perjantai 20. huhtikuuta 2012

29 - Soul Mates

29

2. kausi, 7. jakso

Soul Mates on kovin ironinen nimi jaksolle, jossa Londo Mollarin kolme riivinrautaa esiintyvät ensimmäisen kerran. Ensimmäisenä asemalle astelee kamalin kaikista, liitutaulua järsivillä kynsillä brittiläisen nipottajatätimäisesti honottava, kaikesta russuttava Nälänhätä eli Timov. Hän kiusaa Viriä viemään hänet ukkonsa luokse. Londoa ei kuitenkaan ole paikalla ja pian kämpille saapuu Rutto eli Daggair hienostomaisen pirullisen tantan muodossa. Akat eivät selkeästi pidä toisistaan ja epäilevät London olevan jossain pullonmutkassa häröilemässä. Humoristinen leikkaus paljastaa asian olevan juuri näin, mutta Londo tietää kyllä vaimojensa saapuneen ja hämmentää pirteydellään sekä Sheridanin että G'Karin. Hän tapaa viimein vaimonsa, jotka vaativat tietää, miksi hän yhtäkkiä haluaa nähdä heidät. Londo muistuttaa huomisesta 30-vuotispäivästään Nousunsa (mikä lie, meni vähän ohi) johdosta, mutta ennen kaikkea hänen viimeaikainen asemansa kohoaminen centaureissa sai centaurien keisarien myöntämään hänelle yhden toiveen. Londo toivoi tripla-avioeroa, mutta keisari suostui vain yhden naisen pitämiseen. Huomisiltaan mennessä Londo siis ilmoittaa, ketkä kammotuksista tulee lemppaamaan. Visuaalisesti viehättävin vaimo Kuolema eli Mariel saapuu juuri paikalle kuulemaan kauheat uutiset. Hän puolestaan on korkea-arvoisten miesten perään ja murtaa sanansa ranskalaiseen malliin.



Timov on takaperin Vomit.

Parasta käynnistää toinenkin juoni, kun nämä risteävät. Garibaldikin on vastaanottamassa Timovia, mutta kiinnostuu enemmän eräästä kaupustelijasta, joka saa melkoiset huudot eräältä myyjältä, mutta myyjän mieliala tuntuu hurmioituvan merkillisen nopeasti. Garibaldi kertoo asiasta Sheridanille ja mainitsee selvittäneensä miehen olevan Matthew Stoner. Paikalle saapuva Talia tuntee kyllä exänsä nimen, mutta ei oikein haluaisi puhua asiasta enempää. Sheridan löytää hänet Maan vanhan roinan esittelytiloista ja saa hänet avautumaan heidän taustastaan. Stoner oli yksi Talian opettajista Psi-joukoissa ja he sitten ihastuivat, mutta heti kun Psi-joukot olivat järjestäneet heidät yhteen, Talia katui tekoaan. Vähän tämän jälkeen Stoner häipyi joukoista, vaikkei tämän pitäisi olla edes teknisesti mahdollista, ja avioliitto kumoutui.

Stoner saa kaupiteltua roinaansa - mukana mm. pieni centauri-patsas - pitkänhuiskealle myyjälle, jonka tunnistin heti Twin Peaksin Jättiläiseksi ja muutenkin vakinäyttelijäksi kaikennäköisille hujopeille. Voisin tässä samalla mainita, että Stoneria näyttelee Keith Szarabajka, jonka äänen yhdistän ikuisesti Dead Spacen tohtori Kyneen. Ja L.A. Noiren Herschel Biggsiin. Ja hitto soikoon Mass Effectin Noveriassa notkuneeseen Lilihieraxiin. Bongailu on hauskaa.

Mutta niin, paikalle saapuva Garibaldi haluaa vähän jututtaa Stoneria ja varoittaa häntä lähtemästä Talian perään. Erittäin lipevä Stoner ei tiennytkään naisen olevan asemalla ja alkaa ilkkua paljastuksilla tämän syvimmistä salaisuuksista. Garibaldi on saamassa tarpeekseen, mutta päästää kuitenkin Stonerin matkoihinsa. Stoner ajautuu kuin sattumalta Talian kanssa samaan pöytään ja saa hänet viekoiteltua yrittämään pääsyä pois Psi-joukkojen ikeestä. Talian pitää vain Stonerin tapaan päästä eroon telepatiastaan. Garibaldi käy myöhemmin kertomassa Talialle varoittaneensa Stoneria pysymään hänestä erossa, mutta Talia käyttäytyy todella kylmästi turvallisuuspäällikköä kohtaan. Seuraavana päivänä Talia kuitenkin pahoittelee käytöstään hänelle ja kertoo harkinneensa lähtevänsä asemalta Stonerin kanssa, jotta pääsisi kyvyistään eroon.



"Why... so... serious?!"

London suunnalla ihanat naiset kyöhnäävät miehensä jaloissa ja Timov haukkuu miestään. Mariel käy ostamassa jättiläismyyjältä centauri-patsaan. Kun paljasjalkaisissa juhlissa Londo hukutetaan lahjoihin, Londo saa häneltä kyseisen esineen, muttei ehdi kovin kauaa ihastella sitä, kun esineen silmistä sinkoaa pari nuolta hänen otsaansa ja hän pökertyy välittömästi. Myrkytetty suurlähettiläs raahataan sairastuvalle eikä elinajanennuste näytä hyvältä. Ainoastaan verensiirto saattaisi auttaa, mutta asemalla ei ole oikeanlaista verta. Mariel vannoo, ettei tiennyt patsasansasta ja Daggair jo hieroskelee käsiään ruusuisesta tulevaisuudesta, jossa he pääsevät rahakkaina vapaaksi London kuoltua. Yllättäen Timov käy kertomassa Franklinille, että hänen veriryhmänsä kelpaisi ja tarjoutuu verensiirtoon, kunhan lahjoittajan henkilöllisyys ei paljastu. Londo selviää hengissä, mutta toivoo pian kuolevansa, kun kaikki kolme kamaluutta ovat hänen vierellään.



Jokin G'Karin pään kohdassa häiritsee nyt suuresti.

Patsaan alkuperä jäljitetään Stoneriin, jota Garibaldi alkaa kuulustella. Stoner kertoo vain noukkineensa sen centaurien hylätystä siirtokunnasta, johon narnit joskus hyökkäsivät. Garibaldi arvelee narnien ansoittaneen patsaan ihan tahallaan, jos joku ahne centauri sattuisi sen poimimaan. Stoneria ei asia paljoa hetkauta ja hän pysyy niin tyynenä, että Garibaldi ja Sheridan arvelevat ässän lojuvan hepun hihassa. Kun Lou kertoo Garibaldille Stonerin oudoista ruokailuajoista kuulusteluhuoneessa ja kertoo jonkin vain miellyttävän miehessä häntä, epäilykset kasvavat. Talia käy kertomassa Stonerille kieltäytyvänsä kutsusta lähteä, mutta pyörtää sangen nopeasti puheensa. Stoner saa vartijan päästämään hänet menemään ja ex-rakastavaiset ovat jo livahtamassa tiehensä, kun Garibaldi hujauttaa Sinclairin yläkoukulla Stoneria.

Sheridan saapuu kertomaan päätelmänsä Stonerin viekoittelevasta voimasta miehelle itselleen. Hän nimittäin uskoo, ettei Stoner milloinkaan häipynyt vapaaehtoisesti Psi-joukkojen palveluksesta. Hänen kykyjään vain muokattiin rangaistukseksi pakenemisesta empaatiksi, jonka tarkoituksena on manipuloida muita. Ja erityisesti Stonerin tapauksessa joukkojen taka-ajatuksena oli saada hänet tuomaan Talia takaisin empaatiksi muovattavaksi, jotta tämä täydellinen parivaljakko voisi hässiä kuin hamsterit uuden uljaan empaattisukupolven puolesta. Stoner yrittää vielä manipuloida Garibaldia, joka vain toteaa monitorien kyttääjien kyllä huomaavan koijauksen ja Taliakaan ei mene enää halpaan.

Attentaattipatsas kytkeytyy vielä kivasti Marieliin, joka on ihastunut G'Kariin, sillä onhan kyseinen narni ihan hemmetin komea könsikäs ja arvoasteikolla varsin korkealla. Kansanpetturuus ei tunne rajoja. G'Kar arvaa täysin oikein, että Mariel tiesi koko ajan patsaan luonteen, vaikka koko juttu vaikuttaa niin oudolta yhteensattumien summalta, että G'Karin päätä särkee. Oikeastaan G'Karin päätä on jomottanut pitkin jaksoa ilmeisesti enteenä Varjoista. Hän varoittaa, että Marielin kannattaa olla varuillaan ja tämä kostautuukin pahasti vaimon kannalta, kun Londo päättää lempata sekä hänet että Daggairin. Kamalista hirmuisin eli Timov jää siis palloksi London jalkaan ja Timov on tästä aidosti ihmeissään. Londo vain toteaa tylysti tietävänsä, missä seisoo hänen rinnallaan.

On jaksossa kolmaskin kaikkein vähäpätöisin juoni, mutta se on mainittava ihan silkan koomisuutensa vuoksi. Delenn pyytää Ivanovaa luokseen ja on täysin raivoissaan räjähtäneiden hiuksiensa kanssa, joita ei ole pessyt kertaakaan, kun minbarit eivät puhdistaudu samaan tapaan kuten muut kansat. Ivanova ryhtyy vastentahtoisesti auttamaan ja Lennier hämmästyy kunnolla, kun näkee esiminbarinsa omituisten hiusrullien peitossa. Delenn saa tuuhean lettinsä kuosiin ja häntä nähdään pitkin jaksoa mm. London bileissä ja lopulta hän kiittää Ivanovaa avusta, vaikka merkilliset krampit ovat alkaneetkin vaivata. Teinivaivoista kärsivän arvokkaan (vai onko enää sittenkään?!) minbarittaren kohellusta on oikeasti yllättävän hauska seurata.



Avaruudessa kukaan ei kampaa hiuksiasi.

Todella hauska filleri, jossa oli huikeita vierailevia tähtiä. London ja G'Karin performansseille pisti kampoihin tosissaan ainakin Stoner ja Timov. En olisi uskonut herra Szarabajkan suoriutuvan näin älyttömän hyvin äärimmäisen lipevänä mielistelijänä, kun taas Timovin näyttelijä onnistui olemaan niin rasittava, että kamalan, uskomattoman hirveän vaimokkeen roolitus oli suorastaan täydellinen. Olivat ne kaikki ihanat naiset lopulta juuri niin kamalia kuin lempinimet antoivat olettaa, mutta ratkaisu sen järkyimmän pitämiseen oli kuitenkin London tapauksessa looginen. Ei hän todellakaan ketään heistä rakasta (kuka rakastaisi lol), mutta käytännön pakosta Timov ei ainakaan puukota häntä selkään. Olin aiemmin vähän harmitellut eri kansojen puutetta viime jaksossa, mutta tässäpä näkyi koko muu pääporukka paitsi Na'Toth ja Kosh! Keffer on niin turha, ettei häntä lasketa. Jos B5:ssä pitää olla humoristisempia välijaksoja niin saisi olla aina koko lauma mukana, kun sarjan suurin viehätys juuri perustuukin kansojen ja tyyppien välisiin suhteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti