perjantai 20. huhtikuuta 2012

18 - A Voice in the Wilderness Part 1

18

1. kausi, 18. jakso

A Voice in the Wilderness Part 1 suuntaa katseet ensi kertaa kohti Epsilon III:a. Ai mikä? Se planeetta ihan siinä Babylon 5:n vieressä. Geotiimi lähtee sukkulan kyydissä tutkimaan planeettaa, jonka seisminen aktiviteetti havaitaan jo asemalla asti. Jostain ihmeen syystä planeettaa ei ole tajuttu tutkia sen tarkemmin koko tämän ajan, vaikka kansainvälisen avaruusaseman rakentaminen ihan siihen viereen olisi ollut edes vilkaisun arvoinen syy. Välinpitämättömyys kostautuukin, kun sukkula ottaa vahinkoa perin mystisestä energiapurkauksesta, jonka pilari viilettää kauas avaruuteen ja jää möllöttämään murikan kylkeen kuin jättisuuri valonheitin. Epsilon III:n mysteeristä tulee kertaheitolla selvitettävistä asioista tärkein.

Tärkeitä asioita tapahtuu muuallakin ja ne on hyvä käydä läpi ennen suurta huipenn-... cliffhangeria. London ja Delennin päästyä yhteisymmärrykseen centaurien ja minbarien kauppareiteistä Delennille tulee vanha vieras. Draal-papparainen on hyvä ystävä ja opettaja. He muistelevat menneitä vailla päämäärää muutoksen ravistellessa sen asukkaita eikä Draal jaksa enää. Hän kertoo tulleensa jatkamaan matkaansa suurelle tähtimerelle. Enkä helvetti soikoon tarkoita Star Oceania. Delenn käy esittelemässä Draalin Londolle, joka hämmentää minbareita olemalla hämmentynyt ihmisten hömppälaulusta.

Myönnettäköön, etteivät minbari-papan uskomattomat siekailut niin kovin tärkeitä ole (vielä...?), mutta kolmas sivujuoni sentään on, ainakin taustamaailman kannalta. Sinclair on katsomassa televisiota, kun lähetys katkeaa erityisuutisiin Marsista. Marsin mellakat ovat eskaloituneet melkoiseksi joukkomätöksi, kun terroristit ovat saaneet haltuunsa raskaita aseita. Lisäksi Sinclair näkee harhoja apua pyytävän ukkelin muodossa. Garibaldi ottaa uutisista pahasti takkiinsa ja yrittää saada yhteyttä planeetalle. Hän pyytää Talialta apua, sillä on tietoinen planeetan salaisesta Psi-laitoksesta. Garibaldi kertoo, että on ollut Marsissa töissä ja deittaili aikansa erään Lisen kanssa. Välit rikkoutuivat, mutta nyt Garibaldi on exästään huolissaan. Garibaldi käy angstaamassa kasinolla, mutta saa lohtua myötätuntoisesta Londosta, joka hauskuuttaa typerällä tarinallaan stripparista, josta tuli hänen vaimonsa (mutta kuka heistä?!). Sitten Londo lähtee pois ja näkee harhoja apua pyytävän ukkelin muodossa. Tällä välin Talia saa Marsiin yhteyden, mutta ei saa lupaa Garibaldille. Toisessa päässä yritetään etsiä Lisea kuolonuhrien joukosta. Talia käy kertomassa Garibaldille, että nimeä ei löydetty oikein mistään listasta, mutta tämä ei helpota miehen fiiliksiä.



Eihän tuo edes näytä afrikkalaiselta!

Takaisin päheään pääjuoneen. Geoekspeditio koittaa toistamiseen, mutta he eivät saa alittaa turvarajaa. Alittavat silti, ja planeetalta vastataan kolmen valtavan ohjuksen voimin, joista yksi vahingoittaa sukkulaa. Pian tämän jälkeen toinen ohjustrio lähtee nousuun. Starfuryt tulevat laukomaan ammukset alas ja Ivanova aukoo päätään geosankareille oikein kunnolla. Geologijohtaja kertoo paikantaneensa ohjusten sinkoavan noin kahdeksan kilometrin syvyydestä planeetan railon sisältä.

Nyt planeetta on todellinen uhka Babylonille, ja Starfury-joukkio lähtee avustamaan Sinclairia ja Ivanovaa, joiden sukkula sukeltaa ohjuksia väistellen syvälle kanjonin uumeniin. CGI:kin oli ihme kyllä ihan tarpeeksi näyttävää! Aivan pohjalta he löytävät sisäänkäynnin jonkinlaiseen hangaariin, mutta elämänmuotoja ei näy missään. He astuvat suojapuvut päällään ulos ja jatkavat merkillisen struktuurin käytäviä ensimmäiseen luurankoon asti, joka ei taida kuulua oikein millekään tunnetulle elämänmuodolle. He epäilevät jonkin olevan vialla. Sinclair nappaa kivenmurikan ja viskoo sen käytävälle, joka peittyy tulitukseen. Sopivan jäähtymisintervallin turvin he pääsevät juuri ja juuri toiselle puolelle ja astuvat tajunnanräjäyttävään härökammioon, joka on yhtä korkea kuin syvä ja seinät on korvattu överiteknologialla.



Villi sulkapallo-ottelu päättyi pelivälineen putoamiseen Epsilon III:lle.

Valtava järistys vavisuttaa jälleen planeettaa ja nyt sekä Sinclair että Ivanova näkevät harhoja apua pyytävän ukkelin muodossa. Pian he löytävätkin apua pyytävän ukkelin, joka on kiinni valtavassa koneistossa. He auttavat hänet ulos ja ukko kertoo, että jos häntä ei auteta, kaikki kuolevat. Ukko raahataan sukkulaan - joo sallikaa minun nauraa, he tosissaan selvisivät takaisin puolustusmekanismitunnelista?! - ja he lähtevät takaisin Babylon 5:lle, joka on saanut nyt niin kutsumattoman ja kerrassaan merkillisen vieraan hyppyportista, että Garibaldikin toteaa notta mitä helv-



Tulevaisuuden jukeboksit käyttävät pattereinaan eläviä olentoja.

Uuuu cliffhangerit ggggguuuuuhhhh, miksi pidätte katsojia jännityksessä? Jo Stargatessa tuplajaksot katkaistiin mahdollisimman kiusoitteleviin tilanteisiin. Onneksi on kausiboksit niin voi heti nähdä mitä tapahtuu. Koin kuitenkin tarpeelliseksi kirjoittaa tämän nyt tässä välissä, sillä sen verran mielenkiintoisen vaiheen iski Babylon 5:n ensimmäinen tuplajakso silmään! Se on selvää, että Epsilon III lienee jonkinmoinen kone tai ainakin osa siitä on sitä. Voisin olettaa koko planeettaa, kun kammio oli niin järkyttävän syvä. Mutta mikä hitto sen tarkoitus on? Ja kuka hitto on tuo koneen sisuksista revitty ukkeli? Ja ennen kaikkea mitä hittoa on tulossa ulos portista?? Liittyykö se jotenkin koneeseen vai tulevatko Varjot vai Enterprise vai mitä? Fiilis on kuin Aku Ankan jatkosarjaa lukiessa paitsi että nyt ei tarvitse odottaa ensi viikkoon.

Sarjan sisäinen uskottavuus ottaa kyllä osumaa siitä, kun planeettaa ei ole pahemmin tutkittu. Oikeastaan nillitinkin tästä jo, mutta nillitänpä lisää, kun en yleensä jaksa kiinnittää tällaisiin asioihin pahemmin huomiota. Lieköhän Babylon 5:n sijainnille jotain strategista perustetta? Onkohan se yhtä kaukana kaikkien pääkansojen keskittymistä? Miksi juuri joku satunnainen planeetta? Miksei keskellä ei-mitään, sillä joku megapahis voisi piilotella planeetan toisella puolella? JA MIKSI HELVETISSÄ KUKAAN EI OLE HETI TUTKINUT PLANEETTAA, KUN ASEMAN POHJAPIIRUSTUSTA KAAVAILTIIN???

Aah, kylläpä helpotti. Noin muuten kyllä todella hyvä jakso, jota on mahdotonta arvioida sinällään, kun jälkipuoliskokin pitäisi nähdä. Vei kuitenkin asioita tosi mielenkiintoiseen suuntaan. Lisää arviointia kakkososan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti