perjantai 20. huhtikuuta 2012

20 - Babylon Squared

20

1. kausi, 20. jakso

Babylon Squared antaa vastauksia sarjan yhteen jättiläismysteeriin (ja tuo lisää kysymyksiä ihan helvetisti), kun merkillisten takionihäiriöiden täyttämällä sektori 14:llä käväisevä Starfury-pilotti näkee kummia ja kietoutuu valoon. Autopilotille jumahtanut hävittäjä lipuu takaisin asemalle vailla elonmerkkejä. Sisältä kaivettu pilotti on kuollut luonnollisen kuoleman, vaikkei kuolemassa ole mitään luonnollista - sisuskalut tuntuvat vanhentuneen mystisesti. Ainoa vihje kuolinsyystä on turvasolkeen kaiverrettu hieroglyfi "B4." Babylon 4 katosi tällä samaisella sektorilla nelisen vuotta sitten. Kuin vastauksena tähän yhteensattumaan Babylon 5 saa hätäkutsun Babylon 4:ltä - neljän vuoden takaa. Sinclair lupaa auttaa, vaikkei uskalla paljastaa heidän olevan viitosasemalta yleisen hämmennyksen vuoksi.

Sinclair ja Garibaldi lähtevät johtamaan täysin vapaaehtoista pelastusoperaatiota, johon kaikki pilotit ihailtavasti suostuvat. He saapuvat ajasta irronneelle sektorille, jolle vihreä Babylon 4:kin tupsahtaa. Ensimmäiset alukset ylittävät aikavääristymäkentän, mutta vain Sinclair ja Garibaldi telakoituvat turvallisuussyistä sisään. He törmäävät melkein heti tärähtäneeseen miehistön jäseneen ja saavat hänet taltutettua. Paikalle saapuu myös hätäkutsun lähettänyt aseman komentaja majuri Krantz. He paljastavat hänelle olevansa B5:ltä, mutta majuri ei vaikuta järin yllättyneeltä, sillä asema on kokenut kummempaakin. Kuten nyt, kun aikavääristymä heittää Sinclairin ihmettelemään ilmeisesti B5:n sisällä käytävää raivokasta taistelua, jossa Garibaldikin on mukana selvästi tietoisena tapahtumista. Kun Sinclair palaa B4:lle, Krantz kertoo, että nämä välähdykset voivat olla peräisin menneisyydestä tai tulevaisuudesta. Asema on tyhjennettävä ennen kuin aikavääristymä pahenee.



Herkkä miesten välinen keskusteluhetki sukista.

Krantz esittelee Sinclairille ja Garibaldille myös kutsumattoman vieraan, joka vain ilmestyi tyhjästä kaiken sähellyksen aikana. Lievästi hupsu Zathras on hyvillään tunnistaessaan Sinclairin, vaikka komentaja ei ole taatusti nähnyt tätä oudonnäköistä olentoa. Zathras kertoo tulleensa Yhden käskystä varastamaan aseman ja liikuttamaan sitä ajassa, jotta sitä voidaan käyttää tukikohtana aivan kamalassa sodassa sitten joskus. Eräs vartija käy hakemassa heidät katsomaan uutta ihmeellisyyttä, sillä eräälle käytävälle on ilmestynyt tyhjästä avaruuspukuun sonnustautunut hahmo, joka selvästikin kärsii kivusta. Paikalle luvatta rynnistänyt Zathras vannoo pukuolennon olevan Yksi, joka joskus auttoi aseman evakuoinnissa. Sinclair yrittää uteliaisuudesta koskettaa häilyväistä Yhtä, mutta paiskautuu kosketuksesta toiselle puolelle käytävää. Zathras käy antamassa Yhdelle jotain korjaamaansa ja Yksi katoaa. Zathras varoittaa, että kaikkien tulisi paeta asemalta.



"No no no no no! Miksi sinä rikoit sen? Miksi sinä rikoit sen? Se on rikki nyt, katso nyt. Katso nyt! Miksi sinä rikoit sen? No no no, miksi sinä rikoit sen?"



"Zathras knows, yes! Yes, Zathras knows! Zathras speaks simple sentences! Zathras clicks tongue! Zathras this! Zathras that! Zathras very awkward! Zathras comic relief! Yes!"

Kun Garibaldi rauhoittelee pelastussukkuloille ryntäävää ihmismassaa - ja menettää hetkeksi paikan tajunsa, kun välähdys vie hänet hetkeksi menneisyyteen siihen hetkeen, jolloin hän heitti Liselle hyvästit - Zathras paljastaa Sinclairille antaneensa hahmolle ajanvakauttimen, jota ilman Zathras kuolisi. Majuri Krantz haluaa ottaa Zathrasin tämän vastalauseista huolimatta mukaansa, mutta palkki sortuu Zathrasin päälle. Sinclair ei haluaisi jättää olentoa, mutta Zathras inttää Sinclairin kohtalosta. Miehistön jätettyä aseman Zathrasille ilmestyy samainen avaruuspukuhahmo, joka jää hänen seuraansa, kun asema katoaa viimeisen kerran (?) vuodesta 2258. Babylon 5:llä jäädään odottamaan Lentävää Avaruushollantilaista.

Babylon 4:n matkatessa ajan halki pukuheppu riisuu viimeinkin kypäränsä. Selvästi vanhentunut Sinclair kertoo jollekin yrittäneensä varoittaa "heitä", mutta aivan turhaan, sillä historia toistaa itseään. Kovasti tutunlainen naisääni myöntää tämän, mutta heidän on jatkettava matkaansa, sillä jotkut odottavat heitä jossain.



TUMMMMMM

L O S T


Jakson toinen juoni on äärimmäisen tärkeä Delennin roolin kannalta. Hän häipyy aluksellaan Babylon 5:ltä ja saapuu avaruudessa lipuvalle valtavalle sotahävittäjälle tapaamaan Harmaata Neuvostoa. Suureksi yllätyksekseen muut ovat valinneet hänet seuraajaksi Dukhatille eli johtamaan Neuvostoa. Delenn on kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että hänen kohtalonsa on olla B5:llä. Kukaan ei ole rohjennut kieltäytyä aiemmin moisesta tarjotusta kunniasta, mutta tämä nainen on polkunsa valinnut. Hänen paikkansa on työskennellä ihmisten, noiden sangen erinomaisten otusten keskuudessa. Muut varoittelevat häntä päätöksensä lopullisuudesta, sillä hän ei välttämättä pääse enää takaisin minbarien suureen halliin suurminbarien keskuuteen, mutta äänestyksen turvin Delenn palaa eräät portit suljettuna asemalle. Eräs minbariystävä luottaa Delennin kryptisiin ennustuksiin ja antaa hänelle läksiäisenä kolmiomaisen esineen, josta tulee kenties vielä kerran olemaan hyötyä.



Delenn jakoi nollalla.

Kulmakarvoja nostattavin jakso koko sarjassa tähän asti. Jo siinä oli ihan tarpeeksi, että Babylon 4 löytyi, mutta Sinclairin tuleva tärkeys lähti aivan uusille urilleen. Mitä helvettiä pappa-Sinclair oikein touhuaa höynähtäneen megailveksen kanssa jossain toisessa aikajatkumossa?! Onko tuleva sota kenties niitä kuuluisia Varjoja vastaan? Oliko Sinclairin aikadistortiotuokio kenties tilannekuva tapahtumista, jotka johtavat aseman näennäiseen räjähdykseen, kuten ennustajacentauri povasi? Naisäänen sentään arvasin kuuluvan Delennille, sillä on jo melkoisen selvää, että näiden kahden kohtalot tulevat jollain tavalla kietoutumaan toisiinsa. Lisäksi Mira Furlanin erikoisen äänen kyllä tunnistaa. Jakson synnyttämä kysymystulva olikin melkoinen, kuin Lostia olisi seurannut paitsi että tämä saattaa kyllä olla vähän parempi sarja eivätkä kaikki astu valoon jossain helsvidun kirkossa, kun ideat loppuivat kesken.

Aivan huikea jakso, mitä nyt Zathras oli enimmäkseen tahattoman koominen, mutta sentään vilpitön. Toivon vaan, ettei sarja ammu aikamatkustuksella itseään jalkaan, kun scifissä on niin helppoa mennä metsään, kun paradoksit seuraavat toisiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti