perjantai 20. huhtikuuta 2012

38 - In the Shadow of Z'ha'dum

38

2. kausi, 16. jakso

In the Shadow of Z'ha'dum iskee uuden vaihteen silmään, kun herra Morden joutuu kunnon koetukseen. Hän on odottelemassa Londoa Zocalossa, kun Vir tulee kertomaan piruilevaan sävyyn, että suurlähettiläs on Centauri Primella selvittelemässä sota-asioita. Morden ihmettelee, miksei Vir pidä hänestä, kun hän sentään on auttanut centaurit uuteen kukoistukseensa ja kysyy, mitä hän haluaa. Vir haluaa Mordenin pään törröttämään seipäästä varoituksena tuleville sukupuolille palveluksista, jotka ovat vähän liiankin tehokkaita. Vir suorastaan tihkuu inhoa jatkamalla, kuinka voisi silloin tuijottaa Mordenin elottomiin silmiin, jotta voisi tehdä huvittavan käsimerkin, jonka hän näyttääkin. Morden tyytyy antamaan Virille datakristallin ja käskee häntä häipymään. Vir tottelee, jotta saa toisen mahdollisuuden mahdollisimman ivalliseen eleeseen.

Garibaldi tulee informoimaan Sheridanille yhä vain pahentuneesta tilanteesta sairastuvalla, johon lappaa jatkuvasti lisää haavoittuneita narnipakolaisia. Sheridan ohjeistaa häntä kertomaan Franklinille, että kaikki pakolaiset hoidetaan kuntoon, vaikkei Maan hallitus varmaan pidä tällaisesta resurssien tuhlauksesta. Garibaldi huomioi monitorin, josta Sheridan oli tarkistellut tietoja Icaruksen viimeisestä lennosta, jossa siis kapteenin Anna-vaimo heitti henkensä. Mutta erityisesti hän kiinnittää huomiota aluksen miehistön herra... Mordeniin, jonka pitäisi kaiken järjen mukaan olla kuollut, mutta Garibaldi tietää nähneensä hänet muutamaan otteeseen B5:llä. Tieto järkyttää Sheridania selvästi ja hän käskee napata Mordenin kuulusteluihin.



Jaa kuka lie.

Talia saa vieraan Rauhan Ministeriöstä noin kolmasosaltaan David Duchovnya muistuttavan Pierce MacAfeen muodossa, joka kertoo pitävänsä pikku seminaareja asemalla ja haluaa hänetkin mukaan, kun sai Taliasta hyvät suosittelut. Talia suostuu ja esitystä tulee kuuntelemaan myös Zack, joka on ihan tyytyväinen saadessaan 50 krediittiä viikossa pitämällä ranteessaan Yövahdin merkkiä eli käytännössä hän valvoo lakia kuten ennenkin. Koko Rauhan Ministeriö tuntuu laumalta rentoja hippejä, jotka eivät saa mitään aikaiseksi ja toivon mukaan heidät unohdetaan tästä eteenpäin, kun sivujuonesta ei ollut muuta hyötyä muuten kuin varsin asiallisen Zackin esiin noston kannalta.

Vedänpä pois alta saman tien toisenkin pikku välipalan ennen pääateriaa. Ivanova herättää nuokkuvan Franklinin huomatessaan, ettei mies ole nukkunut pitkään aikaan. Hän määrää lekurille unta palloon ja liittymään hänen seuraansa ruokailun parissa. Franklin kertoo nähneensä huonoja unia menettämistään potilaista ja kysyy, uskooko Ivanova jumalaan, sillä hän on itse nähnyt jumalan heijastuvan kuolemaisillaan olevien potilaiden silmistä ja on nähnyt tänään paljon heijastuksia. ...Siinä se, suunnilleen. Ihan kiva syvällinen keskustelu.

Morden saadaan kiinni helposti ja Sheridan hämmentää Mordenia pysymällä vaiti ja tuijottamalla häntä. Morden veikkaa, että kai häntä nyt jostain sentään syytetään ja Sheridan muljauttaa hänen eteensä kuvan vaimostaan. Sheridan muistuttaa miestä tapahtuneesta videokuvalla Icaruksesta ja Morden tajuaa mistä on kyse. Hän ei muista miten pelastui, sillä trauma varmastikin pyyhki hänen muistonsa onnettomuudesta. Kapteeni kutsuu häntä valehtelijaksi eikä päästä häntä mihinkään, sillä teknisesti ottaen Morden on virallisesti kuollut eikä hänellä ole laillista suojaa. Morden varoittaa hänen pelaavan vaarallista peliä, mutta Sheridan vannoo selvittävänsä totuuden.

Sheridan jatkaa kuulusteluaan repien yksityiskohdista epäjohdonmukaisuuksia ja alkaa menettää koko ajan yhä enemmän malttiaan. Hän käy Garibaldin valvomossa kertomassa, että pian mies murtuu, mutta Garibaldi asettuukin häntä vastaan. Mordenia on pidetty nalkissa jo kymmenen tuntia ja touhu alkaa hipoa jo laittomuutta. He ärjyvät toisilleen säännöistä ja Garibaldi luopuu itse turvallisuuspäällikön hommistaan, kun hän ei voi tukea tällaista toimintaa. Zack saa pestin valvoa Mordenia ja kutsua Talia paikalle, kun Sheridan saa kiireisen ja ehdottoman tärkeän viestin tavata Vir.

Vir vaatii Sheridanin hämmästykseksi vapauttamaan Mordenin, sillä sai tällaisen ohjeen Londolta. Hän kertoo Mordenin olevan yhteydessä centaureihin ja näin siis diplomaattisesti immuuni, mutta on muuten hyvin ympäripyöreä asian suhteen, vaikka selvästi haluaisikin vähän paljastella asioita. Sheridan kuitenkin sanoo nokkelasti vastaan, ettei immuniteetti päde, jos syytteitäkään ei ole. Herra Mordenia sen sijaan suojellaan, mutta kapteeni ei ole vielä keksinyt, miltä, kun livahtaa tiehensä.

Ivanova kävelee Sheridanin kanssa vähän matkaa ja on huolissaan hänestä, mutta Sheridan kertoo vaimonsa merkinneen hänelle niin paljon, ettei saa millään rauhaa ennen kuin totuus selviää. Talia ei suostu Sheridanin pyyntöön skannata Morden ellei Morden sitä itse halua, mutta Sheridan keksii kyllä keinon ohjaamalla Mordenin selliin samaa käytävänpätkää pitkin, jossa Talia sivuuttaa poistuessaan hänet. Kun he kohtaavat, Talia näkee tahtomattaan niin kamalia asioita Mordenin mielessä, että lyyhistyy Zackin vierelle. Sairastuvalla Talia avautuu Franklinille kurkistaneensa pohjattoman kylmään kaivoon ja oli näkevinään jonkinlaisen muodon miehen vierellä. Sheridan on tulossa pahoittelemaan, mutta saa läpsäisyn.

Kun hän poistuu, käytävällä odottaa sekä Delenn että Kosh. Molemmat vaativat Mordenin ehdotonta vapauttamista ja Sheridan kummastelee, miten kaikki yhtäkkiä tietävät miehestä ja ovat vieläpä hänen puolellaan. Delenn kertoo aseman olevan muussa tapauksessa suuressa vaarassa ja Sheridanin on vain luotettava heihin, mutta kapu haluaa vastauksia. Kosh nyökkää Delennille ja minbari kertoo vastauksien pitävän Sheridanin hereillä hyvin, hyvin pitkään, sillä tämän aikakauden suurin painajainen on odottamassa häntä.



"Ai sun sisällä on äijä kumipuvussa?!"

He vaihtavat paikkaa syrjäisempään ja ekspositiovuoren lumet alkavat vyöryä Sheridanin niskaan. Nykykansat eivät suinkaan olleet ensimmäisiä lajissaan, sillä ikivanhat Ensimmäiset kansat loivat kauan sitten mahtavia valtakuntia, kartoittivat avaruutta ja opettivat nuorempiaan ennen kuin oli aika väistyä uuden sukupolven tieltä. Jotkut lähtivät tähtien tuolle puolen, jotkut vain katosivat. Mutta eivät ihan kaikki, sillä maailmaa piti puolustaakin olennoilta, jotka olivat vielä kaikkia muinaisia muinaisempia.

...Varjoilta, joilla ei ole muuta nimeä. Varjot ja Ensimmäiset vetivät toisiaan ahkerasti lättyyn, kunnes Varjot voitettiin suuressa sodassa 10 000 vuotta sitten, jolloin Ensimmäiset viimeisen kerran olivat mukana kuvioissa. Päihitetyt Varjot palasivat alkulähteilleen valmistautumaan vielä uuteen hyökkäykseen, mutta kansojen liittouma ja ihan viimeiset jäljelle jääneet Ensimmäiset pysäyttivät ne. Tällä kertaa loputkin Ensimmäiset katosivat... paitsi yhdet. Vorlonit. Tämän vuoksi Kosh ei voi näyttää todellista olomuotoaan, kun KAIKKI tunnistaisivat hänet ja paskamyrskyhän siitä nousisi. Vuosi sitten Delenn lähetti ennen muodonmuutostaan Koshille kysymyksen, johon hän vastasi myöntävästi. Varjot ovat palanneet Z'ha'dumiin.

Sheridan laskee asioita yhteen ja muistaa Z'ha'dumin olevan se mesta, josta G'Kar on koko ajan itkenyt, mutta ennen lisäspekulointia Kosh antaa uuden oppitunnin. Sheridan näkee Icaruksen laskeutumassa Z'ha'dumiin, retkikunnan sympaattiset CGI-figuurit yhtä sympaattisessa CGI-maastossa ja railossa luuraavan vähemmän sympaattisen hyönteismäisen Varjon, jonka useat silmäparit syttyvät. Muistelin hetken Mass Effectin Eden Primea ja jatko-osan Collectoreita ja kirosin itsekseni. Tosin kyllähän sentään koko ajan tiesin, ettei Varjojen ja Collectorien yhdennäköisyys ole tosiaankaan sattumaa.



M35 Mako on kadonnut megapilarien taakse.

Sheridan sopertaa Icaruksen väen löytäneen ja ennen kaikkea herättäneen jotakin. Delenn kertoo, etteivät Varjot voineet päästää retkikuntaa lähtemään ja todennäköisesti joko tappoivat tai orjuuttivat heidät. Mordenin ne taatusti orjuuttivat kätyrikseen ja juuri siksi hänet pitää vapauttaa ennen kuin hän saa Varjot hyökkäämään ennen aikojaan. Varjot hävisivät viimeksi, kun eivät valmistautuneet tarpeeksi hyvin, mutta nyt ne tietävät paremmin ja niin tulisi myös muiden kansojen, kun he ovat nyt enimmäkseen omillaan.

Sheridan lähtee käymään Mordenia valvovan Zackin luona ja kysyy, mitä mies tietää toisesta maailmansodasta. Kapteeni kertoo oppimattomalle Zackille vähän natsien salakoodeista ja Coventryn pommituksesta, mikä lienee suuri vertauskuva päätöksien kauaskantoisuudesta. Sheridan ihmettelee sellistä kuuluvaa outoa ääntä, jota Zack on kuullut jo jonkin aikaa, ja pyytää skannaamaan huoneen eri aaltopituuksilla. Zackin keskittyessä nuppien vääntelyyn Sheridan näkee vilauksen kolmesta Varjosta Mordenin äärellä. Hän käskee vapauttamaan hänet.

Sheridan antaa Garibaldille työpaikkansa takaisin ja myöntää olleensa koko ajan väärässä, muttei kerro miksi. Hän työntää maskin päähänsä ja käy kertomassa Koshille Mordenin päästämisestä, mutta toteaa, ettei enää halua jatkaa vorlonoppilaan rooliaan sen vuoksi, että he ymmärtäisivät toisiaan, vaan Varjojen päihittämiseksi, sillä ennemmin tai myöhemmin Sheridan hitto soikoon menee Z'ha'dumiin. Kosh murahtaa hänen kuolevan siellä, mutta Sheridan ei kuole helpolla eikä hän mene sinne yksin. Kosh jatkaa opetustaan.



"-ttu et häiritse mun ruokailuani."

 Vaikka suurin osa jakson suurista paljastuksista olikin suht helposti deduktoitavissa kaiken aiemman petauksen perusteella, suurten asioiden esittämistapa oli ihan loistava. Londo ja G'Kar hallitsevat oman vihanpitonsa ihan ylivertaisella tasolla, mutta mytologisempi B5 edellyttää Delenniä ja aina niin mystistä Koshia. Minulla on aina ollut heikko kohta överien juttujen taustoitukselle ja vaikka galaktinen "pahikset pieksevät hyviksiä eivätkä luovuta" -kuvio niin perinteinen olikin, se silti toimii, kun se saadaan vaikuttamaan näin siistiltä. Olisikin hyvin mielenkiintoista saada selville, motivoiko Varjoja oikeasti mikään muu kuin se perinteinen valta. Tällä kertaa tosin ne näyttävät manipuloivan ihan huolella centaureja. En spekuloi tulevaa vastakkainasettelua enempää, sillä en osaa edes arvailla, milloin Varjot aloittavat kunnollisen offensiivinsa, mutta sarja vaati tällaista superjaksoa, jossa pääjehukin vedetään tilanteen tasalle. Jossakin vaiheessa tieto Varjoista kuitenkin valuu julkisuuteen.

Mordenin kiskominen mukaan oli myös tosi hyvä veto, kun hänet pistettiin koville ja muihinkin ympyröihin kuin London ja Virin seuraan. Mainio rooli miehellä kaikin puolin. Sheridaninkin käsittämätön uppiniskaisuus vaimonsa perässä oli herkullista kamaa, kun kaikki jo olivat epäilemässä, viiraako jokin kapun päässä. Parista irrallisesta kohtauksesta pikkumiinusta, mutta muuten tämä oli taas kerran Babylon 5:n huipputasoa. Olen kuullut, että seuraava jakso olisi fillerimpi eikä siinä ole Straczynskin kässäriä, mutta miltei koko loppusarja on JMS:n käsialaa. Saapa nähdä, onko visionääri niin täynnä itseään, että meno kusee jossain vaiheessa reisille. Näillä näkymin ei siltä näyttäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti