lauantai 21. huhtikuuta 2012

58 - Ship of Tears

58

3. kausi, 14. jakso

Ship of Tearsissa ISN lähtee ensi kertaa käyntiin sitten uutispimennon, mutta Zocalolle kokoontunut jengi ei pidä näkemästään, kun rasittava uutisankkuri kertoo maireasti tauon vain johtuneen hulluista alienterroristeista, jotka yrittivät syöstä EarthGovin ja Clarkin vallasta. ISN onneksi kertoo totuuden ja tulevaisuuden FoxNews sammutetaan. Tästä pitäisi kertoa Sheridanille, joka on tällä hetkellä lentämässä Churchillin Starfuryjen seurassa vähän erikoisemmalla mallilla, joka kykenee lentämään huomaamatta ilmakehän kätköissä. Testiajo tyssää hätäviestiin, joka on peräisin epäilyttävän mustalta Starfurylta, jossa komeilee Psi-joukkojen Omega-symboli. Kyydissä on ystävämme Alfred Bester, jolla olisi vähän asiaa. Sheridan miettii skannauskantaman etäisyydellä, että nyt olisi loistava mahdollisuus lasauttaa paskiainen avaruuden tuulettomuuteen, mutta Bester kertoo, että kapua jäisi kalvamaan, mitä hän oikeastaan halusi kertoa.

Bester saapuu asemalle myhäilemään, ettei hänestä oikein pidetä, kun vastassa on liuta aseistettuja vartijoita. Hänen kykyjensä huumaamista mietitään, mutta Bester kyllä lupailee, ettei luotaa kenenkään mieliä. Varmemmaksi vakuudeksi Sheridan suostuttelee vastentahtoisen Ivanovan käymään Besterin sellissä tarkistamassa, ettei mies vain ala heti luotailla häntä, kun Ivanova kuitenkin latenttina huomaisi sellaisen. Tapaaminen on melko viileä ja Besterin ihmetellessä Ivanovan koleaa suhtautumista Psi-joukkoihin hän saa läpsäisyn kasvoilleen, kun toteaa naisen tulevan äitiinsä. Mieltä ei luodattu ja Bester saapuu kertomaan muillekin, että vihollisen viholliset ovat ystäviä. Hänen katseensa on kääntynyt niihin, jotka ohjaavat salaa Maan kohtaloa... Varjoihin.

Vaikka Besterin omat visiot telepaattien johtamasta tulevaisuudesta ovat ällöttäviä, heitä kiinnostaa, miten Besterin mukaan voittamattomia Varjoja pystyy vahingoittamaan. Hän tietää Varjojen asekuljetuksesta sektorilla 500 ja osaa paikantaa sen tarkan sijainnin kyvyillään. Isku sinne ei olisi mitenkään mahdoton ajatus. He suostuvat ja hyppäävät White Starin kyytiin. Menomatkalla hyperavaruuteen naureskelin tilannekomiikalle, kun Sheridan jätti kapteenin pallinsa, Bester istuutui sille ja Sheridan kehotti häntä painumaan helvettiin siitä. Bester paikantaa asekuljetuksen, mutta Lennier vastaanottaa koordinaatit vain Sheridanilta. He saapuvat paikan päälle, tekevät selvää pienistä Varjo-hävittäjistä ja ottavat kuljetuksen haltuunsa. Heitä tulee kauhistuttamaan suurempi Varjoalus, joka ei kuitenkaan piittaa heistä vaan lähtee pois.

B5:lle raahattu kuljetuksen sisältö ei ainakaan vaikuta aseilta, kun ruumasta löytyy satoja telepaatteja kryostaasissa. Sheridan raivoaa Besterin valehdelleen, jotta saa pisteet kotiinpäin, mutta Bester ei kertonut totuutta, kun he eivät olisi silloin auttaneet häntä. Franklin sulattaa erään jääpuikkonaisen, jolla ei ole pahemmin mitään tunnisteita, mutta oudot kyberimplantit tämän päässä hämäävät häntä sen verran, että Bester saa luvan kertoa niistä. Nainen itse asiassa herääkin väkivaltaisesti staasistaan pikku kohtauksessa, joka suorastaan petasi shokeeraavuutta. Hänelle annetaan rauhoittavia. Bester tunnistaa lätkästä naisen olevan ”täplä” (blip). Täplät ovat paossa olleita telepaatteja, jotka on saatu kiinni ja koulutettu uudelleen. Hän kuitenkin järkyttyy tajutessaan, kuka nainen on.

Nainen näkee kamalia abduktiopainajaisia, joita säestää korviariipivä kirkuminen ja visio Varjoaluksesta. Hän herää kauhuissaan ja sairastuvalla puhkeaa hetken kuluttua yleishälytys. Garibaldi, Franklin, Bester ja läjä vartijoita saapuvat paikalle kummastelemaan naista, joka roikkuu huoneen keskellä sähköjohtojen muodostaman kuoren sisällä ja yrittää ilmeisesti kaapata koko asemaa haltuunsa. Nainen anelee Besteriä auttamaan, kun ei voi teoilleen mitään. Bester heittää lattialle lätkänsä, joka pian ottaa osumaa naisen sähköiskuista. Hänet saadaan taltutettua ja Bester saa naiselta näyt abduktiosta ja muustakin.



Alienabduktiot näyttävät aina yhtä hupsuilta.



”You know, being Carolyn taught me a valuable lesson. I thought you were my greatest enemy, but all along you were my best friend. The surge of emotion that shot through me when I saved your life taught me an even more valuable lesson: where Carolyn lives in my brain.”

Bester kertoo Sheridanille tuntevansa Carolynin aivan hyvin, sillä he rakastavat toisiaan ja Carolyn on vieläpä raskaana. Besterin oikea vaimo on vain Psi-joukkojen geneettisesti puhtoinen pari. Bester tapasi Carolynin uudelleenkoulutuslaitoksella ja yritti auttaa häntä, vaikka tiesi hänen vastustavan Psi-joukkoja. Ivanova muistelee Varjoalusten olevan orgaanisia ja tarvitsevan pilotin, joka sotkeutuu niiden järjestelmiä kontrolloimaan. Telepaatit olivat siis asekomponentteja eli Bester ei teknisesti valehdellutkaan. Nyt Varjojen pitää etsiä pilotteja jostain muualta ja nimenomaan telepaatteja, jotka ovat Varjojen heikko kohta. Nimenomaan tämän vuoksi Bester vihaa Varjoja niin paljon ja koska Carolyn on suunnilleen ainoa asia, josta hän välittää, hän lupautuu parhaansa mukaan auttamaan B5:ä, kunhan Carolynin mieli-implantit saadaan poistettua. Bester häipyy toistaiseksi asemalta, jottei hänen poissaoloaan aleta epäillä.

Jakson toisessa juonikuviossa ärsyyntynyt G'Kar avautuu Ivanovalle, missä hänen paikkansa heidän sotaneuvostossa oikein viipyy, sillä hän on jo auttanut asemaa narnijoukoillaan ihan tarpeeksi. Ivanova kertoo asiasta Sheridanille ja kapteeni keskustelee narnista Delennin kanssa. Totuudella on hirmuinen riski, sillä se voidaan tulkita siten, että he tiesivät koko ajan G'Karin meuhkaamisen olevan totta ja he antoivat narnien hävitä sodan pitäytymällä totuudesta. Delenn antaa periksi ja kutsuu G'Karin luokseen, sillä juuri hänhän salaisuutta piti niin tärkeänä.

Delenn kertoo nöyrästi kaiken G'Karille ja tähdentää, että totuuden paljastuminen olisi vain johtanut lopulta narnien aivan täydelliseen tuhoon ja kenties kaikkien muidenkin. Nyt narneilla on kaikesta huolimatta vielä toivoa. Tunteilta ei vältytä – Delennillä tulee ihan tippa linssiin järkyttyneen G'Karin sopertaessa, että jos olisi kuullut totuuden sodan aikana, hän olisi tappanut Delennin heti. Delenn oli vielä silloin Harmaassa neuvostossa, jossa asiasta päätettiin, eikä olisi voinut tehdä asialle mitään. G'Kar muistelee elämänsä tärkeintä lausetta, josta tajuaa koko ajan enemmän. Siitä, että jotkut on uhrattava, jotta kaikki pelastuisivat. Hän kyllä tajuaa Delennin olleen oikeassa, mutta ei voi antaa hänelle vielä anteeksi. Delenn toteaa G'Karin kasvaneen viime aikoina paljon enemmän kuin hän olisi voinut arvatakaan. Hän toivottaa narnin tervetulleeksi sotaneuvostoon, vaikka keskustelu ei mitenkään iloinen ollutkaan.



G'Karin täytyy mennä kohta pissalle.

Aseman tapahtumat saavat Garibaldin kaivamaan G'Quanin kirjan esille, jota hän on tutkinut paljon enemmän kuin oletin. Hän ottaa tietyn sivun esille ja pyytää neuvoston koolle. Kokoustilakin on uudistunut ja tällä kertaa G'Karkin saapuu paikalle ehdottoman tyytyväisenä tähän suoraselkäiseen toimintaan. G'Kar kääntää Garibaldin antaman sivun, joka kertoo tuhat vuotta sitten käydystä sodasta, jossa kaikki narnitelepaatit tiettävästi kuolivat suuressa pimeydessä. Kirja kertoo mielikävelijöistä ja tämä voidaan tulkita niin, että Varjot pitävät telepaatteja uhkana ja ovat rekrytoineet heitä omaan käyttöönsä.



”ET NAPUTA SITÄ KIRJAA!”

Telepaatit ovat siis avain kaikkeen, mutta lukkoa ei ehditä edes kääntää, kun Ivanova kertoo Varjojen viimeisimmästä liikkeestä. Tietojen mukaan ne ovat hyökänneet avoimesti brakiri-pikkukansan kimppuun. Tämä lienee vasta alkusoittoa tulevalle.



Dun dun dunnn

Alfred Bester tekee mistä tahansa jaksosta mainion eikä tämäkään ollut poikkeus. Uskomatonta kyllä alkaa näyttää siltä, että ehkä tässä hepussa on kuin onkin jotain hyvää ja inhimillistä, kunhan telepaattiherrakansajutut unohtaa. Carolynista välittäminen tuntui ainakin tulevan suoraan sydämestä ja jos tyypin juonikaari jatkaa jotain tällaista hiljalleen hyvisten puolelle liukumisen linjaa, näen tässä todella paljon lupausta. Jos pitää Stargate-viittauksia etsiä, niin vähän tulee Maybourne mieleen – molemmat nihkeitä pikkujätkiä. Reaktiot Besteriin kaikilla muilla tyypeillä olivat jälleen osuvia, parhaimpana esimerkkinä White Starin tuolikohtaus, joka oli ihan oikeasti aika hauskasti tehty. Sheridanin ”painuhan nyt pelle helvettiin” -lausahdukset naurattavat aina. Telepaattikuvio taas vaikuttaa sinänsä kiintoisalta, että jos telepaatit ovat tosiaan ase Varjoja vastaan, niin meneeköhän stoori kohta siihen suuntaan, että B5 jotenkin liittoutuisi Psi-joukkojen kanssa...? Mielenkiintoista nähdä. Mielenkiintoista oli myös ISN:n sinänsä looginen askel tulla osaksi mätää propagandakoneistoa.

G'Karin ja Delennin keskustelu oli kokonaisuudessaan tasoa ”järkyttävän hieno.” Voi sitä tunteiden paloa, patoutunutta raivoa ja valuvia kyyneleitä. Vain Londo puuttui. Lopputuloksena G'Karin astelu sotaneuvostoon oli tyypin kannalta ehdottoman tyydyttävää settiä. Viimeinkin kaikki tajuavat! Mitäpä tätä enempää spekuloimaan, tyyntä myrskyn edellä, kuten lopusta sai nähdä. Erinomainen episodi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti