perjantai 20. huhtikuuta 2012

12 - By Any Means Necessary

12

1. kausi, 12. jakso

By Any Means Necessary sukeltaa Babylon 5:n duunarien sielunmaisemaan. Ahtaajilla tekee tiukkaa, kun porukkaa on vähän ja laitteistotkin reistailevat, mutta työnjohtaja Eduardolla riittää motivaatiota hoitaa narnien kuljetusalus perille. Jokin menee vikaan, kun toinen alus on kiilaamassa pois ja narn-kuljettaja törttöilee purkkinsa lunastuskuntoon. Vakavaa vahinkoa aiheutuu myös alustelakalla, jossa henkensä menettää Eduardon veli ja useampi haavoittuu. Ahtaajien killan edustajatar Neooma väittää, ettei työntekijöitä voi syyttää. Garibaldi käy kertomassa koneistovirheestä.



Se oli tonnin seteli.

G'Karkin käy mouhoamassa Sinclairille korvauksista ennen kuin siirtyy omaan eeppiseen seikkailuunsa, sillä aluslastissa kuoli yksinkertaisesti nimetty G'Quan Eth -kasvi, jonka oli määrä tulla G'Karin pyhän hihhulirituaalin käyttöön. Na'Toth kertoo, ettei toista samanlaista ehditä tuoda asemalle ajoissa, mutta tietää kenellä sellainen ihan varmasti on. Londo räjähtää paskaiseen nauruun kadotessaan Zocalon hissiin. G'Kar on jo odottelemassa häntä hänen tiloissaan, mutta Londo tietää mistä naruista vedellä ja lupaa myydä rehun reiluun viidenkymmenen tonnin hintaan. Londo jatkaa hersyvän paskaista nauruaan G'Karin kiivaillessa tiehensä. G'Karin haalittua rahat Londo palaa takaisin ykkösjakson tapahtumiin vetäessään sanansa takaisin. Narnien pikku Ragesh-tapauksen vuoksi kasvi ei olekaan myytävänä. G'Karilla on aikaa vielä yhteen oljenkorteen ennen kuin antaa Na'Tothin tehdä likaisen työnsä.



Oikeastaan tämä kuva summaa centaurien ja narnien suhteen vallan mainiosti.

Senaattori Hidoshi ottaa Sinclairiin yhteyttä kertoakseen, ettei senaatti aio syytää lisää rahaa ahtaajien liitolle, sillä jokaisen duunarin sopimuksessa kiellettiin lopputili tahi lakkoilu. Ja niin kaikille ahtaajille tulee nuha ja vähän pipi. Sinclair pyytää Neooman sakkia jatkamaan hommiaan, sillä historia saattaa hyvinkin toistaa itseään ja Rushin laki tulla voimaan, jos senaatissa joku murahtaa. Rushin laki on siis synonyymi voimakeinojen käyttöön lakkoilun estämiseksi ja eihän aiemmillakaan kerroilla ole kovin lujaa mennyt. Hidoshi ottaa yhteyttä jälleen huolissaan tapahtumien kulusta ja kertoo senaatin komitean lähettävän neuvottelijarakkikoiransa asemalle. Sliipatulta italohinurilta näyttävä Zento saapuu puoli päivää myöhemmin tähdentämään kuinka heille ei ole antaa krediitin hyrrää - vaikkakin aseman puolustukseen on syydetty viime aikoina rahaa kenties sodan jälkimainingeissa. Zenton lipevä olemus ei miellytä ketään ja hän uhkailee Rushin zerg-rushauksella. Sinclair ehdottaa taukoa tappeluun ja jatkotoimenpiteitä huomiselle.



Kun hän rypistää otsaansa, otsapoimuille voidaan perustaa pikkuruinen laskettelukeskus.

Herra komentajan yöunet jäävät vähiin, kun herätyskellona toimii Zenton itku ja vikinä, kun ahtaajat eivät edes teeskentele luovuttavansa. Hän uhoaa Rush-kortilla, mutta Sinclairin murheet eivät jää tähän, kun G'Kar haluaa tavata hänet välittömästi. Hän päätää heti hoitaa narnin pois alta ja kuuntelee typertyneenä selitystä jostakin rehusta. Lannistuneena hän lähtee Londoa tapaamaan, mutta ei centauri tietenkään suostu Ethistä luopumaan. Sinclair palaa suurlähettiläiden lapsellisesta kinastelusta tappeluntäyteiseen neuvottelupöytään, jossa Zento päättää viimeinkin julistaa Rushin lain astuneen voimaan. Hän määrää Sinclairin määräämään Garibaldin määräämään alaisensa vetämään lakkoilijoita dunkkuun. Vielä lisää stressiä Sinclairille tulee, kun ISN:n järkyttävähiuksinen reportteri tunkeutuu komentotiloihin pyytämään häneltä kommenttia lakosta. Samalla ovenavauksella Londo ja G'Kar ryntäävät paikalle ulisemaan, kuinka G'Kar varastutti kätyrinsä avulla pyhän centaurijumalpatsaan. Sinclairilla avautuu päässä ilmalukko ja hän käskee Ivanovan laskemaan kymmeneen, jonka jälkeen ylimääräiset lentävät ulos asemalta. En tiedä pitikö kohtaukselle oikeasti nauraa, mutta kaikessa hulvattomuudessaan sille oli repeiltävä.

Hidoshi ottaa jälleen yhteyttä ja käskee Sinclairin lopettavan heti tilanteen ennen kuin tulee ruumiita - keinolla miten hyvänsä, millä ei ole mitään tekemistä jakson nimen kanssa, ei tietenkään. Garibaldin kapinaan varustautuneet joukot tulevat vastustamaan kiltalaisia, mutta pidätyspuheet eskaloituvat joukkomuksimiseksi. Sinclair käskee Garibaldin laumaa vetäytymään ja astelee itse kertomaan, mitä aikoo tehdä ongelmalle. Hän nimittäin trollaa senaattia vetämällä päälle miljoonan aseman puolustusbudjetista kiltalaisten ongelmien paikkaamiseksi. Kaikki ovat iloisia - paitsi työnjohtajan veli, jolla on muuta puuhaa - ja työt jatkuvat välittömästi.

Sinclairin raskas valvontarupeama - joka näkyy yleisen kärttyisyyden lisäksi naaman asteittaisessa rähjääntymisessä kuin Batman-pelien bat-viitta konsanaan - ei ole ihan vielä ohi, kun hän päättää ratkoa myös leikkikoululaisten... anteeksi siis suurlähettiläiden kiistan. G'Kar saa luvan palauttaa patsaan heti paikalla ja London kasvi takavarikoidaan hallituksen säännöstelyjen nojalla. G'Kar saa rakkaan kasvinsa, mutta valitettavasti rituaali on jo ehtinyt päättyä, kun Narnissa aurinko on jo laskenut mäkien taa ja narnitapit ovat käyneet nukkumaan. Sinclair tietää kertoa uskomattomilla matemaattisilla kyvyillään, että Narnin auringon säteet saavuttavat Babylonin leijuvat puutarhat huikeiden etäisyyksien vuoksi vähän jäljessä ja niin G'Kar järjestää lampailleen pyhän rituaalinsa. Hidoshi kasvattaa vielä puhelinlaskuaan kertoakseen Sinclairille, että olet sinä kuule melko kettu ja että Zentolle tuli paha mieli. Mafianilkiltä näyttävä Zento kun tuntee tosi korkean luokan heppuja, jotka voivat tehdä melkoista hallaa asemalle ja Sinclairille. Mutta eiväthän nyt sankarit tietenkään tottele johtoportaan käskyjä!



Hetkeä myöhemmin sprinklerit pärähtivät käyntiin ja koko kansi evakuoitiin.

Babylon 5 on jo ottanut kantaa tärkeisiin yhteiskunnallisiin tosiseikkoihin kuten uskonnot, alukseenmuuttopolitiikka ja viikon hirviö -episodit, joten seuraava tärkeä huomioitava seikka aluksen yhteiselossa on tietenkin ne rähjäiset pikku muurahaiset, jotka pitävät huolta, että kaikki toimii. Liikennöinti kun tuntuu olevan asemalla suht aktiivista. Ja tietenkin melko perinteisestä lakkoilujuonikaavasta on hyvä saada avaruusvastineensakin omilla pikku jipoillaan. Pieni ihminen vs. suuri koneisto, tässä on helppo valita puolensa, mutta ei Sinclairinkaan. Ehdottomasti hulvattominta jaksossa olikin nähdä komentajan asteittainen raunioituminen ("GET THE HELL OUT OF HERE!"), joka johti komentohuoneen absurdiin tilannekomiikkaan. Ivanovakin onnistui olemaan hauska ulospassittajan roolissaan.

Juupaseipäs-vääntö polki vähän paikallaan, joten G'Karin ja London sivujuoni toimi tosi hyvin kaikessa lapsellisuudessaankin. Minusta vähän tuntuu, että he molemmat olivat aivan helvetin tosissaan (varsinkin ahdistunut G'Kar), mutta heidän yliampuvat kuvionsa näyttäytyivät ulkopuolelle hiekkalaatikolla tapahtuvalle kinastelulle. Eivät he mitään uskottavimpia rotunsa edustajia sinänsä ole, mutta minusta vähän tuntuu, että juuri näin he parhaiten toimivat - täydentäen toisiaan. G'Kar on äkkipikainen köntys ja Londo se viekkaampi ilkimys. Hitto vie, tällaista minä haluan lisää, vaikkei se edistäisikään Suurta Juonta! He onnistuivat varastamaan show'n varsinaiselta tärkeältä pääjuonelta, joka kyllä sekin toimi ihan kivasti, vaikkei suuria fiiliksiä herättänytkään. Mitä nyt Zento huvitti kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti