paljastuu, mitä hyppyportista ilmestyykään eikä se ollutkaan aivan niin mystistä kuin oletin. Earthforcen raskaamman luokan risteilijä Hyperion saapuu Babylonin premisseille ja kapteeni Pierce kertoo tulleensa ottamaan tilanteen haltuunsa. Pierce käy kertomassa Sinclairille ohjeistaan ottaa Epsilon III yksinomaan ihmisten haltuun eikä Sinclair pidä yhtään miehen purkin voimannäytöstä, koska kaikesta huolimatta Babylon 5 on diplomatian asema. Sinclair valittaa asiasta senaattori Hidoshille, joka lupaa tehdä jotain asian hyväksi.

Kun Hyperionilta lähtee Starfuryja kohti planeettaa, Sinclair valehtelee Piercelle jotain häirintälaitteen tarpeellisuudesta pelatakseen aikaa, sillä planeetta ei tykkää nyt yhtään tunkeilijoista. Jos sen ydin järkkyy tarpeeksi, koko planeetan räjähdys vie koko lähiympäristön mennessään. Koko aseman evakuointiakin aletaan harkita pahimman varalta. Sinclair ehtii kuitenkin lohduttaa mieli maassa olevaa Garibaldia - joka on ajankuluksi muksinut hönttejä, jotka toivovat ydinaurinkoa Marsiin - ja kertoo yrittävänsä saada tehtyä jotain Lisen hyväksi. Hän myös toteaa, että jos evakuointi alkaa, Ivanova on saatava pakenemaan alukselta. Sinclair kun tuntuu olevan sen verran vanhaa koulukuntaa, että uppoaisi kernaasti laivansa mukana.

Delenn jatkaa aseman esittelyä Draalille, mutta tällä kertaa minbariukko näkee vision asemalle planeetalta raijatusta Varn-muukalaisesta ja mikä merkillisintä, Varn pyytää Draalia nimeltä. He löytävät Varnin toipumassa sairastuvalta. Hän herää ja varoittaa, ettei planeettaa saa lähestyä ja että joku tarvitaan hänen tilalleen. Sinclair kuulee asiasta ja kun Pierce on lähettämässä uutta laivuetta planeetalle, Sinclair uhittelee hyökkäystoimilla. Pierce ei saa aikaa kuittailuun, kun hyppyportista loikkaa paikalle kolmas osapuoli tuntemattoman sotalaivan muodossa. Sokaiseva valo skannaa tunkeilijoille asemalla käytetyt kielet kommunikaatiota varten. Aluksen kapteeni Takarn ottaa yhteyttä ja kertoo olevansa samaa rotua kuin Varn ja nyt heidän 500-vuotinen taipaleensa vanhan kotiplaneetan löytymiseksi on päättynyt, kiitos sieltä kaukaisuuteen singonneen signaalin. Takarn antaa kymmenen tuntia aikaa vetäytyä pois tieltä. Hyperion antaa muukalaisille yhdeksän.



Kansakuntien välinen diplomaattinen istumapaikkaselkkaus.



Ja näin BSG:n tekijät saivat innoituksensa loputtomiin lens flare -orgioihinsa.

Varn kertoo Sinclairille kaltaistensa olevan kansansa hylkiöitä, joilta Epsilon III alun perin piilotettiinkin. Planeetta kuuluu tulevaisuudelle ja jonkun tulee suojella sitä. Kun hän menettää taas tajuntansa, käy selväksi että joku on hankittava tilalle. Delenn ja Draal vahvistavat Varnin sanoman ja paikalle saapuva Londokin on asiasta kiinnostunut – näkihän hänkin sentään Varnin. Kun centauri-sukkula häipyy asemalta Varn, Delenn ja Draal kyytiläisinä ja Londo pilottina, Takarn suuttuu tosissaan, kun se suuntaa kohti planeettaa. Useampaan osaan jakautuva sota-alus avaa tulen ja Babylon 5 ja Hyperion koordinoivat vastahyökkäyksen. Epsilon III:n puolustusjärjestelmät eivät reagoi laskeutujaan eivätkä liioin perässä omalla sukkulallaan seuraavaan Garibaldiin.



Londo on NIIN onnellinen.

Vailla selkeää päämäärää ollut Draal ottaa Varnin paikan suuressa koneistossa ja ilmestyy valtavan energiapurkauksen jälkeen hologrammina kaikille taistelun osapuolille. Tästä eteenpäin Epsilon III ei kuulu kenellekään. Kukaan ei saa laskeutua planeetalle, sillä sen puolustusmekanismit ovat nyt täysissä voimissaan. Takarnin ääliöporukka kokeilee onneaan ja tuhoutuu. Planeetta jatkaa hiljaiseloaan tästä eteenpäin ja paljastanee salaisuutensa sitten kaukana tulevaisuudessa, kun maailma on ne valmis kohtaamaan.

Hyperion häipyy virkatehtäviinsä ja Pierce ottaa vielä yhteyttä Sinclairiin pahoitellakseen rajojensa ylitystä. Ivanova kertoo Sinclairille, että Marsiin on saatu hyvin henkilökohtainen yhteys ja Sinclair antaa yhteyden Garibaldin käyttöön. Haavoittunut mutta muuten hyvin voiva Lise on toisella puolella ja Garibaldi on jo yrittämässä onneaan toista kertaa, kun Lise paljastaa elämänsä menneen eteenpäin. Hän on naimisissa ja vauvaakin odotellaan. Murtunut Garibaldi onnittelee häntä ja lähtee möllöttämään tähtiä maisemakannelle. Delenn saapuu paikalle ja Garibaldin on kysyttävä, miksi Delenn ja Draal pitivät Varn-tietonsa salassa. Minbari kertoo, että jos Sinclair olisi kuullut asiasta, herra komentaja olisi vain rushannut itse Suureen Koneistoon, vaikka miehen kohtalo piilee hänen mielestään aivan jossain toisaalla.

Arvaamattomilla elementeillä helposti arvattava loppuhuipennus, sillä olihan se alusta asti selvää, että Draal ottaa paikkansa masiinan uumenissa. Tyystin eri asia onkin sitten, mahtaako Draal auttaa Babylon femmaa tulevien uhkien (Varjot???) kukistamisessa vai antaako hän murikan pysyä tästä eteenpäin täysin puolueettomana maaperänä. Hyperionin Pierce oli ihan kiinnostava lisä varsinkin siinä suhteessa, kun tuntuu ettei Earthforcesta lähetetä koskaan ketään järkevää tyyppiä, joka olisi yhtä pataa Babylon 5:n johdon kanssa. Takarnin sakki se vasta yllätysveto olikin ja toi mukavaa jännitystä tilanteeseen.

Henkilötasolla yllätyin melkoisesti London kiinnostuksesta päivän pelastamiseen. Pilotin hommissa hän oli kuin kotonaan. Olin odottanut mieheltä vähän toisenlaista käytöstä, mutta on vain hyvä, kun tyypeistä paljastuu uusia puolia. Ehkä hänen haikailemansa vanhat hyvät ajat ovat palaamassa. Joka tapauksessa mainio - joskin lievästi laskelmoitu - päätös eräälle mysteerille, jota olen miettinyt jo ihan sarjan alkupuolelta asti. Ei Suuren Koneen perimmäistä funktiota tietenkään paljastettu, se vain menee päällimmäiseksi maailman Suurten Mysteerien pinoon. En tosin vieläkään sulata sitä, miksei planeettaa ole aiemmin tutkittu. Olisivat voineet vaikka jonkun tutkimusaseman pykätä sinne ja se olisi voinut tuhoutua dramaattisesti tuplajakson alussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti