lauantai 21. huhtikuuta 2012

62 - Walkabout

62

3. kausi, 18. jakso

Walkabout palaa Babylon 5:n normaalimpaan päiväjärjestykseen ainakin hetkeksi, vaikka kaikennäköistä on taas tekeillä. Jakson nimi viittaa Frankliniin, joka ei ole suinkaan häipynyt asemalta vaan kuljeskelee jossakin. Garibaldi on huolestunut, kun miestä ei ole näkynyt huoneessaan useaan päivään ja päättää etsiä ystävänsä. Ihan pirteä Franklin kuljeskelee Zocalolla ja kertoo epämääräisen vaeltelunsa olevan enemmän itsetutkiskelevaa sorttia eli sielunvaellus, jossa päämääränä on kulkea niin kauan kunnes löytää ja kohtaa itsensä. Garibaldi pitää juttua hömppänä, mutta Franklin on täysin vakavissaan.

Franklinin vaellus tuo hänet paikalliselle yöklubille seuraamaan rentoutuneena viehättävän naisen siirappista laulua, jonka sanoitukset peilaavat tohtorin fiiliksiä. Kun show on ohi, nainen saapuu Franklinin pöytään, kun huomasi kyllä tyypin silmäilleen häntä vähän siihen malliin. He jatkavat vaellustaan Cailynin kämppään, jossa Cailyn jatkaa merkillistä silmäilyään shottilasin läpi etsiskellen juuri sopivaa kuvakulmaa, jossa sirpaloitunut multi-Franklin yhdistyy eheäksi kokonaisuudeksi ja sielunkin syvimmät salat paljastuvat. Onpa symbolista. He nukkuvat – ja kenties sekstaavatkin, ken tietää – yhdessä, mutta Franklin huomaa Cailynin unettomuuden. Nainen haluaisi unettomuuteensa Metazinea, mutta omasta kierteestään muistutettu Franklin tuhahtaa, että Cailyn voisi juoda vähemmän. Franklinin nukahdettua Cailyn nyysii hänen tunnistekorttinsa ja käy hakemassa Metazinea, mutta palattuaan hän lyyhistyy lattialle. Cailyn viedään sairastuvalle, johon Franklin palaa seuraamaan tilannetta ja onkin erikoista nähdä tohtori vain asiakkaana.



Kivat tekohampaat

Cailyn ei menettänytkään tajuntaansa yliannostukseen vaan käy ilmi, että hän potee kuolemaan johtavaa hermostohalvausta ja elinaikaa on enää puoli vuotta. Lääke auttaa pitämään kohtaukset kurissa ja nainen on päättänyt viettää viimeiset hetkensä alakansilla tuottaakseen laulutaidollaan iloa ja toivoa. Cailyn palaa laulamaan ja Franklin jää seuraamaan jo toista luritusta, joka jatkuu lopputeksteihin.

Toinen juonikuvio on sentään vähän merkityksellisempi, kun Lyta Alexander palaa takaisin kyselemään järkyttyneenä syitä Koshin kuolemaan, mutta oikein kukaan ei tiedä tarkempia yksityiskohtia. Sheridan ei ole juuri nyt tavattavissa, kun hän on aseman ulkopuolella avaruuspukuun sonnustautuneena ottamassa vastaan ruosteenpunaista vorlonalusta, joka tuo asemalle vihdoin ja viimein Koshin korvaajan. Sheridan ja Ivanova lähtevät tapaamaan vorlonia, joka lipuu paikalle. Punasilmäinen vorlon on huomattavasti synkempi tapaus kuin Kosh ja on tyystin vaiti, kun he toivottavat hänet tervetulleeksi ja pahoittelevat hienotunteisesti Koshin kuolemaa. Vorloneita ei kupsahda ihan usein ja asian on pysyttävä vieläkin salassa. He suostuvat kutsumaan uutta vorlonia Koshiksi, sillä kuulemma kaikki vorlonit ovat Kosheja, jopa silloin, kun Sheridanilla on privaatisti asiaa uudelle suurlähettiläälle. Mitä luultavimmin asia ei ole todellisuudessa näin, mutta ota nyt vorloneista selvää.



Sic transit vorlon



Tämä ei pääty hyvin.

Kosh saapuu edeltäjänsä kammioon ja tarkastellessaan seinille pinttyneitä palojälkiä havaitsee epämääräisen vision ex-Koshin kuolemasta. Lyta saapuu paikalle ja Kosh on hänelle raivoissaan. Lyta vannoo, ettei ollut paikalla, kun Kosh kuoli ja pahoittelee koko juttua. Kosh suostuu jäyhästi pitämään telepaatin apulaisenaan. Lyta kertoo Sheridanille uuden Koshin syytöksistä ja tuntuu havaitsevan jonkinlaisen yhteyden kapteenin ja vanhan Koshin välillä. Sheridan pyytää Lytalta palvelusta, joka liittyy vähän suurempaan operaatioon.

Sheridan kutsuu sotaneuvostoon koolle ja kertoo, että nyt olisi otollinen aika testailla telepaattigambiittia Varjoja vastaan. Lyta on suostunut tulemaan White Starin kyytiin ja Sheridnan pyytää muita vapaaehtoisia paikalle kokoontuneiden pikkukansojen joukosta. G'Kar innostuu asiasta ja kertoo yrittävänsä saada G'Tokin mukaan operaatioon. Kyseinen narnialus on vilahtanut sarjassa jo kerran aikaisemmin ja on saapunut London äänekkäistä vastalauseista huolimatta puolustamaan asemaa. G'Kar yrittää taivutella aluksen kapteeni Na'Kalia (heillä on aiemmin hämmentävä keskustelu ruotsalaisten lihapullien hienoudesta ja kuinka joka kansalla on oma variaationsa kyseisestä safkasta) operaatioon, jota kyseinen narni kuitenkin pitää houkan puuhana, kun ei usko heidän mahdollisuuksiinsa. G'Kar herätetään yöllä, kun äärimmäisen vihainen Garibaldi paiskaa G'Quanin Kirjan takaisin, kun G'Kar ei ole saanut mitään aikaiseksi. Varsinainen narnien henkinen johtaja. G'Karin lisäksi Delenn suostuu Sheridanin päätökseen, vaikkei Sheridan haluaisikaan vaarantaa minbarien henkiä. White Starin mukana hyperavaruuteen lähtee siis vain minbariristeilijä, jonka kyydissä on kolme minbari-paattia.

Matkalla Sheridan yrittää lohduttaa mököttävää Lytaa, joka haluaisi tietää vielä lisää Koshin kuolemasta. Naista kiehtoo jutut kapteenin ja Koshin mielten kosketuksesta. White Star hyppää sektorille minbariristeilijän jäädessä hollille odottelemaan ja saapuu puolustamaan pikkualuksia, joita Varjoalus kiusaa. Lytan ensimmäinen yritys ottaa alukseen yhteyttä menee pahasti pieleen, kun alus on aivan liian voimakas ja he ovat jäämässä melkoiseen alakynteen, kun alus lähtee hyökkäämään, mutta Lyta yrittää uudelleen ja näkee tällä kertaa koko Koshin kuoleman ja tajuaa syylliset. Hän raivostuu toden teolla ja saa aluksen lamaantumaan, vaikka koko tempaus vie hänen kaikki voimansa. White Star saa Varjoaluksen tuhottua, mutta vähän liian myöhään, sillä se lähettää hätäsignaalin ystävilleen. Neljä paikalle saapuvaa Varjoalusta on vähän liikaa ja koska White Star ei pysty hyppäämään vielä hetkeen karkuun käytettyään liikaa tehoja pelkästään yhden aluksen tuhoon, he ovat melkoisessa pinteessä. Minbariristeilijä saapuu auttamaan, mutta kolme minbaritelepaattia ja lopen uupunut Lyta eivät oikein pärjää kaikille aluksille, joista yksi on hyökkäämässä kimppuun.



Niin tiukkaa toimintaa, että ihan kajalit valuvat.

Apu tulee kuitenkin mukaan suostutellun G'Tokin ja pikkualusarmadan – Valon armeijan - muodossa. Yhteishyökkäyksellä yksi Varjoista saadaan särjettyä ja kunnon moraalin nostattajana loput Varjot pakenevat paikalta. Tiedä sitten, onko tästä niin paljon hyötyä, kun nyt kaikkien Varjojen katse lankeaa varmaan Babylon 5:n suuntaan. Voitto se on silti pienikin voitto ja Lyta kuulee mielessään vanhan Koshin legendaarisen ”Näin se siis alkaa” -heiton. Lyta käy kertomassa Koshille, että pieni sirpale vanhasta Koshista saattaa vielä olla tallella jossakin kapteenin sisimmässä.

Kevyempää kamaa tällä kertaa ja ihan hyvä niin, sillä vaivihkaa suurta juontakin saatiin eteenpäin. Franklinin vaellus nyt ei ollut niin tärkeää, mutta kevyellä lasisymbolismilla ainakin saatiin selville miehen pirstaloitunutta luonnetta ja Cailyn taas oli miehen addiktion reflektio, mutta vähän eri tavalla. Eiköhän tohtori palaa pikapuoliin hommiin kunhan vähän chillailee. Vähän olisin kyllä kaivannut miehen luonteeseen jotain indikaattoria, että napsiiko hän stimejä edelleenkin vai vapiseeko viekkareissaan. Hyväntuulinen käytös ainakin antoi osoittaa askelta oikeaan suuntaan.

Lytaa olin hiljattain vähän kaivannutkin ja hänet saatiin näin nopeasti takaisin, ehkä vähän pysyvämminkin, kun sarjaa taitaa olla noin vajaat viitisenkymmentä jaksoa jäljellä. Uuden Koshin myötä hänestä voi saada aika paljonkin irti - varsinkin kun vanhan Koshin kuolema tuntui olevan niin kova pala hänelle. Uusi Kosh puolestaan on aika herkullinen tapaus. Vaikka ääni onkin suunnilleen sama, taustalla kumpuavat hämykaiut ovat paljon tummasävyisempiä ja muutenkin kyseinen olento tuntuu olevan ärhäkämpää sorttia. Ei taida tästä heruta niin paljon apua Sheridanille kuin vanhasta Koshista, vaikka mistä sitä tietää.

Varjovoitolla on todennäköisesti kauaskantoisia vaikutuksia ja näyttää kyllä siltä, että telepaateillekaan noiden purkkien pysäyttely ei tapahdu aivan tuosta vaan. Tosin minbarit tuntuivat olevan Lytaa tehokkaampia, mutta ehkä naisen vorlonyhteys avaa uusia uria. Pikkuvoitot valavat kuitenkin tärkeää moraalia pikkukansoissa, jotka eivät tunnu laittavan tikkua ristiin ennen kuin joku saa oikeasti jotain aikaiseksi. Tasaisen varma jakso, jota voinkin muistella kaiholla, sillä seuraavaksi on luvassa tämä surullisenkuuluisa Kolmas Suuri Epäonnistuminen, jota vissiin JMS on pyytänyt anteeksi. Kiinnostaa kyllä tosissaan nähdä, millä meriiteillä seuraavalla kerralla mennään metsään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti