lauantai 21. huhtikuuta 2012

80 - Moments of Transition

80

4. kausi, 14. jakso

Moments of Transition on asia, josta setä G'Kar opasti kolmoskauden viimeisillä minuuteilla niin pahuksen sydäntä riipaisevasti. Herra Garibaldia riipaisee vähän muualta, kun hänen uusi mystinen työnantajansa William Edgars pirauttaa Marsista selkeästi aivan tietoisena usean tunnin aikaerosta. Sängystä ylös singonnutta Garibaldia ei liiemmin huvittaisi. Edgars selittää tärkeästä lääkeraaka-ainepaketista, jonka tulisi tulla ilman kummempia hassutuksia läpi tullista ja eteenpäin Ioon. Hän luottaa Garibaldiin täysin, mutta Garibaldi haluaisi jo tietää, milloin ura urkenisi Marsissa. Asemasta hän on saanut tarpeekseen. Kaikki ajallaan.

Sheridanin unistakaan ei tule mitään, kun hän on niin huolissaan Delennistä. Uutiset liekehtivästä Minbarista ovat kantautuneet asemalle asti ja nyt Delenn on laskeutunut planeetalleen kauhistelemaan tilannetta, kun räjähdykset vavisuttavat haavoittuneiden täyttämiä käytäviä. Lennier tuo ikäviä uutisia sotilaskastin johtajalta, sillä pääkaupunki on piiritetty ja jos uskikset eivät pian antaudu, sotilaat tuhoavat koko pitäjän ja kaikki sen asukit siinä sivussa.

Neroon saapuu tapaamaan sotilasjohtaja-Shakiria, joka kertoo uskisten olevan ihan väärää porukkaa hallitsemaan minbareja, kun yrittivät manipuloida Neroonia puolelleen. Neroonia kuitenkin huolettaa enemmän sodan vaikutus, mutta Shakiri sivuuttaa ongelmat, sillä tuhottu voidaan korjata ja kuolleet kyllä uudelleensyntyvät seuraavassa sukupolvessa. Shakiri on sitä mieltä, että sotaan ryhdytään vain materiaalisen hyödyn pilke silmäkulmassa eikä heidän ole uskisten tapaan syytä kaivaa verta nenästään muiden kansojen kimpussa typerien Maa-Minbari -sodan kaltaisten väärinkäsitysten vuoksi. Neroon ei ole ihan varma miehen järkähtämättömistä elämän ja kuoleman määrittelyistä. Delenn sentään on varma päätöksestään – Lennierin tulisi kertoa sotilaskastin johdolle uskisten ehdottomasta antautumisesta.

Neroon kertoo Shakirille antautumisesta ja ehdottaa antautumisen julistuspaikaksi Varennin temppeliä, jossa kiistoja selvitettiin ennen Valenin aikaa. Näin muille näytettäisiin paluuta perinteisiin. Shakiri on yhtä mieltä paikan symbolismista, mutta Neroonia mietityttää vielä Delennin asema. Shakiri kertoo, että nainen alkaa kuitenkin pian antautumisen jälkeen punoa suunnitelmia heitä vastaan ja siksi heidän on tehtävä selväksi, ettei Delennin alus pääse koskaan takaisin B5:lle.

Varennin temppelissä kokoonnutaan. Delenn ojentaa Lennierille tärkeät ohjeet ja uskikset astuvat valtavaan kammioon, jota reunustavat yläilmoista minbaririvistöt. Delenn tervehtii viralliseen sävyyn Shakiria. Shakiri niin harmittelee tapahtumien kamaluutta, mutta nyt koittaa uusi päivä. Delenn puhuu uskisten puolesta ja kertoo uskiskastin antautuvan. Yläilmoista kuuluu vaimeaa kuohuntaa ja Shakiri toistaa uskisten antautuneen. Taistelu on nyt tauonnut ja uudelleensynnyn on määrä alkaa. Ja näin syntyy myös uusi Harmaa neuvosto, sotilaskastivoittoisena tietenkin.

Delennillä on vielä sanottavaa, sillä uskiskasti ei ole suinkaan luopunut oikeudestaan uuden hallituksen muodostukseen ja itse Dukhat on sanonut, että jokaisessa sodassa toisen osapuolen on antauduttava. Delenn tunnustaa sotilaskastin voiman, mutta kyseenalaistaa heidän viisauden, sillä yhteiskunta ei toimi pelkästään voimalla, sillä viisaudella ollaan hallittu öh... viisaasti jo tuhat vuotta. He ovat Varennin temppelissä, koska kyseisessä paikassa on valittu johtajia ennen Valenia. Delenn kertoo, että jo muinoin johtajat, soturit ja kenraalit lähettivät työläiset ja heikot sotimaan.

Delennin puheita säestää temppelin katon avautuminen, kun siitä purskahtaa valopalkki kammion keskustaa sädettämään. Shakiri ihmettelee, että mitäs peliä tämä nyt on, mutta Delenn jatkaa kertomalla, että viimeistä tuhatta vuotta ja Valenin viisautta ei voi noin vain unohtaa ja jos heidän on määrä palata muinaisten aikaan, Tähtitulen Pyörä, kammion keskelle langennut valopalkki, testaa sotivien kastien johtajien mahdin. Hän, joka on valmis uhrautumaan Pyörässä, langettaa edustuksen kastilleen muodostaa tulevaisuuden hallinto. Pelkurit ovat vain lähettäneet alaisiaan Pyörän kurimukseen.



Joku taas kerran leikkii suurennuslasilla temppelin katolla.

Pyörä kasvaa läpimitaltaan ja Delenn astuu valoon kysymään Valenin sanoin Shakirilta, seuraako tämä häntä tuleen. Lennier pelkää Delennin puolesta, mutta nainen ei liiku mihinkään. Valokenttä kasvaa ja Delenn räyhää Shakiria pelkuriksi, kun ei astu valoon. Shakiri huutaa touhua järjettömäksi, mutta Neroon keskeyttää hänet toteamalla, ettei soturi pelkää kuolemaa ja kysyy, mitä Shakiri oikein pelkää. Shakiri luulee hänen olevan uskisten puolella mutta ei, Neroon on kansansa puolella. Onko siis Shakiri vain itsensä puolella vai kansansa puolella? Minbarit odottavat Shakirin päätöstä ja sotilasjohtaja astuu yhä vain kasvavaan valoon taivuttelemaan Delenniä jakamaan valta hänen kanssaan. Delenn ei ole oikein varma muista vaihtoehdoista mieheltä, joka repi kansakunnan kappaleiksi. Shakiri ei kestä enempää kidutusta vaan syöksyy savuavana pois valosta.

Valo kasvaa yhä eikä Delennkään voi enää sietää sen voimaa. Hän nostaa kätensä ilmaan ja lyyhistyy. Neroon saa tarpeekseen, älähtää ja syöksyy valoon noukkimaan Delennin Lennierille. Hän jää julistamaan syntyneensä sotilaskastiin, mutta sydän kuului silti uskonnolle. Hän nostaa kätensä ilmaan osoittamaan sodan loppua ja kaikkien tulisi kuulla hänen sanansa. Tähtitulen Pyörä saavuttaa koko läpimittansa ja valo nielee hänet sisäänsä ennen sen haihtumista. Jäljellä jää vain kytevä rituaalirengas.

Delenn ja Lennier saapuvat Harmaan neuvoston alukselle ja Delenn astuu neuvoston kammioon muodostamaan uuden neuvoston. Ensin hän kutsuu uusiksi jäseniksi kaksi minbaria sekä uskisten että sotilaiden puolelta. Viisi jäljellä olevaa täyttyvät työläisistä, tuosta molempien suurkastien unohtamasta puolesta, minbarien selkärangasta. Sillä ketkäpä muutkaan rakentavat minbarien sota-alukset ja temppelit? Tästä eteenpäin sotilaat ja uskovaiset palvelevat kansaa eikä suinkaan toisinpäin. Delenn astuu pois neuvoston keskusvalokeilasta – joka mitä ilmeisimmin on aina symboloinut Tähtitulta – ja kertoo paikan olevan pyhitetty Neroonin muistolle. Vielä joskus sen ottaa vastaan hän, joka on Tuleva. Eli siis... Sheridan?

 Lytaakin näkee pitkästä aikaa, kun neiti joutuu ongelmiin elämän perusasioiden kanssa, kun vorlonit eivät enää tarjoa hänelle tuntuvia palkkioita. Siksi hänen pitää etsiä töitä ja hän on päätynyt työhaastatteluun Zocalolle freelance-hommia kärkkymään. Lyta olisi kyllä huippukamaa freepaatiksi, mutta ei saa paikkaa kun ei kuulu Psi-joukkoihin. Työnantajalla ei ole sinänsä mitään Lytaa vastaan, mutta lainsuojaton telepaatti sotkisi hänen yhtiönsä touhuja laki- ja vakuutusasioiden kanssa.

Zackilla riittää puuhaa tulokkaita vastaanottaessa jälleen kerran, kun herra Bester saapuu asemalle jälleen kerran. Tämän kaksikon sananvaihdokset ovat aina yhtä herkullisia. Zack ei ole niin varma Besterin aikeista, jotka eivät kuulemma kosketa B5:n johtoa. Lisäksi Bester huomauttaa B5:n olevan nykyään vapaata aluetta, sillä johan Ivanovakin tätä toitottaa uutisvälineissä. Mies ilkkuu, että tämähän on oikea sotilasdiktatuuri, jos häntä ei päästetä omille asioilleen. Zack käy tästä huolimatta kertomassa asiasta Sheridanille, mutta lähtee sitä ennen seuraamaan Garibaldia, jonka bisnekset jonkun hepun kanssa häiritsivät häntä keskustelun aikana. Bester jää siteeraamaan Dickensiä ja vitsailemaan hänen vartijoiden matalaa geenipoolia.

Zack saa ex-bossinsa kiinni ja alkaa tivata asioita mysteeripaketista ja Edgarsista, josta ei ole saatavilla kuvan kuvaa. Garibaldi vain ilkkuu kuinka kiva univormu Zackilla on. Garibaldi kertoo olevansa rehellinen ja auttavansa ihmisiä, mutta Zack huomauttaa silti salapaketeista, jotka menevät näppärästi tullin ohi. Garibaldi vain vastaa, että Maasta irtautuminen onkin tosi rehtiä puuhaa. Garibaldi häipyy ja rikkoo yhä enemmän miesten välejä.

Lyta on seuraamassa Ivanovan lähetystä Proxima 3:n kasvavasta Maa-vastarinnasta puolta vaihtaneiden Starfuryjen muodossa, kun Bester tulee tapaamaan häntä ja kuulee jo hänen mielestään olevansa ei-toivottua seuraa. Lyta pyytää häntä kertomaan asiansa ja häipymään. Besteriä niin harmittaa tämä asenne, kun hän tuli niin kaukaa tarjoamaan naiselle palveluksen työpaikan muodossa. Bester kertoo, kuinka aseman johto kyllä saa kaiken ilmaiseksi, mutta Lyta ei saa enää mitään. Setä Bester tarjoaa tietenkin mukavaa työpaikkaa vain nimellisesti Psi-joukoissa. Näin Lyta pääsisi pois heidän mustalta listaltaan ja saisi täydellisen vapauden tehdä tasan millaista duunia haluaisi. Ehtoihin vain kuuluu perinteinen 10% osuus joukoille, Psi-univormu ja lisäksi Lytan kuuluisi antaa vartalonsa Besterille.

Tässä vaiheessa Lyta sentään älähtää kunnolla, mutta Bester täsmentää vartalon olevan oikeastaan ruumis. Lytan lopulta kuoltua hänen vorlon-käsitellystä ruumiista olisi hyötyä tulevaisuuden telepaateille. Bester vielä näyttää valtakirjaa, jonka mukaan Lytan tulisi kuolla luonnollisesti ja se myös tarkoittaa, että Bester ottaa tässä suuren riskin, jos Lyta sattuisi kuolemaan muulla tavoin. Lyta sysää valtakirjan takaisin, ärähtää ottavansa mieluummin kuulan kalloonsa ja poistuu paikalta. Keskustelua seuranneen Garibaldin katse siirtyy Besteriin.

Lyta on iloinen Zackin saapuessa käymään hänen luonaan ja tarjoaa miehelle tekemäänsä ruokaa, mutta Zackin on kerrottava huonoja uutisia, kun ei halunnut jonkun tuntemattoman tuovan niitä. Lytan olisi muutettava pienempään kämppään, kun hänellä ei ole enää vorlon-ajan tuloja ja asemalla on vähän tiukkaa vastarinnan pyörittelyn kanssa. Lyta harmistuu uutisesta tosissaan, mutta rauhoittuu, kun miettii, että saa kyllä hommansa kulkemaan. Zackin asiat eivät lopu tähän, kun hän tarjoaa Lytalle pientä duunia – Garibaldin skannaamista. Nainen ei ole mielissään, kun Garibaldi ei ole moiseen suostunut, mutta Zack kertoo, ettei tyyppi ole ollut pitkään aikaan oma itsensä. Lyta kertoo, että temppu sotisi kaikkia hänen periaatteitaan vastaan ja vaikka hän onkin rahan tarpeessa, hän ei voi tehdä sitä Garibaldille, kun mies oli ensimmäinen, jonka hän asemalla tapasi. Zack häipyy ja on pahoillaan, jos pahoitti Lytan mielen.

Garibaldi saa töitä etsiä galaksia valtaavat kissa ja koira itse Dilbertin luojalta (kyllä) ja miekkosen jälkeen Lyta saapuu hänen toimistoonsa anelemaan töitä. Garibaldi kertoo, ettei oikein luota telepaatteihin, mutta miettii, että saisi kyllä tempulla kapuloita Besterin rattaisiin. Siksi Garibaldi onkin varovaisen kiinnostunut ja kysyy Lytan skannausetäisyyksiä ja muita temppuja. Hän ei lupaa suurta palkkaa ja kertoo, että erästä tyyppiä olisi hyvä pitää silmällä. Paikalle saapuu Bester moikkaamaan Garibaldia eikä jälleennäkeminen ole kovin iloinen. Ei Besterillä hurjasti asiaa ole ja siksi hän häipyykin, mutta Lyta huomaa hänen skannanneen salaa Garibaldin. Garibaldi suuttuu, lähtee miehen perään ja iskee hänet seinää vasten vaatien tietää syytä luotailuun. Vartijat huomaavat välikohtauksen ja vetävät Garibaldin pois paikalta. Lyta mulkaisee vihaisesti Besteriä ja lähtee perään, mutta voitonriemuinen Zack moikkaa virnuillen Besteriä.



”Mees nyt jätkä oikeasti helvettiin siitä.”

B5:llä koittaa taas yö ja Garibaldi on suorastaan raivoissaan, kun Edgars taas herättää hänet. Tällä kertaa hän on saanut tietoonsa, että Garibaldi on antanut töitä telepaatilla. Tämä ei käy sitten yhtään, sillä Edgars ei heihin luota sitten yhtään (vaikka kehityttääkin heille seerumia kutsuen heitä koerotiksi) eikä anna alaistensakaan antaa heille töitä. Siksi Garibaldin on annettava Lytalle potkut, jos mielii vielä jatkaa työsuhdettaan. Siksi Garibaldin on kerrottava huonoja uutisia pois vihaisena häipyvälle Lytalle, mutta kamera keskittyy tyytyväiseen Besteriin, jonka lokia kuullaan. Hän sai Garibaldin haluamalleen tielle eikä tässä ollut suinkaan kaikki, sillä myös Lytakin taipui hänen kannalleen. Päivä oli siis hänelle hyvä, mutta Lyta-parka asettaa itkuisena huoneessaan Psi-joukkojen mustia hanskoja kätösiinsä. Hänellä ei hyvin mene.



Fits like a glove?

Suuremmassa mittakaavassa asioilla menee oikeastaan vielä huonommin, kun silmittömän järkyttynyt, raivossaan tärisevä Ivanova tuo vähän nihkeitä uutisia Sheridanille. Datakristalli näyttää, kuinka Earthforcen hävittäjä Pollux tuhoaa aputarpeita Proxima 3:lle kuskaavan kuljetusaluksen. Alus vielä ilmoitti hävittäjälle kyydissä olleen 10 000 haavoittunutta pakolaista, mukana naisia ja lapsia. Ivanova räyhää näyttävänsä kuvamateriaalin Vastarinnan Äänessä, mutta asiasta tuohtuneella Sheridanilla on suurempia suunnitelmia.

Clark on mennyt liian pitkälle, mutta enää Sheridan ei välitä, onko vastarinta valmis vai ei eikä Maan mahdollisesta reaktiosta. Se on loppu nyt. Antaa Clarkin julistaa sotaa heille, mutta taitaa pressalla tulla jauhot suuhun, kun Sheridan tuo vastarinnan Maan porteille. Sheridan räyhää sotarikoksista ja käskee Ivanovan levittää sanaa eteenpäin. Tästä eteenpäin Babylon 5 on sodassa eikä tule pysähtymään. Olkoon Suuri Mahtaja vastustajille armollinen, sillä John Sheridan ei ole.



Nyt kävi näin.

Näyttää vahvasti siltä, että neloskauden suvantovaihe on hiljalleen ottamassa suurempaa vaihdetta silmään, sillä tapahtumat näyttävät vihdoinkin olevan asettautumassa aloilleen kohti seuraavaa kliimaksia, kun jo yksi juonisäie saavutti komean päätöksensä. Minbarisisällissodan päätös saattoi olla ehkä lievästi äkillinen mutta sitäkin komeampi, sillä vaikka Tähtitulen Pyörän toimintaperiaatteet voisi laskea scifihömpäksi (tämänhän ratkaisisi jo joku auringonvalon kondensointi), kohtauksen vaikutus oli sen verran merkittävä, että laskisin sen koko sarjan ehdottomien huippuvaiheiden joukkoon. Ainakin olin ihan fiiliksissä. Sinne meni Neroon, lopultakin hyvän asian puolesta, esimerkkinä kokonaiselle kansalle. Muutenkin Delennin ja Shakirin uho toisilleen oli varsin vaikuttavaa kuvamateriaalia. Erityisen osuva oli myös uuden neuvoston kokoamisperiaate, joka vastasikin kysymykseeni, kun työläiskasti oli unohdettu todellakin täysin. Mietin jo, olivatko sen jäsenet jakautuneet kahta pääpuolta tukeviin joukkoihin vai pidättäytyneet koko konfliktista. Delenn näyttäisi kuitenkin palaavan kultansa luokse ja osallistuvan sotaan Maata vastaan. Oikeastaan minbarijutussa aloin miettiä myös, että Wheel of Firehan on myös viimeisen kauden nimi. Ehkä se on siis suuremmassa mittakaavassa hyvinkin tärkeä ilmiö! Ainakin olen pitkään miettinyt, mistä ihmeestä viimeinen kausi on saanut nimensä, kun aiemmat kaudet on nimetty obskyyrimmin.

Sekin oli kyllä hieno tapa päättää asian kanssa jahkailu ja koko jakso, kunnon sellainen nnnnyt rrrriittää -fiilis jäi. Ivanovan ja Sheridanin kyllästynyt, vapautunut raivoaminen oli oikein oivasti ilmaistu. Juuri tällaisissa vedoissa B5 on niin pirun hyvä, sillä jos pommi on, se säästetään ihan loppuun ja vielä muiden takaiskujen kera. Minbarien sisällissodan päätös olikin ainoa positiivinen seikka, sillä lopun lohduttomuutta kyllästi vielä Lytan syöksykierre. Olin jo naista vähän kaivannutkin ja työnhakuprosessit sun muut olivat mukavan luonnollista katsottavaa, vaikka Lyta telepaattina luonnoton onkin. Erityisesti Psi-univormukohtaus oli oikeasti surumielinen. Kuvioihin saatiin vielä mukaan Bester ja mietinkin, että samassa jaksossa olevat Bester ja Neroon on aika kova saavutus yksittäiseltä jaksolta. Bester on oikeasti aika veikeä ilkimys. Ei sovi unohtaa myöskään rentoa perusjätkä Zackia ja Garibaldia tästä yhtälöstä, kaikilta ihan hauskanlaista settiä. Tästä on oikein hyvä jatkaa neloskauden nimijaksoon, jonka on parasta olla hyvä, kun kaikki tähänastiset nimijaksotkin ovat olleet.

...Ja nyt... olen spämminyt tämän blogin siihen hetkeen, jossa olen nyt tällä hetkellä. Tästä eteenpäin tahti hidastunee lievästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti