perjantai 20. huhtikuuta 2012

9 - Deathwalker

9

1. kausi, 9. jakso

Deathwalker alkaa kuten aika moni aiempikin jakso: uusi tyyppi tulee asemalle. Paikalla oleva Na'Toth flippaa täysin huomatessaan tulijan ja hyökkää hänen kimppuunsa huutaen raivoissaan Deathwalkerin nimeä. Hänet revitään irti tulijasta ja tulija joutuu sairastuvalle. Na'Toth puolestaan joutuu kuulusteluihin, mutta hänellä oli hyvä syy tekoihinsa. Minbarien kyydissä saapunut nainen ei ole minbari eikä mitään muutakaan nykyistä rotua. Hän on Jha'Dur eli tuttavallisemmin Deathwalker, viimeinen 30 vuotta sitten riehuneesta sodasta eloonjäänyt dilgar - vaikka hänenkin pitäisi olla kuollut tai vähintään vanhentunut - ja melkoinen massamurhaaja sotauransa ajoilta. Na'Toth vannoi verivalan isoisänsä murhasta ja tilittää lisää asiasta G'Karille, jonka kontolle Na'Tothin kohtalo jää. Jha'Durin aluksesta löydetään myös merkillistä seerumia, jota Franklin alkaa tutkia. Samainen seerumi oli myös Jha'Durin syy tulla asemalle, sillä hänen oli määrä antaa se narnien haltuun.

Senaattori Hidoshi haluaa Sinclairin lähettävän naisen Maahan eikä usko Jha'Dur-puheita. Jha'Dur puolestaan virkoaa, nappaa seerumiputelin ja vaatii tavata Sinclairin. Nainen vahvistaa olevansa Jha'Dur ja olleensa maailmalta piilossa minbarien Wind Swords -soturien keskuudessa. Seerumi taas on kuolemattomuutta varten, ja hän aikoo kernaasti antaa sen ihmisten käsiin ja sitä kautta kaikkien käyttöön. Sinclair käy kysymässä Lennieriltä (Delenn on toisaalla) tuulimiekoista, mutta Lennier ei usko heidän suojelleen Jha'Duria. G'Kar tapaa Jha'durin ja triplaa Maan hintapyynnön seerumista, mutta nainen vain sanoo, että Na'Tothin on kuoltava ensin. B5:n miehistö kokoontuu keskustelemaan Jha'Durista ja seerumista. Garibaldi haluaa hänet oikeuden eteen hirmuteoistaan, mutta Sinclair on sitä mieltä, että seerumi voisi hyödyttää maailmaa. Maan käskyt tulevat kuitenkin ensin ja dilgar on vietävä ihmisten keskukseen. Tieto leviää myös pikkukansojen liittoumalle, joka pysäyttää Jha'Durin saattueen ja vaatii kokousta koskien dilgarin oikeudenkäyntiä.

Kokouksessa asiasta päättävät Sinclair (kyllä oikeudenkäynnille), liittouma (kyllä), Londo (ei), G'Kar (ei) ja Lennier (ei, Sinclairin hämmästykseksi). Dilgarien touhut kun eivät ole suoraan koskettaneet centaurien, narnien tai minbarien arkea. Mitään oikeudenkäyntiä ei siis pidetä ja pikkukansojen suurlähettiläät marssivat vihaisina tiehensä. Hetken päästä dra'zien ja parin muun kansan hävittäjät warppaavat aseman lähettyville ja vaativat Jha'Duria mukaansa tai Babylon 5 saa kärsiä. Sinclair lupaa kompromissia ja sopii, että elämän eliksiiri jaetaan liittouman kesken ja tämän jälkeen Jha'Dur saa oikeudenkäyntinsä. Tähän suostutaan ja kun Jha'Dur pakkailee kamojaan, hän paljastaa viimeiset korttinsa. Seerumin salaista ainesosaa ei voi kehittää synteettisesti vaan se pitää riistää toiselta elävältä olennolta. Näin dilgarien perintö jää galaksiin toisiaan listivien kansojen muodossa, jotta kaikki kansat pääsevät vastenmielisyydessään samalle viivalle.



Kukaan ei odota babylonialaista inkvisitiota.

Vain vorlonit ovat eri mieltä. Kun Jha'Durin alus lipuu kohti hyppyporttia, portista pullahtaa ulos vorlon-hävittäjä, joka räjäyttää maailman viimeisen dilgarin. Kosh lipuu paikalle toteamaan, että muut kansat eivät ole vielä valmiita kuolemattomuuteen.



Lähdetään!, osa DLCXXVII: Eipäs lähdetä

Kokouksesta poissa ollut Kosh - tosin vorlonit eivät äänestä miltei koskaan mistään - on ollut pitkin jaksoa vähän muissa hommissa hämmentämässä Talian mieltä, kun Talia on ollut auttamassa häntä neuvotteluissa aivan kamalaan hattuun sonnustautuneen Abbutin kanssa. Abbut on hyvin omituinen ja neuvottelujen dialogi on taattua dadaismia. Talia ei ymmärrä roolistaan mitään, mutta kokee niiden aikana melkoista päänkivistystä omituisissa välähdyksissä mielen syövereihin. Abbutin mielestä hän ei löydä mitään. Jakson lopussa Talia tapaa Sinclairin ja Garibaldin ja saa kuulla Abbutin olleen vicker, kyberneettinen olento, joka toimii nauhoittajana. Jotain Kosh nauhoitti Talian mielestä mutta mitä?



"I created something, called a thurrito, it's a burrito, within a burrito, with the heart of that same burrito. Its a total mind-blinder, but you don't see me bragging about it all over your face." "It would seem that the portrait has painted the artist."

En ollut ihan jakson alussa mitenkään erityisen innostunut premissistä, mutta onneksi olin väärässä, kun tapaus Jha'Dur eskaloitui joka kansan osalta melkoiseksi väännöksi eikä moraalisia dilemmoja sotarikollisen tarjoamasta kuolemattomuudesta unohdettu. Koomisten maskien allianssi pitämässä puoliaan oli myös hyvä veto. Itse Jha'Dur oli mielenkiintoinen tapaus ja asettui pilkkaamaan Sinclairia, joka ei uskalla käyttäytyä kuin sotaherran pitäisi. Kosh-sivujuoni pysyi tarkoituksellisen hämäränä, mutta ehkä juuri siksi se ampuikin itseään jalkaan, kun homman idea ja vitsi paljastui vasta ihan lopussa. Outoilut tuntuivat vähän rikkovan pääjuonen kuvioita eikä niistä saanut kunnollista otetta. Lisäksi Abbut oli melkoisen ärsyttävä. Kuitenkin taas tuntuu, että sivujuonella tulee olemaan tulevien tapahtumien kannalta enemmän merkitystä kuin pääjuonella. Kunhan vaan kuolemattomuusseerumia ei tuoda takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti