perjantai 20. huhtikuuta 2012

44 - The Fall of Night

44

2. kauden viimeinen jakso

The Fall of Nightin alussa Sheridan on lähtenyt urheiden alaistensa joukkoon aseman ulkopuolelle harjoittamaan pilottejaan mahdollisissa kohtaamisissa centaureja vastaan, mutta Ivanova kutsuu hänet takaisin selvittämään selkkausta. Drazien ja pak'ma'rien suurlähettiläät kertovat huolissaan, että centaurit ovat valloituspäissään ottaneet ensiaskeleet lähiterritorioiden suuntaan ja napanneet molemmilta kansoilta läheiset valvonta-asemat. He pelkäävät centaurien kääntävän katseensa seuraavaksi ihmisiin ja pyytävät apua, kun sota on leviämässä. Ivanova käy hakemassa London, jonka tarinan versiossa centaurit vain yrittävät vakaannuttaa alueen tilannetta ja luoda vaikutusvaltaa ja kun Sheridan kysyy, mihin heidän touhunsa päättyy, Londo varoittelee ettei kapteeni vaan ylitä rajojaan.

Garibaldi kertoo Sheridanille London muuttuneen ihan viime aikoina eikä tunnu uskovan järkipuheita. Londo selvästi pelkää homman levinneen käsiin omalta osaltaan. Myös Vir on huomannut tämän ja hän tapaa hupaisasti Lennierin kanssa Zocalossa. Molemmat marisevat, kuinka heidän suurlähettiläänsä ovat muuttumassa ja koko ajan on salaisia kokouksia, joihin heillä ei ole mitään asiaa. Ei heitä kuunnella ja he toteavat stereona, kuinka koko touhu huolestuttaa heitä. Sitten he livahtavat omille teilleen, mutta lupaavat tavata taas kerran samassa paikassa huomenna. Mielenkiintoista!

Sheridan lähettää raportin centaurien puuhista Earthdomeen ja pian Rauhan ministeriön Frederick Lantz ja Yövahdista vastuussa oleva herra Welles saapuvat asemalle. Lantz haluaa jututtaa Londoa sekä muita osallisia ja Welles vuorostaan asemalle rekrytoitujen vahtityyppejä. Hän käy myös Ivanovan luona kysymässä merkillisen tuttavallisesti, onko hänellä ollut nastaa asemalla ja suunnitelmia tulevaisuudesta ja kun nainen mainitsee, että avaruusalusta olisi joskus hienoa komentaa, Welles vihjailee vähemmän hienovaraisesti, että Yövahdin avulla sekin hoituisi nopeasti. Ivanovan pitäisi vain käräyttää Maalle epäsuotuista sakkia, mutta komentajalla on omat vahvat epäilyksensä sakin toiminnan moraalisuudesta. Hän ei suostu ja Welles poistuessaan kertoo tarjouksen säilyvän, mutta läpi paistaa pettymys.

Myös Zackille alkaa valjeta, että ehkä Yövahtina oleminen ei olekaan niin rentoa hippeilyä, kun Welles saapuu yövahtilaisten keskuuteen ja ottaa hänet silmätikukseen aukoessaan miellyttävästi päätään, kun kaikki muut ovat kyllä raportoineet ongelmista paitsi hän. Zack kyllä on tehnyt työnsä mallikkaasti, muttei perustanut pahemmin, kun eräs Zocalon kauppias on valitellut kovaan ääneen uusista tuontisäädöksistä ja aiheuttanut näin häiriötä. Welles mussuttaa, että kyllä vain kaikesta tällaisesta pitää ilmoittaa ja Zack hetken kiemurtelun jälkeen myöntää kauppiaan olleen ongelma, vaikkei oikeasti näe tässä mitään häiriötä. Welles toteaa maireasti, että Zackissa on vielä lupausta, mutta tällaisen löylytyksen jälkeen muiden mukamas malliväen seurassa en lainkaan epäilisi, etteikö hän repisi Yövahdin lätkää hetikohta hemmettiin. Lauma rentoja hippejä, pah! Näemmä olin väärässä.

Komentokeskuksessa havaitaan planeetan takana avautuva hyppyportti, josta pullahtaa ulos narnien raskaan sarjan risteilijä, joka ottaa yhteyttä. Sheridan hämmästelee, kuinka centaurien sodasta on ylipäätään selvinnyt tällainen sotakone, mutta tämän alus oli invaasion aikana tehtävällä kaukana toisaalla. Nyt he pyytävät turvapaikkaa Babylon 5:ltä. Sheridan kertoo aluksesta G'Karille ja suunnitelmistaan turvata heidän selusta ja G'Kar on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan todella onnellinen ja arvelee, että ihmiset näin alkavat kääntyä enemmän narnien tueksi ahdingossa. Hän lähtee iloisena tapaamaan Lantzia, johon törmää käytävällä matkalla Londoa tapaamaan, mutta Lantz väittää, ettei millään ehdi ja G'Kar joutuu taas kerran pettymään. Pyh pah, ettei muka ehdi, ei selkeästi halunnut! Mulkeroita molemmat, Lantz ja Welles!

Narnialuksen kapteeni kertoo Sheridanille korjaustöiden hidastelevan ja Sheridan lupaa kyllä huolehtia heistä. Lantz tulee komentokeskukseen valittamaan, kuinka Sheridan ei ole kertonut mitään lentoharjoituksista, joissa harjoiteltiin centaurien manööverejä vastaan. Tällainen ei ole yhtään suotavaa ja sen on loputtava välittömästi. Nyt hän myös paljastaa syynsä asemalle tuloon, sillä hän sai ohjeet solmia ihmisten ja centaurien välisen hyökkäämättömyyssopimuksen, jotta Maa on turvassa centaurien sotilasmahdin avulla. Hän siteeraa hieman pelottavasti Chamberlainia, jotta ihmiset tuntevat vihdoinkin rauhan.

Sheridan ja Ivanova keskustelevat huolissaan Maan uudesta linjauksesta, sillä vaikka Maa olisikin turvassa, centaurit saisivat aivan vapaasti hyökkäillä muiden kimppuun ilman, että ihmiset voisivat tehdä tälle yhtään mitään. Sheridan ei enää tunne ylpeyttä seisoessaan Earthforcen riveissä, mutta Ivanova lohduttaa häntä joululahjalla mustan mötikän muodossa, joka on kappale Black Starista. Tämä on itse asiassa ensimmäinen kohtaus, joka piti varmistaa suoraan "virallisesta" synopsiksesta, kun DVD bugitti ja jumitti kuvan. Kaverilla sama juttu, häneltä nämä kun ovat lainassa. Luultavasti levyssä on vain joku naarmu enkä tiedä, onko tämä ihan yleinenkin juttu. Joka tapauksessa tiettävästi kaikki muut jaksot toimivat virheittä.

Londo ottaa raivoissaan yhteyttä Sheridaniin, kun on saanut kuulla narnien sotapurkista ja vaatii sitä ja miehistöä centaureille. Sheridan katkaisee yhteyden ja miettii, miten hitossa Londo on saanut kuulla asiasta. Ivanova epäilee Yövahtia. Sheridan informoi narnialukselle centaurien tietävän asiasta ja samassa toisesta hyppyportista ilmestyy aseman lähistölle centaurien raskaan luokan risteilijä, joka estää narnien paon B5:n portista. Lantz marssii komentokeskukseen ulvomaan ja Sheridan kertoo sopimuksestaan aluksen kanssa, sillä mitään YYA-sopimuksia ei olla vielä solmittu centaurien kesken eikä hän aio pettää apua tarvitsevia. Lantzin hän siirrättää komentokeskuksesta helvettiin aikuisten miesten tieltä. Sheridan ilmoittaa Londolle, että narnialus on saanut luvan paeta paikalta ja jos centaurit avaavat tulen alusta suojelevien Starfuryjen niskaan, asema iskee centaureja vastaan. Hän lähettää saman viestin narneille ja käskee käynnistämään aseman tuliterän puolustusjärjestelmän. Kaiken varalta.

Narniristeilijä on lipumassa hyppyporttiin Starfuryjen tukemana, kun centauriristeilijä lukitsee aseistuksensa sekä narneja, Starfuryja että Babylon 5:ä kohti. Sheridan käskee Kefferiä iskemään, jos centaurit iskevät. Centaurit iskevät. Sekä narneja, hävittäjiä että asemaa päin. Parin asemaan osuneen laukauksen jälkeen Sheridan käskee asemaa vastaamaan täydellä teholla ja centauriristeilijää rankaistaan oikein antaumuksella. Narnit pääsevät katoamaan portista ja 'Furyt seuraavat perässä. Raskaasti vahingoittunut centauripurkki vetää viimeiset kuolonkorinansa ja aseman kauhuksi räjähtää.



Babylon 5:lle ei ruveta.

Lantzhan tästä saa vettä myllyyn raivotessaan Sheridanin tekoa, joka kyllä ehkä oli moraalisesti ja laillisesti oikea, mutta silti ihan väärä, tyhmä ja huono veto. Welles kertoo, että vaikka ylhäältä tuli viestiä Sheridanin teon oikeutuksesta, tältä kaikelta olisi säästytty, jos kapteeni olisi ilmoittanut narnialuksesta aikaisemmin. Sheridan väittää, että näin olisi käynyt silloinkin. Vaikka miten olisi käynyt, B5 olisi ottanut askeleen narnien tukemiseksi. Lantz kertoo, että centaurit ovat valmiina unohtamaan koko jutun, jos Sheridan pyytää virallisesti anteeksi, mutta hänpä ei hitto soikoon siihen ryhdy. Tosin käsky tuli itse presidentiltä ja niskoittelu merkitsee potkuja. Erittäin vastentahtoisesti Sheridan suostuu ja kaikki suurlähettiläät kokoontuvat Zen-puutarhaan odottelemaan puhetta.

Aika loikata hetkeksi Starfuryjen luokse, jotka ovat matkaamassa hyperavaruudessa narneja suojelemassa. Keffer on erään pilotin puheista hyvin kiinnostunut, sillä he olivat nähneet eräällä lennollaan häivähdyksen mystisestä muodosta, joka oli sekoitus hämähäkkiä ja pahinta painajaista. Keffer kertoo hänelle nähneensä kerran jotain hyvin samanlaista ja heidän kuvauksensa täsmäsivät. Kun Keffer ei aio selkeästi hellitä aluksesta jauhamisesta, pilotti ojentaa hänelle aiheesta datakristallin varoitellen, ettei sitä kannata etsiä. Keffer erkanee narnisaattueesta ja lähtee omille teilleen, kun havaitsee neutriinohäiriöitä välitilassa. Lopulta hän havaitsee Varjoaluksen, lähettää tallentimen ja kuolee pois. Maailma iloitsee.

 Sheridan pukee ykköset ylleen, harjoittelee hetken äärimmäisen sarkastista puhettaan ja hyppää B5:n kuljetusmetroon, joka kulkee valtavan puutarhasylinterikeskuskammion keskeltä. Pari centauria ja muutama muu tyyppi jäävät pois eräällä pysäkillä ja hän jää yksin tajuamaan, että vaunuun on jätetty pommi. Hän ei sitä osaa purkaa vaan kampeaa oven auki ja loikkaa ulos. Nyt ollaan siis jossain sadan metrin korkeudessa. Vaunun valtaisa räjähdys herättää puutarhan juhlaväen huomion, mutta vauhdilla sieltä ulos linkoava kapteeni salpaa hengen. Ivanova käskee jetpack-pelastajia hommiin, vaikka apu on aivan liian kaukana. Tosin Sheridan ei putoa ihan välittömästi, kun kammion sisäinen gravitaatio pitää fysiikan lait mielenkiintoisina, mutta putoamisisku liiskaisi silti hänet varmasti.

Muista etäämmälle vetäytyneet Delenn ja Kosh aikovat toimia, kun Delenn anelee Koshilta apua tarpeeksi vakuuttavasti. Kosh antaa apua ihan tarpeeksi vakuuttavasti, kun hänen suojapukunsa luukku aukeaa ja sisusta täyttyy sokaisevasta valosta. Kuorestaan irtautuva Koshin oikea olomuoto lipuu yläilmoihin enkelin kaltaisena multisiipisenä hahmona ja järkytys on suuri, kun tapahtumaa todistavat kansojensa edustajat näkevät vain taivaallisen henkiolennon, jonka kasvonpiirteet kuvastavat heidän pyhintä jumalaansa. Delenn ja Lennier näkevät Valerian, Drazit näkevät Droshallan, G'Kar näkee G'Lanin ja Londo ihmettelee, mitä kaikki oikein kohkaavat, kun ei näe synneiltään mitään. Sheridan näkee lähestyvän autuaan näköisen androgyynihinurin ystävälliset kasvonpiirteet. Olento ottaa hänet huomaansa, palauttaa hänet maan kamaralle poissa muiden näkyvistä ja myöntää nyökkäyksellä olevansa Kosh. Kukaan muu ei kuitenkaan voi yhdistää valo-olentoa häiskään suojapuvussa, kun hän palaa sen sisuksiin.











Kun Kosh ilmestyi, maailma totesi: "Gosh."

Delenn tulee tapaamaan Sheridania toimistoon, jossa kapteeni kertoo koko aseman kohisevan taivaallisesta väliintulosta. Hän huomasi kaikkien nähneen tilanteessa jotain erilaista ja Delenn vahvistaa tämän. Sheridan tajuaa, että tätä Kosh tarkoitti kertoessaan, että kaikki tunnistavat hänen oikean olomuotonsa. Delenn kertoo vorlonien vuosimiljoonien ajan seurailleet ja opastaneet orastavia kansoja. Sheridan heittää ilmoille myös manipuloinnin, sillä kaikkien reaktiot Koshin nähdessään tuntuivat jotenkin liian ohjelmoiduilta, mutta Delenn vain toteaa tämän kaiken riippuvan ihan näkövinkkelistä. Vain sillä on merkitystä, että Kosh päätti näyttäytyä heille, jotka ymmärtävät Koshia enemmän kuin kaikki muut, joiden Raamattuihin tulee nyt pari jaetta lisää tai vaihtoehtoisesti lentävät roviolle. Ja sillä, että Varjotkin mitä todennäköisimmin havaitsivat Koshin tempauksen. Tärkeintä on, etteivät Varjot pääse julkisuuteen, sillä muuten ne takuulla iskisivät.

Ivanova aloitti toisen tuotantokauden, joten hän saa luvan päättääkin toisen tuotantokauden. Ivanova kertoo vuoden 2259 päättyneen ja viimeaikaisten asioiden suunnan. Solmitun ihmiscentaurisopimuksen myötä centaurit jatkoivat valloitteluaan pikkukansojen kustannuksella, mutta myös pienemmät tekijät kärsivät. Kun kokoustiloissa vilautettua London raivoamista on vilautettu, fokus siirtyy kovin surulliseen kauppaan Zocalolla, jonka suljetulla tiskillä on uhkaavaan sävyyn muotoiltu ilmoitus Rauhan ministeriöltä. Ivanova sytyttää kynttelikön juhlistamaan hanukkaa symbolina uuden vuoden vaihtumiseksi, sillä jonkun liekin soisi palavan vuonna 2260, sillä tänä vuonna Babylon 5 epäonnistui tehtävässään. Paikka ei ole enää rauhan viimeinen, paras toivo, mutta siitä on tulossa jotain suurempaa. Sodan kynnyksellä siitä tuli voiton viimeinen, paras toivo, sillä välillä rauha on antautumisen merkki. Eivätkä kaikki salaisuudet jää selvittämättä.



"Te olette kaikki ihan pyllystä ja kuolette muutenkin pian HAHHAHAHAHA!!"

ISN:lla on vielä pieni, mutta sitäkin tärkeämpi ilmoitus, sillä Keffer sai kuin saikin jotain aikaiseksi elämässään. Tai siis kuolemassaan. Kuvamateriaali Varjojen aluksesta on valunut ihmisten tietoisuuteen ja saanut kaikki analysoijat ymmälleen. On vain ajan kysymys, milloin tieto tuntemattomasta aluksesta leviää ihan koko maailman haltuun.

Ja näin sai päätöksensä Babylon 5:n toinen kausi, ensimmäistä kautta rutkasti joka suhteessa parempi kokonaisuus. Päätösjakso alkoi ehkä hitaanlaisesti, mutta iski sellaisia paukkuja tulevan suhteen, että jälleen oli huippujakso kyseessä. Top 5 -matskua siis vähintään tähän asti. Koshin ilmestys oli tietenkin se kaikkein näkyvin vaihe ja luultavasti yksi sarjan pisimmistä CGI-vaiheista, kun viherkammio sen verran prominentisti sen järisyttävässä mittakaavassa esiintyi. Vaikka vorlonin ulkonäkö aiheuttikin jonkinmoisen äkillisen vastareaktion, se oli kuitenkin lopulta täysin odotettua ja etenkin järkeenkäypää. Miltä muultakaan vorlonit, nuo nuorempien kansojen suojelijat, olisivat voineet näyttää? Ja kuka tietää, mitä Sheridan oikeasti näki, sillä olen sitä mieltä, että katsojat näkivät eri olennon kuin hän. Olisihan siinä vain järkeä, kun kaikki kokevat tosivorlonin eri tavalla. En sitten tiedä, kertooko se jotain minusta, kun ruudulla möllötti niin homppeli olento, että tunsin itseni jälleen nuoreksi tytöksi. Mutta entä jos vorlon näkee toisen vorlonin? Silloin kaksi J Michael Straczynskia katselevat toisiaan.

Muutenkin vorlontapaus raapasi uskontojen pintaa hyvin nokkelasti, sillä nythän enkeleillekin on järkevä selitys. Tai jumalalle, mille lie. Kristinuskossa Jumalalle ei ole tietääkseni mitään kasvoja, joten siihen vorlonia on vaikea suoraan yhdistää, mutta muiden kansojen edustajat näyttivät näkevän megajumalansa. Mutta näkisivätkö muslimit Muhammedin ja polttaisivat Warner Brothersin toimistot jumalanpilkasta? Ällistelisivätkö hindut Brahmania? Heittelisivätkö skientologit paksuja rahatukkoja Xenulle? B5 pohjimmiltaan tuntuu olevan aika ateistinen sarja tai ei ota hurjasti kantaa asiaan, mutta hyväksyy kyllä uskomukset. Vaikka siis jakso tuntui osoittavan, että kaikki uskishihhuleita viilattiin juuri linssiin, ei sillä tunnu olevan lopulta väliä. Jos vorlonit ovat käsityskyvyn ulkopuolella, eivätkö he silloin ole juurikin yliluonnollisia ja näinollen siis palvottavissa? Sitten kyllä yllätyn, jos eri kansat vajoavat myöhemmillä kausilla uskonkriiseihin, mutta nyt koko tapaus oli vain helkkarinmoinen ihme ja nosti B5:n siunattuun asemaan, josta on varmasti hyötyä moraalin kannalta.

Kosh-juttu oli siis ehdotonta parhautta, mutta osansa sai myös jännittävä risteilijäjuoni, joka tilanteeseen johti, ja tietenkin ihmisten synkkä astuminen centaurien puolelle. Tätä ei asemalla haluttu, mutta pukumiehet vaativat. Lantz ja Welles onnistuivat tehtävässään eli olemaan mahdollisimman ryönäistä paskasakkia. Heti tulee mieleen muiden sarjojen mukamas hyvää tarkoittavat organisaatiot, jotka äityvät vain nuuskimaan ja perseilemään auktoriteetilla. Hyvä sentään, että vakisakista kukaan ei kääntynyt heidän puolelleen. Saakin nähdä, mihin tämä B5:n sisäinen sota oikein johtaa, sillä kinastelu ei oikein auta, jos Varjoja vastaan meinataan liittoutua. Tai hetkinen... jos siis ihmiset ovat liitossa centaurien kanssa ja centaurit osittain salaa liitossa Varjojen kanssa... Perhana, ihmiset ovat tietämättään liitossa Varjojen kanssa! Ohhhh snap.

Ainakin Varjoista nyt tiedetään. Kepeät mullat Kefferille, en jää kaipaamaan, olit hyvä juoniväline. Loistava jakso, loistava kausi, loistava sarja. Tästä pisteestä en voi enää kääntyä. Kun täällä vaihtuu (vaihtui, kirjoitin tämän vuoden vaihtuessa) vuosi 2012, Babylon 5:llä alkaa 2260.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti