lauantai 21. huhtikuuta 2012

56 - Sic Transit Vir

56

3. kausi, 12. jakso

Sic Transit Vir on niin kepeä tapaus, että Ivanovakin löytää itsensä komentokeskuksesta ilkialasti muiden hämmentyneiden katseiden keskeltä. Komentaja herää aivan kamalaan uneensa, josta tilittää kapteenille aamiaisella, mutta ei sen tarkemmin. Luultavasti aseman muutokset ovat vain stressanneet naista ja Sheridan osuu psykoanalystikkäällä vitsailullaan melkoisen oikeaan tokaistessaan, että kamalampaa olisi nähdä unta alastomana olemisesta komentokeskuksessa.

Samaan aikaan Centauri Primen vallan keskuksessa Vir hipelöi transsissa keisarin tyhjää valtaistuinta ja hätkähtää paikalle saapuvasta ministeristä, joka kertoo lukeneensa hänen minbariraporttinsa ja pitäneen siitä, vaikka osa siitä onkin selvästi London muokkauttamaa. Vir kuuntelee häkeltyneenä hänen vitsiään, joka ei tällä kertaa kerro hehkulampuista. Opin, että sataa vihaista lukittua narnia pahempi on yksi vihainen narni, jolla on avain. Minä... en oikein tiedä mitä sanoa. Ainakin ministerillä lirahti desi housuihin, kun oli niin hulvatonta ja kaikkea. Vir palaa huoneeseensa, joka on täynnä vihaisia narneja.

Londolla on kovin vaikeaa, kun hän häröilee kämpässään kammottavan miniötökän parissa, jonka välittömään läheisyyteen viskoo kaiken irtaimiston. Hän raivoaa hetken aikaa B5:n tuholaistorjuntalinjalle, jolla on vähän järkevämpääkin puuhaa. Hetkellisessä voiton momentissaan herra suurlähettiläs nappaa miekan, jolla mättää maanisesti lattiaa mölyten kuolemasta ja seivästää poloisen perunaotuksen, joka ei ollutkaan niin suuri kuin mitä hän ajatteli. Pikku perkuleella on kuitenkin kavereita ja Londo on menettämässä toivoaan tavalla, joka oikeasti huolestutti tyypin mielenterveyden kannalta, mutta huoneeseen saapuva megasöpö centauritar saa hänet muihin ajatuksiin.



Londo tappaa talossa ja puutarhassa.

...Ei, ei sellaisiin ajatuksiin, vaikka vanha pervo eittämättä näin aina ajatteleekin. Vir kokee kunnon yllätyksen, kun saavuttuaan asemalle ja kerrottuaan Londolle kaiken menneen hyvin Londo esittelee hänelle Lyndistyn, Virin vaimon. Paitsi että Vir ei ole naimisissa ja tekee sen selväksi vähän kyhjötellessään London takana. Liitto on tietenkin järjestetty ja täydelliseksi todettu, mutta Vir vain ihmettelee, ettei Lyndisty tiedä hänestä mitään, mutta tyttö on taustansa tutkinut. Vir joka tapauksessa haluaisi mennä naimisiin vain aidosta rakkaudesta, mutta hänen lyylinsä vain myhäilee, että kyllä se pian puhkeaa. Hieman myöhemmin he tapaavat Zen-puutarhassa, jossa Lyndisty vain söpöilee kummastuneen Virin seurassa. Tytön ilmavista jutuista tulee vähän mieleen Vice City Public Radion Positive Thinking -pätkän orpo Jenny Louise ”Bunnies, sunshine, yay, ahaha!” Crab. Suuteluksihan se lopulta eskaloituu ja Vir on ainakin vaikuttunut - kuin myös kovin, kovin hämmentynyt.



”If it's psychotic to be happy, then I guess I am. HEHEHE!!”

Zack ei käy kovin usein komentokeskuksessa ja hämmästeleekin maisemaikkunan näkymää, jossa tuntee itsensä vallan alastomaksi avaruuden edessä, mutta Ivanova vaihtaa puheenaihetta ja kysyy, mikä miehen tänne toi. Zack kertoo uusimmasta lastista narnipakolaisia, joille turvallisen reitin on suonut centauri nimeltä Abrahamo Lincolni. Paperit puolestaan ovat kulkeneet aivan tietyn toimiston läpi ja Ivanova pyytää Virin luokseen kyselemään vähän Abe-osta, kun Virin historiatietämys on hyvin tunnettu tosiasia. Vir selittää, että koska kukaan ei perusta työläisnarnien kamalista työolosuhteista Narnilla, hän otti ohjat salaa käsiinsä, jotta feikkinimen turvin saadaan narneja siirrettyä paljon parempiin vastaaviin Centauri Primella.

Toisaalla kukkii aivan toisenlainen ihastus ja vähän harmittaakin, kun en kehdannut viivästyttää tätä sentään ystävänpäiväksi, vaikka sinne päivitys olisi sopinut erinomaisesti. Sheridan kutsuu Delennin kämppäänsä syömään, sillä kerrankin asemalla on tarpeeksi rauhallista. Delenn hämmästyy, kun tajuaa Sheridanin kokanneen ehtaa flarnia ja hämmästyy vielä enemmän mausta – tai sen puutteesta. Kolmipäinen apina -gambiitin jälkeen tofukuutiot on maustettu, mutta paskalta ne vielä maistuvat. Delenn ei tietenkään viitsi reaktioillaan häivyttää Sheridanin Pepsodent-hymyä, mutta pelastuu, kun Sheridan syöksyy taltuttamaan vihaista narnia, joka on hyökkäämässä Virin ja Lyndistyn kimppuun. Zack & turvajoukot saapuvat paikalle listimään talttuuntuneen narnin, joka vielä yrittää listiä Virin puukolla mokeltaen verivalaa.

Jälkipyykissä ihmetellään, miten kukaan haluaisi listiä juuri Virin. Ivanova varoittaa kyseisen narnin tulleen veljensä kanssa ja kertoo verivalan siirtyneen todennäköisesti veljelle. Vir ei tiedä mitään, mutta hän ei tiedä varsinkaan mitään naisista ja siitä, miten näiden kaksijalkaisten tissieläinten parissa toimitaan. Ivanova, tuo sähäkän boomshabalaban messiatar, saa luvan opastaa, muttei osaa auttaa. Komentaja kummastelee, eikö Virillä ole ennen ollut minkäänlaista kokemusta asiasta ja kaikennäköistä pientä ja epäonnistunutta siellä onkin ollut. Vir kertoo centaurien öh... intimiteetin kuudesta tasosta, joista hän on päässyt ensimmäiselle. Naureskelin hänen kuvauksilleen aiheesta, mutten tainnut edes hymyillä Ivanovan ilveilylle Virin poistuttua paikalta hyvillään opastuksesta olla aina rehellinen ja aito.



Ivanova ei tajua centaurien lomittais-kuusysiä.

Narniattentaatissa naarmuuntunutta Sheridania tulee hoivaamaan tottakai Delenn, kun Franklin on kai jossain putkenmutkassa tärisemässä. Fanipojat ja -tytöt päästävät kollektiivisen huokauksen, kun Ivanova keskeyttää vahingossa heidän miltei maaliinsa osuvan ensisuudelman. Minusta tuntuu, että hän tekee tämän tahallaan, jotta pääsee yksin kämpässään vetämään yön pikkutunneilla voitokasta boomshabalabaa.

Sheridan, Ivanova, Vir ja Londo tapaavat jälkimmäisen huoneessa, kun Ivanova paljastaa kaikille Virin pelastaneen narneja. Londo on kovin pettynyt, mutta oikein hehkuu suurta ylpeyttä, kun Ivanova jatkaa kaikkien 2 000 pakolaisen kuolleen. Sheridan on jo kutsumassa juttua joukkomurhaksi, kun Vir lopulta paljastaa, että pakolaiset ovat elossa. Hän vain vähän muunteli tietoja. Tosiasiassa samaiset narnit on siirretty Centauri Primesta B5:n kautta muihin maailmoihin, kun Vir ei kestä moisia epäkohtia, kun naiset, lapset ja sairaat olisivat vain kärsineet. Vir tiesi riskinsä, mutta ryhtyi humanitääriseksi, kun tähän oli täydellinen mahdollisuus minbarihommissa. Londo on hyvin vihainen tulevasta skandaalista, joka täytyy peitellä jotenkin, kun tieto kuitenkin leviää.

Vir siirtyy angstaamaan puutarhoihin, mutta Lyndisty tulee lohduttamaan häntä, sillä joka ongelman takana piilee aina narni, ovathan ne sentään alempiarvoisempia kuin uljaat centaurit. Vir miettii, onko tyttö tosissaan, mutta kyllä vain hän on. Siksi hän raahaa Virin yllätyksensä luokse, sillä Lyndistya aiemmin stalkannut veriveli on sidottu lattialle. Lyndisty selittelee lempeästi yhä vastenmielisimmin sanakääntein narnien kehnoudesta ja kertoo Narnin kylistä, joita sodan jälkeen vähän puhdisteli geenipoolin mädistä yksilöistä. On niin pirun irvokasta, kun tällainen söötti nuori nainen selittää merkillinen kiilto silmissään liekkimeristä, jotka puhkesivat niin kauniisti kukkaan. Niin, tappoihan hän sentään satoja narneja itsekin. Vangitun narnin hän muistaa, sillä tämä pakeni veljensä kanssa ja ilmeisesti vannoi kostoa. Nyt Vir saa kunnian nitistää hänet hänen omalla tikarillaan. Ja Vir [MISSING REEL]

Vir saa kunnon läksytyksen Londolta, joka kertoo, että tätä pikku narnihassutusta ei sitten koskaan tapahtunut. Lisäksi Londolla on valta lopettaa Virin käynnit Minbarissa ja lisäksi Lyndisty saa luvan painua takaisin, kun avioliitto on toistaiseksi peruttu. Eniten Vir tuntuu ottavan itseensä London suuren pettymyksen, mutta Londo kuitenkin syyttää tästä myös itseään, kun ei ole kouluttanut tätä pikku radikaalia tarpeeksi centauristi. Siksi opetus jatkuu.

Aivan turhaa Virin uurastus ei ollut, sillä Ivanova havaitsi herra Lincolnin varsin päteväksi feikkibyrokraatiksi ja esittelee hänet Sheridanille. Sheridan katsoo photoshopattua centauri-itseään, jonka avulla varmasti saatetaan apua tarvitsevat paremmille planeetoille. Vir jättää hyvästit Lyndistylle harmitellen, kuinka exän ajatusmaailma on vähän omituinen, mutta samaa exä on kuullut hänestä. Eipä se haittaa, sillä Lyndisty kyllä odottaa siihen kauniiseen päivään, jolloin Virkin on paha rasisti.

Sitä päivää ei taida koskaan tulla.



”No ei toi kyllä näytä yhtään multa!”

 Aika, tuota, humoristinen jakso. Tämän noteerasi miltei kaikessa. B5:n käsitys huumorista ei ole osunut aina ihan maaliinsa, ei ihan tälläkään kertaa, kun jotkut selvästi hauskoiksi tarkoitetut jutut jäivät vähän haaleiksi. Lieköhän huumorin määritelmä muuttunut sitten ysikytluvun tai sitten huumori on yksinkertaisesti - *GASP* - yksilöllistä. Enemmän jakson kepeydessä kuitenkin painoi sen kepeys ja niinpä irtovitsit ja ajoittaiset tyhjäkäynnit eivät haitanneet niin paljon kuin ne olisivat voineet haitata. Selvä esimerkki tyhjäkäynnistä oli suht pitkä otos London toisessa ötökkäkohellusvaiheessa.

Jakso oli kuitenkin täynnä rakkautta ja mikäs sen ihqmpaa kuin saattaa symppis-Vir yhteen jonkun hyvää tarkoittavan mutta täysin järjenvastaisen valopään kanssa. Rasistipaljastus oli melkoinen pommi. Plussaa myös aiheeseen sopivasta ja tarpeeksi luonnollisesta ihmisminbarisäädöstä, mitä nyt Sheridan virnuili ehkä hivenen liikaa. Virin ystäville tämä olikin melkoista komediakultaa, hajoilin aika pahasti tyypin absurdeille maneereille ja yleiselle neuroottisuudelle. Ivanovan jotkut tyhmäilyt sitten tasoittivat yleistä hersyvyyttä. Koko narnisivujuoni sopi tosi hyvin Virin hahmolle ja loppuratkaisukin meni aika hauskasti niin, että hänet palautettiin takaisin vanhaan duuniinsa. Voi Vir-parkaa, odotan jo, milloin tyyppi raivostuu kunnolla Londolle. Ei taida uskaltaa, kun heidän suhteensa on vieläkin niin erikoinen. Hassu jakso, periaatteessa tosi, tosi keskitasoinen, mutta yleinen kepeys nosti pisteitä roimasti.

E: Ai niin, ai niin, pahus. Suurehko miinus puuttuvasta juonilangasta, sillä Vir oli vissiin päästänyt vangitun narnin vapaaksi ja juttu oli kaiketi kuitattu jollain lauseella skriptissä, mutta se oli leikattu vahingossa pois. Tuntui niin antikliimaksilta, kun juttua ei selitetty mitenkään ja unohdettiin tyystin. Raippaa siis tekijöille! Kiva bongata tällaisiakin yksityiskohtia. Tosin tämä yksityiskohta oli ihan näkyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti