perjantai 20. huhtikuuta 2012

36 - There All the Honor Lies

36

2. kausi, 14. jakso

There All the Honor Lies iskee uuden vakavan uhan Babylon 5:een: hurjan markkinointikoneiston. Jostain sen rahan on tultava. Ivanovaa ei uutinen miellytä, kun ei hän halua tästä mitään Deep Space franchisea (...geddit?!), mutta Sheridan kertoo Ivanovan olevan juuri sopiva pitämään silmällä Zocaloon perustettua krääsäpuotia, jotta sieltä ei varmasti löydy mitään, mikä asettaisi aseman huonoon valoon. Ivanova uppoutuu krääsän jännittävään maailmaan, jossa ihmiset pukeutuvat alieneiksi ja toisinpäin.

Sheridan on menossa Koshin hämärälle oppitunnille, kun törmää johonkin mieheen vain huomatakseen linkkinsä kadonneen. Hän jahtaa miestä - tässä kohdassa yllätyin lavasteiden monitasoisuudesta, kun mies pakeni portaita pitkin käytävän yllä roikkuvan metalliristikkorakenteen yli - mutta joutuukin ansaan, kun eräs minbari käy hänen päälleen ja paiskaa hänet maahan. Sheridan poimii maassa lojuvan PPG:n ja käskee minbaria luovuttamaan, mutta minbari vain toteaa "kuolema ensin!" ja Sheridan joutuu ampumaan hänet itsepuolustukseksi. Sheridan huomaa tilanteen todistaneen toisen minbarin, joka karkaa paikalta livertämään näkemästään.

Sheridan joutuu selittämään tilanteen Garibaldille ja Delennille, joka on asiasta vihainen, sillä murhattu Lavell on korkea-arvoisesta perheestä ja hallitus vaatii vastauksia. Delennin on käsketty aloittaa oma murhatutkimuksensa ja Garibaldi saa Sheridanilta käskyn etsiä todistajaminbari kuulusteluihin. Garibaldi jututtaa erästä minbaria, mutta Lennier tulee paikalle ottamaan ohjat omiin käsiinsä, kun kuulusteltava tuntee itsensä uhatuksi. Tapetun minbarin ruumiinavaus saadaan päätökseen ja Franklin kertoo, ettei ruumiissa ole mitään merkkiä, jolla Sheridan saataisiin syyttömäksi. Garibaldi ihmettelee maassa lojunutta PPG:ia ja arvelee koko jutun lavastetuksi, jotta Sheridan saisi kärsiä. Sitä paitsi minbarien sotilaskastilaiset eivät koskaan käyttäisi tai edes pitäisi hallussaan kyseisiä aseita.

Delenn ja Lennier keskustelevat murhan todistaneen Ashan-minbarin kanssa. Vaikka Ashan on täysin samasta klaanista kuin Lennier, hän ei suostu keskustelemaan, kun pitää Delenniä friikkinä. Delenn häipyy loukkaantuneena ja Ashan vain tuhahtaa Lennierille Delennin loukanneen häntä silkalla läsnäolollaan. Lennierin kanssa hän sentään suostuu puhumaan. Sheridan haluaa jutella Ashanin kanssa, mutta Ashan kutsuu vain häntä Starkilleriksi ja pitää kiinni Sheridanin syyttämisestä. Zack tuo paikalle Guinevere Coreyn, Sheridanin asianajajan, vaikkei hän ole sellaista varsinaisesti pyytänytkään. Guinevere on enimmäkseen turha lisä jaksoon, mutta hänellä on sentään sama näyttelijä kuin Na'Tothilla ykköskaudella! Kertoo hän sentään sen, että Earthdome on valmis tuomitsemaan Sheridanin murhasta ja jos homma vedetään oikeuteen, hän saattaa menettää hommansa aseman johtajana. Selvästikään Maassa ei pidetä hänestä.

Sheridanilla ei mene varsinaisesti lujaa ja hän haluaisi kaikkein viimeisenä lähteä Koshin oppitunnille, mutta Koshille ei noin vain sanota ei. He vaeltavat alakansien ehkäpä tympeimpään paikkaan, jossa ei varmasti ole mitään kiintoisaa, kun käytävä päättyy ahtaaseen tunneliin, jonka katosta roikkuu kaikenlaista epämääräistä moskaa. Kosh kehottaa Sheridania jatkamaan yksin, sillä siellä odottaa täydellisen kauneuden hetki. Sheridan konttaa tapaamaan huppuolentoa, joka ei puhu mitään vaan ojentaa lautasen, johon Sheridan hetken hämmennyksen jälkeen asettaa levyn, joka merkitsee hänen statuksensa. Huppuotus vetäisee lautasen kaapujensa uumeniin ja tila täyttyy useista samanlaisista olennoista tai niiden projektioista, ja aaltoilevien värien lisäksi Sheridan kokee taivaallista synestesiaa gregoriaanihoilauksen tahtiin. Tai sitten hän on kännissä. Hän kiittää hississä sessiosta Koshia ja kun Kosh poistuu, Ivanova tulee kyytiin ja kertoo kapteenin puhuvan yhtä selkeästi kuin vorlon.

Delenn näyttää Lennierille tietoja Ashanista, jotka saavat Lennierin lähtemään minbarin perään. Ashan on kuljeskelemassa käytävillä linkkivarkaan perässä perässään häntä jäljittävä Zack, jonka Lennier joutuu ninja chopilla tainnuttamaan. Ashanin kohde ehtii paeta, kun Lennier saa hänet kiinni ja he ovat valmiina hyökkäämään toistensa kimppuun omaksumalla komeat ninja-asennot, mutta tyytyvät tappelemaan verbaalisti. Lennier halusi todistaa Ashanin syyttömyyden ja hän olisi jäänyt Zackin haltuun, jos Lennier ei olisi pelastanut hänen kunniaansa. Ashan pakenee paikalta.



Vain minbari voi päihittää minbarin.

Sheridan saa viestiä minbarien hallitukselta ja käy kertomassa puutarhassa Delennille, että Ashan halutaan lähettää minbarien kotiplaneetalle. Ilman todistajaa ei ole oikeudenkäyntiä ja Sheridan pelastuisi näennäisesti, mutta epäilykset jäisivät kalvamaan ja uskottavuushan siinä menisi. Hän pyytää Delenniltä apua. Ashan kutsutaan Lennierin huoneeseen valmistautumaan lähtöönsä asemalta, kun Lennier paljastaa ottavansa täyden vastuun Lavellin murhasta pelastaakseen Ashanin kunnian. Ashan ei tätä halua, kun se tuottaisi häpeää koko klaanille ja paljastaa koko jutun olleen klaanin johtajien idea syrjäyttää Sheridan asemaltaan. Lavell oli pelkkä marttyyri ja linkkivaras Lavellin palkkaama tyyppi. Ashan kertoo, ettei Sheridanilla ole Black Star -tempauksensa jälkeen tippaakaan kunniaa jäljellä. Lennier kertoo menettäneensä perheensä samalla aluksella, mutta jatkaa, ettei tässä valheessa ole yhtään enempää kunniaa. Sheridan on kuullut tarpeeksi ja hänen lisäkseen paikalle ilmestyy Guinevere, Delenn ja Garibaldi.

Minbarit eivät valehtele koskaan, se on selvää. Paitsi silloin, jos jonkun kunnia täytyy pelastaa. Tämähän nähtiin jo silloin, kun Lennier pelasti London kunnian baaritappelussa. Zack passittaa Ashanin pois, kun hänen lausuntonsa on Lennierillä tallessa. Delenn kertoo, että kukaan minbarien hallituksessa ei myönnä syyllisyyttään koko sotkuun, joten parasta olisi lakaista koko juttu maton alle. Sheridan on Lennierille kiitollinen ja lupaa, ettei koko totuus pääse julki, sillä se häpäisisi suurimman osan minbareista. Ashan saa luvan julkaista tiedotuksen, jossa Sheridan tappoi Lavellin itsepuolustuksena ja siinä se.



Oh no you di'in't.

Jakson kakkosjuoni keskittyy tällä kertaa yllättäen Viriin, joka on Centauri Primelta saamansa viestin jälkeen tavallista enemmän hermorauniona, kun törmää kirjaimellisesti Taliaan. Vir mutisee, ettei voi jäädä, ja katoaa paikalta juopottelemaan baariin, mikä sekin on aika yllättävää hänen tapauksessaan. Londo saapuu paikalle hänestä huolissaan ja ihmettelee, mikä nyt on vialla. Vir on suunniltaan ja valittaa, miten Londo voi kritisoida häntä kaiken sen jälkeen, mitä Londo on itse tehnyt viime aikoina ja Virillä on ihan tarpeeksi vaivaa peitellä suurlähettilään suurta salaisuuspinoa.

Londo tarjoutuu viemään Virin kotiin, mutta Vir vain toteaa, ettei häntä haluta takaisin - siksi hän tähän duuniin ryhtyikin, poissa perheensä silmistä. Muut pitivät työpaikkaa vitsinä ja setäkin virnuili, että Vir on juuri täydellinen London seurassa. Tämä ei sitten ollut mikään kehu. Vir kertoo viestistä, jossa Primesta on tulossa joku hänen tilalleen ja näin hän jäisi ilman työpaikkaa ja ilman ketään. Vir häipyy ja Londo lähtee perään, mutta naulitsee katseensa centaurityttöihin ja ennen kaikkea krääsänukkeen, jonka on olevinaan tarkoitus muistuttaa häntä. Londo lähtee raivoamaan patsaasta Sheridanille ja Sheridan ilomielin takavarikoi kaikki anatomisesti epäkorrektit centaurinuket kojuista. Samassa keskustelussa puhutaan myös valheista ja Londo tulee sanoneeksi, ettei minbarien totuudessa pysyminen pidä aina paikkaansa.



Seura tekee kaltaisekseen.

Vir viruu (*rumpufilli*) kaameassa krapulassa London kämpässä, kun Londo tulee paikalle kysymään, kuinka ripeästi hän ehtii pakata kamansa, kun Virin korvaaja on tullut asemalle. Hänen tulisi kuitenkin pakata ensin London kamat, sillä Londo kertoo, että jos Vir lähtee, Londo lähtee perässä. Tämän Londo kertoi centaurien hallitukselle ja Virin perheelle hän kehui Virin olevan korvaamaton apuri. Londo pyytää Viriä jäämään, sillä pohjimmiltaan he ovat kuitenkin ystäviä. Hän myöntää kohdelleensa apuriaan kaltoin ja lupaa parantaa tapansa. Vir on niin liikuttunut, ettei ehdi kunnolla kritisoida, kun Londo on kutsunut Virin koko perheen asemalle poikaansa tapaamaan.

Vielä jakson aloittanut kuvio päätökseen. Ivanovan tutkimukset kulminoituvat siihen, kun hän tapaa Sheridanin käytävällä, joka vielä uskoo markkinoinnin olleen mainio idea. Ääni kellossa muuttuu, kun komentaja ojentaa kapteenille söötin nallekarhun, jonka rintamuksessa on kirjaimet J.S. ja selässä Ba-bear-lon 5, joka on niin hyvä läppä, että Persona 4:n Teddiekin menee hiljaiseksi. Sheridan saa tarpeekseen ja käskee Ivanovaa poistattamaan ihan kaiken huomisaamuun mennessä. Nallen hän ottaa visusti itselleen ja kun Keffer on palaamassa lennoltaan, hän ihmettelee hetken tunnistamatonta kohdetta. Nallekarhu kimpoaa Starfuryn tuulilasista ja jatkaa matkaansa yksin yössä.



Seura tekee kaltaisekseen.

 Jakson peruskuvio oli ihan toimiva, sillä Sheridan on kiva laittaa kiipeliin varsinkin minbarien kohdalla, kun Starkillerin leimaa ei ihan vaan unohdeta. Ennen kaikkea minbarien kunniakäsityksestä saatiin aika paljon irti ja Lennierin kikkailu Ashanin saamiseksi nalkkiin oli nokkela. Aivan jakson koko pituutta ei juonikuvion mielenkiinto kantanut ja tärkeämmäksi nousi Virin suuri pieni seikkailu. Olen ehkä vitsaillut Viriä tahattoman koomiseksi, mutta tällä kertaa tyyppiä kävi oikeasti sääliksi ja kun Londo lopulta asettui isällisesti hänen tuekseen, oli siinä hymyssä pitelemättä. Viriä aina sorretaan ja tällä kertaa ymmärsin, miksi hän on käyttäytynyt kaikissa jaksoissa vähän hassusti. Tavallaan tässä oli hyvin paljon samaa kuin Lennierin suhteessa Delenniin sillä erotuksella, että Vir on nyhverö ja Lennier lammas. Markkinointitouhu tarjosi liudan halpoja nauruja, joista täysin läppä avaruuden nallekarhu veti potin kotiin. On siinäkin tapa päättää jakso. Pohjimmiltaan tämä oli niitä B5:n jaksoja, joita jotenkin selittämättömästi on tosi mukava vain seurata, vaikkei mitään kovin suurta tapahtuisikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti