perjantai 20. huhtikuuta 2012

41 - Divided Loyalties

41

2. kausi, 19. jakso

Divided Loyalties esittelee Babylon 5:n mielenkiintoisen paperinkierrätyssanomalehtihökötyksen, joka suoltaa Universe Todayn painoksia ilmeisesti käytettyjen numeroiden paperista. Ottakaapa oppia B5:stä, te roskaa suoltavat retaleet! Sheridan on yllättynyt, kun Delennkin lukee ihmisten lehteä, mutta hän kertoo vain haluavansa valmistautua paremmin mahdollisiin tuleviin haastatteluihin. Samalla hän hieman nolostellen haluaa saada lisätietoa minbarien tapahtumista ihmisten näkökulmasta, kun hänelle ei kerrota kaikkea. Samoihin aikoihin Marsin Syria Planumin siirtokunnassa kuolemaisillaan oleva mies antaa sissille datakristallin ja sissi pakenee jahtaajiaan.

Sheridan ja Garibaldi juttelevat heidän pienen piirin salailustaan presidentin kuoleman totuuden selviämiseksi ja miettivät, kannattaisiko Taliakin vetää mukaan sakkiin. Talia puolestaan on parhaillaan syömässä Ivanovan kanssa vahvistamassa tyttöjen välistä orastavaa ystävyyttä ja saa kutsun hänen luokseen illemmalla, kun työ kutsuu komentajaa. Hyppyportista on humpsahtanut alus, joka ei ole reagoinut mihinkään. Alukselta löydetään yksi elämänmuoto ja se hinataan kyytiin tutkittavaksi. Aluksen sarjanumero on feikattu ja sieltä kaivetaan eräs nainen ulos, jonka Garibaldi tuntee oikein hyvin, sillä hän oli jo silloin mukana, kun nainen esiintyi ensimmäisen kerran.

Valitettavasti en ole The Gatheringia vielä nähnyt joten olin ihan lievästi kujalla, kun Garibaldi kertoo Sheridanille pari vuotta sitten tapahtuneesta Koshin salamurhayrityksestä. Lyta Alexander oli Babylon 5:n ensimmäinen liiketelepaatti ja samalla ensimmäinen, joka on skannannut vorlonin, kun syyllinen attentaattin piti etsiä. Sinclairin ura oli vaakalaudalla, kunnes hänet todettiin syyttömäksi. Lyta ja tohtori Benjamin Kyle, jotka molemmat olivat ilmeisesti pilottileffassa tärkeitäkin hahmoja, siirrettiin Maahan ja Lyta ei ollut koskaan enää entisensä. Nyt hän on kuitenkin taas täällä ja heti herättyään hän uhkaa lekuri-instrumentilla Franklinia ja vaatii tavata Sheridanin ja muut alusta pystyssä pitävistä, sillä joku heistä on petturi.

Lyta kertoo Sheridanille, Ivanovalle, Garibaldille ja Franklinille tulleensa varoittamaan heitä, sillä Babylon 5 merkitsee paljon voimakkaille tahoille. Maassa ei uskottu, ettei Lyta nähnyt, miltä Kosh näytti kuorensa sisällä, mutta hänelle oli jäänyt vahva tunne matkata vorlonien avaruuteen. Hän pakeni psi-joukkojen kouralta, päätyi Marsiin, kohtasi siellä vastarintaliikkeen ja sai tietää psi-joukkojen huippusalaisesta ohjelmasta, jossa kohteen alitajuntaan upotetaan toinen tietoisuus, joka kerää tietoja psi-joukoille. Oikealla telepaattisella salasanalla tietoisuusimplantti saadaan korvaamaan alkuperäinen tietoisuus, ja Lyta sattuu tietämään salasanan sekä sen, että tietämättömiä agentteja on liki kaikilla tärkeillä laitoksilla – myös B5:llä. Näitä agentteja kutsutaan Kontrolleiksi, joka heti vie ajatukset takaisin San Diegon laitokseen kakkoskauden alkupuolelle. Sheridan lupaa harkita omiensa skannausta, vaikka Ivanova tätä suuresti vastustaakin. Lyta kehottaa kiirehtimään, sillä Kontrolli alkaa todennäköisesti tiedostaa skannailut ja saattaa ryhtyä radikaaleihin toimenpiteisiin oman nahkansa vuoksi. Lyta viedään turvallisuussyistä huostaan.

Sheridan tapaa Delennin narnien ruokakuljetusten merkeissä ja kertoo viimeaikaisesta stressistään, muttei kuitenkaan paljasta Lytan osallisuutta asiaan. Delenn piristää häntä pitämällä häntä kovin merkitsevästi kädestä. Garibaldi kutsuu kapun luokseen ja kertoo Lytan tarinan pitäneen paikkansa, mutta arvelee Kontrollin olleen oma selkäänpuukottava Jack-avustajansa. Sheridan päättää kertoa päätöksensä Lytan skannauksesta huomenna. Ehkä silloin Ivanovakin olisi myötämielisempi.

Ivanova paiskoo myötämielisesti hyllyjensä ovia, kun Talia saapuu visiitille rauhoittamaan tilannetta. Ivanova kysyy, tunteeko hän Lytaa. He olivat olleet samassa telepaattikoulussa vähän aikaa ja Talia arvelee Lytan olevan luotettava. Talialla on yöllä pieniä nukkumisvaikeuksia. Garibaldi ohjeistaa Zackia siirrättämään Lytan parempiin oloihin, sillä hän saattaa viettää aluksella odotettua kauemmin ja keskustelussa mainitaan myös Yövahti, jota Zack pitää vielä hyvänä tulonlähteenä.

Kun Lytaa ollaan siirtämässä, nurkan takana luuraava PPG laulaa ja hänen siirtäjänsä menettävät tajuntansa ja saavat melkoisia palovammoja. Lyta puolustaa itseään ja pakenee paikalta eivätkä vartijat löydä häntä ihan helposti. Sheridan ihmettelee koko välikohtausta, kun juuri kukaan ei edes tiennyt Lytan tulleen asemalle. Garibaldi arvelee Kontrollin olleen asialla, kuka se sitten mahtaakaan olla. Kunhan Lyta löydetään, hän saa kunnon turvan. Sheridan myös päättää antaa Lytan skannata vaikka koko miehistön, vaikka on edelleenkin todennäköistä, että Kontrolli on suhteellisen korkeassa asemassa.

Lyta ottaa Delenniin yhteyttä ja haluaa tavata hänet. Delenn tapaa Sheridanin kertoakseen Lytan ilmestyvän, kunhan kaikki alkuperäisestä porukasta ovat varmasti koolla. Talia taas tapaa Ivanovan kertoakseen palaavansa omaan kämppäänsä, kun ilmastointi on korjattu. Ivanova on vähän masentuneella tuulella mitä ilmeisimmin skannausvaaran pelossa, mutta Talia kertoo kyllä tukevansa häntä. Sheridan palaa huoneeseensa ja yllättyy löytäessään sieltä Ivanovan, joka on erittäin vaivaantunut ja paljastaa melkoisen pommin.

Ei, hän ei ole Kontrolli. Hän on orastava telepaatti. Tulee siis äitiinsä. Hän kertoo, kuinka osasi vähitellen sulkea pois äitinsä skannailut ja välillä hän jopa itsekin kosketti hänen mieltään. Ivanova kertoo piilotelleensa tätä koko ikänsä ja tämän kertominen oli kova pala nytkin, kun äiti teroitti, ettei salaisuus saa paljastua. Ei Ivanovasta suurta uhkaa olisi, kun taidoiltaan hän on surkea, mutta hän ei missään nimessä halua telepaattien tielle, jonka haarautumat ovat kaikki yhtä huonoja. Sheridan kertoo tukevansa kakkosnaistaan, joka angstaa, ettei tiedä välillä kuka edes on, ja yhtäkkiä Sheridan muistaa häröenneunensa, jonka ensimmäinen osuus taisi juuri paljastua: korppihartiainen Ivanova kysymässä, kuka oikein on.



”Aistin sinulle loistavan uran Transmorphers: Fall of Manissa.”

Sheridan saa viestin Delenniltä Lytan haluavan tavata heidät. Sheridan kertoo Lytalle suostuneensa salasanaskannailuun ja on itse mielellään ensimmäinen kohde. Lyta skannaa hänet nopeammin kuin ehtii edes tajuta mitään tapahtuneen. Mitään ei löydy kuten ei myöskään Franklinista. Garibaldi trollaa omalla kohdallaan kaikkia ilveilyllä, mutta ei ole Kontrolli hänkään. Ivanovan Sheridan haluaa skipata toistaiseksi ja antaa sen sijaan koko muun henkilöstön lapata toimistoonsa kehujen ja muun epämääräisen merkeissä, jotta Lyta pystyy taka-alalla työskentelemään magiansa.



Oh Garibaldi, you so random.

Mitään ei kuitenkaan löydy. Lyta alkaa hermostua kaikista vesiperistä ja purkaa turhautumisensa huolestuneeseen Ivanovaan, jonka epäilee vahvasti salaavan jotain. Sheridan ärähtää, että juuri tällaista eripuraa Psi-joukot haluavatkin, mutta Ivanova antaa periksi ja suostuu skannattavaksi. Lyta ihmettelee, kuinka Ivanovan mieli torjuu hänet aluksi, mutta saa toisella yrityksellä negatiivisen tuloksen. Lyta kiittää, mutta saa Ivanovalta vain kunnon kettuilua palkaksi. Sheridanin pakeille haluava Talia astuu sisään ja Lyta kiinnittää heti terävän katseensa naisen syvimpiin salaisuuksiin. Ja niin Talia lakkaa olemasta napatessaan Garibaldin aseen suunnaten sen kohti Sheridania, mutta Garibaldi saa hänet taltutettua. Uskomattoman raivostunut Talia vannoo tappavansa vielä Lyta Alexanderin uljaiden Psi-joukkojen nimeen ennen kuin Garibaldi raahaa hänet Sheridanin määräämään arestiin.



Miau miau miau SÄHHHHH!

Garibaldi on Taliasta häkeltynyt, mutta Sheridanista Talia on paremminkin uhri, sillä hän oli kantanut toista tietoisuutta kaikki nämä vuodet autuaan tietämättömänä koko asiasta. Enemmän Sheridan on huolissaan, miten paljon Talia nyt tietää Babylon 5:stä ja etenkin kaikista salaisuuksista, jotka siellä on ratkottu kapuloiksi Psi-joukkojen rattaisiin. Garibaldi tajuaa, että oli tosi lähellä, että Talia olisi kuullut myös B5:n pikku salaliittosisäpiiristä. Hän muistelee myös Talian tapausta Koshin ja Abbut-nauhurin välittäjänä, jonka datakristallista paljastui merkillisiä asioita.

Ivanova haluaa vielä kerran nähdä ystävänsä, jota ei ole, jos jokin pieni Talian sopukka vielä kuulisi. Ivaa tihkuva Talia vain kertoo entisen tietoisuutensa pyyhkiytyneen ja kuinka pikkuruinen ääni kuiskutteli hänelle salaisuuksia hänen ja Ivanovan yhteisistä hetkistä. Ivanova tajuaa tuntemansa Talian kuolleen.

Lyta asettaa maskin kasvoilleen ja astelee Koshin luokse merkilliseen jälleennäkemiseen. Vaikuttaisi, että hän on lähdössä ja hän halusi vielä nähdä vanhan kontaktinsa. Lyta kertoo pitäneensä näkemänsä täysin salassa kaikilta, mutta öisin hän aina avasi mielensä ja muisteli muistoa oikeasta Koshista ja hänen laulustaan. Lyta toivoo palaavansa vielä ja haluaisi vielä kerran nähdä Koshin. Koshin puku raottuu ja sieltä helmeilevä valo täyttää Lytan tajunnan.



Babylon 5 – loistavaa viihdettä

 Talia. Perhana sentään ja voihan nenä, tämä oli melkoinen pommi. Olin jostain kuullut, ettei Talia olisi koko sarjan keston ajan mukana, mutta en sentään osannut arvata aivan tällaista loppua hänelle. Ja puhun lopusta, sillä en jaksa uskoa, että pahis-Talia enää pyörisi kuvioissa, vaikka tavallaan hauskaa sekin olisi. Ja sitä paitsi jakson synopsista etsiessäni satuin lukemaan tämän olevan vika Andrea Thompsonin esiintyminen. Ei kuitenkaan tarkoita, etteikö naisesta puhuttaisi. Taliasta on kuitenkin jäänyt sen verran lempeä kuva, etten haluaisi hänen muistoa tahrata, kun hänen karhea äänensä sopii mieluummin lempeisiin juttuihin kuin helvetilliseen raivoon, jota Anti-Talia osoitti. Tätä tyttöä ei enää tule takaisin. Ja se on hemmetin sääli, mutta myös rohkea vetokin. Hänelle kun oli pedattu loistavaa kohtaloa Jason Ironheartin lahjan myötä ja ystävyys Ivanovankin kanssa oli niin kivaa seurattavaa. Ihmekös tuo, kun lopun viimeinen kohtaaminen oli niin katkera, että melkein pahaa teki. Garibaldiakin kävi vähän sääliksi, kun ei voi enää hottistelepaattia herutella.

Heruttaa sitten Lytaa, jolla on ihan yhtä hypnoottiset jättiläistelepaattisilmät kuin Talialla. Muutenkin heitä yhdistää varsin hemaiseva ulkonäkö. Ja punainen letti. Kolmoskauden kannessa Lyta jo olikin, joten hänestä tulee mitä ilmeisimmin Talian korvaaja - ja jos naista kehitellään tarpeeksi niin mikä ettei! Jakson lopetus Koshin valoshow'hun oli komea.

Ivanovankin salaisuus oli melkoinen pommi, mutta ei läheskään niin iso kuin Talian kirjoittaminen ulos sarjasta. Tämä kuitenkin selittää melko täydellisesti Ivanovan itkeskelyt, kuinka telepaatit ovat ihan persiistä, vaikka välillä ollaankin menty melodramaattiseksi. Muutenkin tämä jakso on sellainen, joka antaisi hyvän mahdollisuuden katsoa alkusarja uudella silmällä ja tarkkailla etenkin Talian käytöstä tarkemmalla syynillä. Sillä saattaa siellä hyvinkin olla jotain merkityksellistä!

Hemmetin oiva jakso. B5 taitaa olla niitä sarjoja, joissa kukaan ei ole välttämättä turvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti