perjantai 20. huhtikuuta 2012

45 - Matters of Honor




Myötäpäivään kello kahdestatoista viiteen suurlähettiläs, telepaatti, kapteeni ja mies, jolla on nastat viikset.

BABYLON 5 - KOLMAS KAUSI: POINT OF NO RETURN

45

3. kauden ensimmäinen jakso

Matters of Honor loikkaa viikolla eteenpäin, mutta sitoo aiemman kauden finaalin näppärästi yhteen, kun Sheridan ja Kosh tapaavat puutarhassa. Sheridan ei ole ehtinyt kiittää vorlonia kunnolla ja Kosh on muutenkin ollut täysin piilossa. Kosh kertoo temppunsa rasittaneen häntä ja hän on ollut aluksellaan lepäilemässä. Hän aavistaa Sheridanilla olevan kysyttävää ja kapteeni mainitseekin, että vorlon otti suuren riskin vain hänen nahkansa pelastamiseksi. Koshista se oli tarpeellista ja kun Sheridan piruilee vastauksen tyypillistä hyödytöntä vorlonmaisuutta, Kosh vain toteaa "Hyvä." Sheridan heittää ilmoille ehdotuksen, että kun Kosh on hyppinyt aika usein kotonaan, on hyvinkin mahdollista, että joka kerralla asemalle tulee eri vorlon. Miten siis on mahdollista tietää, onko kyseinen vorlon Kosh? Nauroin Koshin vastaukselle - hän kun on ollut aina täällä.

Hupaisa keskustelu päättyy parin yks'sanaisen jälkeen ja kuvakulma vaihtuu kauas asemalta erään planeetan kiertoradalle, jossa drazi-alus pakenee parin aseman tulitusta karkuun kauemmas planeetalta ja laukaisee ennen tuhoutumistaan sisuksistaan pienemmän aluksen, jota ohjastaa tummatukkainen brittimies. Hän suuntaa aluksensa Babylon 5:lle ja siirtää enimmät elintoiminnot aluksen navigointiin. Pahasti vaurioitunut alus saapuu asemalle ja Garibaldi kuskaa tajuttoman miehen Franklinin hoidettavaksi. He noteeraavat miehen sissikuteet, mutta kun Franklin on ottamassa yhteyttä erääseen tohtoriin, mies on ehtinyt häipyä paikalta.

Sheridan ja Ivanova odottelevat VIP-vierasta Maasta ja Sheridania ärsyttää vietävästi, kun sieltä lappaavasta sakista ei ikinä liikene tarpeeksi tietoa. Afrikkalaisaksentilla pajattava David Endawi kertoo olevansa Earthforcen erikoisyksiköstä ja haluaa tavata heidät ja Delennin privaatisti. Sheridanin toimistossa Endawi kysyy Delenniltä, tietääkö hän vanhempien kansojen edustajana, mikä ISN:n taltioima ja hallituksen kanavilta nappaama ihmealus mahtaa olla, sillä Endawi on tullut juuri sen perässä asemalle, kun se saattaa olla vakava uhka kaikkien kannalta. Sheridan ja Ivanova kertovat Kefferin pikku pakkomielteestä ja siitä, että hän oli toiminut ohjeiden vastaisesti alusta etsiessään. Delenn ei ole koskaan nähnyt sellaista eikä näitä aluksia olla nähty B5:n lähelläkään. Endawi lähtee kyselemään aluksesta muilta suurlähettiläiltä ja kahden kesken Delenn kertoo kapulle, ettei oikeastaan valehdellut (niin, minbarithan eivät valehtele koskaan paitsi kunniatapauksissa), kun ei ole itse nähnyt alusta. Hän kyllä tiesi sen kuuluvan Varjoille, mutta tähdentää, että nuuskiminen voi tuottaa ongelmia, kun Varjojen ei pidä tietää muiden tietävän Varjoista. Sheridan ei usko alusten olevan niin voittamattomia kuin Delenn väittää.



"Nääh, varmaan joku heikkotasoinen photoshoppaus."

Lennier kertoo Delennille erään tyypin etsivän häntä ja varmistaa asian tärkeyden vilauttamalla kontaktinsa sissilätkää. Minbarit siirtyvät hämyisään baariin odottelemaan ja luulevat ensin pöytään istuutuvaa miestä joksikin toiseksi, mutta alkoholittomien drinkkien avulla miehen todenperäisyys varmistuu. Mies on Marcus Cole, ja hänellä on Delennille tärkeää asiaa, joka on kerrottava toisaalla. He kuitenkin ajautuvat baarin ulkopuolella tappeluun, kun muutama mulkeroa vaatii rahaa. Marcus huitoo vängällä minbarikepillä ja Delennkin osallistuu ensi kertaa nujakointiin.



Marcus Cole, noin tuhat kertaa Warren Kefferiä kiinnostavampi henkilö.

He siirtyvät Sheridanin toimistoon, johon tulee myös Ivanova ja Garibaldi. Sheridan on aikeissa kertoa Ivanovalle sisseistä, mutta yllättyy, kun Ivanova jo tietää asiasta, kun mikään ei pysy asemalla salassa. Marcus kertoo tulleensa drazi-planeetta Zagros 7:ltä, jossa on sissien leiri, kun minbarit eivät oikein haluaisi omille premisseilleen tällaisia leirejä. Pari viikkoa sitten centaurit rushivat saartamaan planeettaa jättämällä kiertoradalle puolustusjärjestelmän ja Marcus uskoo, että pian sissit joutuvat kiipeliin. Heidät olisi evakuoitava diskreetisti, mutta Garibaldi epäilee vahvasti, että hommaan tarvittaisiin kokonainen sotalaiva. Marcus kertoo, että hänellä on sellainen. Sheridan pyytää Garibaldia pitämään Endawille seuraa, kun kapteeni, komentaja, kaksi minbaria ja sissi astuvat sukkulaan, feikkaavat sen lähtölokin ja katoavat portista hyperavaruuteen.

Herra Morden tulee pyynnöstä tapaamaan Londoa baariin, kun Londo haluaa lopettaa yhteistyön, kun centaureilla menee niin hyvin. Kenties suurlähettiläs on tullut vähän katumapäälle. Morden mainitsee, että hänen joukkonsa olisivat hyvä varotoimi, mutta Londo on hyvin varma halutessaan heidän häipyvän. Morden ei vaikuta kauhean pahastuneelta, mutta haluaa vielä tavata hänet, jotta Londo tietää, miten jatkossa menetellä. He tapaavat, ja Morden ottaa esille galaktisen kartan, johon vetää viivan, jonka toiselle puolelle jää alue, jossa centaurit saavat aivan vapaasti riehua, mutta toiselle puolelle ei ole mitään asiaa. Morden ei voi taata, etteivätkö hänen yhteistyökumppaninsa hyökkäilisi centaurien kimppuun, mutta ei näe mitään syytä sille, kun heillä ei ole mitään mielenkiintoa astua galaksin sille puolelle. Tosin rajalla on yksi tietty planeetta, josta Morden on jo neuvotellut London ihmetykseksi lordi Refan kanssa. Centaurit ovat vetämässä sieltä joukkojaan Mordenin sakin tieltä ja Morden varoittaa, että sinne ei todellakaan kannata kenenkään tulla. Planeettahan on tietenkin Zagros 7.

Endawi käy London juttusilla Varjoaluksen detaljien perässä ja Londo jää katsomaan kuvamateriaalia epäuskoisen uneksuvasti. Hän kertoo nähneensä unessa aluksen Centauri Primella eikä vain yhden. Niitä oli niin paljon, että aurinkokin pimeytyi. Endawi vaikuttaa hitusen epäuskoiselta, mutta kiittää avusta. Keskustelussaan Mordenin kanssa Londo kysyy, olisiko joskus mahdollista nähdä Mordenin kumppanien aluksia, mutta mies väistää kysymyksen. Endawi on vähän närkästynyt Garibaldille, kun Sheridan ja Ivanova eivät olekaan saatavilla, mutta Garibaldi kiertelee ja kaartelee asiaa ja ehdottaa Endawin kääntyvän seuraavaksi G'Karin puoleen. Endawi ei oikein haluaisi, kun centaureilta pitäisi pyytää tähän lupa, mutta Garibaldi lupaa homman pysyvän täysin epävirallisena. G'Kar innostuu kuvamateriaalista ja näyttää G'Quanin Kirjastaan tismalleen samanlaista kuvaa ja kertoo niiden saapuneen Narniin noin tuhat vuotta sitten, mutta pitäytyivät omissa oloissaan ennen katoamistaan. G'Kar kertoo varoitelleensa kyllä muita, mutta ehkä he pian alkavat kuunnella. Syytä olisi.

 Sheridanin joukkio poistuu hyperavaruudesta ja hämmästelee avaruudessa odottelevaa violettia risteilijää, jollaista ei ole ennen nähty. Marcus esittelee sen White Stariksi ja tästä eteenpäin se on Sheridanin komennossa. He telakoituvat kyytiin ja Delenn kertoo aluksen olevan minbarien ja vorlonien yhteistyötä ja jatkaa teknobabblella aluksen sisäisestä gravitaatiosta. Miehistö on täynnä yksinomaan uskonnollisen kastin minbareja, mutta koska he eivät vielä osaa englantia (hyvä yksityiskohta!), Lennier saa luvan tulkata Sheridanin käskyt. He suuntaavat kurssin kohti Zagros seiskaa. Matkalla Ivanova selvittelee Marcuksen sissin taustaa. Mies kertoo ryhtyneensä veljensä muistoksi sissiksi, tämä kun kuoli varoittaessaan häntä Varjojen hyökkäyksestä kaivossiirtokuntaan, jossa hän työskenteli.



Mo' like Purple Star.

Planeetan kiertoradalla kaikki sujuu suorastaan omituisen helposti - evakuointiviesti saadaan sisseille ja kiertoradan centaurimiinat ja -asemat tuhoutuvat Valkotähden ylivertaisen aseistuksen edessä. Centaurien kiukkuisia sotalaivoja ei näy eikä kuulu. Jotain muuta sen sijaan on tulossa, yksi Varjojen alus, joka salpaa Delennin hengityksen. He eivät ole valmiita taistelemaan sitä vastaan, mutta Varjo ei odota avatessaan violetin kuolemansäteensä. White Star onnistuu väistämään sen iskut, mikä hämmästyttää entisestään Delenniä, sillä Varjot eivät ammu ohi koskaan. He saavat viimeisenkin miinan tuhottua ja sissit pääsevät karkuun, mutta White Starilla on edessään tiukka tilanne. Pakoon olisi päästävä, mutta voiko Varjoa päästää Babylon 5:lle tai karkuun livertämään kavereilleen, että eiköhän jätkät hyökättäisi joukolla? Ei tietenkään.



White Starin väistökyky jättää Varjon varjoonsa.

He karkaavat ensi alkuun hyperavaruuteen paikallisen portin kautta, sillä vaikka White Starin ylivertaisiin ominaisuuksiin kuuluu oma hyppyportti, ei sitä ole syytä paljastaa viholliselle. Hyperavaruus ei karista Varjoa mihinkään ja Delenn kertoo, ettei se hellitä koskaan ja juuri sen varaan Sheridan pelaakin heittäessään typerryttävän kysymyksen Ivanovalle. Entä jos alus laukaisisi oman hyppyporttinsa paikallisen avoimen hyppyportin sisään? Ivanova kertoo, että portit luhistuvat ja kataklysmissa vapautuisi hitonmoinen mälli energiaa, joka pyyhkisi kaiken tieltään. Lennier ei ole varma, ehtisikö White Star karkuun, mutta kapteenin käskyillä mennään. Sheridan aikoo käyttää porttia markabien kotiin, sillä sille ei ole käyttöä ja Sheridan ei tykkää yhtään, kun paikka on täyttynyt haudanryöstäjistä. White Star laukaisee porttinsa porttiin ja äärimmäisen voimakas energia-aalto hipoo pakenevaa eksperimentaalialusta nielaisten Varjon tappavaan sisukseensa.

White Star jätetään piiloon ja sukkula palaa asemalle. Endawi vaatii tietää, missä hitossa he ovat kupanneet ja miksi asiasta ei ole kerrottu. Sheridan ja Delenn kertovat diplomaattisen minbarisukkulan hinaamisesta hyppyportille ja asian ehdottomasta arkaluonteisuudesta. Endawi ei hiillosta heitä enempää, sillä hän on saanut tutkimuksensa valmiiksi ja palaa Maahan. Kopio tulee kyllä perässä. Hän jättää Genevessä raportin senaattorinaiselle ja kertoo, ettei löytänyt mitään konkreettista. Endawin häivyttyä senaattorin luokse tulee Psi-kyttä ja... ...Morden. Senaattori kertoo, että B5:llä alus on vain legenda ja Morden toteaa, että asia voitaisiin unohtaa vain yksittäistapauksena, mutta telepaatilla on suuria suunnitelmia aluksen suhteen ohjelmansa kannalta. Morden vaatii tietää, mitä mies tällä tarkoittaa.



"Kaikki vaan viilaavat mua linssiin, mutta ainakin mä saan tästä palkkaa! ;_;"

Sheridan kokoaa Ivanovan, Garibaldin, Franklinin, Delennin ja Marcuksen koolle perustaakseen Babylon 5:n salaisen Sotaneuvoston, joka kokoontuu tästä eteenpäin kerran kahdessa viikossa ja täällä sana on täysin vapaa. Franklin kertoo olleensa aika usein asioista pimennossa jumittamassa sairastuvalla ja olettaa summaavansa suurimman osan ajatukset kysymällä, mitä helvettejä Varjot oikein ovat. Delenn kertoo, juhlallisin sanakääntein.

Oikein oiva ja luonteva aloitus uudelle kaudelle. Tämä tuntui vielä luontevammalta siirtymältä kuin ykköskauden vaihtuminen kakkoskaudelle, kun kovin moni asia ei ole muuttunut. Sarjan visuaalisuus on vielä aika samaa tasoa kuin kakkoskaudella, vaikka CGI on ehkä hippusen hienompaa. Jatkuvuus näkyi myös ihan alussa mainiosti, kun asemaa oltiin vieläkin korjailemassa viime jakson vahinkojen vuoksi. Kauden suunnalle kuitenkin antoi eniten vihiä uudistunut intro, jossa on ihan erilainen musiikkikin. Tämä militaristisen vihainen ja mahdottoman eeppinen scifirummutus antaa odottaa helvetin repeytyvän vielä jossain vaiheessa, ja jo ensimmäisen jakson perusteella homma levinnee käsiin ynnä reisille hyvin pian. Johan jo koko pääporukka tietää Varjoista ja yksi aluskin jo kohdattiin. Ja tuhottiin! Kausi-introista kyllä tykkään, nyt narraation otti asiakseen Ivanova, jonka ääni kyllä sopii siihen hyvin. Kuka seuraavalla kaudella puhumaan vuodesta 2261, Kosh?

Marcukselle odotan mielenkiintoista tulevaisuutta, sillä johan jo sisseille tarvittiinkin kasvoja. Vähän olen kuullut, että miehellä olisi koko sarjan huonoimmat vitsit, mutta se jää nähtäväksi. Nyt äijä ei liiemmin vitsaillut, mutta pidin jo hänestä enemmän kuin kerha-Tufferista ikinä. White Starin tuominen sarjaan tuntui jotenkin vähän samanlaiselta loikalta kuin Stargate SG-1:n Prometheus. Vihdoinkin hyviksillä on oma superalus! London jättäytyminen Mordenin palveluksista näin nopeasti oli TODELLA suuri yllätys, ehkä mies aikoo pelastaa oman nahkansa vielä kun voi. Mutta kaikkein huolestuttavinta oli Varjojen kaveeraaminen salaa ihmiskunnan hallituksen JA telepaattien kanssa. Voi hitto, mitä tästä vielä seuraa...? Pian se nähdään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti