perjantai 20. huhtikuuta 2012

28 - A Spider in the Web

28

2. kausi, 6. jakso

A Spider in the Webissä Talia pääsee jälleen välikädeksi neuvotteluhommiin, kun FutureCorpin Taro Isogi ja Marsin tilapäisen hallituksen Amanda Carter saapuvat B5:lle neuvottelemaan FutureCorpin laajenemisesta Marsiin planeetan kirkkaamman ja ennen kaikkea itsenäisemmän tulevaisuuden puolesta. Eräs senaattori ilmoittaa neuvotteluista Sheridanille ja varoittelee, että yhtiö saattaa rahoittaa Marsia aseellisesti, mutta Sheridan kertoo olevansa siviilineuvottelujen kohdalla voimaton. Neuvottelut etenevät hyvin ja taukoavat tältä erää. Talialla on epäilyksensä ja hän sekä Isogi lähtevät lounastamaan yhdessä.

Jossakin San Diegon postapokalyptisten raunioiden uumenissa eräs nainen aloittaa pikku operaationsa ja B5:n lastiruumassa avautuu laatikko, josta kurkottaa kovin pahaenteinen käsi, joka nähdään seuraavan kerran illemmalla Isogin kurkulla, kun kovin David Bowien arjalaiskaksoisveljeltä näyttävä käden omistaja uhoaa vapaasta Marsista. Isogi kuolee sähköiskuihin ja Talia puolustautuu uppoutumalla hyökkääjän mieleen, jossa välähtää omituinen näky. Mies ei koske Taliaan vaan hoippuu hämmentyneenä tiehensä. Murhaaja ottaa yhteyttä San Diegoon ja saa tehtäväkseen listiä Talian todistajana.



San Diego... San Diego never changes.

Talia kertoo tapahtuneesta Sheridanille ja Garibaldille ja ihmettelee, miksi ei löytänyt murhaajasta tunteen häivääkään. Hän ei usko Isogin sekaantuneen Marsissa mihinkään epäilyttävään saadakseen vihamiehiä peräänsä. Garibaldi saattaa Talian tiloihinsa ja vitsailee siihen malliin, että Talia luulee läpänheittoa iskuyrityksiksi, mutta nainen tajuaa miehen olevan vain ystävällinen. Johan jo näiden kahden "suhde" on ollutkin kestovitsi - varsinkin kun näyttelijät ovat olleet pari vuotta naimisissa. Voi ironiaa. Sheridan puolestaan käy kertomassa Carterille Isogin kuolemasta, jonka jälkeen kuulee Garibaldilta, että japsi oli kuollut niin voimakkaaseen sähkötälliin, että sellaisen voimalähteen ajautuminen asemalle olisi varmasti huomattu.

Murhaaja hyökkää vartioidun Talian kimppuun ja listittyään vartijan ottaa naisen kyberneettiseen otteeseensa alkaen mokeltaa taas vapaasta Marsista. Mies kokee vielä selvemmän flashbackin, jossa näkyy tällä kertaa hänen aluksensa hävittävä sotalaiva. Talia pakenee paikalta eikä hämmentynyt mies lähde hänen peräänsä. Talia käy jälleen avautumassa Sheridanille tapahtuneesta ja on varma, että välähdys oli peräisin miehen menneisyydestä, jossa hän kuoli. Garibaldi tuo uutiset miehen henkilöllisyydestä, joka revittiin Talian repimistä hiuksista. Abel Horn on todellakin kuollut. Abel oli eräs Free Marsin terroristijohtajista, jonka aluksen Earthforcen sotalaiva hävitti. Sheridan määrää Talian vartioitavaksi tästä eteenpäin jatkuvasti.



Jos otetaan kaksi David Bowieta ja pannaan toinen David Bowie toisen David Bowien päälle ja kiinnitetään ylemmän David Bowien kumpaankin käteen vielä yhdet David Bowiet ja kääritään koko homma likaiseen kylpytakkiin, niin meillä on jotakin, joka ei täsmälleen näytä Abel Hornilta, mutta joka niiden mielestä, jotka hänet tuntevat, näyttää pelottavan tutulta.

Abel Horn saapuu Carterin luokse, joka tunnistaa hänet, muttei voi uskoa näkevänsä häntä. Abel kertoo, kuinka eräs Free Marsin jäsen haki hänet avaruusolioiden paikattavaksi ja nyt hän tuli tänne Carteria tapaamaan, jotta pääsisi takaisin Marsiin. Carter ei halua, että hänen entinen Free Mars -uransa leviää yleiseen tietoisuuteen. Abel vilauttaa kyberkättänsä ja alkaa saada väkivaltaisen näköisiä kohtauksia. Hän haluaa saada Talian käsiinsä, jotta tietää mitä hänelle on tapahtumassa.

Talian ja Garibaldin yhteinen hetki katkeaa, kun Sheridan kutsuu turvallisuuspäällikkönsä kuulemaan lisätietoja Abel Hornin tapauksesta. Sheridan sai ongittua raskauttavia tietoja sekä Earthforcea että Biowarea vastaan. Projekti Lazarus oli vuosikymmeniä vanha Earthforcen pyörittämä huippusalainen projekti, jossa kuoleman partaalla olevien tyyppien aivoihin lisättiin tekoäly ja muu keho korjattiin. Alitajuntaan upotettiin tyypin kuolinhetki pyörimään loopilla ja tekoäly piti huolen muusta aivotoiminnasta. Käytännössä pikaisesti lakkautettu projekti Lazarus siis tuotti kyberzombeja ja he alkavat vahvasti uskoa herra Abelin olevan sellainen.

Kuulostaako etäisesti tutulta? Project Lazarus. Lazarus Project. Voi helvetti, oikeasti? Tiesin kyllä Mass Effectin ottaneen joitakin vaikutteita B5:stä, mutta että näin suoraan. Hyvä on, efektiversumin Lazarus Projectin tarkoitus oli vain herättää Shepard henkiin, mutta käytännössä tämä on miltei suoraa, häpeilemätöntä kopiointia. Ellei sitten kolmosen lopussa Shepardin mieli ala rakoilla takaisin Normandy Unon tuhon hetkiin! Loistavaa, nerokasta! Sitten viimeistään Straczinsky voisi haastaa Biowaren täysin ansaitusti oikeuteen. Minä pidän suuresti popkulttuuriviittauksista, mutta Bioware on oikeasti tuupannut Babylon 5:ttä niin lujaa aunukseen, että ihan hävettää omistaa firman pelejä ja investoida kolmososaan.



"Hmm, well for starters, I would have implanted a control chip in your brain."

Mutta niin, tämä jakso. Carter ottaa Taliaan yhteyttä ja kutsuu hänet kylään. Abel saa tajuntansa takaisin ja vie Carterilta tajunnan. Sheridan kertoo, että Abel voidaan paikantaa hänestä kumpuavan tietynlaisen säteilyn avulla, joka myös verhosi hänen saapumisensa asemalle muilta sensoreilta. Vartijat saattavat Talian tapaamiseen ja jäävät odottamaan ulkopuolelle, kun sisällä Abel ottaa telepaatin hyppysiinsä. Abel vaatii tietää, mikä oikeasti on miehiään ja tällä kertaa hän näkee vieläkin selvemmin oman kohtalonsa. Tällä kertaa mukaan tulee salaperäisen leikkauspöydän kuviot ja hän näkee naispuolisen psi-kytän.

Sheridan saa säteilyskanninsa päätökseen ja kertoo Garibaldille Abelin olevan huoneessa. Vartijat rushivat sisään, jossa Abel pitää Taliaa kilpenään. Hän nappaa Garibaldin aseen. Sheridankin saapuu paikalle ja vetoaa kyberzombia antautumaan. Abel päästää Talian menemään, mutta raivoaa kohtalostaan ja yrittää ampua Garibaldia, mutta Sheridan päästää hänet viimeinkin haudan lepoon. Garibaldin uusi apuri Zack - tämä on tyypin ensiesiintyminen sarjassa ja mainitsin sen ihan siksi, kun asiasta oli aiemmin vissiin sekaannusta - havaitsee Abelin säteilyn voimistuvan ja he pakenevat paikalta, kun Abel räjähtää melkoisessa säteilypurskeessa. Jälkiä jättämättä, tietenkin. San Diegossa Abelin flashbackin psi-nainen vahvistaa komennolle tehtävän onnistuneen osittain ja kertoo varmistavansa, ettei Abelia jäljitetä heihin. Talia kaivaa naisen henkilöllisyyden esille. Hänkin on kuollut.

Carter paikataan ja hän pahoittelee tekoaan Talialle. Hän kertoo olleensa Free Marsissa mukana ja vieläpä rakastaneensa Abelia, mutta häipyi heti, kun liikkeen liikkeet äityivät väkivaltaisiksi. Sheridan päästää hänet lähtemään, kunhan vannoo jatkavansa Isogin viitoittamalla tiellä. Garibaldi on päätöstä vastaan, mutta kaikesta päätellen Abelkaan ei ollut täysin syyllinen koko kuvioon. Syypää on tietenkin naruja vetelevä järjestö, jonka salaliittohörhö Sheridan arvelee olevan Earthgovissa toimiva Virasto 13, jonka nimi jo suorastaan tihkuu salaperäisyyttä, kun on niin huisin omaperäinen ja kaikkea.



YOU WILL SEE SUCH PRETTY THINGS

Vaikka jäin kaipaamaan muiden kansojen edustajia edes vilaukselta, kiihtyi hivenen kuivasti alkanut jakso yllättävän toimivaksi juonikyhäelmäksi. Kyberzombie ideana ei ollut ehkä ihan uskottavimmasta päästä (kyberzombie on muutenkin niin nörtti sana ettei mitään rajaa) ja Abelinkin näyttelijä tuntui reippaasti ylinäyttelevän varsinkin spastisten kohtauksiensa aikana, mutta oli kuitenkin hienoa, että tyyppi oli menneisyytensä vainoama eikä ihan yksiulotteinen pahis. Hän tuntui haluavan enemmän tietää henkilöllisyytensä kuin noudattaa käskyjä ylhäältä, tai missä ilmansuunnassa San Diego nyt sijaitseekaan B5:stä. Salajärjestöt ovat aina siistejä. Byroo 13:lla (uuuuuuu!) tuntuu olevan pahat mielessä. Haluavat kenties jalansijaa Marsista. Garibaldin ja Talian lämpenevistä väleistä tykkäsin myös, vaikuttivat luontevilta yhdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti