perjantai 20. huhtikuuta 2012

42 - The Long, Twilight Struggle

42

2. kausi, 20. jakso

The Long, Twilight Strugglessa asiat lähtevät todellakin käyntiin. Londo on matkannut Centauri Primeen keskustelemaan lordi Refan kanssa sodasta, joka on päättymäisillään aivan näillä hetkillä, kiitos London valtaisan kontribuution. Babylon 5:llä Delennin meditointihetki keskeytyy, kun hän saa viestin rakkaalta ystävältään. Ivanova on kertomassa Epsilon 3:lta kumpuavasta energiapiikistä suihkussa olevalle Sheridanille, mutta kapteeni saa saman viestin kuin Delennkin. Draal, Suuren Koneen uusi kontrolloija, ilmestyy heille hologrammina. Sheridan kyllä on kuullut Draalista, muttei ole tietenkään nähnyt sitä. Ei hän tutulta näytäkään, kun näyttelijäkin vaikuttaisi olevan eri, mutta minbari on nuorentunut sellaiset 30 vuotta ja on muutenkin täysin terve. Draal kutsuu Sheridanin ja Delennin pikku visiitille.

G'Karin sotasetä G'Sten on tullut tapaamaan veljenpoikaansa keskustellakseen sodasta, joka on leviämässä täysin käsistä. Narnien hallinto Kha'Ri koittaa vielä uskotella, että muka pärjäisivät centaureille ja G'Sten kertoo, että vielä olisi yksi mahdollisuus – hyökkäys Gorash 7:lle, joka on centaurille tärkeä kohde tavaran kannalta. Tähän kuitenkin tarvitaan koko narnien laivasto ja G'Kar huomauttaa, että Narn jäisi ilman avaruuspuolustusta. G'Sten kuitenkin on sitä mieltä, että ikkuna hyökkäykseen kotiplaneettalle jäisi hyvin pieneksi. G'Kar haluaisi tulla mukaan Gorashille, mutta hänen on tärkeämpi olla asemalle. G'Karin isä olisi hänestä ylpeä.

Valitettavasti Refa kertoo Londolle, että narnien isku Gorash seiskalle on erittäin todennäköistä ja Londo kysyykin, odottavatko Refan laivueet siellä teurastusta, mutta Refa naurahtaa, että Londonhan valttikortit siellä tulevat lymyilemään. Centaurit sen sijaan iskevät suoraan Narniin. Londo on tiedosta melkoisen huolissaan, kun Refa etenee tässä vähän turhan nopeasti – ja moraalin tuolla puolen. Refa aikoo käyttää planeetan pommituksessa massakiihdyttäjiä, jotka ovat kansainvälisesti ihan helvetin kiellettyä kamaa. Refa ei kuuntele vastaväitteitä, sillä iskua ollaan jo valmisteltu, kun Londo kuitenkin suostuisi muutenkin. Laivasto odottelee jo hyperavaruudessa käskyjä. Londo antaa periksi, mutta vannoo tämän kerran jäävän hänen osaltaan viimeiseksi ja Refa vahvistaa, että seuraavaa kertaa ei edes tule, kun narnit muussataan eikä heille anneta edes pienintäkään vihiä vapaudesta. He nousevat ensimmäisen sotalaivan kyytiin aivan eturivin paikkoihin katselemaan galaksin voimasuhteiden notkahdusta.

Garibaldilla on epäilyksensä Draalin viestistä, mutta Ivanova vahvistaa sen tulleen planeetalta. Turvallisuuspäällikkö haluaisi turvajoukon Sheridanin ja Delennin mukaan, mutta Draal pyysi vain heidät kaksi paikalle. He laskeutuvat planeetalle ja ihastelevat sen hämmentävän syviä teknorailoja. Sheridan puolestaan hämmentyy Delennin ihastuttavan ronskista kielenkäytöstä. Delenn vain virnuilee haluavansa oppia enemmän ihmisten tavoille. Draalin kammiossa seinään pultattu ukko ei reagoi mitenkään vaan hänen projektionsa ilmestyy heille. Minbari kehuu juhlalliseen sävyyn Sheridanin työtä asemalla ja kertoo avanneensa paljon galaksin saloja. Hän tietää mm. Sheridanin jäjrestämästä ”valon salaliitosta” ihmishallituksen epämääräisten ainesten kitkemiseksi. Draal kertoo, että planeetta jätettiin pitkäksi aikaa rauhaan, kunnes sitä taas tarvittaisiin. Nyt on aika tälle. Draal haluaa solmia ensimmäisen liiton aseman kanssa tulevaa suursotaa varten ja kertoo, ettei ole planeetalla yksin. Ihmishallitukselle ei asiasta kannata vielä kertoa. Hän havaitsee intergalaktisia hätäsignaaleja ja pyytää heitä lähtemään. Hän jää etsimään tunneleista... Zathrasia. Yes, Zathras, yes, Zathras knows! Aaaarrrgggghhhhh.

G'Kar käy sairastuvalla katsomassa, miten sinne tuoduilla narneilla menee. Franklinilla on asiaa, sillä hän sai kuulla vähän juttuja eräältä juuri kuolleelta pakolaiselta, jota centaurit kuulustelivat, kun halusivat tietää Narnin puolustusjärjestelmistä. Pakolaisalus pääsi helposti karkuun, kun centaurien sota-alukset häipyivät johonkin. G'Kar huolestuu uutisista ja yrittää vielä taivutella G'Steniä toisiin ajatuksiin, mutta koska todisteita ei ole, suunnitelma pysyy sellaisenaan. Narnien laivasto saapuu Gorash 7:lle. Niin saapuvat Varjotkin. Seuraa hämmentävän komea sotakohtaus, jossa narneilla ei ole sitten yhtään mitään jakoa. G'Stenin alus ja eräs toinenkin yrittävät paeta hyppyporteista, mutta Varjot tuhoavat portit, jotka repivät loputkin narnit kappaleiksi. Saivat narnit edes vähän vahinkoa aikaiseksi, mutta näemmä Varjojen kaameat alukset osaavat korjata toisiaan. Ne myös syöksevät mielenkiintoisesti piikkipalloja, jotka ovat tosiasiassa pienempien varjohävittäjien sumppuja. G'Kar on koko tänä aikana kämpässään rukoilemassa ja jotenkin aistii tragedian iskeneen. Hän sammuttaa kynttilän ja lopettaa, vaikka pian tulisi rukoilla vielä vähän lisää...



Narnit olisivat kehnoja Ghostbusterseja.

...Sillä centaurien laivasto on saapunut Narnin kiertoradalle sylkemään tuhoa ja kuolemaa. London mietteet asiaan kiteytyvät aika täydellisesti zoomiin johtoaluksen ikkunaan, josta hän seurailee centaurien upeaa, halpamaista voittoa, kun massakiihdytetyt asteroidit sinkoilevat ilmakehään. Kaikki hänen syytään. Tähänkö tämä nyt sitten johti? Tieto iskusta narneuden ytimeen leviää pian. Ivanova kertoo asiasta Garibaldille ja pelkää, mitä tulee tapahtumaan, kun uutinen saapuu vääjäämättä tiedotusvälineiden kautta kansan syviin riveihin. Garibaldi valmistautuu hitonmoisiin mellakoihin. Babylon 5:n asukit pysähtyvät kuuntelemaan ISN:n erikoislähetystä. EarthDomen tietojen mukaan koko narnien laivasto on tehty toimintakyvyttömäksi ja lisätietoja tulee koko ajan. Kun pommitus on ollut käynnissä neljättä päivää, narnien hallitus ei taivu vieläkään. Ihmiset, minbarit, vorlonit ja pikkukansat ovat protestoineet centaureja massakiihdyttäjien käytöstä jumankauta siviilejä vastaan. Sadattuhannet ovat kuolleet, kaupungit ovat raunioina, ei ole vettä eikä ruokaa, talous on rempallaan eikä teveydenhoitoa tunneta. Tätä menoa narnien infrastruktuuri luhistuu aivan koska tahansa.



Londo Tännhauserin Orion-vyöllä katselemassa C-säteitä sateessa kyynelehtien yksin yössä.

 B5:llä pärähtää käyntiin yleishälytys ja turvamiehet valmistautuvat mellakoihin, jotke repeävät täydessä voimassaan Zocalolla. G'Kar pitää yhteyttä yllä erääseen narniin kotona ja on jo aikeissa palata kotiin edes perheensä tueksi, mutta narnista on parempi pysytellä asemalla. Hän kertoo Kha'Rin viestin, jonka myöntää olevan melko raskas pala G'Karille. Suurlähettiläs talsii lannistuneena Sheridanin toimistoon pyytämään turvapaikkaa. Londo saapuu asemalle ja saa melkoisesti turvamiehiä, kun hänestä ei nyt oikein pidetä. Hän pyytää Garibaldia kertomaan Sheridanille, että olisi kokouksen aika.

Londo kertoo kaikille kansoille narnien antautuneen muutama tunti sitten ja alkaa sanella centaurien tasavallan asettamia ehtoja. Ensinnäkin Kha'Ria ei tästä hetkestä eteenpäin ole ja kaikki sen jäsenet pidätetään ja heitetään sotaoikeuteen. Sheridan yrittää saada puolueettomia tarkastajia, jotka Londo kieltää. Toisekseen narnien kostoyrityksille pannaan stoppi niin, että jokainen murhattu centauri johtaa viidensadan narnin kuolemaan, joista ensimmäisten joukossa lähtee murhaajanarnin perhe. Ja viimeiseksi centaurien luoma neuvosto ottaa vastuun sivistyneemmän narnien hallituksen puolesta. Narnien koti on nyt centauritasavallan protektoraatti, joten centaurit määrittelevät, kuka narnien oikeuksia edustaa. Se ei siis ole enää G'Kar. Hänestä tulee kansalainen G'Kar eli hänellä ei ole enää mitään asiaa kokouksiin. Ja lisäksi hän saa luvan tulla Kha'Riin kuuluvana Narniin oikeudenkäyntiin.

Sheridanilla on kuitenkin ässä hihassaan, sillä G'Kar anoi turvapaikkaa. Londo yrittää väittää vastaan uusien lakien nojalla, mutta lait eivät sentään koske ihmisiä. Delenn nousee myös G'Karia tukemaan. Londo joutuu antamaan periksi, mutta vaatii G'Karia pois huoneesta. Täysin lysähtänyt G'Kar nousee vaivalloisesti, mutta hänellä on vielä vähän sanottavaa arvon centauriystävälleen. Kukaan diktaattori tai valloittaja ei voi pitää vankejaan alistettuina ikuisesti. Hän vannoo vapauden nimeen, joka saa hallitukset, tyrannit ja armeijat murenemaan. Centaurit ottivat jo tästä kerran opikseen ja pian ottavat uudestaan, vaikka siinä tulisi kestämään tuhansia vuosia. Narnit vapautuvat vielä.



Tässä kuvatekstissä ei ole vitsiä, kun G'Karia ei juuri nyt naurata.

Londo jää seuraamaan ISN:n reportaasia centaurien juhlamenoista, jotka kestävät ainakin viikon. Ceuntarihallitus aloittaa narnien pikkumaailmojen yhdistelyn centauriprotektoraattiin ja vaikka centaurit kovasti vakuuttelevatkin, etteivät aio laajentaa reviiriään näidenkin ulkopuoliseen avaruuteen, tästä ei olla ollenkaan niin varmoja ihmisten keskuudessa.

Sheridan käy G'Karin luona harmittelemassa, kuinka tulee kaipaamaan narnin näkemystä asioista kokouksissa ja tarjoutuu auttamaan kaikin keinoin. Hän tarjoaa kättään, jonka puristukseen G'Kar vastaa epäröinnin jälkeen, kun viime kädenpuristuksen jälkeen hän joutui melkein heti sotaan. Lähdettyään Sheridan saa viestiä Ivanovalta tulla tapaamaan Delenniä konferenssihuoneessa, jossa on vähän enemmänkin porukkaa – ihmisiä ja minbareja, kaikki odottamassa kapteenia. Delenn kertoo heidän olevan sissejä, jotka tarjoutuvat Sheridanin komennettavaksi tulevaa sotaa varten. Sheridan ihmettelee, miksei Garibaldi kertonut hänelle mitään, mutta Garibaldi piti kiinni lupauksestaan. Delenn tähdentää, että Babylon 5:n tulee olla valon linnake, joka vastustaa tulevaa pimeyttä sissien avulla.

Sheridan hiffaa homman pointin ja pitää hämillään puheen, kun viime aikoina asiat eivät ole menneet monessakaan suhteessa ihan nappiin. Nyt on kuitenkin toivoa. Hän pyytää levittämään sanaa, että Babylon 5 on ja pysyy heidän tukenaan ja yhdessä he tekevät kaikenmaailman höpövalloittajille selväksi sen, että linja on vedetty pimeyttä/pahuutta vastaan ja se myös pidetään.



”Höhöh, valo ja pimeys, kuka tän on kirjottanu?”

Ohhoh. Melkoista. Aikamoista. Babylon 5 ylitti taas itsensä. Tai pääsi ainakin samalle aaltopituudelle aiemman todella erikoislaatuisen loisteliaan jakson eli The Coming of Shadowsin kanssa. Vaikka periaatteessa juonikuvio olikin tosi yksinkertainen sotajuttu semisti hoopolla valo/pimeys-asettelulla, sen esitystapa oli jokseenkin uskomaton. Centaurien voitto oli suorastaan säälimätön ja panee pakan varmasti lopullisesti sekaisin. Mutta Londo ja G'Kar. Vau. G'Kar iskettiin niin pohjalle ja Londo niin jalustalle, että lopullista suuntaa on mahdotonta arvailla. Uskomatonta näyttelyä, vieläkin uskomattomampia yksittäisiä kohtauksia. En edes lähde ruotimaan yksittäisiä asioita, sillä minun pitäisi kehua joka kohtausta ja sehän vaikuttaisi vain teennäiseltä. Draal pitää kuitenkin mainita, sillä tyyppi nosti eeppisyyden rimaa komealla puheenparrellaan. Ainakaan B5 ei ole yksin, kun nyt heillä on apureinaan Epsilon 3 (ja Zathras lol) sekä sissien tuki. Galaksin valtatasapaino on vain melko järkyttävän suuri ongelma ja jos tähän ottaa huomioon vielä pian hyökkäävät (?) varjot, luvassa on jotain erikoislaatuista. Melkein voisi sanoa, että parasta ikinä eikä kovin kaukana totuudesta oltaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti