perjantai 20. huhtikuuta 2012

50 - Dust to Dust

50

3. kausi, 6. jakso

Dust to Dust sitoo näppärästi aiemman jakson teeman tapahtumiin, kun Sheridan puuttuu heti alussa ihan henkilökohtaisesti välikohtaukseen erään kauppiaan ja Yövahdin välillä. Kauppias kun on asettanut Clarkia kritisoivia postereita lietsoakseen kapinahenkeä. Sheridan toteaa, että kauppiaalla on täysi oikeus ilmaista mielipiteensä ja jos Yövahdin kiusantekoa vielä esiintyy, on siirryttävä rankaiseviin toimenpiteisiin. Uhmakas Yövahti nielee ylpeytensä.

Ivanova saapuu Garibaldin toimistoon kuulemaan ystävämme Besterin lempeää ilmoitusta, sillä hän on tulossa asemalla käymään, kun hän epäilee jonkun vähemmän suotuisan henkilön majailevan B5:llä. Asemalla aavistellaan, että Besterillä on muutenkin pahat mielessään, sillä tarvitseehan Maa kätyrinsä Psi-kyttien joukosta. Garibaldi heittää läppää tyypin tappamisesta, mutta Delennillä on oma suunnitelmansa. Bester ei ole kuitenkaan aivan väärässä epäilyksissään, kun joku aseman hyypiö alkaa sekoilla vuoren luhistumisesta päälle ja joutuu sairastuvalle hyökkäiltyään muiden kimppuun. Eräs lääkäri kertoo Franklinille selvittäneensä, että potilas oli kuukausia sitten miltei kuollut vyöryssä. Franklin haluaa tutkia, löytyykö tyypistä Dustia. Taidan kääntää sen tästä eteenpäin kovin nokkelasti Pölyksi.

Kun Besterin alus on saapumassa asemalle, Ivanova yrittää omaa katkeroitunutta temppuaan määräämällä muut pois komentokeskuksesta ja aktivoi aseman puolustusjärjestelmät, kun pahuutta edustava laitos vaatii yhtä pahoja ratkaisuja. Totuus ei saa paljastua. Komentaja on määräämäisillään Besterin hävitettäväksi, kun vihainen Sheridan tulee pyörtämään päätöksen ja puhumaan järkeä Ivanovan päähän, sillä urahan naisella menisi, kun alentuu pahisten tasolle. Ivanova voi kuitenkin huokaista helpotuksesta, kun telakalla muille raivonnut Bester saapuu Sheridanin toimistoon ihmettelemään, mitä hittoa on meneillään, kun huoneessa seisoskelee liuta minbaritelepaatteja pääsakin tukena.



”Lälläslää, etpäs mahda mitään!” *pärisyttää huuliaan*

Sheridan sanoo ihan suoraan, ettei luota Besteriin pätkän vertaa – varsinkaan tapaus Talia Wintersin vuoksi. Bester koittaa vakuutella, ettei ollut siitä itse vastuussa ja aukoo päätään asiasta Garibaldille, jolle vihjaa Talian dissektoinnista. Tiedä sitten bluffasiko, mutta aika surullista kuitenkin. Ivanova kertoo, että minbaritelepaatit pystyvät pysäyttämään Psi-kyttien salaskannailut ja Franklin puolestaan esittää Besterin vaihtoehdot operoida asemalla. Joko minbarit seuraavat häntä joka paikkaan tai väliaikainen ruiske poistaa hänen telepatiansa. Bester alistuu jälkimmäiseen.

Delennillä on vähän muutakin hommaa, kun hän liittyy Lennierin mukana toimimaan neuvottelujen välikappaleena. Pöydän vastakkaisissa päässä ovat Londo ja London iloksi asemalle hetkeksi palannut Vir sekä pari kiukkuista drazia. Centaurinperkeleet kun ovat riistäneet drazien rajaseutuja, kun haluavat puskurialueeseensa seitsemän draziplaneettaa sovitun kahden sijaan. Londo väittää tätä ihan drazien omaksi viaksi, kun eivät mitään ilmoitelleet eikä asiasta sovi urputtaa, kun uhkailee drazeille käyvän narnisti. Neuvotteluista ei tule oikein mitään, kun rauhanomaiset minbarit ovat vähän väärässä paikassa. Neuvottelijoista vain Vir jää kiittelemään, kuinka hieno paikka Minbar on ja miettii, että siellä käynti tekisi Londollekin hyvää, mutta Lennier vähän epäilee asiaa. Suurlähettiläs on pahan tahraama.

Bester kertoo tulleensa asemalle etsimään erästä Pölyn jälleenmyyjää ja samalla selviää, että kyseinen huume moninkertaistaa käyttäjän piilevän telepaattigeenin toiminnan ja aiheuttaa melkoisesti ongelmia, kun käyttäjä voi hyökkäillä toisten mieliin ja muuten vaan särkeä paikkoja sienipäissään. Käyttäjän uhriksi joutuneet telepaatit eivät palaudu koskaan. Bester arveleekin myyjän yrittävän kaupitella Pölyä muille kansoille kenties sotakäyttöön ja erityisen huolestuttavaa tässä on se, ettei tiedetä, miten huume vaikuttaa muiden fysiologiaan.

Ja kenelläköhän epätoivoisella, useasti maahan lyödyllä tyypillä voisi olla käyttöä Pölylle sotatarkoituksessa...? G'Karilla tietenkin! Huumediileri Lindstrom (nimi muutettu) on solmimassa narnin kanssa kauppoja, mutta G'Kar haluaa ensin testata Pölyn varmasti pöllyävän. Hän saa kovin kokaiinilta näyttävän pussukan testikäyttöön. ...Ja testaa sitä kämpässään itseensä. Pöly iskee ja lujaa. Romutettuaan huoneensa hän on käpertynyt seinää vasten ilmeisen kauhuissaan punasilmät mustuneina. Hän saa voimaa London sukunimestä ja lähtee toikkaroimaan käytäville poimien ohikulkijoiden irtoajatuksia, jotka poukkoilevat yhtä epäselvinä kuin hänen näkökenttänsäkin. Londo on kutsumassa Virin minbariraporttia lapselliseksi, kun ovikello helähtää iloisesti ja Vir-parka menee avaamaan. Pirinarni paiskaa hänet puolen Babylonin poikki ja horjuu pieksemään Londoa verimössöksi.



Minulla ei ole silmiä ja minun täytyy huutaa

Näky on kauhea, muttei ehkä niinkään London rusentuneen ulkonäön vuoksi vaan hänen äärimmäisen järkyttyneen reaktionsa takia. Henkensä edestä pelkäävä Londo jumankekka itkee ja anelee armoa G'Karilta, joka ei ole yhtään oma itsensä möllöttäessään siinä vierellä täysin ilmeettömänä. G'Kar sukeltaa London mielen syövereihin todistamaan ensi alkuun tapahtumaa menneisyydestä: London pestin saamista Babylon 5:n suurlähettiläänä. Käy selväksi, ettei kukaan muu sitä halunnut. London ja G'Karin tietoisuudet kohtaavat mustassa tyhjiössä, jossa G'Kar ilkkuu ihan antaumuksella ja Londo pyytää häntä painumaan hiiteen. Sen sijaan G'Kar kertoo kaivelevansa ilomielin London syvimmät salaisuudet.

Likapyykki alkaa puutarhaflashbackista, jossa Londo asioi herra Mordenin kanssa. Se kohtaus, jossa Londo ei voinut uskoa kymmenien tuhansien narnien kuolleen pyyntönsä vuoksi ja heittää vitsillä ehdotuksen hyökkäyksestä Narniin. G'Kar on paljastuksesta innoissaan ja vaatii tietää, kuka tämä toinen tyyppi oli, mutta Londo ei kerro. G'Kar vannoo vielä repivänsä tiedot, mutta sitten tapahtuu aivan jotain muuta. Raju sukellus noin framen mittaisten Londofläsäreiden pariin paiskaa G'Karin oman mielensä sisään.

G'Kar on palannut kotiin todistamaan puussa roikkuvan isänsä kuolemaa. Isäukko pyytää häntä kunnioittamaan nimeään. Tämän jälkeen G'Kar palaa mustaan tyhjiöön erään narnivanhuksen seuraan. Vanhus kertoo sekä narnien että centaurien olevan kuolevaa kansaa, kun alituiseen muksivat toisiaan. Tätä menoa kumpiakaan ei pian enää ole - eikä voittajalla ja häviäjällä ole mitään merkitystä. G'Kar kertoo lupauksestaan isälleen, mutta vanhus kertoo, että narnien tulisi kuolla kunniakkaasti eikä missään sodan ja vihan keskellä. Nykyisen taistelun pitäisi keskittyä vain kumppanien pelastamiseen ja tässä on tehtävä uhrauksia, jos kansa mielii selviytyä.



”Tuu nyt isä jo alas sieltä, äiti on jo huolissaan.”

Vanhus katoaa, mutta ääni jää. G'Karilla on valinnan paikka - mahdollisuus on tulla suuremmaksi ja uljaammaksi kuin koskaan, vaikka polku tähän on pitkä ja kivinen. 'Versumi ei usein suo tällaisia mahdollisuuksia. G'Kar miettii, miksi otollinen hetki olisi juuri nyt eikä joskus aikaisemmin. Missä mahdollisuuden antaja on lymyillyt? Hän on ollut aina täällä. Virnistin. G'Lanin enkelillinen figuuri täyttää siiveniskuillaan hänen tietoisuutensa ja katoaa kaukaisuuteen. G'Kar palaa takaisin asemalle ja murtuu kyyneliin. Londo on menettänyt tajuntansa. Kosh lipuu huomaamatta tiehensä.

 Takaisin pääjuoneen, jossa Besterillä ei ole kovin kivaa. Hän on saanut aisaparikseen Garibaldin, joka käyttää jokaisen tilaisuuden hyväkseen piruiluun. Besteriä hämmentää suuresti, kun ei enää kuulekaan ympärillään alituista telehälyä. Samalla hän vannoo vannomistaan, että he ovat samalla puolella ja toimii kaikkien parhaaksi.

He siirtyvät kuulustelemaan erästä aseman alamaailman kihoa Pölystä, kun tyyppi varmasti tietää kaiken aseman anarkistisemmasta puolesta. Tyyppi ei väitä tietävänsä mitään ja Bester möläyttää hänen valehtelevan. Samassa Bester heti pahoittelee sanomistaan, kun voimakkaat tunteet saavat hänet reagoimaan eikä tällaista todistusaineistoa voi pitää pitävänä. Besterin temppu tekee kuitenkin rosmoon vaikutuksen ja hän alkaa selittää laatikkoröykkiöistä Pölyä, jota ei halunnut ottaa vastaan. Kaupittelija luuraa punasektorilla Morgensternin (nimi muutettu) nimellä ja on odottelemassa iltapäiväksi Pölylastia. Kun kuulusteltava on raijattu pois, Garibaldi ihmettelee, miten Bester yhtäkkiä pystyi lukemaan ajatuksia. Ei hän pystynytkään, auktoriteetilla ja voimakastahtoisella kusetuksella oli vaikutuksensa, kun tyyppi kuitenkin vaikutti salailevan jotain. Pakko myöntää, pisteet Besterille.

Kaksikko lähtee kohtauspaikalle väijytykseen ja odottelun aikana hajosin Garibaldin toiveelle pesäpallomailasta, jotta Besteriä voisi käyttää piñatana. Bester on niin otettu mielikuvasta, jossa hänestä tursuaa namia ipanoille. Voimakaksikolla on niin lämpimät välit. Pahikset tulevat tekemään kauppoja ja Garibaldi käskee joukkojensa iskeä. Pidätykset sujuvat ongelmitta ja Pölyt takavarikoidaan. Garibaldi saattaa Besterin aluksille ja Bester niin harmittelee, kun Garibaldilla ei ole kivaa hänen kanssaan. Turvapäällikkö jättää Psi-kytän tämän virkasiskon huomaan (fun fact: Koenigin vaimo). Bester kertoo, ettei Pölyn alkuperäinen suunnitelma muovata Pölyllä kyvyttömistä telepaatteja oikein toiminut, mutta ainakin se saatiin sentään pois muiden kansojen käsistä. Niin, Psi-joukot kehittivät koko huumeen. Hyvin menee.

G'Kar ei selviä ilman rangaistusta tempustaan. Virin ollessa virkoavan suurlähettiläänsä tukena G'Kar on kuulemassa tuomiotaan London ja Virin mukiloinnista. Sheridan tukee G'Karia väittämällä, että narni ei huumeen vaikutuksessa tiennyt tekojaan, mutta tuomari on toista mieltä, kun G'Karin hortoilu juuri London luokse tuskin oli mikään yhteensattuma. Hänet tuomitaan 60 päiväksi selliin. Garibaldi on palauttamassa lohdutukseksi G'Quanin Kirjaa, mutta G'Kar haluaa hänen pitävän sen, kun on itse askeleen lähempänä totuutta. Londo pääsee sairastuvalta ja Virin on lähdettävä takaisin Minbariin. G'Kar asettuu selliinsä muistelemaan narnivanhuksen sanoja uhrauksista ja pelastuksesta.



Edustava kuva Stephen Furstin uran varrelta.

Aina kun Bester on mukana, on jaksokin mainio, vaikka pääjuoni aika perinteisen köykäinen huumeratsia olikin. Erikoisesti kuitenkaan Bester ei varsinaisesti pahistellut jakson aikana yhtään. Hänhän jopa sai huumeen pois muilta kansoilta. ...Se onkin sitten vain sivuseikka, että hänen sakkinsa huumeen kehittikin. Olisi pitänyt arvata. Ennen kaikkea tässä juonikuviossa oli hersyvän hauskaa kaikkien avoimen vihamielinen suhtautuminen Besterin saapumiseen ja joka suunnalta (erityisesti Garibaldilta) kumpuava pään aukominen tyypille.

Tavanomaiseen pääjuoneen sekoittunut sivujuoni G'Karin turmiollisesta tripistä olikin sitten hienoutta alusta loppuun. Oikeasti aika ahdistavaa seurailtavaa, kun tuollainen kumikaappi mesoaa asemalla vailla tajua tilanteestaan. Sukellus London mieleen olikin sitten taas kerran kavalkadi huippunäyttelyä molemmilta ja henkilökohtaiseksi asiat vasta menivätkin oman mielen sisällä. Koshin sotkeutuminen asioihin oli myöskin jotenkin niin kaunista, sillä eihän vorlon halua paljastaa Mordenia muille, sillä G'Karin käsissä tällainen tieto olisi jokseenkin tuhoisa. Kiinnostaisi kyllä tietää, mistä hän aavisti G'Karin käyttäneen koko huumetta. En sanoisi juoniaukoksi, sillä tähän on looginen selitys, kun vorlonit ovat niin omnivoipia. Tärkeämpää on, että Kosh manipuloi G'Karia oikealle tielle eli pois sodasta.

Pakolliset plussat taas Virille, selityksiä ei liiemmin tarvita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti