lauantai 21. huhtikuuta 2012

77 - Lines of Communication

77

4. kausi, 11. jakso

Lines of Communicationissa Sheridan saastuttaa mieltänsä ISN:n yksipuolisilla propagandalähetyksillä kerätäkseen tietoja, kuten hän ihmetteleväiselle Ivanovalle ilmaisee. Tällä kertaa Maassa keksitään jotain uutta tekosyytä hyökätä B5:lle kenties pelastusoperaation verukkeella. He saavat muuta ajateltavaa, kun Franklin ottaa Marsista yhteyttä hassuilla peitenimillä. Hän on Eksynyt Lammas, Sheridan taas Iso Paha Susi. Hän kehottaa olemaan vastaamatta, jotta tarpeeksi salamyhkäistä viestiä ei osattaisi jäljitettäessä yhdistää asemalle, ja mainitsee vastarintaliikkeen osapuolten kokouksen olevan alkamaisillaan.

Viestin lähetystä seurannut Ykkönen kertoo Franklinille, että häneen verrattuna jotkut muut isot kihot eivät saata olla ihan ymmärtäväisiä ja varsin radikaalejakin. Radikaaleja asioita tulee kertomaan Marcus, joka kertoo Red Planet Hotelin räjähdyksestä, joka oli vissiin vastarintaliikkeen tekosia. Uhrien joukossa on siviilejä ja Ykkönen suuttuu tiedosta tosissaan. Hän häipyy räyhäämään raivoissaan toiselle johtajalle luvattomasta terrori-iskusta, kun Marsin vapauttaminen on nimenomaan Ykkösen heiniä. Toinen johtaja saa perseillä Maassa hänen puolestaan miten huvittaa.

Yllätyshyökkäyksiä tapahtuu laajemmassakin mittakaavassa, kun eräs Forell-minbari on saapunut kertomaan Delennille iskuista minbarien suojeluksessa olevan norsai-kansan kimppuun. Delenn ei voi uskoa, miksei heitä ole autettu, mutta Forell muistuttaa Harmaan neuvoston olevan historiaa ja koska kastit kinastelevat keskenään, sotilaskastia ei voisi vähempää kiinnostaa olla tilivelvollisia uskiskastille ja niin edelleen. Vaikka Forell arveleekin, että ehkäpä sieltä suunnalta tulleet tiedot eivät ole niin pahoja kuin he ovat kuulleet, tuntemattomien alusten vilautus kuljetusaluksen kimpussa kertoo vähän toisenlaista.

Uutinen estää Delenniä liittymästä Sheridanin seuraksi ruokailemaan. Kapteeni kertoo kuulleensa samanlaisia juttuja pak'ma'rien suunnalta ja tuumii, että oli vain ajan kysymys, milloin jotkut ilkimykset alkavat hyödyntää sodan jälkeistä tilannetta. Delenn lähtee johtamaan White Star -laivuetta selvittääkseen syyllisen selkkaukseen, kun uskiskasti oli tehnyt norsaiden kanssa suojelusopimuksen. Sheridan on Delennistä huolissaan, mutta nainen muistuttaa taustastaan häntä. Ihan kiva, kun kuitenkin välittää.

Minbarisotasyndroomaa käydään vieläkin läpi ISN:llä, jonka vahtaamista Sheridan vastentahtoisesti jatkaa, mutta hän saa yhtäkkiä niin mahtavan idean, ettei malta odottaa aamuun ja käy herättämässä tokkuraisen ja marisevan Ivanovan, jonka johdattelee sotahuoneeseen. Sheridan kertoo innoissaan, että ihmiset tunnistavat Ivanovan ja luottavat häneen, kun juuri hän piti yllä tiedonantokanavaa Varjosodan riehuessa. Tämän tempun voisi toistaa, kunhan sotahuone on ensin muutettu Vastarinnan Ääneksi, studioksi, joka vastaa suoraan ISN:n propagandaan vastapropagandalla käännyttäen siirtokunnat ja alukset Maan nykyhallintoa vastaan, sillä pitäähän sen oikean totuuden kuulua.



Vastarinnan Ääntä kiinnostaa tosi paljon.

White Starit kyntävät hyperavaruutta ja Forell keskustelee valvovan Delennin kanssa minbarien kastijaon tilanteesta. Kuulemma sotilaskasti haluaisi perustaa oman neuvostonsa ja he ovat eräällä planeetalla ajaneet uskiskastin jättömaille. Miellyttävää porukkaa.

Marsissa kokous alkaa ja Franklin on B5:n ääni. Hän kertoo Sheridanin haluavan liittoumaa ja Ykkönen muistuttaa muita, että Sheridan auttoi joskus kukistamaan planeetan ruokamellakat ja Marcus tähdentää, että heidän on nimenomaan syöstävä nykyinen presidentti vallasta eikä koko hallitusta, sillä se vain pilaisi Maan tilannetta entisestään eikä tekisi Marsista sitten ollenkaan suosittua. Eli ei enää iskuja siviilikohteisiin, vaikka jotkut paikalla vouhottavatkin viestin menemisestä perille. Kun Ykkönen ottaa esille sen, miksi B5 ei ole ennen auttanut, Marcus kertoo ihan pikku sodasta, joka sattui koskettamaan koko maailmaa ja jonka alkuperä lienee hyvinkin täällä.

Franklin lopettaa B5-palopuheensa siihen, että tästä eteenpäin heidän käskynsä tulevat Sheridanilta ja Sheridan on lähettänyt sellaista viestiä, että Marsista tulee tämän jälkeen saletisti itsenäinen planeetta. Vastarintajohtajat eivät vaikuta täysin vakuuttuneilta, mutta tuntuvat harkitsevan vakavasti asiaa. Hieman myöhemmin Ykkönen palaa kertomaan Franklinille ja Marcukselle, että muut tuntuvat tukevan heitä, vaikka hänestä Franklin valehtelikin, kun Sheridan ei olisi voinut tietää hotelli-iskusta ja näin kieltää siviili-iskuja, mutta Franklin kritisoi asiaa itse Ykkösen tueksi. Ykkönen häipyy hyvillään ja Marcus vitsailee, että nainen taitaa pitää Franklinista. Hän saa lisää vettä myllyynsä, kun Ykkönen käy pyytämässä tohtoria lounaalle. Marcus ottaa hyvillään vastaan vahtivuoron ja heittää välillä ihan fiksuakin juttua hetkeen tarttumisen tärkeydestä.

White Starit palaavat normaaliavaruuteen ja nappaavat erään pak'ma'ra-kuljetusaluksen hätäviestin, jossa cthulhu-pää ölisee apua, kun oudot alukset kiusaavat. Viesti katkeaa ja kun he saapuvat paikalle, lähistöllä on liuta tuntemattomia aluksia. Delenn muistaa ensikontaktin ihmisten kanssa ja kehottaa noudattamaan varovaisuutta, jotta tällä kertaa ei töpättäisi kunnolla. Hän avaa yhteyden ja vaatii tuntemattomia esittäytymään, mutta vastaus tulee oudolla kielellä. Sitten se tulee minbariksi, jota he eivät voi uskoa, elleivät ne ole olleet aiemminkin kontaktissa minbarien kanssa. Hämmentävä kuiskaava ääni toteaa olevansa drakh. Delenn kysyy, tarkoittaako sana puhujan vai lajin nimeä, mutta ääni ei oikein selkiytä vastaustaan. Itse jäin miettimään, onko drakhilla monikkoa ensinkään, mutta käytän sitä tilanteen mukaan. Vielä kun sen saisi lausuttua yhtä eksoottisen kroatialaisittain kuin neiti Furlan tekee.

Drakh on ollut minbarien kanssa ennenkin yhteydessä, kun Forell nostaa scifipyssynsä Delenniä vastaan. Forell on tuonut Delennin tänne asti kuulemaan, mitä drakhilla on sanottavanaan. He suuntaavat kurssinsa kohti kohtuullisen kookasta drakh-emoalusta, josta lähtee pieni kukkamainen kapseli kohti White Staria. Forell kertoo drakhin olevan ystäviä, mutta alukselle saapuva drakh tuntuu pikemminkin pelottavan käytävällä minbareja, kun se huojuu krapulaisena kohti komentosiltaa eikä säilytä koskaan ääriviivojaan aaltoillen ympäriinsä. Lievästi predator-naamainen synkeä kaapuolento pällistelee säristen ja sihisten ympäriinsä ja saapuu tapaamaan Delenniä, Lennieriä ja Forellia. Delenn kysyy, onko tulija drakh, mutta olento ojentaa kummallista hehkupalloaan ja kuiskaa epäselvästi olevansa lähettiläs.



”You're one ugly motherfucker.”

Forell kertoo Delennille, että he tarvitsevat drakhin kaltaisia liittolaisia sotilaskastin voimaa vastaan. Lisäksi hänellä on vähän muutakin pelissä, kun hän kertoo perheensä kuolleen, kun sotilaat työnsivät uskikset kuolemaan luonnonvoimien armottomuuteen planeetalla, josta oli aiemmin puhetta. Drakh ei puhu juuri mitään ja niinpä Forell jatkaa drakhin haluavan rauhaa ja siviilisotayhteistyöstä minbarien kanssa vain pari rajaseutujen autioplaneettaa omaan käyttöönsä, sillä drakhikin on vailla kotia. Lennierillä leikkaa, kun hän arvelee drakhin menettäneen vastikään kotinsa ja vaihtaa Delennin kanssa merkitsevästi katseita. Forell kertoo kuulleensa evakuoinnista ja luonnonmullistuksesta ja Delenn kysyykin drakhilta paikan nimeä, joka on vain Koti. Forell koittaa vakuutella Delenniä, että vaikka tällainen väkipakolla paikalle tuleminen olikin vähän ikävää, hänen piti koittaa tehdä jotakin minbarien hyväksi. Delenn kertoo drakhille, että he miettivät asiaa viikon ajan ja palaavat sitten. Forell toteaa, että Delenn ei tule katumaan tätä. Drakh on häipymässä, mutta kääntyy kuiskaamaan innoissaan Delennin nimeä ennen kuin palaa kukkaansa.

 Delenn laskee nopeasti asioita yhteen ja käskee White Starit valmistautumaan hyökkäykseen. Hän kertoo hämmentyneelle Forellille, että drakhit ovat juurikin samaa porukkaa, jotka pakenivat Z'ha'dumilta ja nyt kun ne tietävät hänen olevan täällä, ne varmasti kostavat verisesti Varjojen puolesta tullakseen herroiksi herrojen tilalle. Valitettavasti minbareilla on nyt vähän huonot asemat, kun drakh-laivasto piirittää heitä eikä heillä ole aikaa paeta hyperavaruuteen tai muuallekaan. Delenn käskee heidät suoraan emoaluksen suuntaan käyttämään sotilasmanööveriä, joka flengauttaa heidät sellaiseen vauhtiin, että he pääsevät karkuun.

Drakhit luulevat minbarien pakenevan ja laukaisevat mällinsä ohi, kun White Starit kierähtävät ympäri ja lähtevät pujottelemaan emoaluksen kattoa pitkin hämätäkseen jahtaajiaan. He saavat hyppyportit käyntiin ja pakenevat, mutta eräs White Star tuhoutuu ja osa muistakin kärsii vaurioita. Delennin aluksessa Forell saa putoavasta palkista ja pahoittelee virhearviointiaan ennen kuolemaansa. Lennier on jo suuntaamassa kurssia kohti asemaa, kun Delenn pyörtää moisen idean, kun vannoo kostoa, johon he ryhtyvät välittömästi ja särkevät kaikki drakh-hävittäjät sekä pakenemista yrittävän emoaluksen, jota päin Delennin White Star suuntaa täydellä latingillaan.

Sotarouva palaa B5:lle kertomaan huonoja uutisia Sheridanille kastijärjestelmän hajoamisesta ja jaksaa ihmetellä ihmisten taitoa muuttaa asioita, kun sotahuone on muuttanut muotoaan. Sheridan kertoo, että raportteja Delennin kohtaamista aluksista on tulvinut lisää asemalle. Minbariongelmien vuoksi Delennin on palattava joksikin aikaa kotiin luomaan Harmaa neuvosto uudestaan siviilisodan keskellä, sillä välillä itse kullekin koittaa velvollisuus palata kotiin ja se tekee nyt muutenkin hyvää, kun Sheridanin katse on vastaavasti kääntynyt Maan suuntaan. Hän kertoo ihmisten olevan vaarallista kyllä etevimpiä luomaan yhteiskuntia ja näinpä Sheridania odottaa se vaikein kaikista eli yhteiskunnan palauttaminen ennalleen sodan jäljiltä. Delenn kertoo hidastavansa Sheridanin nykyisiä ilmiselviä toiveita elää vaarallisesti ja sysätä maailma takaisin raiteilleen. Sheridan toteaa, ettei taida mahtaa mitään Delennin mielen muuttamiseksi ja siinä hän on ihan oikeassa. He lähtevät vielä illalliselle ennen huomista eroa.



And no one ate dinner that night.

Marsissakin syödään tai tarkemmin sanottuna Franklin ja Ykkönen taitavat syödä toisiaan, kun Marcus kuulee Ykkösen voihkaisun rämplätessään tylsistyneenä minbarikeppiään.

Tämäpä olikin mielenkiintoinen tapaus, enimmäkseen siis drakhien tulon osalta, sillä vaikka arvelinkin, että Z'ha'dumin muita asukkaita tullaan näkemään, olin silti positiivisesti yllättynyt lähinnä otusten yleisvaikutelmasta. Drakh-lähettiläs kun tavoitti juuri sellaisen selittämättömän ulkoavaruudellisen vaikutelman, jota hupsuilla kumimaskeilla on aika vaikea välittää. No okei, sinänsä yksinkertainen CGI-väreilyefekti auttoi myöskin. Minulla on sellainen teoria, että drakhit ja ne kontrollointimömmökirkkoveneet ovat yhteydessä toisiinsa. Paha silti sanoa, mitä drakhin kädessä oleva pallo meinasi, näkee sitten. Ellei se ollut sitten vain otuksen kommunikointiväline. Ennen kaikkea drakheissa kiehtoi se, kuinka vähän niistä lopulta kerrottiin. Tuskin näistä koskaan tulee silti Varjojen kaltaista uhkaa, mutta kuitenkin varmaan jonkinmoinen piikki kaikkien lihassa. Saatiin drakh-tempulla kuitenkin Delennin veri kiehumaan ja hahmon osalta jakso olikin erinomainen. Sheridanin ja Delennin loppukeskustelu ja eron vääjäämätön hetki oli suorastaan hieno.

Vänkää avaruustaisteluakin nähtiin ja olin lukenut jotain itkuvinkua, että tässäpä jaksossa se on ihan kakkaa ja väärin, kun ei se noudata aiempien jaksojen logiikkaa. Sivumennen sanoen olen sitä porukkaa, jota ei voisi vähempää kiinnostaa joku BSG-vääntö jostain inertian lakien noudattamisen unohtumisesta, kun koko avaruustaistelupremissi on muutenkin niin hupsu aina scifissä, kun se on lopulta vain tarinankerronnallinen väline. B5 ei ole koskaan ollut visuaalisesti merkittävä joten mieluummin katselen hassuja kamera-ajoja avaruustaistelussa, kun sellaiseen tarjoutuu mahdollisuus. Oikeastaan ainoa nillitys asian suhteen on se, kun White Starin sisässä porukka heilui niin villisti manööverien aikana. Minä kun muistelin, etteivät alusten liikkeet vaikuta porukan liikkeeseen aluksen sisällä. Onkohan tämä nyt sitten joku aluksen sisäinen inertiavaimenninkenttä, joka pitää kaikki aisoissa, en tiedä kun en fysiikkaan ole perehtynyt. Sanotaan se nyt kuitenkin, että on yleensä aina hupsua, jos äksönin vuoksi pitää erikseen heilua paikoillaan, jos näennäisesti mitään muuta ei tapahdu. Pahus, minun niin piti jättää realistisuusjutut sikseen, mutta nyt jauhan siitä silti. Arvostan tulevaa alusfysiikkaderailia näennäisen huumoriarvon vuoksi, jos en muuten.

Marsissakin saatiin asioita eteenpäin ja Franklin ja Marcus esiintyivät ihan vakuuttavasti. Ykkönen ei hemaisevan ulkonäkönsä puolesta tunnu ihan uskottavimmalta vastarintaliikejohtajalta – varsinkaan kun hän rähjäsi pommituksesta – mutta saa hänestä ihan kivaa säpinää irti Franklinin parissa. Ja ei sitä tiedä, vaikka naista nähtäisiin vielä enemmänkin! Sheridaniin saatiin puolesta liki lapsenomaista intoa, kun tässä on just sellainen tyyppi, joka jauhaa aina jeejee-meiningillä asioista, jotka vain juolahtavat mieleen ja tuntuvat ainakin silloin hyviltä ideoilta. Ja kyllä vastarintakanava hassu idea onkin, B5:n käsittely tällä tavalla on varmasti mielenkiintoista. Yllättävän näppärä jakso, vaikka fysiikkatappelu meneekin yli hilseen. Nauran kaikille, joita tällainen oikeasti haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti