lauantai 21. huhtikuuta 2012

63 - Grey 17 Is Missing

63

3. kausi, 19. jakso

Grey 17 Is Missing ei ollutkaan puoliksi niin filleri kuin ajattelin, kun se jopa alkaa suoraan aiemman jakson seurauksilla, sillä Varjovoiton vuoksi B5 on alkanut rekrytoida avoimesti uusia telepaatteja, vaikka se hitaasti eteneekin. Zackilla piisaa töitä kaikennäköisten neropattien kanssa. Ivanova lähtee etsimään Franklinia, kun Sheridan muistelee tohtorin pyörittäneen maanalaista rautatietä telepaateille. Komentaja löytää tohtorin alakansilta kerrankin sellaisilla fiiliksillä, josta ajattelinkin vieroitusoireista kärsijän kärsivän. Franklin on kamalassa kunnossa ja haluaa olla rauhassa. Vastineeksi rauhastaan hän antaa tiedot telepaateista.

Sektori Harmaa 16 kärsii virtakatkoista eikä sinne lähetetty duunari löydä mitään selkeää vikaa. Pian hänet vedetään lattian alle ja tässä meillä on jännittävä mysteeri, jota isoäidiltään perittyä Smith & Wesson .38:a kiillotteleva Garibaldi lähtee tutkiskelemaan. Garibaldi ja naisteknikko saapuvat katoamispaikalle, josta ei löydy mitään ja he alkavat keskustella Harmaiden sektorien lukumäärästä. Garibaldi on ihan varma, että niitä on 30, mutta teknikko väittää niitä olevan vain 29, sillä sinikopioiden kämmiä ei ehditty korjata aseman valmistuttua liian nopeasti. Garibaldia alkaa nyppiä koko juttu ja ehkä hän haluaa olla oikeassa, kun tarkistaa systemaattisesti koko industriaalisektorin struktuurin hissin avulla aloittaen ihan Harmaa 1:stä ja laskee, että hissillä kestää kolme sekuntia per sektori. Kuitenkin sektorien 16 ja 17 välillä kestää tuplasti aikaa ja hän päättää hätäpysäyttää koko hissin puolimatkassa ja kampeaa ovet auki.



Garibaldi tajuaa olevansa väärässä juonessa.



Jostain täältä löytyi puolet jakson skriptistä.

Toisella puolella on saastainen puolivalmis käytävä täynnä epämääräistä rojua ja seinällä komeilee uudestaan salaperäinen Harmaa 17. Hän astuu ulos ja ovet jumahtavat kiinni. Garibaldi jatkaa matkaansa pieneen romun peitossa olevaan halliin ja menettää pian tajuntansa viisastelevan vatsastapuhujan nuken nuolesta. Ehkä hän otti sen polveensa EH HEH. Hän herää hetken päästä paikallisen hörhökultin keskuudesta, joka ei varsinaisesti tahdo pahaa. Heitä johtaa Jeremiah (Robert Englund!), joka selittää pitkällisesti universumin tietoisuudesta ja kaikkea muutakin tosi deeppiä, joka varmasti kuulostaa paperilla tosi deepiltä mutta sanottuna tosi tyhmältä. Kaikki ovat yhteydessä universumiin ja universumi koittaa ymmärtää itseään ja vain minbarit tajuavat koko jutun.



”Universumi universumi universumi universumi universumi universumi.”

Garibaldi kyllästyy tyypin juttuihin ja alkaa etsiä ulospääsyä, mutta kaikki paineistetut ovet ovat kiinni. Jeremiah seurailee perässä jauhaen seuraavasta big bangista, joka korjaa virheen maailmassa ja hölpöti pölpöti. Garibaldi saa tarpeekseen ja feikkaa mukamas tainnutusnuolen jälkikouristuksilla pari paikalla olevaa korstoa hiiteen ja ottaa Jeremiahin vangikseen näyttämään ulospääsyn. He törmäävät pian sotkuun, joka on jäänyt jäljelle kadonneesta duunarista, mutta se ei ole kultistien vika. He ovat vain salakuljettaneet sektorille Zargin, täydellisen elämänmuodon, joka on lajissaan maailman vaarallisimpia olentoja. Garibaldi miettii, mikä hitto näitä pellejä oikein riivaa, mutta saa vähän muuta ajateltavaa, kun Zarg könyää paikalle.



Voihan Zarquon.

En kyllä ihan ollut vaikuttunut Zargista, tuosta miehestä naurettavassa kumipuvussa, tuosta kömpelösti löntystävästä, järkyttävän aneemisesta paskasäkistä, jolla oli tosi hurjat kynnet ja kaikkea. Sellainen nyt joka tapauksessa saapuu paikalle kankean sumun verhoamana ja koittaa herättää terävillä kynsillään kauheasti jännitystä. Minä en enää tiennyt, mitä olin edes katsomassa. Garibaldi saa seinästä törröttävällä putkella otuksen perääntymään ja tajuaa sitten, että hänellähän on taskussaan perintökäsiaseen luodit, jotka hän jotenkin tunkee putkeen ja saa ne JOTENKIN laukeamaan paineilmasta ja sinkoamaan kammoittavan hirmuisen öllimöllin niskaan. Zarg kuolee ja Jeremiahin epämääräiset toiveet täydellisestä kuolemasta täydellisen olion kynsissä kariutuvat siihen. He pakenevat paikalta ja Garibaldi palaa raportoimaan kovin ironiseen sävyyn Sheridanille mahdottoman jänskästä seikkailusta.

Paskaa.

Mutta. Jakson toisessa, joka suhteessa tärkeämmässä – vaikkei lopulta ehkä kovin – juonilangassa Minbarissa käyvä Delenn kuulee Rathennilta ykkössissin eli siis Sinclairin viimeisistä hetkistä planeetalla. Lennier tuo Sinclairin vähäiset roinat näytille, jotka kertovat paljon miehen askeettisesta elämästä. Delenn kertoo lähettävänsä kamat Sinclairin omaisille ja Rathenn ehdottaa kovasti Delenniä paikkaamaan sissijohtajan tyhjiötä. Asemalle palattuaan Delenn kuulee Sheridanin olevan yhtä mieltä asiasta. Delenn ei ole aivan varma suosiostaan, vaikka valinta olisi kuinka looginen tahansa. Jos hänet tahdotaan hommiin niin mikä ettei – seremonia olisi hyvä pitää B5:llä.

Vastustaja Delennin virkaan ilmestyy heti kättelyssä, kun tuohtunut Neroon saapuu aukomaan käytävällä päätään, sillä ei uskonut naista niin kunnianhimoiseksi. Julkeuttaan mokoma alkoi pyörittää tuhannen vuoden hiljaiselon jälkeen sissiympyröitä uskiskastinsa kanssa, vaikka kastijaon pitäisi olla selvä, sillä johan sen Sincl-... Valen julisti. Duunarikasti duunaa, uskikset rukoilevat ja soturit taistelevat eli pyörittävät näinollen sissejä. Delenn iskee takaisin, että itsepähän Neroon aloitti sääntöjen rikkomisen asettamalla Harmaaseen neuvostoon valtaosan omista sotureistaan. Neroon syyttää Delenniä valtatyhjiön luonnista ja vaatii häntä pois ehdolta ykkössissiksi, kun joku hupsu ennustus vain johdattelee häntä. Ei sellaisia tarvita armeijaorganisaation johtoon. Neroon kertoo ryhtyvänsä mihin tahansa, jotta näin ei kävisi, mutta katoaa pian paikalta Lennierin saavuttua.

Lennier on vihainen Neroonin epäsuorasta Delennin tappouhkauksesta, sillä minbarit eivät ole yli tuhanteen vuoteen tappaneet toisiaan. Delenn ei halua Sheridanin kuulevan tapahtuneesta, mutta huolestuneella Lennierillä on vähän muuta suunnitelmia. Hän saapuu Marcuksen luokse, kun tämä sissi ei kuulu tärkeään komentoketjuun eikä Lennier näin riko lupaustaan Delennille. Marcus suostuu epäröimättä estelemään Neroonia seremonian ajaksi, mutta Lennier varoittaa soturin olevan alansa parhaimmistoa.

Marcus ja Neroon kohtaavat käytävällä ja Neroon pyytää brittiä väistymään, kun on Delennin perässä, mutta Marcus uhoaa olevansa tiellä ja on niin tosissaan, että langettaa heidän välilleen Denn-Sharin, taistelun kuolemaan asti. Hän vetäisee minbarikeppinsä esiin ja niin alkaa melkoisen intensiivinen kamppailu, joka on paljon komeampi kuin täydellinen Zarg-pohjanoteeraus. Delennin avatessa Sheridanille menneisyyttään asemalle lappaa seremoniaan osallistuvia sissejä ja soturin ja sissin taistelu jatkuu seremonian ollessa käynnissä. Marcus panee kunnolla kampoihin, mutta jää silti pahasti alakynteen ja Neroon pyytää häntä vetäytymään Denn-Sharista, kun ei itse minbarina voi, mutta eipä uppiniskainen sissi sellaiseen nössöilyyn ryhdy. Neroon ihmettelee syytä, mutta Marcus vain kertoo tekevänsä kaiken Delennin vuoksi.



Jos Delenn tajuaisi, mitä Harmaa 17:llä on tapahtunut, kuppi olisi jo tyhjä.

Neroon keskeyttää seremonian ja paiskaa verisen keppinsä lattialle kertoen ihmisten ja soturiminbarien välisen veren vuotavan jälleen. Hän ei voinut uskoa ihmisen olevan valmis uhrautumaan minbarin vuoksi ja julistaa Delennin Entil'zhaksi. Lennier raijaa nuijitun Marcuksen sairastuvalle, johon Neroon saapuu puhumaan kunnioittamalleen soturille kahden kesken. Hän kertoo pitkälti samat asiat kuin seremoniassa ja uskoo Marcuksen olevan enemmän minbari kuin hänen itsensä. Marcuksen läppä seuraavasta vähän vähemmän kivuliaasta paljastuksesta saa jäyhän Neroonin hohottamaan ääneen.

 Että sellaista tällä kertaa. Tulipahan nähtyä koko Babylon 5:n ehdottomasti huonoimmat kaksi minuuttia, jotka oli upotettu täydellisen yhdentekevään nimijuoneen. Oli kadonneella sektorilla periaatteessa lupausta ideana, sillä jokaisella paikallahan on omat mysteerinsä ja urbaanilegendansa. Minä vaan en oikein pitänyt jotain hörhökulttia jossain salasektorilla kovinkaan innostavana, kun koko juttu vuotaa enemmän reikiä kuin Zargin kumipuku .38-kaliiperisten jälkeen.

Miten tällainen kokonainen sektori on voinut pysyä salassa? Eikö kukaan teknikko ole oikeasti huomannut ylimääräistä hissiaikaa aikaisemmin? Miksei koko turhaa paikkaa ole vaikkapa hitsattu umpeen tai muuten vaan totaalisesti suljettu kaikennäköisiltä hihhuleilta? Jos kultti asuu siellä, nyysivätkö ne ruokaa jostain alakansien jointeista? Miten Zarg saatiin huomaamatta salakuljetettua asemalle ja miten kulttilaiset ovat pysyneet elossa moisen öllikän riehuessa sektorilla? Miten putkeen tungetut luodit yhtäkkiä laukeavat? Mitä tälle ääliöpoppoolle oikein kävi jutun jälkeen?

Samantekevää, kaikki samantekevää. Jos nyt tästä juonikuviosta jotain hyvää pitää todeta niin Englund oli ihan hassu valinta Jeremiahksi, mutta mikään ei poista sitä tosiseikkaa, että koko Zarg-sekvenssi oli vielä huonompaa settiä kuin Infection ja TKO yhteensä ja kun ottaa huomioon sarjan nykytason, tällainen lässähdys on vielä moninkertaisesti absurdimpi. Tuntui kuin he eivät olisi edes yrittäneet, kun yhtäkkiä tulee tällainen kapteeni Kirk vs. dinosaurusukkeli -epookki, joka kärsitään silmät kiinni huutaen EIEIEIEIEI. Onneksi sentään kohtauksen ÖÖÖ-luokan toteutukselle tuli repeiltyä ihan ääneen, varsinkin kun Zarg paljastui kaikessa laimeudessaan. Garibaldin selonteko Sheridanille tuntui niin itseään jalkaan ampuvalta ”eikös ollutkin kuulkaa meillä hassunhauska seikkailu” -itseironialta. Oikeastaan nyt kun mietin niin kyseiset noin kaksi minuuttia lienee luultavasti suhteutettuna järkyttävintä kuvamateriaalia, mihin olen koskaan langettanut katseeni. Ja olen sentään nähnyt kaikenlaista.

Ei Delennin sissistatuksen korotuskaan nyt niin kauhean tärkeältä tuntunut, mutta oli se nyt jumankauta valovuosia edellä tuota toista juonta, kun se oli toteutettu niin paljon paremmin ja nimenomaan Marcus vs. Neroon -kamppailu oli ihan toiselta planeetalta. Neroonia oli mukava nähdä ja ehkä tyyppi vihdoinkin alkaa lämmetä. Eipä tästä jaksosta sen enempää, kun ymmärrän nyt aivan hyvin, miksi Grey 17 Is Missing on surullisenkuuluisuutensa ansainnut. Se yksi kohtaus. Muuten se ensimmäinen juoni oli kiintoisasta premissistään huolimatta täydellistä hukattua potentiaalia. Mutta se Zarg ja kaikki siihen liittyvä, se vetää lokaan koko jakson, joka muuten olisi vain todella epätasainen. Jos jaksosta olisi poistettu koko Harmaa 17 (grey 17 is missing geddit hehheh), käteen olisi jäänyt ihan toimiva, mutta vähän raakile jakso. Anteeksipyyntö hyväksytty, JMS, ei aina voi onnistua. Ja sinä silti saatana käsikirjoitit tämänkin jakson?! Tehtiinpä tässä kuitenkin tahattomasti niin absurdia taidetta, että jollain kierolla tavalla silti nautin jaksosta. Ei se silti tästä hyvää tee, ei sitten millään. Onko tässä siis B5:n tähän mennessä huonoin jakso? Huonoin kohtaus varmaan ikinä missään, mutta kyllä kurinta kakkaa oli silti varmaan ehdottoman joutavanpäiväinen TKO. Infection oli muuten vaan onneton ja kökkö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti